Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Cine este arbitrul calitatii

management


Cine este arbitrul calitatii?
Calitatea este consumata privat

Calitatea este consumata colectiv

Specificarea calitatii este simpla

Utilizatorii, clientii.

Politicienii.

Specificarea calitatii este complexa

Profesionistii, expertii cei care stabilesc sta 323r1721d ndardele stiintifice.

Politicienii actioneaza ca mediatori între abordari diferite; niciun singur grup nu poate stabili ce constituie sau nu calitatea.

Adaptat dupa Kieron Walsh, 1991

Noua guvernare muta din nou accentul pe proces si considera o guvernare performanta aceea în care procesul de luare a deciziei este unul corect, echitabil, transparent, în care sunt reprezentate interese multiple si care asigura reprezentarea celor mai putin avantajati. Astfel, nu ante-stabilirea unor indicatori inevitabil distorsionati în raport cu diversitatea obiectivelor constituie un management performant, ci stabilirea conditiilor de reprezentare si cooperare în coalitii mai largi a tuturor interselor învestite într-o anumita cauza, coerent cu asigurarea conditiilor pentru o cooperare justa, echitabila, transparenta.

Participarea cetatenilor, a societatii civile la rezolvarea problemelor comunitatii, transparenta administratiei, asigurarea nediscriminarii sunt indicatori ai perfomantei utilizati în modelul noii guvernari. Acestia nu masoara în sine output-ul, ci constituie premizele pentru realizarea unor rezultate corecte în sfera publica. Noua guvernare este preocupata de calitatea perceputa a guvernarii, de generarea încrederii în institutii prin transparenta, responsabilitate socilaa si dialog, într-o masura mai mare decât de calitatea serviciului prestat; aceasta din urma poate sa fie ocazionala, nesistematica si se poate datora unor factori externi, în timp ce calitatea perceputa a actului de guvernare si încrederea în institutii sunt constante ce arata coeziunea sociala, satisfactia fata de modalitatile de solutionare a problemelor colective si încurajeaza participarea si exprimarea tuturor punctelor de vedere.

Calitatea procesului de guvernare poate fi apreciata prin indicatori precum: gradul de participare politica, gradul de participare civica, capacitatea coalizare pentru solutionarea unor probleme colective (protectia mediului, preventia criminalitatii - neighbourhood watch -), realizarea echitatii si egalitatii, respectul pentru diversitate, toleranta, gradul de transparenta în organizatiile publice, private si voluntare, nivelul de onestitate si integritate în domeniul public.

Participantii la Prima Conferinta Mondiala asupra Guvernarii definesc buna guvernare ca fiind "un sistem transparent, responsabil, drept, echitabil, democratic, participativ si sensibil la nevoile oamenilor"

Declaratia de la Manilla privind caracteristicile bunei guvernari:

https://unpan1.un.org/intradoc/groups/public/documents/un/unpan000209.pdf

În Carta Alba a Guvernarii Europene gasim cinci principii care stau la baza bunei guvenari: transparenta, participare, responsabilitate, eficacitate si coerenta.

https://ec.europa.eu/governance/index_en.htmAdministratia clasica

Noul management public

Noua guvernare

Indicatori de performanta

Legalitatea, repectarea procedurilor

Rezultate obsinute (termeni preponderent cantitativi)

Caracteristici ale procesului: transparenta, reprezentativitate, participare

Tipul de sistem

Închis: administratia    este centrata pe respectarea propriilor reguli

Deschis: managementul este centrata pe producerea de rezultate destinate clientilor

Natural: guvernarea este axata pe servirea cetatenilor si trebuie sa asigure accesul si participarea acestora


EXERCIŢII

1. Identificati si discutati mecanisme de flexibilizare a managementului resurselor umane (angajare, salarizare, stimulare) în sectorul public.

2. Identificati într-un anumit domeniu de politici indicatori de input, output, dar si de impact si faceti o analiza a performantei unei organizatii din domeniul respectiv în baza acestor indicatori. Încercati sa identificati si evaluati si indicatori de proces, ai unei bune guvernari.Document Info


Accesari: 2153
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )