Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Introducere in Managemntul Proiectelor
Introducere in Managemntul ProiectelorDezvoltarea societatii umane s-a facut din toate timpurile prin schimbare. La originea schimbarii a stat totdeauna un proiect.


1.1.Ce este un proiect ?


Un proiect este un scop (tel, obiectiv) de realizat, de catre actori, intr-un context precis, intr.-un interval de timp dat, cu mijloace definite si care necesita utilizarea unor instrumente sau parghii la indemana.


Exista o mare varietate de tipuri de proiecte, insa toate au in comun doua elemente : trebuie sa se respecte un anumit numar de reguli de baza ;  sunt confruntate cu evenimente aleatorii, care pot sa fie factori de risc.Excercitiul :

1. Dati cate un exemplu de proiect din urmatoarele domenii : IMM-uri, comert, sport, cultura, invatamant ;

2. Dati un exemplu de proiect care sa integreze cele 5 domenii intr-un tot unitar.


1.2. A nu se confunda proiectul cu Atributiile zilinice si cu Programele ?


A lua notite in clasa, a inregistra zilnic produsele vandute in caietul de vanzari, a raspunde la solicitarile unui client de a-l aproviziona sau a-i oferi informatii, a introduce informatii intr-o baza de date – reprezinta atributiile zilnice ale unui angajat.

Un set de proiecte sau o retea de proiecte, coordonate institutional si care au o continuitate in vederea atingerii de obiective constituie esenta programelor.

Exercitiul 2

1. Dati exemple de programme pentru urmatoarele sectoare : agricultura, mediu, IMM-uri, resurse umane, turism ?

2. Integrati aceste programe intr-o structura mai complexa, care sa stea la baza unei strategii?


1.2. Managemntul unui proiect


Un proiect poate sa fie comparat cu o activitate operationala cu o viata limitata in timp. Ca orice activitate operationala, proiectul trebuie sa fie gestionat. A manageria inseamna a organiza, gestiona si conduce.

Un proiect se sprijina pe un demers riguros, denumit ciclul vietii unui proiect care cuprinde in general 4 faze: studiu (definire), planificare (conceptie), constructie (executie), inchidere (integrare si incercare).


Se introduce fig. 1.1

Exercitiul 3: Pronind de la figura 1.1 va rugam sa proiectati o idee/un vis pe care-l aveti orientandu-va dupa cele 4 faze ale ciclului vietii unui proiect.


Un proiect trebuie sa utilizeze instrumente tehnice adaptate pentru a evita dispersia eforturilor. Intelegerea si impartirea responsabilitatilor unui proiect de catre anasamblul actorilor care intervin direct sau indirect in proiect sunt un factor cheie al succesului.
Rolul fiecarui actor al proiectului trebuie sa fie bine precizat, astfel incat toate energiile cumulate sa se traduca ca o noua valoare adaugata

Un proiect consuma resurse umane, tehnice si financiare importante. Aceste resurse trebuie gestionate pentru a se evita risipirea lor.

Un proiect este un proces dinamic, care presupune existenta unei vointe unanim acceptate, nu numai din partea finantatorului ci si a realizatorului (managerul proiectului) si beneficiarii acestuia.

Un proiect este amenintat de catre factori de risc. Toate evenimentele aleatorii in cadrul unui proiect sunt purtatoare de risc. Un factor de risc este un eveniment care poseda o probabilitate de aparitie, care ar putea antrena consecinte grave pentru proiect. Se pot enumera intre factorii de risc previzibili:

a) insatisfactia beneficiarilor proiectului ar putea conduce la respingerea acestuia (nerespectarea obiectivelor sau nerespectarea teremenelor)

b) anularea proiectului de catre directia generala (prin incalcarea bugetului initial)

c) demotivarea actorilor proiectului (prin rezultate comparate cu durata si cu intensitatea efortului)

Exercitiul 4: Detailati factorii de risc, care ar putea influenta proiectul ales la exercitiul 3.


In concluzie: o mare parte a muncii sefului de proiect consta in inventarierea tuturor elementelor aleatorii, care s-ar putea transforma in factori de risc, in evaluarea probabilitatii aparitiei lor si a efectelor asupra proiectului, apoi sa angajeze actiunile preventive, evitand aparitia lor sau sa limiteze efectele lor.


1.3. Un proiect are drept finalitate atingerea unor obiective


Definitia obiectivelor trebuie sa se permita sa se raspunda la urmatoarea chestiune: Ce nevoi trebuie sa satisfaca produsul finit al proiectului? De buna definire a acestor obiective va depinde intr-o mare masura reusita proiectului. Formularea nevoilor si obiectivelor este deci primordiala.

Fiecare obiectiv trebuie sa respecte patru reguli fundamentale:

a) sa fie realist = obiectivul sa poata fi atins;

b) sa fie masurabil = atingerea obiectivului trebuie sa poata fi evaluat de maniera indiscutabila;c) sa fie pozitivist =obiectivul trebuie sa caracterizeze de maniera pozitiva rezultatul cercetarii

d) sa fie motivant = realizarea obiectivului trebuie sa aduca satisfactie celor care lucreaza pentru atingerea sa.

Exercitiul 5. Detailati obiectivele proiectului selectat la exercitiul 3, coroborandu-le cu factorii de risc determinati la exercitiul 4.


1.4. Integrarea proiectului intr-un context


Din ce in ce mai mult se pune accentul pe dezvoltarea unui proces de gestiune a proiectelor integrate. Conceptia de gestiune a proiectelor integrate presupne doua laturi esentiale: integrarea proiectelor in planul strategic al organizatiei (IMM, ONG, comunitate locala, regionala, nationala sau europeana, etc); integrarea factorilor tehnici si socio-economici ai organizatiei in procesul de gestiune a proiectelor.

1.4.1. Integrarea proiectelor in planul strategic al organizatiei este fundamentala din nevoia de a nu se ajunge la crize manageriale si la consum de energie si resurse inutile, determinate de faptul ca strategia organizatiei a fost elaborata de catre o echipa, proiectul a fost elaborat de altii, iar implementarea o face al treilea grup.

Intr-un sistem inetgrat toate cel trei parti sunt interconectate. Orice schimbare va influenta ansamblul. Fiecare organizatie are un anume tip de client, caruia trebuie sa-i satisfaca dorintele; clientul este ratiunea de a fi a organizatiei.Organizatia isi determina misiunea, obiectivele si strategiile functie de nevoile clientilor. Dezvoltarea organizatiei depinde insa de factori interni si externi.

Fig. 1.2.

Exercitiu 6.

1. Care sunt clientii proiectului dumeavoastra propus la exercitiul 3

2. Care sunt factorii externi si interni care pot infliuenta realizarea proiectului dumneavostra?


1.4.2 Integrarea factorilor tehnici si socio-economici ai organizatiei in procesul de gestiune a proiectelor. Procesul de gestiune a proiectelor comporta doua dimensiuni.

A. Dimensiunea tehnica vizeaza aspectele structurale ale organizatiei, codul de disciplina si logica procesului si sistemul de informare si comunicare disponibil.Aceasta dimensiune cuprinde planificarea, structura functinala a proiectului (SFP), atribuirea resurselor, bugetul proiectului, cunoasterea starii de evolutie a lucrarilor.

Dimensiunea tehnica a proiectului furnizeaza gestionarilor proiectului si clientilor decizii informationale apropiate de cele asteptate de nivelul lor informare si implicare si de nevoile lor. Pentru a putea reusi este foarte important ca managerul de proiect sa aiba o foarte buna pregatire in gestiunea tehnica a proiectului.

B. Dimensiunea socio-culturala este de multe ori neglijata in mamagementul unui proiect. Insa este totatat de important sa creezi in interiorul organizatiei un sistem social temporar care sa combine talentul profesional intr-un amalgam eficeint pantru a lucra la proiect. Managerul de proiect trebuie sa creeze o cultura a proiectului, care sa incurajeze munca in echipa si sa ridice nivelul motivational personal si sa aiba capacitatea de a observa si a rezolva rapid problemele care ameninta  bunul mers al unui proiect.

Aceasta dimensiune comporta si gestiunea interfatei proiectului si mediul extern. Managerul de proiect are drept misiune sa modereze asteptarile clientilor, sa negocieze cu omologii sai functionali, sa supervizeze munca subcontractorilor. In ansamblu managerul trebuie sa mobilizeze spiritul de echipa  in sanul unui grup eterogen. Tot mai multi specialisti considera ca dimensiunea tehnica a managemntului proiectului este stiinta, iar dimensiunea socioculturala este arta. Pentru a avea succes, managerul de proiect trebuie sa le stapaneasca pe amandoua.

Exercitiul 7

1.Detailati in ce cosnta dimensiunea tehnica a proiectului dumneavsotra

2. Ce veti intreprinde pentru ca dimensiunea socioculturala a proiectului dumneavsotra sa fie cat mai prezenta?

3. Intrati pe situl: www.pmi.org si raspundeti la urmatoarele intrebari:

a) aveti cunostinta despre ce este PMI si conditile de aderare;

b) ce este un Project Managemnt Body of Knowledge (PMBOK)?

c) explorand alte linii ale sitului PMI aflati ce informatii va furnizeaza acestea pentru viitorul gestiunii proiectului dumneavostra?Document Info


Accesari: 2989
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )