Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
APROVIZIONAREA SI PREGATIREA MARFURILOR

management
APROVIZIONAREA SI PREGATIREA MARFURILOR

contractarea marfurilor aprovizionate si lansarea comenzilor;

primirea si receptia marfurilor

materii prime

materiale

utilaje

tehnologii si cunostinte tehnice

combustibil, energie electrica, apa

forta de munca

Forme de aprovizionare

Cu ce cantitate de marfuri ne aprovizionam?

Care sunt preturile acestor marfuri?

Cum se aleg furnizorii ?

Ce forma de aprovizionare alegem?

asigurarea completa, complexa, si la timp a unitatii economice cu mijloacele de productie;

asigurarea conditiilor optime de depozitare;

alimentarea rationala a locurilor de munca;

utilizarea rationala a resurselor materiale, respectand normele de consum si stocurile de productie stabilite.

a)      sistem functional care grupeaza activitatile compartimentului de aprovizionare pe urmatoarele sectoare:

sector de programare (intocmeste programul de aprovizionare, stabileste graficele de alimentare a locurilor de munca, organizeaza evidenta aprovizionarii);

sectorul de materiale (desfasoara activitate operativa de aprovizionare propriu-zisa a sectiilor, atelierelor si locurilor de munca pe baza graficelor intocmite de sectorul de aprovizionare)

sectorul de depozite materiale(asigura receptia si pastrarea materialelor si le pregateste pentru constructie).

b)      sistemul de organizare pe grupe de materiale presupune constituirea de sectoare de aprovizionare-depozitare pentru fiecare grupa principala de materiale - grupa materialelor chimice, grupa materialelor textile, grupa materialelor lemnoase etc.

c)      sistemul de organizare in fuctie de destinatia de consum a resurselor materiale presupune organizarea de sectoare de aprovizionare-depozitare pentru fiecare sectie.Avantajul principal al sistemului il constituie legatura directa dintre activitatea de aprovizionare-depozitare si activitatea sectiilor de productie.

d)      Sistemul mixt de organizare a aprovizionarii tehnico-materiale presupune ca pentru unele resurse materiale(materiale auxiliare)sa se constituie sectoare speciale de aprovizionare-depozitare pentru aceste materiale, iar pentru materialee principale sa se organizeze sectoare care sa se ocupe cu aprovizionarea si depozitarea pentru fiecare sectie in parte.

II. DEPOZITAREA

Depozitarea consta in cumpararea , stocarea , prelucrarea si vinderea ( revinderea ) marfurilor catre cei care au nevoie de ele ( beneficiarilor)

Procesul de depozitare cuprinde o serie de operatii incepand cu pregatirea depozitelor in scopul receptiei materialelor si continuand cu receptia propriu-zisa , depozitarea pentru o anumita perioada , pregatirea pentru eliberarea materialelor din depozit si apoi alimentarea locurilor de munca.

Procesul de depozitare a marfurilor are loc in foarte multe puncte pe parcursul circulatiei marfurilor :

in timpul transportului si in momentul schimbarii mijloculde transport ( depozite de tranzit si transbordare);

inainte de prelucrare ( la producator);

in activitatea comerciala, inainte de a fi revandute consumatorului final;

in cazul in care beneficiarul doreste o cantitate mai mare din marfa respectiva( depozite de colectare).

Tipuri de depozite:

Dupa caracterul activitatii principale pe care o indeplinesc:

a)      depozite de colectare - in care se gasesc cantitati mici de marfuri, produse de mai multi furnizori, in vederea vanzarii in cantitati mari, unuia sau mai multor beneficiari;

b)      depozite de repartizare- in care se pastreaza cantitati mari de marfa pentru a fi revandute in cantitati mici;

c)      depozite de tranzit si transbordare - ampalsate in gari, aeroporturi , porturi siservesc la pastrarea pe perioade scurte de timp a marfurilor in apropierea mijloacele de transport ;

d)      depozite pentru pastrarea sezoniera sau de lunga durata - destinate pastrarii merfurilor pentru o perioada scurta de timp ( legume si fructe) sau pentru perioade lungi de timp (cartofi) .

a)      inchise;

b)      semiinchise;

c)      deschise.

a)      depozite speciale( frigorifice, silozuri);

b)      depozite universale.

c)      pe rafturi;

d)      in containere;

e)      pe paleti.

suprafata utila , destinata efectiv depozitarii , care se planifica tanand cont de norma de stoc maxim de depozitare si de cantitatea ce poate fi depozitata pe un m. p. suprafata de productie;

suprafata auxiliara - necesara pentru receptia materialelor si expedierea lor sau a produselor finite, se stabileste avandu-se in vedere cantitatea totala ce urmeaza a fi receptionata- livrata intr-o anumita perioada, precum si cantitatea maxima ce poate fi receptionata sau expediata pe 1 m.p. suprafata;

suprafata de pregatire , necesara pregatirii materialelor inainte de a fi trecute in productie- sortarea , taierea , dezambalarea etc.- se determina tanad cont de cantitatea totala de materiale ce trebuie pregatita intr-un interval de timp si cantitatea maxima de materiale ce pot fi pregatite pe 1 m.p. de suprafata;

suprafata ocupata de diferite elemente ale cladirii, cum ar fi stalpii , lifturile.etc.

Un aspect imporatant al programarii folosirii suprafetelor de depozitare priveste cresterea marimii coeficientului de utilizare al suprafetei totale , coeficient ce se determina ca un raport intre suprafata utila si suprafata totala.

In cazul productiei individuale si de serie mica , nu cunosc dinainte la ce termene se face livrarea si in ce cantitati, din acest motiv eliberarea materiallelor din depozit se face la cererea unitatilor consumatoare, pe baza fiselor- limita.

In cazul productiei de serie mare si de masa , cunoscandu-se dinainte cantitatile de materiale necesare fiecarui consumator si termenele la care trebuie sa fie livrate , fiecare depozit trebuie sa programeze aprovizionarea cu resurse materiale a sectiilor, atelierealor sau locurilor de munca pe baza unui "program -grafic calendaristic". Acest document este intocmit si de catre depozitele de produse finite pentru expedierea catre diferiti beneficiari ai unitatii a produselor, avandu-se in vedere contractele economice incheiate de beneficiari, precum si " dispozitiile de livrare"

eliberate de compartimentul de desfacere.Document Info


Accesari: 18796
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )