Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
MANAGEMENT AGRICOL - CONSULTANTA - DEZVOLTAREA STRATEGICA A SATULUI GELU

management

FACULTATEA DE MANAGEMENT AGRICOL


REFERAT

LA DISCIPLINA


CONSULTANTA


TEMA


DEZVOLTAREA STRATEGICA A SATULUI GELUScurt isoric al satului GeluPrimul document al existentei localitatii provine de jumatatea sec XV, insa descoperirile arheologice din teritoriu dovedesc ca locul a fost populat se pare chiar inaintea erei noastre. Primul document scris dateaza din anul 1449, unde satul se numeste KETHFYLEW, 5 ani mai tarziu regele ungariei il face cadou familiei de la curte, TARI, iar in diploma de donatie este notat KETFULU. In documentele de la inceputul secolului XX localitatea se numeste KETFEL pana in anul 1920, iar pana in anul 1926 satul primeste denumirea GELU.

Primul document in limba sarba in care se aminteste KETVIl este Catastigul di Peci- 1666.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, la fel ca toate satele banatene, au fost colonizate cu ucrainieni, maghiari, romani veniti din diferite colturi ale tarii. In prezent comunitatea de romani a devenit tot mai mare deoarece germanii incepand cu anul 1970 au plecat in Germania, ramanand in momentul de fata doar 2 familii.

Preponderenta ocupatie a locanicilor a fost agricultura. Avand pamant manos, clima temperata, pasuni bogate, oameni harnici- satul s-a dezvoltat mereu ajungand ca localnicii sai sa adune mai mult decat necesita pentru traiul zilnic. Primele date oficiale despre puterea economica a satului sunt gasite in documentul numit Limito Pogorum in 1688. De aici rezulta ca si in secolul XVII satul Gelu, in comparatie cu alte sate vecine a fost o localitate mai mare si mai puternica economic. La 13 august 1950 gelenii infinteaza CAP.

Pe langa cultivarea cerealelor si crestera animalelor locuitorii satului au practicat si multe meserii nefiin necesar sa apleze la serviciile satului. Astfel au existat croitori, pantofari, cizmari, tabacari, frizeri, tamplari, zugravi, fierari, mecanici, morari etc.

In anul 1758 la Gelu n-a existat scoala organizata,(acest fapt rezulta dintr-un protocol intocmit de A. Radivoievici cu prilejul vizitei prin cateva sate ale eparhiei timisene. Anul 1772 marcheza existenta scolii, in care actualmente 250 de elevi si 60 de prescolari frecventeaza cursurile instructiv-educative. Din anul 1980 activeaza si un cenaclu literar ARIPI cu membrii care scriu si publica, unii fiind chiar membrii Uniunii Scriitorilor din Romania.
Asezare geografica Satul se afla la Nord-Vest de Timisoara, Sud-Vest de Arad si la Est de Sanicolau Mare, cele trei orase construind un triunghi imaginar la aproximativ aceeasi distanta de vatra satului. (30 km).

Altitudinea la care se afla este de 100 metri, Muresul curge la 12 km spre nord iar Bega la 20 km spre sud. Satul este traversat de rauletul Sixov, care izvoraste aproape de satul Mailat, insa localnicii ii spun nejustificat - Beghei.

In jurul satului la distante destul de mici se afla alte 7 localitati: Manastur, Barateaz, Satchinez, Varias, Sampetru Mic, Sampetru German si Mailat. Vatra satului ocupa o suprafata destul de mare - 169 ha raportata la cele 574 numere de casa. Casele s-au construt pe trei damburi, iar vaile traverseaza gradinile. Strazile principale sunt paralele iar acestea sunt traversate sub unghi drept de stradute secundare.


Clima acestei zone este temperat-continentala cu influenta mediteraneana. Temperatura medie anuala este in jur de 10-11 grade Celsius. Hotarul si vatra satului se afla in zona deltei vechi a Muresului, din care au ramas vai incredibil de largi, solul acesta fiind de tip cernoziom, insa exista si pietris din terasele fostelor maluri ale raurilor. Acest fapt favorizeaza o foarte variata vegetatie.


Suprafetele agricole sunt lucrate individual, in asociatii agricole si exploatatii familiale.

In ceea ce priveste structura culturilor se manifesta o specializare pentru cultura graului, porumbului si florii soarelui,dar cel mai mult a ardeiului. ARDEIUL DE GELU.

Cresterea animalelor ocupa un loc important in domeniul agriculturii, prioritara fiind cresterea r, ovinelor si porcinelor.

Modul de folosinta a terenului


Specificare

Total agricol

din care

Arabil

Pasuni

Fanete

Vii

Livezi

Teren neagricol

Total

In

expl.

Total

In

expl.

Total

In

expl.

Total

In

expl.

Total

In

expl.

Gelu

ha

Comert


Magazin universal:Cladire, amplasata in zona de centru a satului, chiar pe soseaua principala. Se compune dintr-o sala de vanzare (suprafata de 60 mp.), magazia (suprafata de 3 mp.) si magazie de ambalaje (suprafata de 10 mp.).

      - Obiectul: desfacerea produselor alimentare, textile, incaltaminte si tricotaje;

      - Deservirea: 2 salariati

      - Suprafata utila totala: 73 mp.

Alimentara este amenajata intr-o cladire amplasata tot pe strada principala, in apropierea unitatii de invatamant. Se compune dintr-o sala de vanzare (suprafata de 15 mp.) si o magazie (suprafata de 6 mp.). Desface produse alimentare.   Deservirea se face de 1 salariat .

Centru de desfacere a painii - amenajat in cladirea brutariei. Se compune dintr-o singura sala de vanzare (suprafata de 12mp.). Deservirea se face de 1 salariat

Brutaria - Cladire specifica, construita in anul 1987, amplasata in centrul unitatii.

Se produc articole de panificatie pentru aprovizionarea populatiei din satul Gelu. In 24 de ore produce o cantitate de 2300 kg. paine si 40 kg. cornuri. Brutaria are: 2 cuptoare cu injector cu motorina; un malaxor; 2 cuve/200 kg.; 3 dospitoare; doua carucioare pentru paine; o masina pentru rulat cornuri si o presa pentru cornuri.In aceasta unitate isi desfasoara activitatea un numar de 6 salariati,
Firme care isi desfasoara activitatea in satul Gelu


Sc. ZOE srl - comert cu amanuntul a produselor alimentare

Sc. GARZ srl - comert cu amanuntul a produselor alimentare, imbracaminte si incaltaminte

Sc BIAMIRA srl- fabricarea si comercializarea produselor din lemn, mobila

LA OVI - bar

NICU SI ANA- bar

BOMARED- comert cu amanuntul, vanzare de produse nealimentare

BEAUTY HAIR - coafura

Gradinita cu program normal: Forul tutelar: Ministerul Invatamantului.

Unitatea este amenajata in cladirea scolii, cladire proprietate de stat, situata in zona de centru a localitatii, pe strada principala

Se compune dintr-o sala de clasa, o sala de mese, dormitor, bucatarie, spalator si 2 toalete.

- Capacitatea: 25 de locuri.

- Nr. copiilor inscrisi: 25.

- Nr. salariati: 8

- Unitatea desfasoara o activitate permanenta; este dotata cu instalatie electrica si apa potabila si are canalizare.

- Capacitatea cat si amenajarea unitatii este relatriv corespunzatoare si se mentine in situatia actuala.


Scoala cu clasele I-VIII

Unitatea de invatamant este corespunzatoare normelor, ea fiin renovata de curand, elevii dispun de conditii bune. Scoala are 8 sali de clasa, 4 bai, o sala de gimnastica, o sala de calculatoare. Capacitatea totala a scolii este de 240 de elevi, dar inscrisi sunt doar 184.


Invatamantul


Specificare


Numar clase

Numar

elevi

Cadre didacticetotal

cu pregatire superioara

localnici

navetisti

GradinitaScoala


SanatateSpecificare 2008

numar

Specificare

numar

Dispensar


Punct sanitar


Spital


Cabinet stomatologic


Paturi


Farmacii

medici

numar


din care navetisti


personal mediu

numar


din care navetisti


Tipuri de serviciiUn tip de serviciu de care dispun localnicii satului Gelu este Coafura, care este situata in parte de est a satului, ea se compune din 2 incaperi, una dedicata barbatilor si calalta femeiilor, suprafata acesteia fiind de 40 mp. Activitatea o desfasoara 2 angajati care sunt locuitori ai satului.

O asociatie cu statut juridic lucreaza aproximativ 1000 ha de pamant redobandit de oameni dupa 1989.


Culte


In Gelu sunt construite 3 biserici pentru toti cei 1532 de locuitori:

DESCRIEREA PROCESULUI DE ELABORARE A STRATEGIEI DE DEZVOLTARE DURABILA A COMUNITATII GELU


Administratia publica locala a comunei Varias a inteles necesitatea elaborarii Strategiei de Dezvoltare Durabila a comunitatii Gelu, in mod participativ, in vederea unei dezvoltari viitoare in concordanta cu problemele si dorintele comunitatii.


Prima activitate in procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Durabila a comunitatii Gelu a fost etapa de preplanificare, care a avut loc la Primaria din Varias.ANALIZA DE SITUATIE ( ANALIZA SWOT )


Orice partener in dezvoltarea viitoare a comunitatii noastre care dedica resurse, de orice natura: umane, financiare sau materiale, pentru atingerea unor obiective strategice va dori sa evalueze sistemul asupra caruia isi dirijeaza actiunile. Aceasta analiza va reliefa carentele dar si atuurile sistemului evaluat. Cand vorbim de "sistem" includem atat micro cat si macrosistemele, atat persoana cat si persoana in relatie cu mediul. Cand acestea sunt combinate cu o analiza-inventar a 'oportunitatilor si amenintarilor' din mediul extern, realizam asa-numita 'Analiza SWOT':


Cu alte cuvinte, factorii cei mai importanti pentru dezvoltarea unui sistem deschis sunt cei catalogati drept 'strategici', iar atunci cand au fost identificati si analizati acesti factori, este momentul pentru a definii obiectivele si actiunile corespunzatoare. Cuvantul SWOT este format din prima litera a cuvintelor Strenghts, Weaknesses, Opportunities, Threats (in engl.).


Analiza SWOT isi propune o prezentare a punctelor tari, slabe, oportunitatilor si amenintarilor care determina spatiul geografic si socio-uman al satului Gelu. Analiza expune intr-o dispunere vizuala si concentreaza in formulari cat mai precise si concise urmatoarele aspecte:

Infrastructura


Puncte tari

Puncte slabe

Sistemul de alimentare cu apa potabila deserveste majoritatea gospodariilor si institutiile

O parte din conductele de aductiune si cele de transport prezinta portiuni deteriorate care trebuiesc inlocuite precum si refacerea protectiei acestora in zonele deteriorate la viituri

Calitatea apei potabile este buna


Conductele de distributie precum si vanele si robinetii de pe acestea prezinta dese defectiuni, necesitand inlocuiri ale acestora


Cantitatea de apa potabila disponibila satisface necesitatile municipiului

Statia de tratare a apei prezinta probleme la bazinele de inmagazinare, decantoare, filtre si statia de pompe necesitand executarea lucrarilor de reparatie capitala.

Exista studiu de fezabilitate pentru modernizarea si retehnologizarea statiei de epurarea ape uzate

Subdimensionarea statiei de epurare fiind necesara marirea urgenta a capacitatii
AGRICULTURA


Puncte tari

Puncte slabe

Conditii pedo-climatice corespunzatoare pentru culturi de porumb, grau, legume,in special cea a ardeiului;

Existenta agentilor economici care au ca obiect de activitate prelucrarea produselor agricole;


Lipsa initiativelor in domeniul agriculturii, a aptitudinii de asociere in domeniu productiei si a valorificarii produselor agricole;

Productie scazuta in agricultura si cresterea animalelor datorita lipsei posibilitatilor materiale si a mijloacelor pentru productie, in special la producatorii individuali.


SANATATE SI EDUCATIE


Puncte tari

Puncte slabe

forta de munca excedentara in domeniul sanitar (medici si cadre medicale cu studii medii)

stimularea si recunoasterea specialistilor

dezvoltarea infrastructurii urbane necesare, cu cheltuieli proprii

sponsorizari pe proiecte municipale in ideea integrarii in comunitate


poluarea apei si solului, ceea ce poate duce la afectarea sanatatii populatiei si gradului de sanatate

venituri limitate ale populatiei    - imposibilitatea achizitionarii medicamentelor necesare

comunicare slaba in interiorul institutiilor sanitare

slaba dotare cu aparatura medicala de inalta performanta a unitatilor sanitare, ca urmare a deficitului de fonduri


Dorinta parintilor de a-si trimite copiii la scoala

Constientizarea de catre parinti a faptului ca educatia scolara este un factor important in evolutia viitoare a copiilor

Existenta unei baze de date in ceea ce priveste copiii scolarizati, cei nescolarizati si a celor care au abandonat scoala

Parintii nu au suport financiar pentru a-si trimite copiii la scoala

Introducerea informaticii si a limbilor straine din clasele primare

Deficit de cadre didactice specializate in domeniul informaticii si limbilor straine

Strategiile didactice sunt alese in conformitate cu continuturile si resursele disponibile

Material didactic vechi si insuficient
Obiective de dezvoltare a satului Gelu


Obiective in domeniul urbanistic

Infrastructura:

Modernizarea infrastructurii de transport

Dezvoltarea retelei de cai de comunicatie

Obiective in domeniul social

Sanatate:

Cresterea natalitatii

Ameliorarea calitatii vietii

Imbunatatirea functionarii institutiei sanitare si dotarea acesteia cu aparatura si echipamente moderne pentru ca locuitorii sa nu se mai deplaaseze in comunele din apropiere in caz de urgenta

Educatie

Infiintarea unui cabinet medical in incinta scolii generale

Amenajarea terenului de sport a scolii

Obiective in domeniul dezvoltarii economice

Agricultura:

Trecerea la o agricultura cu exploatatii performante si mai profitabile

Ameliorarea efectivelor de animale si imbunatatirea tehnologiilor de exploatare

Comert si servicii

Imbunatatirea mediului de afaceri prin atragerea investitiilor straineDocument Info


Accesari: 2807
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )