Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Managementul calitatii marfurilor - Managementul total al calitatii si administratia publica

management


Managementul total al calitatii si administratia publicaIn acest articol este prezentata importanta pe care o are managementul calitatii in domeniul administratiilor publice. Chiar daca la prima vedere nu pare asa, in domeniul administratiei publice managementul calitatii este esential, mai ales in aceasta perioada, in care societatea a evoluat si cetateanul este din ce in ce mai informat si exigent in ceea ce priveste serviciile care ii 24524f516y sunt oferite, atat in domeniul privat cat si in cel public.In domeniul public acestui aspect nu i s-a acordat o importanta prea mare, la noi in tara neexistand conceptul de management al calitatii decat in sectorul privat. In ultima perioada insa, este observata tendinta de folosire a acestui concept din ce in ce mai mult in domeniul administratiei publice. Articolul de fata prezinta motivele principale pentru care acest concept este necesar in acest domeniu si modul in care asteptarile cetateanului s-au schimbat in ceea ce priveste serviciile administratiilor publice.

In sectorul privat, folosirea conceptului de calitate totala este inteleasa de la sine intrucat clientul doreste ca nevoile sale sa fie satisfacute cat mai bine si mai ales in conditiile existentei concurentei pe piata acest concept poate fi utilizat si ca un element de diferentiere a companiei pe piata, chiar o strategie de pozitionare pe piata. Lucrurile stau cu totul altfel in ceea ce priveste domeniul public insa.

Rolul managementului total al calitatii in administratia publica este evidentiat prin 5 incidente:

Incidenta in economie

In articol este evidentiata importanta foarte mare a administratiilor publice pe planul economiei mondiale cat si in cadrul economiei fiecarei tari. Iar daca administratiile publice vor actiona dupa principiile calitatii totale, ele vor consitui un exemplu, un model ca aceste concept al eficientei bazate pe calitate sa se extinda si in alte domenii decat cel public.

Resursele limitate

Acest lucru are in vedere faptul ca cetateanul este din ce in ce mai exigent mai ales in ceea ce priveste gestionarea impozitelor pe care el le plateste. Mijloacele disponibile fiind limitate ele nu cresc in aceeasi masura cu cresterea asteptarilor privind calitatea serviciilor.

Reafirmarea valorilor demografice

Este vorba aici despre responsabilitatea organismelor publice de a pune in practica niste planuri publice adecvate in acelasi timp cu ideea imbunatatirii serviciilor la un cost mai mic.

Tot aici este explicat fenomenul care s-a manifestat in ultima perioada si anume ca societatea, cetanteanul sunt cei care impun cu adevarat standardele serviciilor publice, evalueaza prestarea lor si astfel se reafirma valorile demografice.


Legitimarea domeniului public

Aici este prezentata binecunoscuta idee formata despre domeniul public si serviciile oferite de acesta: ineficienta. Sunt prezentate si cauzele pentru care s-a format aceasta idee in randul cetatenilor, care sunt mult mai exigenti cu serviciile oferite de administratiile publice decat cu cele oferite de companii din sectorul privat. Trebuie sa avem in vedere ca toate aceste administratii din sectorul public exista si functioneaza datorita impozitelor platite de cetateni, deci exigentele sunt mai mari si cu totul de alta natura decat in domeniul privat.

Presiunea cetatenilor

Relatia cetateanului cu statul a evoluat semnificativ in ultimele decenii. Acest lucru este evident intrucat s-a modificat statutul cetateanului, adica de la simplu beneficiar la instanta care are drepturi si care pretinde sa primeasca unele servicii sau prestari. Astfel cerintele societatii sunt din ce in ce mai mari in ceea ce priveste calitatea serviciilor oferite, aceasta asteptand de la organismele de stat sa ii satisfaca nevoile la un nivel cat mai inalt. Cateodata aceste cerinte nu sunt exprimate in mod direct pentru ca exista un mare deficit in ceea ce priveste comunicarea cetatean-administratie.


In partea de final a articolului este prezentat pe scurt si caracterul distinct pe care il au organismele locale. Maniera de gestionare a acestora trebuie si ea sa se schimbe si sunt enumerate o serie de motive care fac posibila si chiar necesara aceasta schimbare.
Per total articolul incearca sa sustina ideea conform careia administratiile de stat trebuie sa ia in considerare cerintele societatii, ale cetatenilor intr-un mod asemanator cum o societate privata ia in considerare nevoile si cerintele clientilor sai si incearca sa le satisfaca cat mai bine. Intr-un fel cetateanul este pentru administratia publica ceea ce este clientul pentru o companie. De aceea este important ca si administratiile publice sa inceapa sa utilizeze conceptul de management total al calitatii in cadrul activitatilor pe care le desfasoara.
Bibliografie: Revista "Economia",Editura ASE,1/2004


ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE
Managementul calitatii marfurilor

-referat-


BUCURESTI


Document Info


Accesari: 2952
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )