Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
MANAGEMENTUL STRATEGIC AL RESURSELOR UMANE

management
MANAGEMENTUL STRATEGIC AL RESURSELOR UMANE


Exercitii si studii de caz
Exercitiul


Indicati ce efecte vor avea atât asupra salariatilor, cât si asupra organizatiei urmatoarele tendinte sociale, economice si tehnice:

1. Îmbatrânirea populatiei.

2. Feminizarea populatiei.

3. Diversitatea etnica a salariatilor.

4. Birocratia.

5. Neîncrederea în autoritati.

6. Afirmarea progresiva a 626h74g drepturilor individuale.

7. Proportia ridicata a familiilor monopare.


Prezentati conexiunile care exista între efectele asupra salariatilor, pe de o parte si asupra organizatiei, pe de alta parte, luând în considerare atât reglementarile din Codul Muncii, cât si datele statistice din ultimii 10 ani.


Studiu de caz 1


Maria Popescu (M.P.) ocupa de peste trei ani postul de manager al resurselor umane la 4R, o organizatie relativ mica în domeniul farmaceutic, care a fost creata în urma cu sapte ani de domnul Ionescu Vasile. Aceasta organizatie a pus la punct un vaccin antigripal eficient. Ca urmare, organizatia a cunoscut o crestere rapida a vânzarilor. Organizatia are 150 de salariati, în principal muncitori afectati vânzarilor si productiei, iar alte 11 persoane sunt specializate în cercetare.

Succesul cunoscut de 4R nu se reflecta în domeniul cercetarii. Organizatia nu dispune de resurse financiare si umane suficiente pentru a rivaliza cu marile organizatii farmaceutice. De aceea, nu poate sa scoata pe piata a doua gama de produse care a fost promisa dupa succesul înregistrat. O alta problema este generata de faptul ca vaccinul poate sa fie imitat, fabricat si distribuit de alte organizatii farmaceutice.

În urma unei analize aprofundate, conducerea organizatiei a decis sa accepte oferta de a fi cumparata de catre concernul Farmac.Comp.

Dupa ce a preluat organizatia, managerul general de la Farmac.Comp. a trecut la realizarea unui proces de planificare strategica. În cursul unei întâlniri cu managerii fiecarui serviciu a insistat pe necesitatea elaborarii unei strategii care sa vizeze relansarea organizatiei. Pentru aceasta a solicitat tuturor managerilor sa realizeze un raport asupra tendintelor ce se manifesta în serviciul lor si care ar putea avea o influenta pozitiva sau negativa asupra cifrei de afaceri a organizatiei 4R în urmatorii doi ani.

Pe parcursul urmatoarei întâlniri fiecare manager trebuie sa faca o prezentare a raportului sau si sa participe la discutii pentru a ajunge la un consens asupra principalelor obiective care se urmaresc la 4R, în diverse sectoare de activitate.

M.P. este foarte preocupata de aceasta problema, Pâna în prezent nu a mai facut niciodata un asemenea raport, serviciul sau fiind, întotdeauna, fortat sa raspunda eficient nevoilor diverse exprimate. Mai mult, nu are nici o informatie despre tendintele resurselor umane si despre efectele posibile si nici nu stie cum sa le obtina.

Problemele numeroase create de cererile interne au determinat-o sa investeasca în planificarea resurselor umane pe termen mediu si lung. De aceea, dispune de putine resurse si de putin timp pentru a raspunde cererii managerului general.

Pe de alta parte, îi este teama sa nu produca o impresie proasta asupra noului superior si asupra colegilor sai, daca nu îsi aduce o contributie semnificativa la elaborarea strategiei.

Considera aceasta ocazie ca fiind favorabila pentru a-si întari pozitia si rolul strategic al serviciului de resurse umane si are deci nevoie de un plan de actiune pentru urmatoarele trei saptamâni.
Cerinta: Va aflati în situatia doamnei Maria Popescu. Aveti acces la toate datele necesare pentru a pregati acest raport si dispuneti de timp suficient pentru a va gestiona eficient activitatile. Pentru a realiza un raport bun trebuie, ca mai întâi, sa raspundeti la urmatoarele întrebari:

1. De ce tip de informatii, referitoare la tendintele umane la 4R, aveti nevoie ?

2. Exista puncte care vi se par prioritare si merita sa fie aprofundate ?

3. Cum va veti procura aceste informatii (surse si mijloace) ?


Studiu de caz 2


S.C. FRIGO S.A. este producatoare si distribuitoare de produse electrocasnice. Produsele sale sunt foarte variate - frigidere, masini de spalat, roboti de bucatarie - si sunt destinate unui segment de piata stabil si bine definit.

Organizatia urmareste satisfacerea nevoilor clientilor sai prin îmbunatatirea produselor si serviciilor, dar neglijând conjuncturile economico-sociale din sectorul sau de activitate.

Profiturile realizate pâna la începutul anului sunt mici, iar de câteva luni organizatia a început sa înregistreze pierderi semnificative.

Studiul de piata efectuat a condus la concluzia ca produsele nu sunt competitive cu celelalte produse asemanatoare aflate pe piata si nici nu raspund cerintelor consumatorilor. Toate acestea justifica, într-o oarecare masura, pierderile înregistrate si reducerea segmentului de piata. Aceasta situatie începe sa aiba efecte negative asupra resurselor umane din cadrul organizatiei, concretizate în insatisfactie profesionala, absenteism.

Pentru a reduce aceste efecte negative asupra resurselor umane, organizatia a implementat mai multe programe motivationale, precum: remunerare dupa vechime, recrutare externa si recrutare interna, un program de formare profesionala.

Managerul organizatiei i-a solicitat managerului departamentului de resurse umane sa redreseze situatia, deoarece considera ca organizatia nu va supravietui daca nu surmonteaza avantajele organizatiilor concurente.

Dintre variantele de mai jos alegeti pe cea care o considerati corespunzatoare si motivati fiecare decizie.


Decizia 1. Solutia ar consta într-un studiu care sa masoare gradul de insatisfactie al resurselor umane si, în functie de rezultate, sa se stabileasca întrevederi cu salariatii care au demisionat pentru a se cunoaste sursele lor de nemultumire.

Decizia 2. Se sugereaza realizarea unui sistem de planificare strategica a resurselor umane    din cadrul organizatiei.

Decizia 3. Se propune implementarea unui program al calitatii totale.

Decizia 4. Se estimeaza ca trebuie schimbate practicile si politicile din domeniul resurselor umane, insistându-se pe avantajele formarii profesionale, pe politica de promovare interna, pe recompensarea performantelor superioare.   

Document Info


Accesari: 4172
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )