Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
MANAGEMANT TURISTIC SI COMERCIAL - CHINA

management
FACULTATEA DE MANAGEMANT TURISTIC SI COMERCIALCHINACUPRINSIntroducere.....................pag.3

Capitolul 1 . Prezentare generla..............pag.7

1.1.Scurt istoric..............pag.7

1.2.Suprafata..................pag.9

Cap. II. Cadrul natural................pag.9

2.1. Relieful..................pag.10

2.2. Clima..................pag.11

2.3. Hidrosfera................pag.11

2.4. Vegetatia..................pag.11

2.5. Fauna...................pag12

2.6. Flora....................pag.12

Cap.III. Populatia...................pag.13

3.1. Orasele...................pag.14

Cap.IV. Industria.................pag.14

Cap.V. Economia..................pag.15

5.1.Resursele naturale..............pag.16

Cap.VI. Agricultura...................pag.17

Cap.VII. Transporturiile si caile de comunicatie.....pag.18

Cap. VIII. Comertul................pag.20

Cap.IX.Turismul...................pag.20

9.1. Principalele atractii turistice...........pag.21

9.2. Cultura chinei..................pag.42

9.2. Apetisanta bucatarie chinezeasca.......pag.45

Cap.X. Indicatorii ec. si turistici ai Chinei .........pag.47

Cap.XI. Concluzii .................pag.51

Bibliografie......................pag.54


INTRODUCEREPe valea fluviului Huang-Go, cu aproximativ 4000 de ani in urma, se nastea o civilizatie infloritoare, mistica ce avea sa impresioneze peste veacuri cultura europeana. Izolata in mod natural de restul Orientului, au legat-o si totodata au separat-o de vasta zona a Tibetului. Gigantica constructie, in nord, Marele Zid Chinezesc, Marea Galbena in est si Marea Chinei in sud, adapostita de un cadru geografic vast, de la munti abrupti, desert sau stepa la imense campii fertile, jungla sau zone mlastinoase, dificultatile de acces in spatiul Chinei i-au permis tarii sa dezvolte o civilizatie in cadrul careia influentele straine si popoarele navalitoare au fost repede asimilate.

In majoritatea tarilor, vechiul organism social a disparut, urmele vietii de alta data nemaipastrandu-se in mod viu, traditii si forme de cultura noi inlocuindu-le pe cele vechi. In China insa, aceste solutii de continuitate exista, ele putand fi urmarite pe parcursul a aproape patru milenii. Traditiile, obiceiurile, formele vechi de cultura se pastreaza in modalitati de expresie evoluate, evident, dar asemanatoare celor antice. Pentru chinezi, traditia a ramas un rezervor spiritual activ. Civilizatia creata in mileniul al II-lea i.e.n. in valea Fluviului Galben prezinta inca de atunci trasaturi distincte fundamental chineze, iar in scrierea chineza de azi se recunoaste stilizarea pictogramelor de pe "oasele de ghicit" de acum aproape 3500 de ani.

Traditia situeaza la inceputurile istoriei chineze un numar de imparati legendari. Astfel, Fu-Xi, primul imparat, ar fi inventat plasa de pescuit si laturile vanatorilor. El a inceput cel dintai sa coaca alimentele, sa imparta tara in clanuri si sa domesticeasca animale. Celui de-al doilea, Sheng-Nong, i se atribuie inventia plugului, cultura cerealelor, stabilirea targurilor si descoperirea proprietatilor curative ale plantelor. Urmeaza Huang-Ji care ar fi inventat caruta si barca, arcul si sagetile, mortarul si construirea caselor, scrierea si cele 12 tonuri muzicale. El ar fi instituit riturile mortuare si sistemul preturilor, a impartit tara in provincii si a initiat cresterea viermilor de matase. Un caracter mai putin mitic, mai putin vag, il au ultimii trei: Yao, Shun si Yu. Primului i s-ar datora inventia imbracamintei, muzica liturgica, determinarea astronomica a lunilor si anotimpurilor, lupta impotriva triburilor Miao, instituirea celor 5 pedepse si a sistemului functionaresc, iar ultimilor doi organizarea statului, reglarea cursurilor fluviilor si turnarea primelor trepiede de bronz.

Dinastiile Chinei au influentat de-a lungul secolelor cultura si civilizatia acestei tari. Astfel, cea mai veche dinastie a carei existenta este incontestabila este dinastia Xia (2205-1766 i.e.n.), succedata de dinastia Shang din timpul careia dateaza inscriptiile pe oase si pe carapace de broasca testoasa. Forma de exprimare este foarte laconica. Un profund sentiment religios dateaza din aceasta epoca bazat pe cultul stramosilor. Regele imparte tara in feude pe care le imparte familiei sale, prietenilor si unor capetenii tribale in schimbul obligatiei de a-i furniza trupe in caz de razboi. Regele era seful cultului de stat. Se construiesc orase fortificate fara importanta economica, insa, caci societatea chineza era una agricola prin excelenta, iar cresterea animalelor va avea o importanta secundara de-a lungul istoriei. Cresterea viermilor fiind de mult cunoscuta, matasea devine, inca de la inceputul acestei epoci, un produs tipic al economiei chineze. Statul Shang, primul stat chinez cu o fizionomie politica si culturala definita si care a exercitat o influenta civilizatorica si in afara frontierelor sale, s-a prabusit din cauza miscarilor sociale interne, dar si in urma presiunii triburilor Zhou. Desi inferiori din punctul de vedere al culturii, regii Zhou au tinut sa fie considerati drept urmasi ai dinastiei Shang, iar ultimul rege al acestei dinastii a fost tinut pe tron, dar considerat vasal.

Exista o perioada de decadenta careia ii urmeaza instalarea la conducere a regilor Qin care introduc o serie de reforme. Astfel, Marele Zid a fost reconstruit, cu mari sacrificii umane, pe o distanta de peste 2500 km, cu numeroase fortarete si turnuri de paza. S-au construit drumuri regale, rezervate exclusiv curtii, largi de 75 m, cu pini plantati pe margine, numeroase palate, parcuri si resedinte de vara. Aceasta dinastie a fost, insa, impotriva culturii si a intelectualitatii, distrugand carti, suprimand gandirea libera, scolile private, instructiunea devenind monopol de stat.

Epoca Tang a fost perioada de apogeu a civilizatiei chineze. Toleranta religioasa de care a dat dovada aceasta dinastie, a carei ilustru reprezentant a fost Tai-Zong, a permis raspandirea doctrinelor budiste precum si a zoroastrismului, a manizeismului si a misionarilor crestini nestorieni. Viata culturala a capatat un puternic impuls, impuls pe care in acest timp China l-a transmis si Japoniei, tinand-o sub influenta sa. A fost epoca de aur a poeziei, epoca in care au trait cei mai mari poeti ai Chinei: Li Taibo, Du Fu, Wang Wei si in care au aparut marile scoli de pictura. In secolul al VIII-lea, Biblioteca Imperiala numara peste 54 mii de volume. Sculptura se elibereaza acum de schemele religioase, iar pictura, in special cea de influenta budista, culmineaza cu celebrele fresce de la Dunhuang. In arta portelanului se defineste stilul caracteristic Tang al celor trei culori. Textele clasicilor gravate pe stele de piatra sunt transferate, cu ajutorul cernelii, pe hartie. Gravura in lemn devine o arta foarte populara, iar pe la mijlocul secolului al XI-lea se inventeaza de catre Pi Sheng caracterele tipografice mobile.

In domeniul cultural, in epoca Shong, s-au facut progrese remarcabile. Scrierile s-au raspandit enorm in mase tot mai largi gratie inventiei tiparului care din secolul al XI-lea devine de uz general. Poezia nu s-a ridicat niciodata la nivelul artistic al epocii precedente, dar acum apare genul poeziei scrise pentru a fi cantata, "ci", precum si un gen literar nou asemanator romanului. In arta, mai ales in pictura cu peisaj monocrom, perioada Shong a fost perioada de aur, asa cum perioada Tang fusese epoca de aur a poeziei. Epoca Shong este reprezentata de artisti care picteaza flori, pasari, figuri umane, dar mai ales de pictori care, folosind tehnica monocroma, intalnita tot mai frecvent, vor duce peisajul la cele mai inalte culmi ale genului. Astfel este Xing-Hao, pictor de munti maiestuosi si autor al unui celebru tratat de pictura, Li Sheng care picteaza cu vigoare arborii si cu o volubila spontaneitate scenele sau Xu Tao-Ning ale carui peisaje de iarna au o extraordinara profunzime spatiala. Cel mai mare peisagist chinez este considerat, insa, Guo Xi. Picturile lui sunt dramatice, abundand in episoade povestite cu vigoare, o exaltare celebrativa a fortelor grandioase ale naturii, mai ales a muntilor figurati eroic si ocupand scena asemenea unor protagonisti uriasi.

Estetica picturii chineze, principiile, canoanele si procedeele ei tehnice sunt fundamental diferite fata de cele ale picturii europene. Apropiata picturii chineze este doar pictura japoneza care, de altminteri, s-a nascut din pictura chineza. "Potrivit conceptiei confuciene, un pictor nu poate atinge in arta sa sublimul daca el insusi, ca persoana, nu este un 828i86i caracter eminamente moral. Spre deosebire de arta europeana, cea chineza nu leaga aceasta conditie etica inderogabila de o premisa de ordin religios".El citeaza in acest sens semnificativele versuri pe care le adresa artistului un cunoscut poet chinez:"Purifica-ti inima si iti vei spulbera framantarile vulgare;

Citeste mult spre a patrunde in taina regescului taram al principiilor;

Renunta la faima ta de odinioara si te vei implini,

Puterea ta de cuprindere fiind acum mult mai mare;

Intovaraseste-te cu oameni cultivati

Pentru ca astfel sa iti imbogatesti manierele si stilul".
CAP. I. Prezentare generala

1.1 Scurt istoric:

Statul chinez antic si civilizatia sa isi fac aparitia in Campia fluviului HuangHe in secolul XI i.e.n. Dupa o perioada de divizare politica si lupte interne din sec. VI-III i.e.n. sub dinastia Tsin (246-206 i.e.n), se face unificarea imperiului, care isi extinde hotarele pana la Marea Chinei de Sud. In aceasta perioada se constriueste Marele Zid chinezesc impotriva amenintarii hunilor din nord. Sub dinastia Han (206 i.e.n.- 220), imperiul cunoaste o inflorire a culturii si a civilizatiei. Sub dinastia manciuriana Ching (1644-1912), sunt incorporate sub imperiul chinez provinciile :Mongolia, Tibet si Siankiang. Ultimul imparat abdica in 1912, iar China se declara republica.

In 1927, Partidul Comunist creeaza Armata Rosie, care in frunte cu Mao Zedong, proclama in anul 1949 Republica Populara Chineza .Incepe astfel perioada maoista si se adopta modelul sovietic de dezvoltare, cu accent pe industria grea. Intre anii 1958-1976, strategia de dezvoltare a tarii se schimba. Deviza devine numai cu forte proprii, fara influente straine, politicul domina economicul, iar agricultura devine baza dezvoltarii. Dupa anul 1976, dar mai ales din 1982, incepe "noua cale chineza", orientata spre reforme, modernizare si deschidere catre Occident.De la 1 iulie 1997 Hong Kong a devenit Regiunea Speciala Admnistrativa a Republicii Populare China. Declaratia semnata de tarile implicate prevede faptul ca timp de 50 de ani, stilul de viata va ramane neschimbat.

Moneda nationala este yuan-ul si a fost recent transformat in moneda convertibila, activa pe piata valutara.


Steagul national al Republicii Populare Chineze

Steagul Chinei se cunoaste : Rosu, cu o stea mare intr-un colt (simbolizand statul) si cateva mai mici in jur ce simbolizeaza poporul chinez. Cu exceptia perioadei nationaliste, steagurile adoptate de China au fost mereu dominate de culoarea rosu ,chiar daca steagul actual contine culoarea si din motive "revolutionare".

Limba chineza este cea mai vorbita limba de pe glob. Da, depaseste engleza pentru ca in afara tarii, exista comunitati foarte mari de chinezi. Limba chineza nu este chiar o limba standard. La inceputul secololui XX , in China se vorbeau in jur de 20 de dialecte. Si acum sunt folosite in anumite regiuni si in cadru restrans insa dialectul dominant este cel Mandarin. In timpul guvernarii nationaliste dialectul cantonez incepuse sa capete amploare, acesta fiind destul de bine inradacinat pana in 1960, cand pe Mao l-au apucat reformele. Acum Mandarina este vorbita de mai mult de 60% din chinezi, si de altfel si limba oficiala in Republica Populara Chineza. In Beijing este vorbita de peste 90% din locuitori. Si in Taiwan se vorbeste majoritar, existand insa si sub-dialecte. Cantoneza, care se vorbeste in principal in provincia Guangdong si in cateva regiuni izolate, difera substantial de mandarina in pronuntie, avand cateva sunete in plus si reprezentari diferite. Nefiind initial o limba scrisa, cantoneza a preluat o parte din caracterele mandarine insa chiar si asa faptul ca nu exista o reglementare oficiala o face foarte dificila. Mandarina era limba vorbita in provinciile din nord si in vechile regate din nord, in contrast cu limba cantoneza, specifica sudului si oraselor colonii.

Intre chineza scrisa si cea vorbita nu exista o legatura sau un set clar de norme care sa dea indicii asupra pronuntiei. Caracterele chinezesti foarte multe la numar, simplificarea limbii din anii 70′ reusind sa le reduca initial la 2300 iar ulterior la 1700. Multe dintre caractere au fost preluate si de alte tari asiatice. In mod normal un om nu mai este considerat analfabet daca este in stare sa descifreze in jur de 1500 de caractere. Din aceasta cauza, 30% din populatie nu stie sa scrie sau sa citeasca. Studentilor la facultatile "umaniste" li se cere pana la final sa recunoasa aproape de 7000 de caractere. Caracterele chinezesti nu sunt pictograme asa cum eronat se crede. Foarte putine dintre aceste caractere chiar reprezinta concretitudini si pot fi interpretate, iar aceste caractere nu se prea folosesc oricum. Majoritatea sunt niste ideograme abstractizate. Menite initial sa reprezinte actiuni, ulterior au fost asociate cu diverse cuvinte sau silabe.

Chineza vorbita nu este atat de dificila , insa cea scrisa se invata in timp , cu mentiunea ca vorbitorul trebuie sa se concentreze pe caracterele cu-adevarat importante.


1.2.Suprafata

R.P. Chineza are o suprafata de aproximativ 9,6 milioane km , incluzand si insulele Taiwan, Hainan si aproape 3400 de insule mai mici. Teritoriul tarii este impartit in 21 de provincii, 5 regiuni autonome si trei municipalitati: Pekin, Shanghai si Tsiantyin.


Cap.II.Cadrul natural


Spatiul geografic imens in care s-a format aceasta cultura atat de organica si de unitara ca stil, i-a influentat si, intr-o mare masura, chiar i-a conditionat istoria. Dificultatile de acces in spatiul Chinei i-au permis tarii sa dezvolte o civilizatie in cadrul careia influentele straine si popoarele navalitoare au fost repede asimilate. In vest, lanturi de munti dintre cei mai inalti din lume au legat-o si in acelasi timp au separat-o de vasta zona a Tibetului. In nord, un alt lant de munti nu au putut-o apara de invaziile hunilor, contra carora s-a construit Marele Zid. Marea Galbena in est si Marea Chinei in sud completeaza aceasta izolare naturala a Chinei.2.1 Relieful


Relieful este variat, cu regiuni inalte in sudul si vestul tarii si joase in est si nord-est. Principalele unitati de relief ale Chinei sunt: Pod. Tibet, in vestul tarii, cel mai inalt de pe glob, cu inaltimi de peste 4500m, muntii Himalaya, cel mai inalt lant muntos de pe Terra, cu cel mai inalt varf de pe glob, de 8848m, deserturile Takli Makan si Jungaria in nord-vest si Gobi in nord, Campia Chinei de Est, joasa si fertila, strabatuta de fluviile Changjiang si Huang He.China are trei regiuni topografice principale ce se ridica in trepte (povarnisuri), de la depresiuni de-a lungul coastei de est pana la muntii inalti din vest. Varful cel mai inalt din lume, Everest (8.848 m) se afla pe granita dintre China si Nepal.
Nivelul cel mai scazut, sub 1000 de metri, ocupa sectiunea estica si cea mai populata a tarii. O mare parte a nordului Chinei se afla intr-o zona seismica si campiile joase sunt adesea inundate. China este foarte variaa, predominand munti foarte inalti si podisuri intinse. Exista, de asemenea si podisuri joase, depresiuni cu deserturi si campii netede.
Relieful Chinei are una dintre caracteristicile importante ale reliefului Asiei: treptele de relief principale sunt completate de alte parti de relief ,depresiuni interioare, podisuri cu munti tociti.
Specificul sau deosebit este existenta pe intinderi mari din nordul tarii a unor mari acumulari de loess, care pot ajunge la grosimi foarte mari de 200 de metri.


2.2 Clima In partea vestica, in deserturi si pe podisurile inalte, este o clima continental arida, cu diferente mari de temperatura de la iarna la vara. in est este climat continental umed. in regiunile montane inalte, clima este alpina, cu ierni lungi si aspre. in partile sudice intalnim clima musonica, tropicala si subtropicala.
Clima este variata, influentata de asezare si relief. Cea mai mare parte a teritoriului Chinei apartine climatului temperat-continental excesiv. In deserturile Takli Makan, Jungaria si Gobi, clima are caracter desertic, iar in regiunile muntoase din vest clima este etajata. Sudul si sud-estul Chinei apartin climei tropical-musonica. In aceasta zona sunt frecvente taifunurile. Estul Chinei are o clima temperata, cu ploi musonice puternice in timpul verii. China are o clima subtropicala cu ploi puternice de vara. Centrul si S-V, au o clima continentala cu veri calde,ierni reci si secetoase.in partea vestica, in deserturi si pe podisurile inalte, este o clima continental -arida, cu diferente mari de temperatura de la iarna la vara. in est este climat continental umed. in regiunile montane inalte, clima este alpina, cu ierni lungi si aspre. in partile sudice intalnim clima musonica, tropicala si subtropicala.

2.3 Hidrografia

Clima si relieful influenteaza reteaua hidrografica . fluviile Chinei sunt printre cele mai mari din Asia. Cele mai cunoscute fiind : Huang He, Changjiang, Xi jang.
Pe teritoriul Chinei se gasesc sisteme hidrografice uriase, dar si intinse regiuni areice sau endoreice. Principalele fluvii sunt Changjiang de 6300km si Huang He de 5000km. In China se gasesc si izvoarele fluviilor Indus, Brahmaputra si Mekong. Lacurile chineze sunt putin intinse, cele mai mari fiind cele sarate din centrul si nord-vestul tarii.


2.4 Vegetatia
In zonele muntoase se gasesc paduri de conifere si de foioase. Ele ocupa in total 1/5 din suprafata tarii. in sud-estul tarii , se gasesc paduri subtropicale cu bambus, arbore de camfor, cedru, chiparos . Spre nord, vegetatia este saraca, desertica.

Pe teritoriul Chinei intalnim pajisti stepice in est, care au fost inlocuite cu terenuri arabile, iar cele din vest sunt sarace in ierburi. In nordul tarii vegetatia este adaptata la uscaciune. Vegetatia este subtropicala in sud. in nordul tarii, in Manciuria apar predominant tufisuri si conifere scunde. Partea muntoasa vestica este dominata de stepe si deserturi, dar cresc si paduri foarte rare. in zonele muntoase se gasesc paduri de conifere si de foioase. Ele ocupa in total 1/5 din suprafata tarii. in sud-estul tarii , se gasesc paduri subtropicale 8 cu bambus, arbore de camfor, cedru, chiparos ). Spre nord, vegetatia este saraca, desertica.


2.5 Fauna Este extrem de variata, in China traind peste 400 de specii de mamifere, incluzand ursul Panda urias, tigrul de Ussuri, leopardul, cerbul Sika, sambarul si antilopa Addax; cateva sute de specii de pasari: pasarea soarelui, cocostarcul cu gatul negru, s.a.; peste 1500 de specii de pesti. .

Printre animalele ocrotite, cel mai cunoscut este ursul Panda.2.6 Flora


China, de cealalta parte a pamantului

China este foarte bogata si variata. Pentru ocrotirea elementelor naturale de flora si fauna, in China exista peste 100 de parcuri naturale,cu o gama din cea mai variata de plante si arbori, unele ce nu se pot gasi in nici o alta parte a lumii.
Cap.III Populatia


China este cea mai populata tara de pe glob, avand 1 327,7mil. locuitori, concentreaza o treime din populatia Asiei si o cincime din cea a planetei.

Densitatea populatiei variaza foarte mult de la o regiune la alta. Majoritatea populatiei 94% este concentrata in partea de SE si in campii . Aici densitatea atinge valoarea de 500-1000 locuitori /km2. La cealalta extrema se afla zona Tibetului unde densitatea populatiei are valoarea de 5 locuitori / km2.

Aproximativ 70% locuiesc in mediul rural, in sate cu circa 2000 locuitori.

In afara granitelor statului mai exista aproximativ 20 milioane de chinezi, cu precadere in Thailanda, Malaysia si Indonezia.Evolutia numerica a populatiei Chinei poate fi urmarita dupa date mai sigure abia din secolul al-XVIII lea, cand se faceau evaluari in functie de plata impozitelor fiscale. Astfel, in anul 1743 populatia Chinei era estimata la 150milioane de locuitori, iar peste un secol ea ajungea la 413 milioane.

Primul recensamant oficial a fost realizat in anul 1953 cand s-au inregistrat 556 milioane locuitori. China se afla astfel pe primul loc in lume ca numar de locuitori. Ritmul mediu anual de crestere a populatiei in perioada postbelica a fost de 15%. Aceasta crestere insemnata, legata de sporul natural ridicat, face ca procentul populatiei tinere , sub 18 ani sa fie foarte mare, peste 45%. Acest fapt asigura un potential de munca pentru viitor.

Componenta nationala este omogena, peste 94% din populatie fiind formata din chinezi. Alaturi de populatia han, pe teritoriul tarii traiesc peste 50 de nationalitati, care reprezinta 8% din populatia totala a tarii.

Religiile dominate sunt confucianismul, budismul si islamismul.

In regiunea Tibetului mai exista budisti lamaisti.3.1 Orasele

Hennessy Road, una din cele busiest strazi din Hong Kong.Hennessy Road Hennessy Road, one of the busiest streets in Hong Kong. Hennessy Road, una din cele busiest strazi din Hong Kong.

Shopping strada in Mong Kok zona. China are o retea foarte bine dezvoltata de orase mari si foarte mari. In Beijing se gasesc palate si temple stravechi, dar si constructii moderne si industriale. Portul Shanghai se numara printre cele mai mari orase ale lumii si al tarii.Trei sferturi din populatie traieste la sate, dar in China se gasesc si orase mari, peste 20 avand mai mult de 1 mil. de locuitori fiecare. Capitala Chinei este Beijing, cu 5,8 mil. locuitori. Shanghai, cu 7,5 mil. locuitori, unul dintre cele mai mari orase ale lumii, situat la gura de varsare a fluviului Changjiang este cel mai mare port si centru industrial al tarii. Guangzhou, cu 2,9 mil. locuitori este oras-port la Marea Chinei de Sud si important centru al industriei matasii. Xi'an, cu 2 mil. loc. este unul dintre putinele orase mari din interior si fosta capitala a Chinei, foarte bogat in monumente.
Shopping street in Mong Kok area. Beijing-ul este un oras masiv, foarte modern in care se contruieste continuu, respectand zonele de atractie turistica. Shaghai-ul este insa pe primul loc la capitolul cladiri moderne si inovatie arhitecturala.


Cap.IV. Industria


Industrializarea socialista a dus la profunde transformari in dezvoltarea acestei ramuri a economiei. Ca urmare a unei sustinute campanii prospectare au fost descoperite mari rezerve de carbuni si de petrol, minereu de fier si metale neferoase in partile de nord, centrala, de sud - vest.

In dezvoltarea industriei s-a urmarit crearea unor ramuri de baza, care sa asigure echiparea tehnica a economiei, cerintele agriculturii si extinderea transporturilor. Industria energetica, a metalurgiei neferoase si a metalelor rare, industria constructiilor de masini, sunt doar cateva din ramurile care au cunoscut o dezvoltare importanta in ultimele decenii. Foarte importanta in China este industria textila cu o structura variata, predominand industria bumbacului, China este tara cu productie mare de fire si tesaturi din bumbac, cea a matasii naturale cea mai veche ramura mestesugareasca din China, bazata pe cresterea viermilor de matase si de tricotaje.Industria alimentara cuprinde o gama larga de produse, dispunand de multe intreprinderi infiintate in legatura cu valorificarea locala a materiilor prime sau cu consumul ridicat al marilor orase.

Cele mai importante regiuni industriale ale Chinei sunt urmatoarele:

Regiunea industriala China de Nord-Est- cea mai importanta din tara, s-a format in legatura cu valorificarea bogatelor resurse de carbuni si minereu de fier.

Regiunea industriala Pekin Tsiantin este de tip mixt urban portuar, fiind legata de importanta celor doua mari orase Pekin si Tiantsin. Dezvoltarea puternica a industriei in Pekin si diversificarea productiei in Tiantsin, crearea unui sistem energetic propriu au fost elementele care au dus la conturarea unor noi regiuni industriale cum ar fii Regiunea industriala Shanghai sau Regiunea industriala Uhan. Productia industriala a crescut in 2008 cu 16,6%, iar inflatia a crescut cu 1,5% in 2008 fata de 1,8% in 2007. Daca in 2007 vanzarile en detail au crescut cu 12,9% in 2008 acestea au crescut cu 13,7%.


Cap.V. Economia

In ultimele trei decenii cea mai dinamica economie din intreaga lume a fost si continua sa detina recordul mondial Republica Populara Chineza. In ultimele decenii nici o alta tara nu a mai avut o perioada atat de lunga si un ritm de dezvoltare mediu anual atat de inalta de cca. 10 la suta, precum a avut China.Ceea ce caracterizeaza aceasta perioada de dezvolatre, pe care analisti politici si economici, personalitati marcante ale lumii contemporane o definesc surpriza secolului XX a fost stabilitatea politico- economica, a crestere constanta, fara suisuri si coborasuri. Cresterea sanatoasa si puternica a economiei chineze a creat o baza pentru stabilitatea preturilor si a cursului monedei nationale, Yuanul fata de dolarul SUA si alte valute convertibile, aspecte benefice pentru economie si pentru viata chinezilor. Principiile reformei si alte politicii de deschidere spre lume au fost astfel gandite si formulate de conducatorii chinezi, incat au permis trecerea Chinei de la economia socialista excesiv centralizata si dirijata la economia socialista de piata cu specific chinez, in conditiile in care nivelul de viata al chinezilor s-a imbunatatit continuu, iar China a devenit una din marile puteri economice ale lumii. In decurs de aproape trei decenii de reforma, in China din cei 350 milioane de persoane cate erau in stare de saracie, peste 250 milioane au depasit acest statut umilitor si degradant. Astfel, astazi, produsul intern brut/locuitor al Chinei este de doua ori mai mic decat cel al Romaniei si de aproximativ 30 de ori mai mic decat cel al SUA. Trebuie mentionat ca in relatiile cu celelalte tari ale lumii de peste cinci decenii China pune la baza cele 5 principii ale existentei pasnice: ' respectarea reciproca a suveranitatii si integritatii teritoriale; neagresiunea reciproca si neamestecul in treburile interne; egalitatea in drepturi; avantajul reciproc; coexistenta pasnica Rata anuala a inflatiei in China in 2006 a fost sub 2%, inregistrand o usoara crestere la sfarsitul acestui an datorita unei majorari accelerate a preturilor de consum, in special la produsele agricole. Cresterea economica de 13,7% in 2007 inregistrata de China este cel mai puternic ritm de crestere din ultimii 11 ani. Este stiut ca in 2008 a devenit a treia economie a lumii devansand Germania. Produsul intern brut a inregistrat un ritm anual de crestere de cca 10%, in ultimii patru ani, indreptandu-se spre o performanta asemanatoare si in anul curent, in primul semestru fiind deja atins un nivel de crestere de 11,5%. In 2008, veniturile pe cap de locuitor au crescut cu 11,4% in zonele urbane si cu 8,4% in zonele rurale. Dupa cum merg lucrurile si cum ii evolueaza economia, China moderna ar putea fi chiar urmatorul pas5.1 Resursele naturale China are cele mai mari rezerve de carbune din lume si carbunii asigura 80% din consumul de energie al tarii. Majoritatea carbunilor se gasesc in nordul tarii. Energia hidroelectrica potentiala este intre 500.000.000 si 1.000.000.000 kW, dar capacitatea instalata este de numai 26.000.000 kW. Sudul Chinei contine aproape 84% din resursele de hidroelectricitate ale tarii. Productia de petrol brut a crescut vertiginos in 1960, cand s-a descoperit titei la Daqing, in provincia Heilungkiang. In 1983 s-au produs 106.070.000 de tone. Terenuri petrolifere marine s-au dezvoltat in Golful Bo Hai din Marea Galbena si de-a lungul platformei continentale spre sud pana in Vietnam. China este al patrulea mare producator de petrol din lume, cu rezerve recunoscute de petrol de peste 22 milioane de barili. Exista terenuri petrolifere importante din Campia Manciuriei, peste Campia Chinei de Nord, Sichuan, Qinghai si Gansu pana in Xinjiang. O alta fasie se intinde din nord spre sud, de-a lungul marilor de pe coasta, de la Bohai din Marea Galbena spre sud, de-a lungul platformei continentale pana in Marea Chinei de Sud.
China are o gama impresionanta de resurse minerale: printre ele se numara cele mai mari rezerve de stibiu si wolfram din lume. Stibiul provine in principal din provincia Hunan din sud-vest si China produce in mod curent aproape 20% din productia lumii. Rezervele de wolfram se gasesc in principal in provincile Jiangxi, Hunan si Guangdong si China produce aproximativ 15% din productia lumii. China are de asemenea, rezerve considerabile de bauxita, minereuri de fier, staniu, plumb, mangan, mercur, molibden, sare, fosfati, gips si magnezit.

Cap.VI Agricultura

China a fost una dintre cele mai vechi regiuni in care s- a trecut la cultivarea terenurilor cu cateva milenii i.e.n. In vaile fluviilor Huang He si Yang Tze, populatia cultiva din antichitate orezul si graul, la fel ca si in depresiunea Siciuan, unde au fost descoperite canale de irigatie vechi de peste 2000 de ani. Productia agricola obtinuta pe suprafete mici, irigate, a constituit caracteristica generala a agriculturii medievale.


Uscarea orezului dupa recoltare

Datorita conditiilor climaterice - regimul musonic si perioadele de seceta - irigatiile sunt impetuos necesare in agricultura Chinei. S-au dezvoltat astfel sisteme intregi de irigatii locale si regionale.

Republica Populara Chineza este o mare producatoare de cereale asigura 34,4% din productia mondiala de grau si 20,7% din productia mondiala de porumb, plante tehnice ca bumbac, soia, ceai, tutun, fructe tropicale si subtropicale, cultura plantelor asigurand 85% din valoarea totala a agriculturii.

Terenurile arabile se intalnesc mai ales in campiile din nordul, estul si nord - estul tarii, apoi in depresiunea Sishuan si in unele vai din sud. Ponderea ridicata a terenurilor ce pot fi utilizate si care sunt situate , in special in nord - est, in Mongolia Interioara, in nord - vest si in regiunea SinTian denota posibilitati de extindere a terenurilor cultivate.

Din totalul terenurilor arabile, in diferite sisteme de irigatie sunt cuprinse circa 70% milioane ha. Suprafetele mari de pasunat sunt situate in nord - est si in Mongolia Interioara, unde se dezvolta bine cresterea animalelor.

Padurile ocupa circa 35 milioane ha, fiind mai frecvente in nord - est, sud si sud - vest. Dintre esente, predomina coniferele de nord si arborii cu lemn pretios in sud sau arborele de camfor, in productia caruia China ocupa primul loc in lume. Cea mai mare parte a terenurilor neproductive se intalnesc in regiunile interioare, mai ales in Tibet si regiunea autonoma Sintian - Uigura.Cap. VII. Transporturile


Dezvoltarea economica este irealizabila in lipsa transporturilor. Acestea asigura legaturile dintre regiunile cu materii prime si centrele de prelucrare, desfacere sau consum. Transporturile asigura circulatia oamenilor, apropie asezarile si continentele.

Caile de comunicatie si de mijloacele de transport au jucat un rol diferit in decursul timpului. Multa vreme doar caile rutiere, mai mult sau mai putin conturate si practicate in orice anotimp, si cele fluviale sau maritime au constituit baza deplasarii de marfuri si de persoane. In ultimele doua secole s-au adaugat transporturile feroviare,aeriene si cele speciale. Transporturile s-au imbunatatit remarcabil dupa anul 1990 cand guvernul si-a adus aportul in constituirea unor retele de drumuri expres pentru a se putea face legatura intre regiuni. Astfel in anul 2006 China numara nu mai putin de 45.000 de km. de astfel de drumuri. Orase mari ca Beijing si Shanghai au dezvoltat repede o retea de metrou si de trenuri usoare pentru a se putea efectua tranzitul rapid. In prezent numeroase orase mari din China construiesc retele de metrou.

In China reteaua transporturilor feroviare si a acelor rutiere este foarte mult conditionata de conditiile geografice. Cele doua regiuni principale ale Chinei:zona nordica a bazinului Fluviului Galben si zona centrala si meridionala, se diferentiaza si prin reteaua de transporturi.

Partea de est a tarii reprezinta regiunea unde caile de comunicatie si de acces sunt mult mai bine dezvoltate. Economia tarii aflata in plina ascensiune in aceasta regiune contribuie esential la extinderea transporturilor. Aprovizionarea cu materii prime, comercializarea produselor finite, deplasarea persoanelor din motive profesionale, comerciale turistice reprezinta doar cateva dintre functiunile retelelor de transport.

Dintre mijloacele de transport, cel mai important pentru relatiile de schimb internationale este cel maritim si fluvial, caruia ii revine peste trei sferturi din tonajul marfurilor transportate, urmat de transportul pe caile ferate, rutier si aerian.

Transporturile fluviale ocupa un loc important in economia tarii, marile fluvii care curg in directia vest-est asigurand cai lesnicioase de legatura a regiunilor interioare cu tarmul marii. Cea mai insemnata cale fluviala este fluviul YangTze.

Transporturile maritime sunt cele mai importante pentru legaturile economice externe, avand un rol activ si in cabotaj. Pe plan mondial, flota maritima chineza ocupa 4,9% total. In 2007 capacitatea totala a transporturilor de persoane era de 1800 miliarde persoane-km iar cea a transporturilor de marfuri de 6 630,4 miliarde tone-km.

Pana la sfarsitul anului 2006, numarul vehiculelor private a atins 15,8 milioane, sporind in intervalul amintit cu 5,4 milioane. Numarul vehiculelor pentru transportul de persoane si marfuri a fost de 2 milioane si respectiv de 4,7 milioane.

Numarul cailor pentru transportul de persoane a sporit la 125.000, oferind zilnic 740.000 de curse. Media distantei de transport a crescut de la 44 km., in prima perioada, la 49,6 km., spre sfarsitul celui de al IX-lea cincinal

Cap.VIII Comertul Comertul este unul bine dezvoltat, China fiind una dintre cele mai mari puteri comerciale ale lumii. Exporta produse industriale, combustibili, minereuri, articole traditionale si produse agricole si importa masini si utilaje industriale in prezent, orasul-port Hong Kong participa la volumul comertului mondial. In 2006 China a inregistrat un excedent comercial record de 177,5 miliarde dolari, excedent ce a depasit cu 74% pe cel din 2005.

Cap. IX Turismul


Industria turismului Chinez are in ultimul timp una dintre cele mai rapide cresteri in economia nationala si este de asemenea una din industriile cu o competitivitate ridicata la nivel global. Devine astfel una din principalele surse de finantare a bugetului de stat, contribuind astfel la o crestere economica accentuata.
Turismul asadar este in crestere, bucurandu-se de peisaje deosebite, de o cultura foarte bogata, multe obiective istorice . Caile de comunicatie sunt dese si modernizate in partea de est a tarii. China are un sistem larg de cai navigabile interne - 110.000 km. Baza sistemului de transport al Chinei moderne o reprezinta reteaua de cai ferate - 53.187 km. S-au construit multe drumuri principale noi pentru a deschide regiunile vestice periferice.
In total, in China exista 1.014.300 km. de drumuri. Este foarte extins mersul pe bicicleta.

Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor estimeaza ca in urmatorii 10 ani China va deveni una dintre cele mai importante tari in ceea ce priveste turismul, atat la nivel national, cat si la nivel international. Ca urmare a deschiderii pietei chineze la restul lumii, dar si a aderarii la diferite organizatii economice si politice, precum OMC, se preconizeaza ca Republica Chineza va deveni a doua economie pe glob in domeniul turismului si calatoriilor.
In 2009, se preconiza ca activitatea turistica a Chinei va genera 653,7 miliarde dolari, care vor avea urmatorul impact asupra industriei:
. 21.383.150 locuri de munca, reprezentand 2,3% din forta de munca totala.
. 69,4 miliarde dolari din PIB (3,9% din PIB total).
Totusi, avand in vedere ca activitatea turistica are efecte si in alte sectoare ale economiei, impactul la nivel national este dupa cum urmeaza:
. 77.600.480 locuri de munca, reprezentand 10,2% din totalul fortei de munca.
. 95,1 miliarde dolari din exporturi, servicii si bunuri, care reprezinta 7,4% din exporturile totale.
. 195,1 miliarde dolari in investitii de capital, adica 9,9% din totalul investitiilor.
. 9,2 miliarde dolari reprezentand cheltuieli guvernamentale, adica o cota de 3,8%.

9.1.Principalele atractii turistice in China


(Marele Zid Chinezesc - Nu mai spun ca este vizibil din spatiu ci doar ca au murit mii de oameni in constructia acestui ultim bastion impotriva hoardelor mongole si ca tehnologia de lipire a caramizilor a fost unica in lume.Aatat de bine a functionat zidul incat o parte din imparatii chinezi au fost de origine mongola.)

Marele Zid Chinezesc este o constructie strategica de mii de kilometri lungime cu rol de aparare. Zidul a fost construit cu scopul de aparare a granitei imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o constructie gigantica considerata dupa volum ca cea mai mare de pe glob, cu o lungime controversata, dupa datele mai recente ar fi avut o lungime de 6 350 km, zidul principal avand 2 400 km lungime. Zidul a fost construit dupa un sistem care leaga intre ele mai multe fragmente de varsta . Lungimea zidului declarata de China se considera exagerata, la 10 000 de unitati Li de lungime, se considera in calcul 1 Li = 575,5 m ceace ar corespunde cu ca. 5.755 km. Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai indraznete si impunatoare constructii realizate vreodata de om
Cele 24 de turnuri de observatie din dreptul localitatii Jinshanling,au fost reconstruite in Epoca Ming . Prima portiune a zidului a fost construita probabil in a doua jumatate a secolului V i.e.n. in timpul dezbinarii Imperiului chinez (475 - 221 i.H ) cu scop de aparare impotriva nomazilor din nord. In anul 214 i.H lasa imparatul Qin Shi Huangdi, sa de contruiasca prima parte a zidului de la fluviul Galben ca aparare fata de poprului nomad Xiongnu .Spre deosebire de zidul construit mai devreme care se intinde si in vai, zidul acesta era construit numai pe crestele muntilor.Din lipsa de argila s-a folosit la constructia zidului numai piatra asezata pe straturi. Din acele timpuri zidul a fost mereu recladit, atingand in timpul diastiei Ming lungimea maxima. In anul 1493 a inceput imparatul Hongzhi constructia zidului dinastiei Ming care servea ca aparare contra mongolilor si pentru o supraveghere mai buna a drumurilor comerciale, ca portiunea centrala a drumului matasii. Pe crestele muntilor incepandu-se o constructie deosebit de costisitoare. Mortarul folosit era produs din piatra de calcar arsa amestecat cu amidonul din orez. La constructia interioara a zidului se folosea un amestec de argila nisip si piatra cioplita. Grosimea zidului este foarte diferita astfel de exemplu in regiunea Peking, zidul are o grosime intre 8 si10 m, la coama zidului 8 iar la baza 10 m grosime.

La intervale de cateva sute de metri s-au construit turnuri de 12 m inaltime cu rolul de observare, transmitere de signale si depozit de arme. Se apreciaza ca ar fi existat cca. 25 000 de asemenea turnuri integrate in zid si 15 000 de turnuri pentru signale care faceau legatura cu capitala situata langa Kashgar. Codul de semnale era simplu, daca se observa agresorul se facea foc in turn.. Pentru a-si proteja statul pe care il unificase, primul imparat al Chinei, Qin porunceste sa fie legate intre ele fortificatii cladite de predecesorii sai. Astfel va inainta atat spre est cat si spre vest, pe o lungime totala de circa 5.000 kilometri, realizand cel mai lung zid ce va deveni, ulterior, celebru. In timpul urmatoarei dinastii, zidul a fost din nou prelungit spre est si spre vest pana la o lungime de 10.000 kilometri lungime. Suferind stricaciuni mari de-a lungul unui mileniu, Marele Zid Chinezesc a fost refacut pe circa 6400 kilometri in timpul dinastiei Ming ,dinastie ce a fixat si capitala statului la Beijing. Serpuind pe crestele muntilor si ale dealurilor, dar si prin vaile adanci, zidul, prevazut din loc in loc cu forturi cu aspect paralelipipedic si turnuri inalte de aparare, are o inaltime de 8-10 metri si o latime de 6-8 metri. Pavat cu piatra, era folosit ca sosea strategica dar si ca drum comercial.

Lasat in paragina incepand cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protectie guvernamentala din 1952, fiind declarat monumet istoric al Chinei. Cu toate astea, numai o mica portiune din zid a fost reabilitata si accesibila turistilor

Ca orice zid din istorie, si cel chinezesc a fost construit pentru a apara tara de invaziile armate ale strainilor. Initial, zidul a fost realizat din pamant, insa aceasta constructie a disparut de mult, lasand locul celei din caramida si piatra. Dupa Ming, dinastiile ce s-au succedat nu s-au mai preocupat de intarirea zidului, renovarile vizibile azi fiind facute cu scop comercial si pentru a atrage turistii.

Turistii vin an de an pentru a se fotografia cu cea mai mare structura construita vreodata de om, iar cifrele vorbesc de la sine: Marele Zid Chinezesc se intinde pe o lungime de 6352Km, de la popasul Shanghai in est pana la Lop Nur in vest , de-a lungul unui arc ce urmeaza conturul sudului provinciei chinezesti de azi, Innner Mongolia.

In momentul de fata, mai mult de 70% din constructie se afla in paragina, insa cei 30% ramasi sunt impecabil restaurati, putand juca rol de aparare, ca in trecut. Din loc in loc treptele sutn extrem de inalte, motiv pentru care o plimbare pe zid este extenuanta. De aceea majoritatea turistilor il traverseaza doar pe o distanta de maximum 3 km, timp in care se minuneaza si fac multe poze. Insa chiar si asa, experienta pe care o traiesc este de neuitat.


Grota Mogao este o oaza pe traseul Drumului Matasii, fiind situata langa comuna Mogao si la 25 km de orasul Dunhuang din provincia Gansu. Grota este un templu budist ce a fost cladit intre secolele IV si XII, fiind compusa din cca. 1000 de incaperi care au fost sapate in gresie, si impodobite cu motive picturi, sculpturi si statui budiste. In anul 1900 calugarul taoist "Wang Yuanlu" descopera intr-o pestera zidita, ca.50.000 de documente ce provin din secolele IV si XI si care erau ascunse in fata navalirilor mongole. Un numar mare din aceste documente se afla la Muzeul Britanic din Londra, iar restul la Academia din Dunhuang unde se fac din anul 1943 preparari pentru consevarea lor. Grota este declarata in anul 1987 patrimoniu mondial UNESCO.Templul cerului sau literal Altarul cerului este un complex de cladiri taoiste in sudul Beijingului. Acesta era vizitat de catre imparatii dinastiilor Ming si Quing pentru ceremonii anuale de rugaciune catre Cer pentru o recolta buna. Este privit ca un templu taoist, desi venerarea Cerului in special de catre imparat dateaza dinaintea taoismului.Palatul Imperial Chinezesc (sau Orasul interzis chin. "Palatul imperial" se afla situat in centrul Beijingului). Privind in interiorul de la intrarea principala, veti vedea unele din 8000, plus cladiri care alcatuiesc Forbidden City.Privind in interior de la intrarea principala, veti vedea unele din 8000 de anexe, plus cladiri care alcatuiesc Forbidden City.
Acolo a trait si domnit pana la revolutia dim 1911 imparatul Chinei din dinastia Ming si Qing. Accesul poporului sau a oamenilor de rand in palat era interziz, de acea a fost palatul supranumit "orasul interzis" fiind situat la marginea de nord a "Pietei pacii ceresti". Orasul interzis este o capodopera a arhitecturii chineze, fiind fundamentul constructiilor asezat dupa sistemul tablei de sah pe axa de nord-sud a lumii, palatul fiind asezat in centru ca simbol al puterii imparatului chinez. Acoperisurile cladirilor erau aurite, culoarea galbena era culoarea imparatului. Era interzis in tot orasul Peking sa fie cladiri mai inalte ca palatul imperial.
Tai Shan este un munte fiind situat la nord de orasul Tai'an din provincia Shandong, China. Muntele are o altitudinea de 1545 m deasupra n.m., fiind unul dintre cei cinci munti considerati sfinti de religia taoista. In credinta veche din China era considerat ca cel mai inalt munte din lume, monarhii chinezi vin aici ca sa aduca jertfa cerului si pamantului. Dar muntele a fost escaladat numai de sase imparati chinezi. Pentru a junge pe varful muntelui, aceasta se poate face pe jos, pe o distanta de 9 km cu diferenta de nivel de1350 m, fiind scari amenajate cu 6293 de trepti. Pe traseul de urcare se afla mai multe porti si palate, cel mai cunoscut fiind templul imparatului Jade

Suzhou - oras al gradinilor

Suzhou este un oras la cam 100 km departare de Shanghai. O fosta capitala a Chinei pe cand Marele Canal unea nordul cu sudul. Loc de retragere a administratorilor imperiali si de investire a averilor in realizarea unor gradini somptuase. Capitala a industriei matasii pe vremea cand matasea era un produs strategic, ravnit de toate doamnele din Evul Mediu.
Poti observa mizeria sarmanilor care isi duc viata pe marginea canalelor precum acum 2000 de ani cand acestea erau arterele de mare viteza care uneau colturile imperiului si goana urbanistica de a construi infrastructura moderna .Ai de vazut insa si gradini sculptate de Rabdare; muzee la tot pasul; pagode budiste si canale care iriga orasul.

Orasul Guangzhou cu o istorie de peste 2.000 de ani, este cunoscut si sub numele de 'oras al celor cinci capre'. Despre originea acestei denumiri circula in zona o legenda care spune ca a fost o data cand zona unde se situeaza orasul de astazi era bantuita anii de-a randul de calamitati naturale, incat localnicii traiau in mizerie neagra, fiind chinuiti de foamete. Intr-o zi au coborat domn cer cinci zei incalecati pe tot atatea capre. Acestea zeificate de asemenea, aveau in gura cate un manunchi de spice de orez. Zeii le-au dat localnicilor spicele de orez si au binecuvantat zona sa aiba vreme prielnica pentru ca semanaturile sa dea recolta bogata. In semn de recunostinta fata de cei cinci zei, urbea ce a aparut ulterior aici a fost botezat 'orasul spicului de orez' sau 'orasul celor cinci capre'.

Ca un centru cultural al provinciei Guangdong, orasul Guangzhou este faimos in tara noastra pentru delicatesele specifice locale, apreciate ca una din cele 4 vestite bucatarii din Chin

Potrivit unei lucrari de bucate din dinastia Song, oamenii din Guandong mananca mai de toate: pasari, animale, insecte si sarpe. Intr-o carte din timpul dinastiei Han de acum 2000 de ani se scria ca sarpele preparat este socotit cel mai delicios fel de mancare pentru populatia din Guandong. Bucataria Guandong a cunoscut o puternica dezvoltare in dinastiile Ming si Qing , dar mai ales in anii de dupa fondarea Chinei noi. Astazi, bucataria Guandong este cunoscuta si apreciata in toata China ca si in intreaga lume.

In oras se gasesc peste 5.000 de restaurante cu specificul bucatariei Guandong, dintre care Restaurantul Guangzhou este cea mai renumita si frecventata.

Situat in zona subtropicala si pe tarmul marii, temperatura medie anuala fiind 22 grade celsius, Guangzhou constituie unul dine orasele chineze cu cea mai mica diferenta de temperatura. Datorita climei temperate si ploilor abundente, favorabile cresterii plantelor, arborii de aici pot sa mentina in tot curusul anului un verde luxuriant.


Nanjing, cuvant a carui semnificatie literala este 'capitala sudica', spre deosebire de Beijing, capitala nordica. Avand un trecut imperial prestigious, sursa de inspiratie pentru multi poeti, orasul Nanjing este locul in care poti sa ajungi foarte aproape de istorie. Este situat pe cursul inferior al fluviului Yangtze, pozitia sa atat de strategica facand ca sase dinastii antice sa aiba capitala la Nanjing. Astazi, acest oras cu o populatie de peste 6 milioane de locuitori, este capitala provinciei Jiangsu.

In timpul dinastiei Ming, inainte ca imparatul sa mute capitala la Beijing, Nanjing a fost capitala imperiului si imparatula construit aici zidurile orasului si un palat imperial. Pe aceasta strada se gaseau Tribunalul Suprem si alte departamente.

Treecand de Wumen, care inseamna Poarta Meridian , lasi in urma traficul vremurilor moderne si intri in Orasul Imperial al dinastiei Ming. In interiorul Portii Wumen se afla un alt muzeu in aer liber, unde oamenii pastreaza un spatiu mic ca o gradina pentru a arata unele elemente arhitecturale din piatra.

Din pacate, palatul regal si orasul imperial sunt de mult distruse, insa o mare parte a zidului exterior al orasului este inca in picioare. Zidul a fost construit de-a lungul unui rau natural, care a servit ca protectie pentru oras.

Dupa peste 600 de ani, aceste ziduri din piatra inca dainuiesc, ca marturie valida a trecerii timpului. Zidul exterior al orasului este considerat cel mai lung zid urban din China. El se intinde pe circa 33 de kilometrii si cele mai multe portiuni ale sale se afla in partea centrala a Nanjingului, desi fata orasului s-a schimbat mult. Ca si alte orase chinezesti, si in cazul Nanjingului vechile alei dispar rapid. Insa, daca privesti atent, insa poti gasi una sau doua, alaturi de care, poti vedea locuri frumoase care iti dau o imagine exacta despre cum obisnuia sa fie viata aici. Ganjiadayuan, fosta resedinta a familiei Gan, este situata pe strada Yudaojie. Imensul imobil nu a fost construit intr-o singura zi, ci treptat, de-a lungul mai multor generatii. Cel mai faimos membru al familiei a fost un barbat numit Gan Xi, un invatat din Dinastia Qing. Familia Gan a fost cunoscuta in special prin talentul sau artistic. Pana la sfarsitul Dinastiei Qing, se spune ca circa 200 de membri ai acestei familii au putut canta la un instrument si ca ei erau talentati interpreti ai operei locale numite Kunqu. Kunqu este una dintre cele mai vechi si frumoase forme de opera locala din China. Intr-un fel, linia muzicala lenta se potriveste cu camerele si casele vechi, care sunt pline de memorii si povesti nepuse inca.

Pentru a gusta aromele locale, o recomandare ar fi intersectia dintre strazile Shiziqiao si Hunanlu. De obicei, oriunde merg gust preparatele culinare cu specific local. Decoratiile sale intentionat vechi si mobilierul de aici creeaza o atmosfera inedita.
De incitanta, chiar un pic speriat, dar se pare atat de frumoasa ca si cum de mers pe jos pe un nor. Padurea colinelor este un punct turistic cunoscut din district. Intrand in padurea colinelor, puteti observa ca unele se inalta de pe suprafata plana si altele sunt raspandite pe pantele montane. Printre coline se gasesc si rauri si sate. Si rapele stancoase si vaile din zona colinelor sunt la fel de cunoscute ca si valea Malinghe, formata in urma cu 70 milioane ani si numita de calatorii straini si cei din tara drept "cea mai frumoasa cicatrice a Pamantului'. Pe cele doua maluri stancoase ale vaii sunt numeroase cascacade, pesteri si pasarele fixate pe stanci, iar in fundul acesteia sunt insirate catune si paraie.


Templul Puning din orasul Chengde, este un celebru templu lamaist din partea de nord a Chinei, construit in secolul 18 in perioada de dominare a imparatului Qianlong din dinastia Qing. Imprejurul templului Puning sunt alte 11 temple cu stiluri arhitectonice diferite, dintre care 8 au fost subordonate direct guvernului acelor vremuri, motiv pentru care au fost denumite "Cele 8 Temple Imperiale.' In luna decembrie a anului 1994, Cele 8 Temple Imperiale au fost nominalizate pe lista patrimoniului cultural mondial.

In randul celor 8 temple, cele mai timpurii sunt templele Insa-po si Shan-po, construite in anul 1713. Peng Junbo lucreaza la Administratia Celor 8 Temple Imperiale din orasul Chengde si ne vorbeste despre ideea care a stat la baza construirii acestora.

Anul 1713 a reprezentat a 60-a aniversare a nasterii imparatului Kangxi din dinastia Qing. Cu acest prilej, nobilii din Mongolia Interioara si Exterioara l-au felicitat pe imparat si acesta, la randul sau, a cladit acolo primele doua temple pentru a-si exprima multumirea.

Constructia celor doua temple are o profunda semnificatie politica si istorica.

De aceea, templul Puning a devenit locul apropierii legaturilor politice si religioase ale guvernului dinastiei Qing cu Tibetul si cu toate triburile mongole.

Templul Puning are doua componente. Partea din fata a fost construita in stilul templelor budiste, in timp ce constructiile care se afla in curtea din spate au fost cladite conform stilului arhitectonic tibetan. Aici s-a realizat o contopire armonioasa a celor doua culturi specifice. In prezent, in acest templu locuiesc 80 de calugari lama ce studiaza si recita zilnic, cu punctualitate, scripturile budiste. Ei sunt educati si cunosc limbile tibetana, chineza si engleza, iar activitatile cotidiene le desfasoara potrivit obiceiurilor propriei natiuni.

In afara de templul Puning mai sunt alte doua temple ce semnifica deplin imbinarea perfecta a artei arhitectonice si unitatea nationala dintre etniile han si tibetana, si anume templele Putuozongcheng si Xumifushou.

Templul Putuozongcheng a fost construit de catre imparatul Qianlong din dinastia Qing pentru inchinarea lui Dalai Lama in fata imparatului. Cu toate ca Dalai Lama nu a putut veni aici, templul a devenit un "martor' al unui alt incident major din istoria Chinei.

In anul 1771, Torguts, un trib mongol care popula initial regiunea cursului inferior al fluviului Volga, neputand suporta apasarea si inrobirea Rusiei tariste, a revenit in patrie dupa ce a parcurs un drum lung si obositor si a trecut de atacurile armatei ruse.


Lhasa se straduieste sa devina in 5 ani o metropola turistica internationala Lhasa, capitala regiunii autonome Tibet, dispune de bogate resurse turistice. Dezoltarea uimitoare a economiei regiunii si imbinarea perfecta a traditiei multimilenare cu civilizatia moderna, au transformat in ultimii ani acest oras intr-una din cele mai atractive destinatii turistice din vestul Chinei. De-a lungul anilor, conditiile slabe de transport si infrastructura subdezvoltata au marit distanta dintre Lhasa si celelalte localitati din tara si de peste hotare. Progresele economice inregistrate in ultimii ani au adus insa noi oportunitati dezvoltarii turismului acestui oras de pe "Acoperisul Lumii'. Soselele Sichuan-Tibet, Qinghai-Tibet, Yunnan-Tibet si Nepal-Tibet, cursele aeriene ce leaga Lhasa de orase mari din tara si strainatate, precum si magistrala feroviara Qinghai-Tibet aflata in contructie intensa, vor contribui la reducerea substantiala a cheltuielilor turistilor care vor vizita Lhasa.

Totalul incasarilor turistice va atinge in acest an 2,5 miliarde de yuani, echivalentul a circa 250 milioane de euro. In afara de magistrala feroviara Qinghai-Tibet, se mai afla in constructie aeroportul Linzhi. Intrarea in exploatare a celor doua obiective va schimba radical forma de organizare a deplasarilor in Tibet, permitand turistilor reducerea substantiala a timpului pierdut pe drum si a cheltuielilor deplasarii.

Directorul Biroului de Turism al primariei Lhasa a subliniat ca desi exista conditii favorabile dezvoltarii turismului, pentru pastrarea si sporirea farmecului sau, este necesar ca Lhasa sa-si valorifice specificul propriu, pentru ca turismul local sa aiba un suport mai solid. In viitorii 5 ani, Biroul de Turism din Lhasa va oferi mereu vizitatorilor produse turistice cu marci proprii. Conform Programului de dezvoltare a turismului din Lhasa, aici se va constitui o retea turistica avand oras ca centru si zonele Dangxiong si Linzhou drept principale baze turistice. Aceasta va permite turistilor nu numai sa admire, de la

mare altitudine, frumusetea peisajelor naturale, dar si sa cunoasca cultura, datinile si obiceiurile populatiei tibetane.

Cladiri in palatul Initial, construit de Regele Songtsen Gampo, Palatul Potala este situat pe " Red Hill" din Lhasa, Tibet. Destroyed by lightning and war, Potala Palace had been rebuilt by the Fifth Dalai Lama in 1645. Distrus de fulgere si de razboi, Potala Palace a fost reconstruit de catre al cincilea Dalai Lama in 1645. Since then, Potala Palace has become the seat of Dalai Lamas and also the political center of Tibet. De atunci, Potala Palace a devenit locuinta lui Dalai Lama si de asemenea, centrul politic al Tibetului. The thirteenth Dalai Lama extended it to the present size, 117 meters (384 ft) in height and 360 meters (1,180 ft) in width, covering an area of more than 130, 000 sq meters (about 32 acres). Dalai Lama al-13-lea l-a prelungit pana la dimensiunile prezente, adica 117 de metri in inaltime si 360 de metri in latime, si se intinde pe o suprafata de peste 130, 000 mē de metri (aproximativ 32 de acri). Mainly comprised by the White Palace (administerial building) and the Red Palace (religious building), Potala Palace is famous for its grand buildings, complicated constructions, devotional atmosphere and splendid artworks. Compus in principal din White Palace si Red Palace , Palatul Potala este renumit pentru maretia cladirii, constructiei complicate, atmosfera evlavioasa si splendidele lucrari de arta . Upon entering the East Portal, visitors will come into the Deyang Shar courtyard where Dalai Lamas watched Tibetan opera. Dupa intrarea in palat, vizitatorii pot intra in Deyang Shar, curtea de unde Dalai Lama a urmarit opera tibetana. West of the courtyard is the White Palace. La vest de curtea Deyang Shar este situat White Palace.

White Palace este o cladire de sapte etaje, initial construita in 1645. The wall of the palace was painted to white to convey peace and quiet. Zidul de la palat a fost pictat in alb pentru a transmite pace si liniste. The Great East Hall on the fourth floor is the largest hall in White Palace, occupying a space of 717 sq meters (about 7,718 sq ft). Marea sala estica privire la cel de-al patrulea etaj este cea mai mare sala din White Palace, care ocupa un spatiu de 717 White Palace, Lhasamē de metri . Aceasta sala a fost, de asemenea, locul unor momente religioase si evenimente politice importante .Franturi din viata si traditia ocupantilor anterioriai palatului se gasesc la cel de-al cincelea si cel de-al saselea etaj, in timp ce la ultimul etaj care este format din Camera de Est si de Vest , 'ale soarelui rasare ', numite asa deoarece se poate vedea soarele din aceste camere pe tot parcursul anului, camerele de Est si Vest au fost locuite de Dalai Lama , acesta a trait, a lucrat si a studiat in aceste camere, mobilierul somptuos si confortabil dezvaluie demnitatea lui Dalai Lama. Standing on the spacious balcony, visitors can look down on beautiful Lhasa. Permanent de pe balconul spatios, vizitatorii pot privi in jos spre frumoasa Lhasa.In the middle of the Potala Palace the Red Palace exists. In mijlocul acestui palat la fel de grandios, se afla Palatul rosu 'Red Palace '.Construit in 1690 dupa moartea celui de-al cincelea Dailai Lama, un perete al palatului a fost vopsit in rosu, reprezentand demnitate si putere. The Red Palace is renowned for its religious status, gorgeous stupas and precious culture relics. Palatul rosu este renumit pentru statutul sau religios si pretioasele relicve aflate in interiorul salilor sale . The Great West Hall in the middle is the largest hall of Potala Palace with an area of 725 sq meters (about 7,804 sq ft). Sala mare din vestul palatului este cea mai mare sala din Potala Palace, cu o suprafata de 725 mē de metri, aici fiind expuse cele mai frumoase picturi murale, pictate pe zidurile interioare pentru a descrie gloria si puterea celui de-al cincelea Dalai Lama chiar si pe coridoare si la etaj sunt expuse mai multe picturi murale religioase, cum ar fi cifrele de Buddhas, Bodhisattvas si Dalai Lama, povestiri antice despre budism; evenimente istorice cum ar fii casatoria printesei Wencheng si construirea Templului Jokhang. One of the most famous murals described the Fifth Dalai Lama's visit to Emperor Shunzhi in BeUna dintre cele mai faimoase picturi murale descrie vizita celui de-al cincelea Dalai Lama la Imparatul Shunzhi la     Beijing in1652. There are another three chapels around the GreExista inca trei capele in jurul mari sali din vest. The North Chapel is dedicated to Sakyamuni, Dalai Lamas, Buddhas of Three Generations and Medicine Buddha. Capela de Nord este dedicata lui Sakyamuni.Mormintele lui Dalai Lama al opt-lea si al unsprezece-lea sunt de asemenea situate aici. Besides, Visitors can also find a volume of Kanjur (Beijing Edition) donated by Emperor Yongzheng on the bookshelf. In plus, vizitatorii pot gasi aici si un volum de Kanjur ,donat de catre Imparatul Yongzheng. The East Chapel is consecrate to Tsong Khapa, founder of the Yellow Hat Sect.

Capela de Est este consacrata lui Tsong Khapa, fondator al sectei palariilor galbene. StatuiaHis two-meter-high (6.56 ft) figure is surrounded by other 70 statues of famous lamas. acestuia are 2 metri in inaltime si este inconjurata de alte 70 de statui ale unor Dalai Lama celebrii. The South Chapel is dedicated to Padmasambhava, a famous Indian monk who introduced Esoteric Buddhism to Tibet in eighth century. Capela de Sud este dedicata lui Padmasambhava, un celebru calugar indian, care a introdus Budismul in Tibet. To the west of the Great West Hall is the Stupa Chapel where the stupa-tombs of the Fifth, the Tenth and the Twelfth Dalai Lamas are situated in. With a height of 14.85 meters (about 48.72 ft), covered by more than 3,000 kilograms (about 6,613pounds) gold foil and decorated with thousands of pearls, gems, corals, ambers and agates, the Fifth Dalai Lama's stupa-tomb is regarded to be the highest and the most luxury one. In partea de vest a mari sali este situata o capela in care se afla mormintul celui de-al cincelea Dalai Lama cu o inaltime de 14.85 de metri, ce cantareste mai mult de 3000 kg acoperit cu folie de aur si decorat cu mii de perle, pietre pretioase si corali, mormantul celui de-al cincelea Dalai Lama este considerat a fi cel mai mare si cel mai luxuriant . The Three-world Hall, which is located on the highest point of Potala Palace, is the holy shrine of Chinese Emperors.

Potala PalacePotala Palace
The essence of Tibetan architecture, Potala Palace is one of the architectural wonders of the world. Dating from the 17th century, it is located on the site of a former structure built one thousand years earlier. Esenta arhitecturii tibetane, Palatul
potala.jpg (27404 bytes)Potala este una dintre minunile arhitecturale ale lumii. Datand din secolul al 17-lea, se afla pe locul fostei structuri construita cu o mie de ani mai devreme. The palace is 363 feet high and its 1000 rooms cover 102 acres. The Red Palace is for religious affairs and the White Palace is for daily living. Palatul este de 363 de picioare inaltime si 1000 camere acopera 102 de acri. Red Palatul este palatul folosit in interes cultural si White Palace pentru viata de zi cu ziCascada Huangguoshu din apropierea orasului cu acelasi nume, una din cele mai frumoase localitati din China. Cascada este unica din lume, in sensul ca, sa nu va mirati, poate fi pipaita cu degetele. Ea se afla intr-o zona turistica situata la 137 de kilometri de Guiyang, capitala provinciei Guizhou, cu o suprafata de 115 kilometri patrati, fiind inconjurata de o arie aditionala de protectie de aproximativ 425 kilometri patrati.

Cascada Huangguoshu este cea mai mare dintre toate cele 18 caderi de apa din zona. Mai sus de ea se afla cascada Doupotang, iar mai jos, Luositan. In imprejurimile ei sunt o serie de cascade mai mici, ca niste siraguri de perle. Cascada cea mare are o cadere de 74 m. Apa tumultuoasa se pravaleste de la inaltimea unei stanci abrupte in lacul Xiniu, cu un zgomot asurzitor, invaluind locul in pacla. In tot cursul anului, in jurul cascadei plutesc vapori usori de apa. Vizitatorii ajunsi la o distanta de 60 m de cascada risca sa fi udati complet de stropii de apa aruncati de cascada.

In comparatie cu cele mai cunoscute cascade din lume, cea de la Huangguoshu nu este deosebita nici prin debitul apei, si nici prin latimea si caderea acesteia. Ea are insa o trasatura cu totul aparte. Vizitatorii pot intra intr-o pestera din masivul muntos, ca sa admire cascada din spate. Pestera se afla la mijlocul cascadei si are o lungime de peste 100 m, fiind paralela cu cascada. Ea are 6 ferestre, prin care vizitatorii pot nu numai sa priveasca de la mica distanta cascada, dar si s-o atinga ca mana, deci, "s-o pipaie'. Asa ceva nu este posibil la nici o alta cascada din lume.

Dar daca la Huangguoshu nu faci o plimbare in pestera respectiva, ca sa "pipai ' cu propriile degete cascada, n-ai cum sa-i cunosti farmecul.

In pestera "Perdeaua de Apa' mai poti vedea si un alt tablou extraordinar: privit prin ferestrele cascadei, curcubeul format pe lacul Xiniu se schimba si se deplaseaza odata cu omul. Va imaginati ce incantare poate fi sa privesti cascada si curcubeul prin ferestrele pesterii si sa pipai cu degetele apa. Din pacate in zona unde se afla cascada Haungguoshu apa se pierde foarte usor datorita reliefului vulcanic si este dificil sa se formeze precipitatii abundente pentru alimentarea cascadei. La ora actuala, debitul apei acesteia este asigurat, jumatate de ploi, iar cealalta jumatate, de un canal construit special. Aceasta afecteaza, partial, splendoarea cascadei Haungguoshu.


Mormintele Xiaohe se afla in desertul Loubupo, la 175 km de ruinile stravechiului oras Loulan. Mormintele suprapuse formeaza o movila din nisip cu forma ovala. Arheologii concluzioneaza ca cele peste 1.000 de morminte dateaza cel putin 3.000 de ani. Descoperirile complexe si minutioase sunt gata sa scoata in evidenta voalul misterios al acestora.

La 26 decembrie 2.000, o echipa de documenare formata din specialisti de fizica atmosferica, hidrologie, geomerfologie si arheologie a dat intamplator in bazinul cursului inferior al raului Talimu de mormintele Xiaohe V descoperite in anii 30 ai secoluluui al 20-lea de un arheolog sudez, precum si aproape 10 locuri cu urme lasate de oamenii din timpruile stravechi.

Argehlogii din acea vreme au apreciat mormintele ca vestigii cele mai misterioare din regiunea Xinjiang. Densitatea mare de stalpii din lemn de plop in picioare deasupra movilei cu morminte sub ea au lasat specialistilor o impresie adanca. Specialistii din domeniu au afirmat ca la mai multe nationalitati din lume s-a mai decoperit urmele care confirma existenta cultului organelor genitale, dar forma si gradul cultului respectiv observate la mormintele Xiaohe reprezinta o raritate. Cunostintele arheologilor si istoricilor par insuficiente sa dezvaluie cu precizie misterul mormintelor. Pentru ca descoperirile acheologice sa inregistreze progrese substantiale, se presupune participarea specialistilor din domeniile arheologiei, mediuluui, antropologiei, botanicii, zoologiei, teologiei etc.

S-a constatat ca la populatia de atunci din zona, pentru rudele intrate in somnul de veci, cei in viata le pregateau toate necesitatile simbolice ca in timpul vietii. Se intreaba daca a fost o alta forma de civilizatie independenta, sau o cheie pentru destainuirea misterului civilizatiei umane.

Vitele sunt sacrificate la fata locului si jupuite imediat. Sicriele de lemn sunt invelite cu pielea de vaca. Mortii dorm in veci in ele. Forma stalpului de la capatul mormantului difera in functie de sexul mortului. La capatul sicriului barbatului, stalpul are forma de vasla, vopsita in partea de sus in negru si in partea de jos in rosu, iar la capatul sicriului femeii, stalpul are forma ovala, cu partea de sus mai gros vopsita in rosu si partea de jos mai subtire, invelita cu sfori de lana. Este clar ca stalpul in forma ovala semnifica organul genital masculin, iar cel in forma de vasla, organul genetal femenin.

In expeditia stiintifica in zona Loulan, mormintele Xiaohe V sunt vestigii cele mai cunoscute. Locuitorii din zona au construit cimitirul pentru curtea regala ca o radaina a natiunii. Oare in desertul intrat de mii de ani in liniste, se ascunde capodopere de rara valoare precum armata de teracota din mormantului primului imparat al Chinei unificate, Qin Sihuandi, sau vreo alta minune. Aceasta minune trebuie sa fie mormintele regilor din Loulan.

Cengde este un renumit oras cultural si istoric, aflat la 200 km de capitala Beijing, unde se poate ajunge in 2 - 3 ore, cu masina sau trenul. La sud de acest oras, care este h inconjurat de munti, se gaseste o portiune a Marelui Zid ce serpuieste pe creasta colinei Jinling, portiune bine conservata, care ofera un peisaj inedit. Pe aceasta se mai pastreaza inca unele turnuri de observare cu doua niveluri, de diverse forme.


Grotele cu basoreliefuri de la Yungang se gasesc pe versantul sudic al muntelui Wuzhou, care tine de orasul Datong, provincia Shanxi. Excavarea grotelor a inceput in anul 453, dar crearea sculpturilor budiste a durat aproape o suta de ani.Grotele de aici au o amploare impresionanta. Pe o lungime de la est la vest de circa 1.000 de m exista 45 de excavatii cu peste 51.000 de statui sculptate. Sculpturile, obiectele si picturile murale de aici sunt bogate in continut, fiind apreciate drept un tezaur artistic din China antica. Aceste obiecte de arta pot fi impartite dupa momentul realizarii in: perioada timpurie, cea mijlocie si cea tarzie. Sculpturile din fiecare perioada au trasaturi specifice. Cele din prima perioada sunt impunatoare, au un aspect specific regiunilor vestice ale tarii noastre. Lucrarile din cea de-a doua etapa au un stil artistic complicat si variat. Sunt lucrate cu multa migala si minutiozitate si extraordinar ornamentate.

Obiectele din ultima perioada au o amploare mai mica, dar personajele sunt atragatoare, realizate la o scara corespunzatoare, fiind un exemplu al artei sculpturale in piatra din partea nordica a tarii. In plus, sculpturile ce infatiseaza dansatori si cantareti, piese de teatru si acrobatii reprezinta o marturie a circulatiei ideilor budiste si o reflectare a vietii social-economice din perioada respectiva. Arta grotelor de la Yungang, impartita in cele trei etape, poarta o amprenta istorica ce semnifica patrunderea artei budiste din India si din Asia Centrala si dezvoltarea acesteia in China. Ele reflecta procesul de popularizare si nationalizare a figurilor budiste in China. Stilurile artistice reflectate in creatia figurilor budiste s-au contopit aici si au format "Modelul Yungang", care a constituit un punct de cotitura in dezvoltarea artei budiste din tara. Sculpturile dupa modelul constructiilor tip palat si nisele cu statui budiste aparute in cea de-a doua perioada au fost asimilate pe scara larga ulterior. Repartitia si ornamentarea grotelor de la Yungang realizate in ultima perioada demonstreaza in mod deosebit un pronuntat accent pus pe stilul arhitectonic si ornamental chinezesc si extinderea tot mai mare in China a artei budiste.

Dintre grotele de la Yungang, cea mai mare este cea cu nr.5. In fata ei este construit un pavilion din lemn cu 4 etaje. In partea centrala a pavilionului se afla o statuie a lui Buddha inalta de 17 m. Statuia este atat de mare incat pe degetele ei pot sta 120 de persoane. In contrast cu aceasta, in cea de-a 15-a pestera se gasesc o multime de statuete mici. Aici sunt sculptate peste 10.000 de figurine budiste. De aceea pestera a capatat denumirea de "Pestera celor zece mii de statui ale lui Buddha". Cea mai mica statuie are o innaltime de doar cativa milimetri. Grotele Yungang reprezinta nivelul cel mai inalt al artei de caverna din prima perioada din China. Printre cele peste 50.000 de reprezentari se numara statui ale lui Buddha, instrumentisti si dansatori, figuri de zei si personaje din lumea basmelor, fiecare cu o expresivitate neegalata, ceea ce arata maiestria ridicata a artistilor din antichitatea chineza. In decembrie 2001, grotele cu statui de la Yungang au fost incluse in Lista patrimoniului mondial. Comitatul UNESCO pentru Patrimoniul Mondial apreciaza ca ele reprezinta capodopere din prima perioada de apogeu a artei budiste chineze.     

De la sfarsitul secolului 5 pana la sfarsitul secolului 6 d.Hr., budismul a avut in China foarte multi adepti. Atat oficialitatile, cat si populatia construiau temple si sculptau figuri budiste. Grotele cu basoreliefuri de la Yungang din orasul Datong, provincia Shanxi, din partea nordica a Chinei, reprezinta un patrimoniu cultural lasat mostenire din perioada amintita.

Armata Razboinicilor din Lut
Lista obiectivelor ce nu ar trebui ratate de cei care ajung in China este insa mult mai mare, ba chiar nesfarsita si cuprinde, de exemplu, grotele de la Longmen si Pinyang cu cele 10.000 statui ale lui Budha, grota Chusien-Si, unde se afla statuia lui Budha, inalta de 17 m. In Baoxin poate fi vizitata pagoda celor sase armonii, cu o inaltime de 60 m, construita numai din lemn. Tot aici se afla templul lui Yin Si, pazit si astazi de calugarii budisti, in interiorul caruia se gaseste statuia lui Sakyamuni, o constructie de aproape 20 de metri, poleita cu aur, datand din secolul al IV-lea d.Cr. Nu trebuie ocolita nici misterioasa colectie-monument denumita Armata Razboinicilor din Lut, din satul Xuan, aflata la 2 km de soseaua ce duce catre orasul Shaanxi. Cu o vechime de 2.000 de ani, ascunsa la 12 metri sub pamant, armata este formata din 530 de statui ce reprezinta tot atatia soldati cu echipament complet, care de lupta si cai, toate in marime naturala. Descoperirea, la care arheologii inca lucreaza, a fost nominalizata de UNESCO pe lista patrimoniului cultural universal.Nici lumea misterioasa a Tibetului, regiune cu o istorie atat de controversata, nu trebuie omisa de pe lista punctelor ce trebuie vizitate. Festivalurile tibetane, Palatul Potala din capitala Lhasa, salbaticia locurilor si atmosfera localitatilor, alaturi de uriasul Everest, pot face uitata orice alta vacanta de pana acum.

Huang shan Muntii Portocalii, Huang Shan, situati la vreo 1.000 km vest de Shanghai, sunt un reper important in imagistica traditionala chineza. Creste ca niste lame de cutit sunt acompaniate de vai adanci, unde ceata diminetii imbaiaza lucrurile in misterul inceputurilor.
Geografic vorbind, masivul de granit este unul relativ scund, inaltimea maxima fiind atinsa pe Varful Florii de Lotus, la 1.873 de metri. Nici varfurile din jur nu au nume mai familiare europenilor Varful Marii de Jad, Varful Inceputului Credintei, Varful Norilor Purpurii, nume trimitand atat la contextul natural, cat si la dimensiunea mitica data de chinezi inaltimilor. Considerata de unii grotesca, iar de altii maiestuoasa si salutara, interventia omului in destinul acestor munti nu poate fi trecuta lesne cu vederea: pentru protejarea mediului, dar si pentru a facilita un acces civilizat in zona, inginerii chinezi au transformat potecile in siruri neintrerupte de trepte si mai ales in nesfarsite balcoane ce traverseaza abisuri ametitoare

Satul Bamei, 'Plaiul Florilor de Piersic' din Guangmei, din provincia Yunnan, este apreciat ca "plaiul florilor de piersic' in versiunea actuala. Inconjurat de munti, satul Bamei este izolat de vreme indelungata de lumea exterioara. Putini stiu de existenta a acestui sat frumos populat de etnia zhuan. Nu exista nici un drum rutier ce duce in sat. Satenii ies si intra in Bamei prin doua pesteri calcaroase naturale in care curge apa, in principal cu barci sau plute. Satul este strabatut de un rau cu apa cristalina ce curge din pestera Tangna. Pe maluri sunt terenuri agricole cu plantatii de duzi si bambus in imprejurimi. Cele peste o suta de gospodarii au casele ridicate pe dealuri Seara, licuricii sclipesc in intuneric, iar broastele canta in iazuri. Dimineata, soarele rasareste in ciripitul pasarilor. Primavara, din crapaturile stancilor cresc diverse plante medicinale de mare pret. Valea este acoperita de flori de piersic, prun, par si multe specii de flori salbatice. Vara, in rauri pot fi vazuti cu claritate pestii iesiti din pesteri. Toamna, maimutele jucause zburda pe camp, pradandu-i pe sateni de cereale. Iarna, serpii intra in culcusuri pentru iernat, iar broastele si pasarile se opresc din oracait si cantat. Satul Bamei reintra in liniste. Intr-un cunvat, Plaiul florilor de piersic isi pastreaza un mediu ecologic natural original. In satul Bamei s-a pastrat pana astazi cultura traditionala a nationalitatii zhuang, ca si traditii folclorice bogate si variate. In fiecare an, in functie de anotimp, satenii aduc jertfe dragonului si stramosilor. Satenii din Bamei au cantece populare proprii pe teme istorice, de dragoste si consacrate muncii, si dansuri traditionale, precum shaxi si Dansul armelor antice. Literatura lor cuprinde legende si mituri. Ca un nou "plai al florilor de piersic', satul Baimei a inceput sa atraga tot mai multi turisti din tara si din strainatate, care vor sa alunge, chiar si pentru scurt timp, monotonia vietii de oras pline de stres

Casele de lut de la Tianloukeng. Casele de lut ale populatiei kejia din provincia Fujian sunt larg recunoscute in tara drept comori ale scolii de arhitecutura chinezesti. In fata acestor case din zonele deluroase, care arata ca niste "farfurii zburatoare' sosite din spatiul extraterestru, multi se intreaba de ce in perioada dinastiilor feudale Ming si Qing, cand bogatasii din alte locuri erau foarte interesati sa-si construiasca locuinte solide din piatra si caramida cu usi sculptate, inconjurate de gradini atent elaborate artistic, cei de la Tianloukeng, folosind lutul ca principal material de constructie, au construit asemenea case care aduc atat de bine cu niste fortarete. Potrivit datelor din cronici, modul de constructie a caselor de lut din zona Zhangzhou, unde se afla Tianloukeng, este strans legat de evolutia sociala din timpuri indepartate. Bogatasi din nordul tarii s-au refugiat aici cu peste 1000 de ani in urma din cauza razboaielor. Ca sa-si apere vietile si avutia, au ridicat case solide din lut, asemeni unor cetati. Dintre miile de case traditionale de lut din Zhangzhou, cele de la Tianloukeng sunt cele mai aratoase. Este vorba de 4 case rotunde si una patrata, care se aseamana cu o floare de camp cu petalele larg deschise. Din consemnarile istorice ale neamului Huang reseie ca in secolul 16 tanarul crescator de rate Huang Baisanlang s-a mutat de la Yongding aici, unde a inceput o viata intrata in legenda. A adunat tot mai multi bani valorificand resursele locale si extinzadu-si afacerile. La fel ca si semenii lui, s-a gandit sa-si ridice o casa solida. A aparut astfel acea cladire patrata. In jurul acesteia, urmasii lui au construit pe rand 4 case rotunde. Arhitectii de astazi sunt uimiti de intelepciunea manifestata de constructori la ridicarea acestora, constatand ca locuintele rotunde, ce se afla pe teren la un nivel mai coborat, au stalpii cu inaltimi diferite, stabilite in functie de locul unde se afla, pentru ca de la etajul 1 in sus sa se realiezez o suprafata plana, cu conditii optime pentru locuit. Ridicarea caselor de lut are o veche traditie in SV provinciei Fujian. Fata deconstructiile cu structura de caramida si lemn, procesul tehnlogic de ridicare a caselor de lut este mult mai complicat. In lut trebuie sa se adauge var nestins, nisip, orez vascos, zahar si scandurele de lemn. Aceste materiale trebuie amestecate uniform si presate ca sa aiba o rezistenta dorita. Casele de lut au de regula la parter bucatarii si sufragerii, la etajul 1 depozite si la urmatoarele etaje (pana la 5) camere de locuit. Ele au o curte interioara spatioasa, in care se gaseste o fantana. Populatiei kejia ii plac locuintele de lut si pentru ca acestea protejeaza excelent impotriva talharilor, a seismelor si incendiilor. Apara bine de umezeala, fiind racoroase vara si calduroase iarna

Zhoushan este un port in curs de dezvoltare si un oras insular din China. Se afla in mijlocul zonei piscicole omonime, in partea centrala a coastei Chinei, la o distanta de numai cativa zeci de km de Shanghai, cel mai mare oras comercial aceasta tara . Orasul Zhoushan este format de 1.339 de insule din arhipelagul Zhoushan, inclusiv insula cu acelasi nume, cea mai mare dintre toate, cu o suprafata de 502 kmp.. Arhipelagul Zhoushan are o clima marina musonica cu o temperatura medie anuala de 16 grade Celsius. Cu iarna calda si vara racoroasa, Zhoushan este o localitate placuta, cu peisaje naturale frumoase. Ea cuprinde 2 zone de interes turistic la nivel de stat, insula Putuo si insula Shangsi si 2 la nivel provincial, muntele Dai si insula Taohua. Marea, soarele, plaja si cultura budista atribuie orasului Zhoushan un farmec deosebit. Orasul, cu 20 de agentii de turism si 20 de hoteluri, primeste in fiecare an peste 2,8 milioane de turisti chinezi si straini. Fiind intr-o zona de intalnire a curetului cald cu cel rece, in apele din imprejurimile arhipelagului Zhoushan se gasesc in mari cantitati numeroase specii de pesti. Cu privelistile frumoase si multe temple, Insula Putuo, sau muntele Putou, este unul din cei 4 munti sacri ai budismului din China.

Insula Zhujiajian este bine cunoscuta ca statiune turistica in largul coastelor provinciei Zhejiang. Cele mai remarcabie in Zhujiajian sunt 'Plaja cu nisip auriu lunga de 10 li', ce reunesc 9 plaje care se intind pe circa 5 kilometers, un loc ideal pentru a va bucura de mare si soare si a va juca in nisip. Incepand din 1999, Zhujiajian gazduieste 'Festivalul International de Sculptura in Nispis de la Zhoushan'.

Wushi Tang este o alta plaja cunoscuta, situata pe insula Zhujiajian, insa spre deosebire de alte plaje, nisipul este greu de gasit pe acaesta plaja. Asa cum indica si numele, Wushi, plaja este pavata cu pietris negru. Pentru vizitatori, cea mai buna perioada de a merge la Wushi Tang este in mijlocul noptii. In noptile senine, daca stati pe plaja si ascultati cu atentie, puteti auzi simfonia sunetelor din natura, cu valurile spargandu-se de tarm si brza adiind. In amurg, sub asfintitul soarelui, barcile pescarilor ajung pe plaja si pentru un pret modic, vizitatorii pot inchiria barcile pentru o scurta plimbare pe mare, bucurandu-se de peisajul fermecator de aici.

9.2 Cultura chineza

Teatrul chinez isi are originea in ceremoniile religioase care erau insotite de coruri si dansuri rituale. In secolele XIII-XIV i se fixeaza regulile: o piesa avea 4 acte, rolurile erau in numar fix de 9, personajele declamau in timp ce unul din ele canta, partile cantate indeplinind oarecum functia pe care o avea la greci corul. In epoca Ming teatrul nu mai avea un caracter de joc popular, ci de divertisment pentru uzul aristocratiei. Jocul era mai rafinat, subiectele distinse, toate personajele alternau recitarea cu parti cantate. Din numeroasele piese ramase din aceasta perioada sunt de remarcat Chitara si pavilionul bujorilor.

In timpul dinastiei manciuriene, teatrul chinez continua traditiile din epoca anterioara, dar capata un caracter net popular si mai realist. Drama Evantaiului cu flori de piersic, de pilda, prezinta aspecte din viata de coruptie a epocii. O caracteristica a teatrului chinez: actorul face uz de un bogat repertoriu de gesturi care au un sens simbolic, jocul lui fiind conventional si stilizat, alteori retoric, excesiv.

Asadar, cultura chineza a antichitatii si a epocilor urmatoare a fost o cultura infloritoare, foarte avansata in raport cu acele timpuri, deosebita prin complexitatea dar si prin misticismul ce domina sufletul oamenilor cu ochi piezisi si cu piele galbena. Civilizatia lor a evoluat, netinand cont de marele conflicte din lumea intreaga, adapostita de un cadru geografic ce a favorizat-o si dezavantajat-o in acelasi timp, izoland-o de restul lumii. Alaturi de popoarele europene, de egipteni, chinezii au dezvoltat o cultura bogata care a insemnat un pas imens in dezvoltarea intregului glob. Astfel, europenii, americanii, au preluat de la chinezi o serie de lucruri (tiparul, cerneala, sistemul ecuatorial folosit in astronomia moderna, orologiul mecanic, harta), tehnici (procedeele de foraj, cresterea viermilor de matase), numerosi arbori, plante si flori (piersicul, portocalul, bujorul etc.).

De asemenea, adoptarea sau imitarea arhitecturii si gradinilor chineze, a mobilelor, picturilor si portelanurilor chineze au contribuit la rafinarea gustului artistic, iar cultul chinezilor pentru natura, cunoscut si apreciat acum de europeni prin produsele lor artistice, a contribuit la exaltarea sentimentului naturii pe care il va promova scoala romantica.Chinezii nu au conceput niciodata puterile supranaturale intr-o forma umana. In reprezentarile lor religioase, zeitele erau simboluri abstracte, aproape geometrice. Cand au inceput sa proslaveasca Cerul, ei nu l-au personificat niciodata pe stapanul universului si nici nu i-au dat un chip.La chinezi, totul este cuprins intr-o durata ce depaseste si totodata inglobeaza timpul unei existente individuale. Oamenii sunt mostenitorii faptelor lor. Ceea ce avem de gand sa facem, ceea ce planuim, ceea ce ne munceste, slujeste drept sprijin constiintei noastre si pe aceasta se intemeiaza ea.

Anul nou chinezesc , in ciuda opulentei, nu are treaba cu sarbatorile crestine, fiind sarbatorit intre 21 ianuare si 19 februrarie . Se gatesc mancaruri speciale si se fac pregatiri prealabile. Artificiile trebuie sa izgoneasca demonii si ghinionul, obiceiul de a aprinde artificii de anul nou fiind preluat si de vestici. In afara unor sarbatori ce implica barcute cu dragoni lansate pe rauri si vizite la cimitir, de amintit ar mai fi si Festivalul Mijlocului Toamnei, foarte importanta, sarbatorita de fapt in august, in prima zi cu luna plina, conform calendarului popular. Se mananca multe fructe rotunde si prajituri rotunde, in forma de luna. Se dau daruri simbolice si se cinstesc o serie de zeitati traditionale, aici existand o similaritate cu sarbatorirea Craciunului si Hannukah.


Local opera de performanta a fost dat de pe strada in timpul chineza noua ani.Anul Nou Chinezesc este perioada de timp speciale de sarbatoare si bucurie.

Drum de performanta este detinuta in chineza in ziua de Anul Nou. Nu se poate nega ca "revolutia culturala" si rascoalele inabusite au afectat puternic poporul insa coloana vertebrala nu i-a fost atinsa. Si acum chinezii sunt unul dintre popoarele ce-si pastreaza cu sfintentie traditiile. Multiplele sub-populatii chinezesti au traditii diferite partial insa sunt unite in esenta. Comunismul nu a reusit sa intineze acest set de cutume, unele vechi de mii de ani. Exista putine monumente si temple daramate de autoritatile de la Beijing, cele mai mari atrocitati in acest sens fiind distrugerea unor manastiri traditionale din Tibet si mai nou incercarea de a elimina niste vechi biserici catolice datorita nefolosirii lor.

China este si un creuzet al religiilor. Majoritatea sunt politeiste si privesc conceptul de Rai. Confucianismul, ca sistem filosofic si religios se remarca in acesta categorie. Taoismul defineste o parte din conceptele si crezurile religioase chinezesti, in special cele bazate pe cele trei "giuvaere Tao" : compasiunea, moderatia si umilinta.Tot in religia Tao apare si simbolul Tajitu, sau simbolul yin-yang. Budismul a patruns relativ tarziu si nu este raspandit in toate regiunile Chinei, partea estica avand o concentratie mai mica de practicanti ai acestei religii. De remarcat si aici pastrarea traditiilor. Proverbele populare erau o metoda excelenta de a scapa de privirea imparatului si au continuat sa fie folosite si in perioada comunista. Acum au devenit aproape ritualice in anumite zone. Multe implica si elemente din zodiacul chinezesc, zodiac orientat dupa anul nasterii in defavoarea lunii.

Un lucru pe care toti ar trebui sa-l stie de la bun inceput este faptul ca poporul chinez a fost mereu un popor orientat spre grup. Pana si numele fiecarui individ denota pozitia lui in grup. Chinezii semneaza mereu cu numele de familie scris in fata numelui mic. Femeile din China isi pastreaza numele si dupa casatorie. Practic, analizand putin domniile ultimelor doua dinastii chineze, sesizam ca multi dintre imparati erau dictatoriali si obsedati insa nu dispuneau de metode moderne de coercitie. Poporul asta a colaborat aproape activ la instaurarea acestor regimuri iar socialismul implicat de majoritatea regimurilor face parte din multe civilizatii asiatice. Practic, ei au schimbat o forma de guvernare absolutista cu o alta fara a fi fortati, lupta dintre nationalismul obsesiv si comunism nefiind tocmai o forma de "opozitie". In majoritatea societatilor asiatice continentale grupul este deasupra individului in contrast cu societatile occidentale ce promoveaza individualismul.

O traditie deosebita este bautul ceaiului, ceai pe care ei l-au raspandint Chiar si casutele pentru ceai din Japonia sunt tot imprumut chinezesc via calugarii budisti zen. In afara respectarii stricte a traditiei, trebuie mentionat faptul ca exista o mare variatie a ceairurilor si a marcilor de ceai inca din vremea primelor dinastii chineze. Pe langa ceaiul verde, alb si galben mai exista si ceaiul rosu si oolong . Ele sunt de fapt extrase din aceaasi planta perena (Camellia sinensis), ruda foarte indepartata a musetelului, diferentele constand in gradul de oxidare si in zona plantei folosita pentru ceai. Denumirile specifice sunt bazate de multe ori pe vechimea plantei, gradul de oxidare si aprecierii ceaiului in functie de regiune.9.3 Apetisanta bucatarie chinezeasca

Bucataria chineza este considerata de multi ca fiind cea mai buna bucatarie din lume Produsele lor sunt extrem de variate si gustoase. Exista 8 tipuri de bucatarie chinezeasca, in functie de provincia sau orasul din care au originat : Beijng, Guandong, Sichuan, Jiangsu, Zejiangh, Hunan , Anhui si Fujian. Stapanirea celor opt este cunoscuta si ca "a noua arta".Bucataria chinezeasca este recunoscuta ca fiind total diferita de ceea ce inseamna bucataria pentru europeni. Mancarea la chinezi este privita ca o adevarata arta, acest lucru putand fi foarte usor observat chiar din modul de prezentare al mancarurilor, modul de preparare sau ingredientele folosite. Asezarea geografica precum si numarul foarte mare al populatiei sunt doar cateva cauze care i-au determinat pe chinezi sa isi imbogateasca meniul cu diverse ;specialitati, nedigerabile de alte natii: caini, serpi, caluti de mare, insecte. Contrar parerii generale, orezul lipicios si cel cu bobul mic nu sunt baza alimentatiei chineze. Ei consuma extrem de multe fainoase, aluate slabe si taitei. Jiaozi, un fel de mancare foartre variat si raspandit, bazat in principal pe amestecuri de carne slaba, ulei de bambus si legume coapte sau prajite intr-un acoperamant de aluat este o dovada in acest sens. Fructele de mare, crevetii si prajiturile in sos de zahar brun sunt iarasi la mare arta. Sa nu uitam de felul magistral in care este gatit puiul.

Poporul chinez traieste cu atitudinea conform careia omul vine pe primul plan, animalele sunt privite ca niste instrumente pentru nemurire. Drept urmare, alaturi de orezul nelipsit de la orice masa, se gaseste cel putin un fel de mancare preparat din carne.


Indicatorii economici si turistici ai Chinei


Produsul intern brut


Anul

( USD/locuitor)Sursa :Biroul national de statistica al Chinei

In continuua crestere PIB-ul Chinei demonstreaza faptul ca China se dezvolta .

Valoarea exporturilor Chinei


Anul

( milioane de USD)Sursa : Organizatia mondiala a comertuluiValoarea importurilor Chinei


Anul

( milioane de USD)

Sursa : Organizatia mondiala a comertului


Populatia Chinei


Anul

( mii de locuitori)Sursa :Biroul national de statistica al ChineiSosiri de turisti(mii ), diferentiati dupa scopul sosirii lor in ChinaAnul

Nr. Total de sosiri turisti
Dupa scop


Sedinte/ Afaceri

Vizitatori si pentru relaxare
In vizita la rude

Echipaje si Personal auxiliar
Alte motive

Sursa: Organizatia mondiala a turismului

Dezvoltarea turismului


Anul

Numarul agentiilor de turism (unitati)
Numarul total de hoteluri si alte unitati de cazare (unitati)
Nr. Total de sosiri turisti straini(mii personae)
Nr. De turisti compatrioti din

Hong Kong, Macao, Taiwan(mii de personae)Numarul de innoptari

(mii)
Venituri din turism

Datorita vizitatorilor straini

(mil. USD)Venituri din turismul compatriotilor(100 mil. Yuan)
Sursa: Biroul national de statistica al Chinei


Numarul de turisti este de asemenea intr-o continuua crestere in China , atrasi probabil de faptul ca ani de-a randul China a fost aproximativ inchisa pentru turisti, iar in acelasi timp demonstreaza faptul ca China isi dezvolta turismul si se adapteaza din mers la noile practici in turism, se observa de asemenea ca acest popor se adapteaza foarte repede, numarul hotelurilor si stabilimentelor de cazare fiind in continuua crestere demonstrand faptul ca China a vazut potentialul pe care il are pe piata turistica si il exploateaza dup aparerea mea foarte bine

Durata medie de sejurAnul

Nr. innoptari

Nr. Sosiri turisti

Sj


Durata medie de sejur nu este ceea ce m-as fii asteptat pentru China si o sa pun acest numar relativ mic pe seama faptului ca, China nu este pregatita sa faca fata numarului de turisti in ceea ce priveste stabilimentele de cazare.


Densitatea medie de turisti in functie de suprafata

Dt 2006 = 22210,3/957,3 =23,2/turisti pe kmē

Dt.2007 = 26109,7 / 957,3 = 27,3 / turisti pe kmē

Dt.2008 = 29790,4 / 957,3 = 31,1 / turisti pe kmē

Suprafata Chinei este una considerabila de aceea numarul turistilor / kmē este unul impresionant si dupa cum putem observa acest numar este in crestere de la an la an.

Densitatea medie de turisti in functie de populatie

Dt.pop2006 = 22210,3 / 131448 =0, 16

Dt.pop2007 = 26109,7 / 132129 = 0,19

Dt.pop2008 = 29790,4 / 132914 = 0, 22

Nu as putea aprecia daca acest raport este unul pozitiv pentru China, ceea ce este cert putine sunt cazurile in care turistii ar putea depasii numeric localnicii in China.

Densitatea turistica in raport cu locurile de cazare

Dtcaz 2006 = 22210,3 / 127510 = 174,12 turisti /locuri de cazare

Dtcaz 2007 = 26109,7 / 132270 = 197,39 turisti /locuri de cazare

Dtcaz 2008 = 29790,4 / 198090 = 150,38 turisti /locuri de cazare

Ceea ce am subliniat si mai sus , lipsesc cel putin pentru moment spatiile de cazare

Intensitatea turistica

Ineta 2006= 32271,5 /1314480 x 100 = 2,45

Ineta 2007= 36098,5 /1321290 x 100 = 2,73

Ineta 2008= 38820,4 / 1329140 x100 = 2,92


Ibruta2006 = 54481,8 / 1314480 x100 = 4,14

Ibruta2007 = 62208,2 / 1321290 x 100 = 4,70

Ibruta2008 = 68610,8 / 1329140 x 100 = 5,16


Indicatorii relatiei cerere-oferta si oferta cerere

CUC 2006 = 49913,4 / (127510 x365 ) x 100 = 107,24

CUC 2007 =54719,8 / (132270 x365 ) x 100 = 113,34

CUC 2008 = 72543,2/ (198090 x365 ) x 100 = 100,33

Desi in 2008 cererea a scazut oarecum,probabil datorita costurilor ridicate pe care le implica o calatorie intr-o tara asa de indepartata(vorbesc din punctul de vedere al unei europence), consider ca aceasta scadere este relativa, China are potential nu ma indoiesc nici o secunda ca exista pe planeta noastra vre-un impatimit al calatoriilor care sa nu isi doreasca sa ajunga in China, chiar si din curiozitate

Cap.XI. Concluzii


Pregatind acest raport de tara am avut cea mai placuta surpriza pe care un astfel de proiect ti-o poate oferi: anume mult material, foarte,foarte mult material. Nu pot spune ca acest lucru mi-a usurat sarcina ci cred ca mi-a ingreunat-o oarecum pentru ca am ajuns in situatia in care am fost nevoita sa renunt la o parte din material din cauza ca era prea mult .

Din punct de vedere economic vorbim efectiv de o macroeconomie de tip keynesian Statul este interventionist in ideea sustinuta ca piata nationala nu se poate regla singura. Statul detine controlul total asupra resurselor energetice importante si a celor considerate de interes national insa permite existenta intreprinderilor mici si mijlocii si a institutiilor private si chiar incurajeaza si subventioneaza o parte din aceastea. Un alt semn ca nu vorbim de "comunism" desi tenta socialista este clara. China trece printr-o perioada de boom economic de aproape 10 ani. Acest fapt este nemaintalnit in alte tari, cresteri de 15% anual intalnindu-se doar in istoria SUA. De fapt, China a fost de multe ori numita Statele Unite ale Asiei Continentale

Nu vorbim deci de o tara saraca, insa vorbim de o tara cu zone sarace. Diferenta dintre estul puternic industrializat, sudul agricultural si nord-vestul slab populat si la limita saraciei este evidenta. De asemenea, sunt de remarcat doua zone de capitalism adica Macao si Hong Kong, administrate in principal si impozitate de China insa coordonate partial de Portugalia si respectiv Anglia.. Desi oficial administrarea a fost ulterior cedata Chinei, ambele regiuni continua sa mentina legatura cu cele doua tari, miting-ul recent din Hong Kong fiind o manifestatie pro-autonomie.Aceste doua zone se bucura de un statut special. Zone cu o autonomie relativa sunt si cateva regiuni anexate in perioada de glorie a comunismului chinez precum Tibetul si sudul Mongoliei.

Industrial China o duce excelent. In afara industriei IT ,90% din firmele japoneze si americane isi fac produsele in China - Sa amintesc doar producatorii de masini precum Chrysler si General Motors, de electronice precum : Sony, Canon, Casio, Fuji , gigantul producator chinez de baterii, acumulatoare si solutii mobile GP si firma autohtona chineza alipita recent concernului IBM,Yang Yuanqing, este cel mai bogat om din China. Accesul la aceste produse este nerestrictionat in China, ele se pot gasi la preturi din ce in ce mai mici si la calitati satisfacatoare. China are patru mari producatori de automobile, Chery Auto fiind cel mai important si cel ce-si propune sa patrunda puternic pe piata europeana din 2009. Automobilele Cherry au un standard destul de inalt de calitate si cateva modele vor fi lansate impreuna cu Chrysler

Medicina chineza, foarte avansata s-a institutionalizat destul de repede, multe leacuri fiind produse la scara larga cu mult inainte ca medicina europeana sa debuteze in forta. Nu mai vorbesc de acupunctura , practica legala in China si pentru care ai nevoie de un atestat. Acum medicina chineza a ajuns la un alt nivel, avand practic cei mai buni neurologi si unii dintre cei mai buni chirurgi din lume.

China este practic a treia putere mondiala , cu mari sanse sa devina prima, conform previziunilor. In afara SUA, China este singura tara cu program spatial foarte activ, ea trimitand un om in spatiu in anul 2005. SUA are o datorite imensa la aceasta tara si la Japonia. De mentionat ca Banca Est-Asiatica este tot o corporatie chineza in ansamblu.Un studiu efectuat de banca Mondiala arata faptul ca in urmatorii ani, China va fi una dintre tarile cu cea mai puternica economie, alaturi de Brazilia, India, Indonezia. Acest paradox se explica prin faptul ca aceasta tara are resurse economice foarte puternice, unul dintre atuurile principale fiind forta de munca multa si ieftina.Timpul si eforturile depuse de acest popor muncitor au dovedit ca se poate: China are viitorul asigurat. Cresterea importanta a veniturilor se reflecta in volumul tot mai mare al economiilor banesti ale populatiei in depozite la banci, in conditii de viata mai bune de sanatate, invatamant, cultura, turism etc, in reducerea numarului de saraci, asa cum a aratat mai sus in diminuarea treptata a decalajelor de dezvoltare dintre regiuni, dintre urban si rural.

Nu incerc acum sa ii fac pe chinezi eroi. Republica Populara Chineza a omorat oameni , a distrus culturi , a invadat popoare non-asiatice ,de aceea a fost si exclusa din ONU timp de vreo 40 de ani , a distrus doua generatii in special in perioada revolutiei culturale din perioada lui Mao si continua sa ameninte multe libertati considerate fundamentale in zonele pur democrate ,o rascoala inabusita a studentilor de prin 1999 o demonstreaza. Mao Tze Dun a fost un dictator si cei ce l-au precedat si succedat imediat s-au inscris in aceste tipare. Chiar si limitarea numarului de copii pe care-i poate avea o familie este privita suspect de unii, dar sa nu uitam ca vorbim de o tara cu pese 1.3 miliarde de locuitori si de discrepante mari la nivelul claselor sociale si al regiunilor. China facut multe porcarii insa vorbim de un popor cu o cultura si niste traditii exceptionale si de o un stat care cam de 7 ani nu mai poate fi considerat comunist in sensul clasic.

Toate aceste lucruri pentru mine au ca insemnatate faptul ca "cineva vegheaza asupra Chinei", cineva se ocupa intens de promovarea acestei tari si lucrul acesta se vede in cotele de crestere ale investitiilor straine, ale exporturilor, in cotele cresterii PIB si ale tuturor indicatorilor prezentati in acest raport de tara.

Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor estimeaza ca in urmatorii 10 ani China va deveni una dintre cele mai importante tari in ceea ce priveste turismul, atat la nivel national, cat si la nivel international. Ca urmare a deschiderii pietei chineze la restul lumii, dar si a aderarii la diferite organizatii economice si politice, precum OMC, se preconizeaza ca Republica Chineza va deveni a doua economie pe glob in domeniul turismului si calatoriilor.Concluziile mele sunt intarite de cele ale specialistilor, care confirma faptul ca economia Chinei continua sa se dezvolte in ritm alert si ca moneda nationala se mentine puternica, in timp ce monedele nationale din alte tari asiatice continua sa se devalorizeze. In ultimii ani , China a deschis portile pentru turisti, turismul occidental aducandu-le ceva venituri.
Bibliografie


Cristureanu,C.,Neagsu, N., Baltaretu, A.,-Turism international studii de caz legislatie , editura "Oscar Print" - Bucuresti 1999

Nicolae, I. ,Negrut, S., -"Statele lumii de la A la Z"

"Ghidul indicatorilor economici"- traducere Dana Cristea - editura "Teora"

Horia,C., Negrut, S., Nicolae, I. - "Enciclopedia statelor lumii"- editura "Merina"-2003

Turcu,V.,Moraru, D., Weisz, J.- Turism International - editura "Eurostampa"

(xxx) www. world-tourism.org

(xxx) www.china.org

(xxx) en.wikipedia.org/China

(xxx) www.national bureau of statistics of china.org

(xxx)chinadataonline.org

(xxx) romanian.cri.cn/

(xxx) krossfire.wordpress.com/sub-lupa-china/ (articol de:Vlad Stoiculescu)Document Info


Accesari: 8804
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Đ Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )