Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
MANAGEMENTUL CALITATII SERVICIILOR

management
MANAGEMENTUL CALITATII SERVICIILOR


Activitatea agentilor economici din industria serviciilor    difera in multe privinte de activitatile desfasurate in intreprinderile industriale producatoare de bunuri materiale. Ca atare, si profitul, performantele, structura organizatorica, perceperea calitatii intreprinderilor prestatoare de servicii vor diferi in multe privinte de cele ale intreprinderilor    producatoare.Din aceste considerente nu pot fi desprinse principii general valabile care sa constituie suportul theoretic pentru conturarrea c 353g615d onfiguratiei organizatorice si a performantelor intreprinderii profilate pe servicii. De altfel, dezbaterile analistilor privind natura serviciilor si caracteristicile lor nu ofera nici ele concluzii certe, datorita interferentelor in proportii diferite, practice inseparabile, intre produsele fizice tangibile si serviciile adiacente intangibile, atat in cazul intreprinderilor orientate spre productia industriala cat si in cazul intreprinderilor profilate pe prestarea serviciilor.

O analiza mai atenta a activitatii din sectoarele economice contemporane duce insa inerent la concluzia ca serviciile constituie o componenta esentiala a productiei si distributiei, cu ponderi semnificative de costuri. Prin aceasta se confirma inca o data ca economia serviciilor nu este opusa industriei, ci s-a transformat intr-o faza mai avansata a dezvoltarii economiei nationale unde cererea de marfuri si de servicii se integreaza reciproc in circuitele de valori.

De la primii teoreticieni ai economiei polititce si pana in zilele noastre s-a produs o reconstituire fundamentala a valoriii serviciilor. Scopul serviciilor este de a stimula obtinerea unui spor de beneficiu rezultat din satisfacerea consumatorilor. In acest fel serviciile nu mai pot separate de ansamblul constitutive al ofertelor de bunuri sin u mai constituie un simplu "substitut" de satisfactie pentru consumatori.

In sens larg serviciile se disting prin patru caracteristici majore:

1. Facilitati (instalatii si echipamente), capacitate, efectivul de personal si materiale;

2.Timpul de asteptare, durata prestarii serviciului, durata proceselor;

3.Igiena, securitatea, fiabilitatea;

4.Capacitatea de reactie, accesibilitate, curtoazie, confort, estetica mediului, competenta, siguranta īn functionare, precizie, nivelul tehnic, credibilitate, comunicare eficacePentru asi diminua sentimental de incertitudine in fata alternativelor de cumparare, clientii se orienteaza spre evidentierea calitatii serviciilor prin simboluri, marci, sigle, fotografii, sau alte mijloace de comunicare. Sarcina ofertantului de servicii este sa monitorizeze aceasta evidentiere a calitatii cu alte cuvinte sa "tangibilizeze" ceea ce este intangibil prin idei abstracte, cultivand imaginea serviciului.

Tangibiletatea mentionata se poate realize printr-o serie de elemente fizice ajutatoare care sunt la dispozitia firmelor:

-sediul unde se comercializeaza sau presteaza serviciul

-personalul ce trebuie sa ofere o imagine de activitate operativa

-echipamentul utilizat la prestarea serviciilor trebuie sa ofere o imagine de soliditate sis a constituie la sporirea increderii cu pivire la calitatea serviciilor

-instrumentele de comunicare trebuie selectate cu grija pentru a sugera eficienta si atentia acordata proceselor de performare a serviciilor.

Controlul calitatii face parte integranta din implementarea procesului prestarii de servicii. Acesta include:

  1. Masurarea si verificaea activitatilor cheie ale procesului, pentru a evita aparitia tendintelor nedorite si nemultumirii clientului;
  2. Autocontrolul efectuat de catre personalul īnsarcinat cu prestarea serviciului considerat ca parte integranta a masurarii procesului;
  3. evaluare finala a interfetei cu clientul, efectuata de catre furnizor, īn scopul detinerii propriei imagini a calitatii serviciului furnizat.

Satisfacerea clientului trebuie sa fie compatibila cu standardele si etica profesionala specifice organizatiei turistice. Īntreprinderile turistice trebuie sa stabileasca un mod de evaluare si de masurare permanenta a satisfactiei clientilor. Īn cadrul acestor evaluari trebuie identificate reactiile atāt pozitive, cāt si negative, precum si incidenta lor probabila  asupra viitoarelor activitati ale organizatiei.        Introducerea unui sistem de management al calitatii serviciilor hoteliere din Romānia are ca scop īmbunatatirea calitatii serviciilor prestate de unitatile hoteliere pentru a creste nivelul de satisfactie a clientilor, precum si posibilitatea utilizarii acestui simbol pentru promovarea si recunoasterea hotelurilor pe plan national si international.
      Obiectivul sistemului de certificare a calitatii serviciilor hoteliere din Romānia este de a pune īn practica un set nou de reglementari privitoare la calitatea serviciilor prestate de unitatile hoteliere din Romānia pentru :
           - dotarea unitatilor hoteliere cu un sistem de evaluare intern si extern, care sa actioneze ca un instrument eficace de management, pentru garantarea calitatii serviciilor prestate;
           - constituirea unei baze de actiune continua, prin adaptarea sistemului de management la noile nevoi, asteptari si cerinte ale clientilor.
In sens strict al caracteristicilor de calitate unii specialisti au inedtificat urmatoarele dimensiuni ale calitatii serviciilor :fiabilitate, capacitate de raspuns, competenta, acces, comunicare, credibilitate, securitate,

Ulterior autorii au recurs la sase caracteristici ale calitatii servicilor :

  • Tangibilitate
  • Viabilitate
  • Capacitate de raspuns
  • Asigurare
  • Empatie
  • Revalorizarea serviciilor care au provocat insatisfactii clientilor

Semnificatia acestor caracteristici poate varia considerabil in functie de natura serviciilor si de utilizatorii ecestora, astfel incat in evaluarea calitatii serviciilor ponderea acordata diferitelor caracteristici depinde de coordonatele spatiale si temporale concrete ale fiecarui serviciu.

Satisfacerea clientului trebuie sa fie comparabila cu standardele si etica profesionala specifice organizatiei de servicii.

Organizatiile de servicii trebuie sa stabileasca un mod de evaluare si de masurare permanenta a satisfactiei clientilor. In cadrul acestor evaluari trebuie identificate reactiile atat positive cat si negative precum si incidental or probabila asupra viitoarelor activitati ale organizatiei.

Evaluarea satisfactiei clientului trebuie sa identifice in principal gradul de adecvare a "documentului discriptiv al organizatiei", a specificatiilor si a procesului prestarii de serviciu in raport cu cerintele clientului. Adeseori o organizatie de servicii considera ca acestea sunt de buna calitate desi clientii ai o parere contrara. Acest dezacord indica inadecvarea specificatiilor proceselor sau masurarilor.

Evaluarea efectuata de catre client si autoevaluarea realizata de organizatia de servicii trebuie sa fie comparate in scopul aprecierii compatibilitatii celor doua masuri ale calitatii ca si al indentificarii necesitatii vreunei actiuni adecvate in scopul ameliorarii calitatii serviciului.


Document Info


Accesari: 8836
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )