Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Functiile managementului ale organizatiei

management

Termenii-cheie:

Previziune

Organizare

Coordonare

Antrenare

Control

Motivare


Obiective:

Definirea celor 5 functii de management si intelegerea interdependentei dintre acestea

Prezentarea dinamicii functiilor de management


Unul dintre primii specialisti care s-au ocupat de problema ce este managementul a fost HENRI FAYOL. Esenta contributiei sale este definirea managementului ca un tot care cuprinde 5 eleme 818f52i nte care reprezinta functiile managementului. Cele 5 functii sunt:

Previziune

Organizare

Coordonare

Antrenare

Control


1. PREVIZIUNEA

Functia de previziune consta in ansamblul proceselor de munca prin intermediul carora se determina principalele obiective ale organizatiei si ale componentelor sale, precum si resursele si principalele mijloace necesare realizarii lor. Previziunea raspunde la intrebarea "Ce poate si ce trebuie realizat in cadrul organizatiei?". Obiectivele trebuie sa raspunda cerintelor de a fi:

SMART

S=specifice

M=masurabile

A=adaptate temporar

R=realizate

T=tangibile

In functie de orizont, grad de detaliere si obligativitate, rezultatele previziunii se impart in:-prognoza

-planuri

-programe.


Prognozele acopera un orizont de timp de minim 10 ani. Au un caracter aproximativ si nu sunt obligatorii. Se refera la ansamblul organizatiei sau la parti componente mari ale acesteia.

Planurile se refera la perioade cuprinse intre 5 ani si o luna, planurile curente sunt detaliate, in timp ce planurile organizatiei se rezuma doar la obiectele fundamentale ale firmei si la principalele resurse.

Programele acopera un orizont de timp foarte redus (o decada, o saptamana, o zi, un schimb). Cuprind previzionari referitoare la activitatiile de fabricatie sau aprovizionare.


2.  ORGANIZAREA

Functia de organizare desemneaza ansamblul proceselor de management prin intermediul carora se stabilesc si delimiteaza procesele de munca fizica si intelectuala si componentele lor (miscari, timp, operatii, lucrari, sarcini) precum si gruparea acestora pe posturi, formatii de munca, compartimente si atribuirea lor personalului corespunzator anumitor criterii manageriale, economice, tehnice si sociale, in vederea realizarii in cat mai bune conditii a obiectivelor previzionate.

Pt orice proces de management dupa stabilirea obiectivelor este necesara organizarea activitatii pt realizarea acestora. Functia de organizare raspunde la intrebarea "Cine si cum atribuie la realizarea obiectivelor organizatiei?".

In cadrul intreprinderii delimitam organizarea de ansamblu a firmei concretizata in stabilirea structurii organizatorice si a sistemului informational si organizarea principalelor componente ale firmei: cercetare, dezvoltare, productie, personal, financiar-contabila si comert.


3. COORDONAREA
Functia de coordonare consta in ansamblul proceselor de munca prin care se armonizeaza deciziile si actiuniile personalului organizatiei si ale subsistemelor sale, in cadrul previziuni si sistemului organizatoric stabilit anterior.

Se poate spune despre coordonare ca este o organizare in dinamica. Conditia esentiala a unei coordonari eficiente este realizarea unei comunicari adevarate la toate nivelurile organizatiei. Coordonarea imbraca 2 forme:

Bilaterala: care se realizeaza intr-un manager si un subordonat

Multilaterala: care se realizeaza intr-un manager si mai multi subordonati (prin intermediul sedintelor operative).4. ANTRENAREA
Functia de antrenare incorporeaza ansamblul proceselor de munca prin care se determina personalul organizatiei sa contribuie la stabilirea si realizarea obiectivelor previzionate pe baza luarii in considerare a factoriilor care ii motiveaza.

Antrenarea raspunde la intrebarea "De ce personalul firmei participa la stabilirea si realizarea obiectivelor acesteia?". Fundamentul antrenarii il reprezinta motivarea ce consta in corelarea satisfacerii necesitatiilor si interesele personalului cu realizarea obiectivelor si sarcinilor atribuite. In conditiile in care se are in vedere amplificarea satisfactiilor personalului ca urmare a realizarii sarcinilor atribuite, nivelul lor obligatoriu fiind accesibile majoritatii executantiilor, putem aprecia ca se apeleaza la o motivare pozitiva. Daca dimpotriva se ameninta personalul cu reducerea satisfactiilor in cazul nerealizarii intocmai a unor obiective si sarcini la un nivel foarte ridicat imposibil de atins de catre multi dintre executanti motivarea este considerata negativa. Realizarea unei atrenari eficiente presupune o motivare complexa diferentiata si graduala utilizand asa numitele scari motivationale (piramida lui Maslow).


5. CONTROLUL
Functia de control poate fi definita ca ansamblul proceselor prin care performantele organizatiei si ale componentelor acesteia sunt masurate si comparate cu obiectivele si standardele stabilite initial in vederea eliminarii deficientelor constatate si integrarii abaterilor pozitive.

Aceasta functie raspunde la intrebarea "Cu ce rezultate s-a finalizat munca depusa?". Pt a putea judeca performantele actiunii depuse managerii vor decide in avans nivelul acestora. Pt a fi eficient procesul de control trebuie sa fie continuu nelimitandu-se la perioadele de incheiere a planului sau programului (an, trimestru, luna).
Interdependentele si dinamica functiilor manageriale


Control Organizare


Sunt functii complementare, interdependente

Au caracter complementar intre ele existand numeroase conexiuni

In practica procesul de management trebuie   abordat in ansamblul sau tratand functiile de management in stransa lor interdependenta, ignorarea unora sau uneia reflectandu-se in diminuarea eficacitatii.

Functiile managementului se realizeaza diferit pe masura inaintari pe ierarhia sistemului de management.

Management de

nivel superior


Management de

nivel mediu.


Management de

nivel inferior


Variatia amplorii procesului de management.

La nivelul managementului superior are loc maximum de extindere a procesului de management. O relativa echilibrare a sarcinilor de management cu cele de executie o gasim la nivelul conducerii medi (sefi de sectii, de servici, de ateliere). Functiile managementului se manifesta diferit dealungul anului. Evolutia ciclica a intensitatii functiilor de previziune se caracterizeaza prin puncte maxime in perioada ce precede incheierea principalelor subdiviziuni temporare (an, trimestru, luna).

Evolutia intensitatii de organizare este in buna masura asemanatoare evolutiei intensitatii de previziune de care se deosebeste prin:

Intensitatea maxima a organizarii urmeaza in mod firesc intensitati maxime a previziuni.

In decursul anului functia de organizare se mentine la un nivel mai ridicat decat cea de previziune.

Functia de coordonare are o evolutie ciclica, sensibil diferita fata de precedentele 2 functii ale managementului. Sfarsitul si inceputul perioadelor de activitate se reflecta in diminuari ale fondului de timp si implicit ale frecventei si importantei deciziilor si actiuniilor de coordonare.

Functia de antrenare si control trebuie sa se mentina la o intensitate ridicata pe tot parcursul anului.


PROBLEME:

Cum este definit managementul? Care sunt principalele aspecte continute de aceasta definitie?

Enumerati si definiti fiecare din cele 5 functii ale managementului.

Cine este primul care a analizat si descris functiile managementului?

Schitati relatia dintre cele 5 functii de management.


Document Info


Accesari: 14785
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )