Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
MANAGEMENT FORESTIER: ORGANIZAREA TRANSPORTULUI LEMNULUI PE CABLU. DURATA SI COSTUL TRANSPORTULUI

management
APLICAŢIE IMANAGEMENT FORESTIER: ORGANIZAREA
TRANSPORTULUI LEMNULUI PE CABLU.

DURATA sI COSTUL TRANSPORTULUI


1. ANALIZA DURATEI TRANSPORTULUI - FUNCŢIA OBIECTIV


Organizarea productiei si a muncii īn cadrul parchetelor de exploatare a lemnului este o activitate complexa, cu un īnalt grad de risc - datorat atāt multitudinii de factori tehnici si economici care trebuie luati īn considerare, cāt si limitarilor impuse de necesitatea protejarii mediului ambiant. Īn aceste conditii este clar ca trebuie gasite acele solutii - īndeosebi īn privinta recoltarii si colectarii masei lemnoase (transportul tehnologic) - care, realizānd un necesar compromis īntre cerintele divergente (chiar antagoniste uneori) ale factorilor de influenta, sa ofere solutii posibile tehnic si viabile economic.

Utilizarea instalatiilor cu cablu, īn zonele montane din Romānia ("funicularele forestiere") este o astfel de solutie. Optimizarea amplasarii acestor instalatii este o chestiune mereu actuala si dificila. Nu se poate vorbi īnsa de optimizarea amplasarii traseelor funicularelor forestiere fara a evidentia si scopul final al acestei operatiuni - reducerea costurilor.

Desigur, transportul tehnologic al lemnului recoltat din parchet la depozitul primar (la drumul auto forestier) - parte integranta a complexului proces de productie al exploatarilor forestiere - contribuie doar cu un anumit procent la formarea costurilor totale realizate.

Dar orice reducere a costurilor, oriunde este posibil, este importanta.

Īn conditiile īn care diferenta pe piata, īntre firmele concurente, este facuta de calitatea produselor si serviciilor si, īn domeniul analizat, mai ales de pret, orice scadere a acestuia este de natura sa ofere o pozitie favorabila īn competitie.

Cum pot fi reduse costurile transportului tehnologic pe cablu?

īn primul rānd se vor defalca costurile pe activitati specifice, sectoriale: proiectare, montare-demontare, exploatare, activitati complementare

īn cadrul fiecarei zone considerate se vor identifica factorii de influenta si se vor estima marimea acestora si sensul de actiune, individual si īn agregare

pe baza unui criteriu de optim se vor alege posibilele solutii; acestea trebuie sa fie, īn mod clar, solutii integrate si nu simple corectii pe elemente individuale.

Acest lucru apare evident stiind ca sistemul "transport al lemnului pe cablu" include componente extrem de diverse, de la instalatia propriu-zisa, la trasarea liniei, configuratia terenului si arboretului sau organizarea lucrarilor.

Īn consecinta, durata transportului - ca factor de baza īn functionarea sistemului la parametri optimi - trebuie sa fie judecata ca un "nod" esential īn "drumul critic" al operatiunii, care este influenţ 19219e44t ;at de activitatile precedente si determina caracteristicile activitatilor viitoare (cantitativ si calitativ) nu liniar, ci dupa legitati destul de complicate si greu controlabile.

Īn aceasta aplicatie se analizeaza, īn acest spirit, durata transportului, identificānd o serie de solutii īn dispunerea materialului lemnos doborāt sub linia instalatiei cu cablu, īn vederea optimizarii componentei "timp" a sistemului.

Calculul timpilor de transport se face īn trei variante distincte, īn functie de modul īn care sunt dispuse sarcinile sub linia instalatiei cu cablu, si anume:

varianta I - toata masa lemnoasa recoltata din parchet este concentrata īntr-un singur punct;

varianta a II-a - masa lemnoasa este concentrata īn mai multe puncte de pe traseu (īn acest caz trasarea este astfel realizata īncāt sa existe cāte un punct de īncarcare īn fiecare deschidere a liniei de funicular);

varianta a III-a - masa lemnoasa este raspāndita pe toata suprafata acoperita de instalatia de transport pe cablu.

Pentru fiecare situatie īn parte se vor calcula distantele si timpii corespunzatori de transport, facāndu-se apoi o analiza comparativa.
2. CALCULUL TIMPILOR DE TRANSPORT


2.1. Situatia T(1) - un singur punct de īncarcare pe traseu


Fig. I.1. Calculul timpilor de transport. Situatia T(1) - un singur punct de īncarcare

Situatia este frecvent nt lnita, fiind caracteristica parchetelor la care masa lemnoasa este concentrata ntr-un anumit punct (indiferent de forma si pozitia parchetului fata de calea de transport).

Simbolurile si notatiile utilizate n figura reprezinta:

D .Dn-1 - deschiderile traseului instalatiei cu cablu [m];

L lungimea totala a liniei instalatiei cu cablu [m];

Lu - lungimea utila a liniei (distanta totala parcursa de caruciorul īncarcat cu sarcina la o cursa) [m];

lsi - zone de accelerare/decelerare pentru pornirea/oprirea n statiile extreme (statiile de īncarcare, respectiv, descarcare a sarcinii) [m]; i = 1, 2 pentru situatia de fata; i = 1,., n-1 pentru situatia īn care exista un punct de īncarcare īn fiecare deschidere (situatia T(n-1); v. pc. 2.2 i = 1,., N pentru situatia īn care avem "N" puncte de oprire pe traseu (N este numarul total de sarcini din parchet; v. pc. 2.3);

lpj - zone de accelerare/decelerare pentru trecerea peste suportii intermediari [m];

(j = 2,., n-1);

ldk - zone de deplasare cu viteza constanta n deschideri [m]; (k = 1,., n-1)

ltl - zone de deplasare cu viteza constanta la trecerea peste suportii intermediari[m];

(l = 2, . ... , n-1).


Calculul se face pentru cele doua sensuri de deplasare a caruciorului (īn gol si īncarcat cu sarcina).
Precizam faptul ca toate distantele specificate aici (comune pentru toate situatiile luate īn studiu) sunt distante reduse la orizont. Pentru simplificarea calculelor se va lucra cu aceste distante, urmānd ca necesara corectie sa se faca īn final (distantele reale vor fi obtinute introducānd corectia 1 / cosb īn care b este īnclinarea medie a liniei, īn grade)


a.      dus (carucior gol; deplasare aval-amonte)


[I.1]


La limita putem considera:

[I.2]

[I.3]

[I.4]

Īn consecinta relatia (1) devine


[I.5]


b.     īntors (carucior cu sarcina; deplasare amonte - aval) - v. formula 1:


Distanta totala parcursa pentru o sarcina (distanta redusa) va fi:


[I.6]


Distanta reala parcursa pentru o sarcina va fi, īn acest caz:


[I.7]

Considerānd vitezele corespunzatoare diferitelor zone de deplasare (vs; vp; vt si vd), timpul total pentru a aduce īntreaga masa lemnoasa pe platforma de descarcare va fi:


[I.8]

n care:

N este numarul total de sarcini din tason;

vs - viteza medie de deplasare n zonele de accelerare/decelerare pentru pornirea/oprirea n statiile extreme [m/s];

vp - viteza medie de deplasare n zonele de accelerare/decelerare pentru trecerea peste suportii intermediari [m/s];

vt - viteza de deplasare la trecerea peste sabotii de sustinere a cablului purtator [m/s];

vd - viteza de deplasare n deschideri [m/s];

b īnclinarea medie a liniei [grade];

Pentru considerente practice notam cu n* numarul suportilor intermediari ai cablului purtator ai instalatiei.

Īn acest caz, relatia dintre n si n* este


n* = n - 2 [I.9]

īn care

n* este numarul suportilor intermediari

n - numarul total de sustineri ale cablului purtator, inclusiv ancorarile

Īn consecinta valoarea timpului total pentru deplasarea īntregii mase lemnoase din parchet pe platforma primara va fi:


[I.10]

Evaluarea distantelor de deplasare, a vitezelor corespunzatoare si a timpului total de transport se va face dupa prezentarea tuturor situatiilor posibile luate īn studiu.


2.2. Situatia T(n - 1) - un punct de īncarcare īn fiecare deschidere a liniei

Schema de calcul, prezentata n fig. I.2, prezinta situatia cel mai des nt lnita n practica: masa lemnoasa recoltata este adunata sub linia funicularului, n punctele cele mai accesibile; de obicei se formeaza c te 1-2 tasoane n fiecare deschidere. Pentru usurinta demonstratiei consideram ca exista un singur tason n fiecare deschidere - n total "n-1" tasoane, deci "n-1" puncte de ncarcare.

Semnificatia simbolurilor si notatiilor este cea specificata la pc. 2.1. (si tinānd cont de precizarile facute pentru distanta lsi). La limita putem aprecia ca tasoanele au marimi aproximativ egale, numarul de sarcini n fiecare deschidere fiind:[I.11]
Fig. I.2. Calculul timpilor de transport. Situatia T(n - 1); "n - 1" puncte de īncarcare


Lungimea redusa a traseului parcurs de carucior ( n gol si cu sarcina) va fi (respect nd aceleasi conditii impuse la pc. 2.1):

a.       pentru sarcinile din deschiderea D1 (tasonul 1)


[I.12]

b.      pentru sarcinile din deschiderea D2 (tasonul 2)


sau

[I.13]

c.       pentru sarcinile din deschiderea D3 (tasonul 3)


sau

[I.14]

d.      pentru sarcinile din deschiderea Dn-1 (ultima deschidere; tasonul "n-1")


sau [I.15]


Deoarece

[I.16]

rezulta:

[I.17]

nsum nd distantele partiale estimate anterior, pentru fiecare tason n parte, obtinem distanta totala parcursa redusa la orizontala n situatia luata n calcul si anume:


Efectu nd sumele partiale ale elementelor componente ale formulei anterioare obtinem:


pentru distantele de accelerare/decelerare la pornirea si oprirea n statiile extreme, de īncarcare-descarcare2ls + 2ls + . + 2ls = 2(n -1)ls [I.19]Analog situatiei T(1) - un singur punct de ncarcare - putem scrie formula de calcul a timpului total de transport:

[I.26]

(semnificatia notatiilor folosite pentru vitezele de deplasare este cea prezentata la T(1)).

Facānd si aici īnlocuirea n* = n - 2, īn care n* este numarul suportilor intermediari ai cablului purtator, relatia (I.26) devine:

[I.27]

2.3. Situatia T(N) - "N" posibile puncte de īncarcare


Schema de lucru pentru situatia a "N" puncte de īncarcare este prezentata īn fig. I.3.

a.      pentru deplasarea gravitationala a caruciorului īncarcat cu sarcini īn deschideri viteza nu va depasi 10 m/s; se recomanda pentru siguranta, o viteza de 8 - 9 m/s;b.     pentru deplasarea caruciorului (gol sau īncarcat) cu un cablu tragator īn circuit īnchis actionat de motorul instalatiei, viteza maxima este data de rapoartele de transmisie si turatia tamburului; la motoarele de 30 - 45 CP (22 - 33 kW), viteza maxima, la treapta a VI-a si turatie de 2400 rot/min, este de 6,60 m/s (se poate atinge doar la caruciorul gol - īn acest caz forta de tractiune la spira superioara este cea mai mica);

c.     īn apropierea suportilor intermediari viteza va fi de 3 - 4 m/s si poate urca, īn conditiile unui teren relativ uniform si a unor īnaltimi mici de amplasare a sabotilor, pāna la 6 m/s;

d.     pe suportii intermediari, ca si pe o distanta de 5 m īnainte si dupa trecerea pe sabot, viteza de deplasare va fi de 4 m/s;

e.      vitezele minime (īn situatia deplasarii gravitationale) care sa permita o functionare continua a instalatiei si sa previna autoblocarea caruciorului īn punctele dificile ("urcarea" pe suporti, spre ex.) vor fi de 1,8 - 2 m/s.

p1*

p2**

p3***

= (T(n-1) / T1)*100 [%]

= (T(N) / T1)*100 [%]

= (T(N) / T(n-1))*100 [%]


privind timpul de transport

Antonoaie, N. - Management forestier. Proiectarea liniilor si amplasarea instalatiilor de transport cu cablu. Editura Leda, Constanta, 2000

Antonoaie, N. - Cercetari privind optimizarea amplasarii instalatiilor de transport cu cablu īn regiunea montana. Teza de doctorat. Brasov, 2000.

Chiru, V. - Utilaje pentru exploatari forestiere. Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1980.

Davis, L.S., Johnson, K.N. - Forest Management. McGraw-Hill, Inc., New York, 1987.

Dragan, I.C., Bora, L., Cerchez, Gh., Comanescu, Al., Stan, I. - Funiculare forestiere. Editura CERES, Bucuresti, 1971.

Ionascu, Gh., Antonoaie, N., Ignea, Gh. - Instalatii cu cablu pentru transport de lemn si materiale. Editura CERES, Bucuresti, 1982.

Milescu, I., Marocico, Val. - Consideratiuni privind structura pretului de cost al lemnului pe picior īn conditiile economiei de piata. Īn: Revista Padurilor, nr. 1, 1995, pp. 9-14.

Oprea, I. - Organizarea santierelor de exploatare a lemnului. Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995.

Samset, I. - Winch and cable systems in Norwegian forestry. Vollebekk, 1981.

Sundberg, U., Silversides, C.R. - Operational Efficiency in Forestry. Kluwer Publishing (vol. I-II), 1988-1989.

Umanet, V., Antonoaie, N. - Funicular semipermanent cu performante īmbunatatite pentru scosul lemnului pe distante lungi. Referat stiintific final - Contract 81/1988.

Timinger, J. - Arbeitsuntersuchungen bei der Seilbringung in Nadelholzhieben oberbayerischer Gebirgsforstämter Forstliche, Forschungsanstalt, München, 1971.


Document Info


Accesari: 4917
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )