Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
DEFINIREA MANAGEMENTULUI CALITATII

management


DEFINIREA MANAGEMENTULUI CALITATIIIn literatura de specialitate sunt formulate mai multe definitii ale managementului calitatii.Juran, considerat in acest sens un adevarat « deschizator de drum », defineste managementul calitatii prin functiile acestuia in termenii « trilogiei calitatii «  (qualily trilogy). In opinia sa, managementul calitatii cuprinde trei procese principale de management : planificarea calitatii (quality planning), tinerea sub contro al calitatii (quality control 424m129e ) si imbunatatirea calitatii (quality improvement).Aceste trei categorii de procese sunt interdependente. Insusi Juran recunoaste ca ideea « trilogiei » nu este noua, ea fiind preluata din domeniul financiar.

Unii autori prefera sa foloseasca termenul de « asigurare a calitatii in sens larg », in locul celui de management al calitatii. Acest concept este definit ca reprezentand « totalitatea activitatilor desfasurate pentru obtinerea calitatii », activitati care se regasesc in toate etapele realizarii produsului. Asigurarea calitatii in sens larg ar include aspecte tehnice, economice, juridice (raspunderea juridica pentru produs), ergonomice, psihologice. Functiile sale de baza sunt considerate : planificarea, verificarea( asigurarea calitatii in sens restrans) si tinerea sub control al calitatii.

In opinia lui Kelada, managementul calitatii reprezinta : « un ansamblu de activitati avand ca scop realizarea unor obiective, prin utilizarea optima a resurselor. Acest ansamblu cuprinde activitati de planificarea, coordonare, organizare, control si asigurare a calitatii ».

El  considera ca orice intreprindere isi propune o seris de 'obiective strategice » ; economice, sociale, tehnice, comerciale, care se realizeaza prin intermediul unor « obiective operationale ».

Acestea din urma ar fi : obtinerea unor produse de calitate corespunzatoare cerintelor (Q), in cantitatea solicitata (V), la termenul convenit (T) si care sa fie disponibile la locul sau pe piata dorita (L), toate acestea, in conditiile unor costuri minime (C).

Fiecare dintre functiunile intreprinderii trebuie sa urmareasca, in opinia sa, indeplinirea acestor obiective operationale. Rezulta, prin urmare, ca managementul calitatii este parte integranta a managementului intreprinderii.


Managementul intreprinderii


Management

Q

V

T

L

C

Planificare

Nivelul optim al calitatii


Capacitati de productie, nivelul stocurilor

Termene de fabricatie si de livrare

Transport, depozitare, canale de distributie

Costuri de productie

Organizare

Control

AsigurareKelada considera ca managementul calitatii nu trebuie sa constituie un apanaj al tehnicienilor. Responsabilitatea acestuia revine conducerii de varf si coordonatorilor fiecarei unitati functionale din intreprindere.

Definitia cea mai larg acceptata a managementului calitatii este, insa, in prezent (atat in literatura de specialitate, cat si in practica economica), cea prevazuta de standardul ISO 8402.

Potrivit acstui standard, managementul calitatii reprezinta ansamblul activitatilor functiei generale de management care determina politica in domeniul calitatii, obiectivele si responsabilitatile si le implementeaza in cadrul sistemului calitatii, prin mijloace cum ar fi planificarea, tinerea sub control, asigurarea si imbunatatirea calitatii. Se precizeaza, in continuare, ca managementul calitatii reprezinta responsabilitatea tututror nivelurilor de management, dar rolul de coordonare revine conducerii de varf (top management) a intreprinderii. Inplementarea managementului calitatii se realizeaza cu participarea tuturor membrilor organizatiei.

Puntul de plecare in managementul calitatii il reprezinta elaborarea politicii calitatii, cuprinzand orientarile generale ale intreprinderii in acest domeniu si stabilirea responsabilitatilor pentru topate activitatile pe care le implica realizarea obiectivelor calitatii. Aceste activitati se refera la planificarea, tinerea sub control, asigurarea si imbunatatirea calitatii, activitati care se desfasoara in cadrul sistemului calitatii intreprinderii.

Sistemul calitatii este definit ca reprezentand structura organizatorica, procedurile, procesele si resursele necesare pentru implementarea managementului calitatii.

Prin managementul calitatii intreprinderea urmareste sa obtina asemenea produse care :

satisfac o necesitate sau corespund unui obiectiv bine definit

satisfac asteptarile clientului

sunt conforme cu standardele si specificatiile aplicabile

sunt conforme cerintelor societatii

tin seama de necesitatile protectiei mediului

sunt oferite la preturi competitive

sunt obtinute in conditii de profit.Document Info


Accesari: 18773
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )