Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
CULTURA ORGANIZATIONALA si CULTURA MANAGERIALA

management


CULTURA ORGANIZAŢIONALĂ


si


CULTURA MANAGERIALĂ
Facultatea de Management

ASE Bucuresti


1. Continutul culturii organizationale


Cultura organizationala reprezinta unul dintre conceptele importante care s-au afirmat relativ recent si au influentat de o maniera semnificativa modul de gândire si actiune al cercetatorilor, profesorilor si studentilor, a managerilor si întreprinzatorilor, a specialistilor din diverse organizatii, din toate zonele lumii.

Acest interes a crescut exponential, ca urmare a presiunilor venite din interiorul si exteriorul organizatiilor, presiuni ce solicitau o cunoastere mai bun 151h72b a si o amplificare a competitivitatii organizatiilor si componentilor acestora pentru a reusi sa supravietuiasca si sa se dezvolte în noile conditii.

Dezvoltarea conceptului de cultura organizationala a fost favorizata si de reconsiderarea majora a rolului pe care resursa umana îl are în evolutia organizatiei.

Specialistii din aceste domenii au descris cultura ca fiind o componenta de baza a unei societati. Multi dintre ei vad cultura ca unul dintre aspectele critice ale adaptarii organizatiei si descriu cultura ca un " sistem ce transmite modele de comportament pentru a conecta comunitatile umane la cadrul ecologic înconjurator ".


3. Cultura manageriala


3.1 Definirea si continutul culturii manageriale

Cultura organizationala este considerata din ce în ce mai mult astazi ca unul dintre factorii cu o influenta determinanta asupra performantelor unei firme. În majoritatea cazurilor, rezultatele bune si foarte bune sunt asociate cu capacitatea proprietarilor, managerilor, liderilor de a creea, mentine si dezvolta o cultura organizationala "puternica", care sa energizeze componentii sai catre realizarea obiectivelor propuse.

Într-o cultura organizationala puternica, majoritatea managerilor împartasesc un set comun de credinte, valori, comportamente cu privire la modul în care trebuie directionata afacerea respectiva. Noii angajati intra în contact cu acest set cultural si îl adopta atât ca urmare a manifestarii lor formale, cât si informale.

Prin pozitia, statutul pe care îl au managerii în ierarhia organizatiei, modeleaza semnificativ atitudinile, deciziile si comportamentele subordonatilor. Apare astfel o cultura manageriala, ca parte integranta a culturii organizationale asupra careia poate exercita o influenta pozitiva sau chiar negativa uneori.

Organizatiile ce beneficiaza de o cultura manageriala puternica, bine conturata, care îi individualizeaza actiunile si evolutia în mediul de afaceri, sunt considerate a fi companii cu un anumit "stil" (exemplu: Coca Cola, Johnson & Johnson, Phipils etc.).

Adesea, valorile manageriale, îndeosebi ale top-managerilor, cu un impact remarcabil asupra evolutiei organizatiei, sunt favorizate, oficializate în misiunea organizatiei, în diferite comnadamente sau declaratii care sunt communicate si afisate în întreaga organizatie, pentru a se da un nou imbold, o noua directionare a eforturilor tuturor angajatilor.

Prin cultura manageriala întelegem, în aceasta lucrare, totalitatea credintelor, valorilor, simbolurilor, atitudinilor si comportamentelor managerilor dintr-o organizatie, care se reflecta în deciziile si actiunile pe care acestia le adopta si aplica pentru asigurarea unei dezvoltari competitive a organizatiei


3.2 Functiile culturii manageriale

Din ceea ce s-a prezentat putem sa reliefam principalele functii pe care le îndeplineste cultura mangeriala într-o organizatie, functii ce se regasesc în figura 2.


3.2.1 Cultura manageriala este un factor motivational puternic pentru obtinerea de performante

Culturile manageriale cuprind nevoile si aspiratiile personalului de conducere dintr-o organizatie si reflecta personalitatea fondatorilor sau a liderilor puternici, influentând substantial deciziile si actiunile managerilor de pe diferitele nivele ierarhice. Ele determina ca, în procesul de formare, modelare a culturii organizationale, managerii sa descopere o sursa puternica de motivare ca "actori" ce contribuie la realizarea acesteia. Managerii pot contribui la stabilirea unor norme si standarde, în conformitate cu valorile lor fata de care sa fie evaluati si motivati, atât ei cât si colegii lor.Adaptare dupa Nicolescu, O., Verboncu, I., Fundamentele managementului organizatiei, Editura Economica, Bucuresti, 2001


Document Info


Accesari: 15741
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )