Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Lucrare de disertatie Evaluarea societatii SC Modimpex SRL

management


Universitatea "Petru Maior" Tg-Mures

Masterat

Ingineria si managementul calitatii produselor industrialeLucrare de disertatie

Universitatea "Petru Maior" Tg-Mures

Masterat

Ingineria si managementul calitatii produselor industriale

Evaluarea societatii SC Modimpex SRLCuprinsNOTIUNI GENERALE PRIVIND EVALUAREA UNEI SOCIETATI COMERCIALEDefinitiile valorii INTREPRINDERIIPremizele valorii


DATE INITIALE


ANALIZA DIAGNOSTICDIAGNOSTICUL JURIDICDIAGNOSTICUL DE RESURSE UMANEDIAGNOSTICUL MANAGEMENTULUI SI STRUCTURII ORGANIZATIONALEDIAGNOSTICUL OPERATIONAL  DIAGNOSTICUL COMERCIAL  


ANALIZA SWOT


EVALUAREA SOCIETATII COMERCIALEMETODE PATRIMONIALEMetode de randament


CONCLUZIILE EVALUARIINotiuni generale privind evaluarea unei

societati comerciale


Īn limbajul curent, a evalua īnseamna a aprecia, a stabili o valoare, a calcula, a socoti, a pretui, a determina un pret, care sa fie utilizat intr-o anumita tranzacttie, de regula, se afirma ca un asemenea pret se formeaza in cadrul jocului liber dintre cerere si oferta. Aceasta inseamna ca ofertantul trebuie sa solicite un pret, iar cumparatorul sa-l accepte sau sa-l negocieze īn functie de puterea sa de cumparare, respectiv gradul de solvabilitate.

Situatia in cadrul acestei activitati se complica, atunci cand obiectul tranzactiei il constituie o societate comerciala care este un organism viu, un sistem deosebit de complex, care trebuie sa fie evaluat pentru a avea o baza in formularea unui pret al tranzactiei.

Natura si marimea societatii comerciale.Domeniul in care activeaza societatea isi pune amprenta asupra modalitatii de evaluare, in sensul ca anumite metode se utilizeaza pentru o societate comerciala de productie si alte metode pentru una prestatoare de servicii. Cat priveste marimea, aceasta se reflecta in dimensiunea activitati de evaluare care in timp poate fi de ordinul lunilor.

Patrimoniul societati comerciale si posibilitatile de valorificare a lui. Societatea comerciala dispune de bunuri materiale achizitionate in momente si la preturi diferite, care trebuie evaluate īn functie de valoarea lor de utilitate. Aceste bunuri au o valoare intrinseca, care se materializeaza in masura īn care pot fi valorificate.

Reflectarea īn contabilitatea firmei a patrimoniului societatii comerciale. Cu ocazia evaluarii unor societati comerciale s-au constatat diferente importante dintre datele din evidenta si situatia faptica din teren.Ori, īn aceste conditii echipa de evaluare a trebuit sa efectueze o serie de operatiuni pentru a se asigura concordanta dintre evidente si realitatea din teren.

Capacitatea echipei de conducere de a gestiona si elabora strategia firmei. Cumparatorul nu achizitioneaza trecutul ci viitorul, intrucat numai astfel poate sa-si recupereze investitia facuta, dar este adevarat ca trecutul este luat in consideratie pentru a stabili valoarea din prezent.


Īn principiu valoarea societaatii comerciale reflecta rezultatul unei judecati care se bazeaza pe o apreciere īn functie de anumite criterii de comparatie, pe analize, calcule sau expertize.

Definitiile valorii INTREPRINDERII

Pretul sau mai exact pretul platit efectiv in urma unei tranzactii sau cursul la bursa, este spre deosebire de valoare, un fapt tangibil, un element real.

Este totusi de dorit, de a incerca sa se estimeze o valoare calificata ca normala, rezonabila, realista sau de piata. Se vorbeste de asemenea, de un ecart de valori, de valoare min. sau max. de valoare optimista sau pesimista.

Valoarea este rezultatul unui demers teoretic care poate fi o simpla comparatie sau rezultatul unui calcul mai mult sau mai putin complex, prin aplicarea unei formule, unei metode sau unui model matematico-economic.

Valoarea īncearca sa se aseze pe un fundament logic sau matematic si posibil riguros. Ea vizeaza obiectivitatea neutralitatea si independenta fata de partile aflate in tranzactie, de raportul de forte de piata, de situatia pietii.

Diferenta intre valoare si pretul platit este cauzata de contextul tranzactiei care nu este niciodata acelasi.

In fapt la un anumit moment, conteaza starea de sanatate a intreprinderii care poate fi benefica sau in dificultate, motivatia partilor, raportul fortelor pietei, talentul negociatorilor si utilizarea evaluarii.

Exist mai multe definitii pentru a descrie valoarea de piata a unei societati dintre care amintim :

Comitetul international pentru standarede de evaluare ISVC a adoptat īn 1995 Standardul IVS 1, cu urmatoarea definitie a valorii de piata:

Valoarea de piata este marimea estimata pentru care o proprietate ar fi schimbata la data evaluarii, intre un vanzator hotarat si un cumparator hotarat, intr-o tranzactie echilibrata, dupa un marketing adecvat, in care fiecare parte a actionat in cunostinta de cauza, prudent si fara constrangeri.

Grupul european al evaluatorilor TEGOVA a adoptat in 1998 Standardul EVS-4.03 cu urmatoarea definitie a valorii de piata:

Valoarea de piata este suma estimata(pretul) pentru care un activ ar putea fi schimbat (vandut) prin contract privat, la data evaluarii, intre un cumparator hotarat sa cumpere si un vanzator hotarat sa vanda, intr-o tranzactie libera, dupa un marketing adecvat, in care fiecare parte a actionat in cunostinta de cauza, prudent si fara constangere.

Definitiile prezentate au multe similaritati iar deosebirile sunt numai de nuanta 0Elementele importante sunt:

Valoarea estimata in sensul ca duce la pretul cel mai probabil,

Trebuie sa existe o piata libera (vanzator si cumparator hotarat, marketing adecvat, tranzactie echilibrata)

Evaluarea nu are termen de valabilitate ( in ipoteza ca tranzactia ar avea loc la data evaluarii).
Valoarea de piata

Definitia consacrata este :

Valoarea de investitie este valoarea pe care este dispus sa o dea un investitor, respectiv valoarea bazata pe cerintele investitionale individuale, si deosebita de valoarea de piata care este ceva impersonal si detasat.


Prin urmare valoarea de investitie este valoarea specifica unui anume investitor sau o clasa de investitori, caracterizati prin motive investitionale individuale. Sunt multe motive concrete pentru care valoarea de investitie, pentru un anumit investitor sau potential proprietar, sa difere de valoarea de piata, printre care se enumera:

diferente in estimarea potentialului de a aduce profit

diferente in perceperea riscurilor

sinergiile cu alte afaceri ce le are in proprietate sau le controleaza.
Valoarea intriseca sau fundamentala


valoarea intrinseca difera de valoarea de investitie prin faptul ca reprezinta o analiza a valorii bazata pe caracteristicile intrinseci ale investitiei si nu pe cele avute in vedere de un anume investitor, mai degraba se refera la cele avute in vedere si interpretate de un evaluator sau altul.

Analiza fundamentala inseamna o analiza a valorilor mobiliare care presupune ca acestea au o valoare intrinseca ce poate fi determinata printr-o evaluare riguroasa a variabilelor relevante, cum ar fi: profitul estimat, dividentele, structura capitalului, calitatea managementului, comparate cu pretul curent la bursa a unor valori mobiliare comparabile. De cele mai multe ori valoarea intrinseca este solicitata īn cauzele judiciare cand evaluatorul are pozitia de expert neutru.


Premizele valorii


Premizele valorii inseamna ipotezele care se au in vedere pentru a descrie circumstantele in care ar avea loc tranzactia.


Valoarea de exploatare continua - este un concept care presupune ca afacerea evaluata este o unitate operationala si anume: are activele si stocurile pe pozitie de lucru, forta de munca angajata si afacerea functioneaza fara a exista o intentie iminenta de lichidare sau de incetare a activitatii.

Acest concept este utilizat cel mai des in evaluare si este subinteles cand se discuta de valoarea de piata, de investitie sau intrinseca.


Valoarea de lichidare - este in esenata opusul valorii de exploatare continua si inseamna ce poate fi obtinut daca afacerea este lichidata si activele vandute pe bucati.

Exista doua variante:

lichidarea normala in care vanzarea se face pe o perioada de timp suficienta pentru a obtine cel mai bun pret pentru active.

lichidare fortata cand activele sunt vandute cat mai repede posibil, de obicei toate odata la o licitatie.


Valoarea reziduala - este o expresie a valorii de piata pentru o investitie la sfarsitul unei perioade de exploatare, timp in care a fost recuperata integral.


Valoarea de casare - este o varianta extrema a valorii reziduale atunci cand activul este dezmembrat si se recupereaza materialele.


Valoarea net realizabila - este valoarea de piata din care se deduc costurile si taxele aferente tranzactiei.


Valoarea unei participatii - este legata de gradul de control asupra afacerii care la randul sau depinde de procentul de participatie, distributia celorlalte participatii, prevederile din contractul de asociere si statutul societatii.


Valoarea contabila - nu reprezinta nici un standard sau premiza a valorii, ci este un termen contabil si nu un termen al evaluarii. valoarea contabila inseamna suma tuturor activelor din care se scad amortizarea si obligatiile asa cum apar in bilantul contabil.


Inainte de a evalua o societate comerciala trebuie cunoscut scopul lucrarii, intrucat pentru scopuri diferite se vor utiliza metode diferite de evaluare si evident valorile rezultate dar mai ales semnificatia lor este diferita.

DATE INITIALE


Obiectul evaluarii


SC Modimpex SRL cu sediul in judetul Mures Tg Mures str.Caminului nr.15, avand, conform statului, ca principal obiect de activitate:

fabricarea de elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii

productia de mobilier pentru birou si magazine

productia de scaune

productia altori tipuri de mobilier.Data evaluarii

Data evaluarii este : 05 iunie2001(05/06/2001)


Date economiceValori

bilant

v        Capitalul social la 31 decembrie2000:

v        Activul net la 31 decembrie 2000:

v        Cifra de afaceri la 31 decembrie2000:

v        Profitul brut la 31 decembrie2000:

v        Profitul net la 31 decembrie2000:

v        Nr total salariati la 31 decembrie2000:

ANALIZA DIAGNOSTIC

Prezentare generala

Acest prim capitol al analizei diagnostic reprezinta o introducere care situeaza societatea comerciala in timp si spatiu, prezentand totodata si cateva aspecte legate de obiectul sau de activitate, rezumīnd foarte scurt elemente legate de activitatea societatii.DATE DE IDENTTIFICARE

Denumire

SC Modimpex SRL

Forma Juridica

Societate comerciala cu raspundere limitata SRL

Data infintarii


Durata de Functionare

Nelimitata

Nr.Asociati


Capital Social la constituire

100.000 lei.divizat īn 20 parti sociale a 5.000 lei

Sediul Social

loc.Tg Mures str.Caminului nr.15

Tel./Fax.


Nr. Amplasamente

1 nu este in proprietatea societatii

Nr.inregistrare la

Registrul Comercial

J 26 /8769/1993

Cod Fiscal

R6756456

Conducere

Administratori: Szekeres Albert

Szabo Albert

Kedei LaszloObiectul de activitate a societatii conform statutului este:

fabricarea de elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii

productia de mobilier pentru birou si magazine

productia de scaune

Realizarea acestuia presupune analiza elementelor specifice in urmatoarele domenii:

Actul de constituire si forma juridica

In baza articolului 2, litera e) din Legea 31 / 1990, SC Modimpex SRL s-a constituit prin aportul īn numerar a trei persoane fizice.

SC Modimpex SRL este persoana juridica avand forma juridica de societate cu raspundere limitata si isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile romane si statutul propriu.

Societatea a fost inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului a Camerei de Comert si Industrie a judetului Mures sub numarul J 26 8769/1993. Numarul de inregistrare fiscala a societatii este R si este conform Certificatului de Inregistrare emis de Ministerul FinantelorScopul si domeniul de activitate


Statutul SC Modimpex SRL arata ca scopul este producerea si comercializarea produselor care fac obiectul de activitate al societatii comerciale

Obiectul de activitate al societatii conform statutului este urmatorul:

fabricarea de elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii

productia de mobilier pentru birou si magazine

productia de scaune

productia altori tipuri de mobilier.

Capitalul social

Capitalul social initial a fost de 100000 lei care in urma marii capitalului social a devenit 2.000.000 lei, acest capital se divide īn 20 parti sociale a 100.000 lei detinute de asociati dupa cum urmeaza:8 parti sociale detinute de Szekeres Albert;6 parti sociale detinute de Szabo Albert; si 6 parti sociale detinute de Kedei Zoltan.Autorizatii

Autorizatiile pe care SC Modimpex SRL le poseda sunt urmatoarele:

Autorizatie de Functionare (Primarie) Nr.1348 din12/04/94.

Autorizatie de Mediu Nr. 1267 din 03/04/1998

Autorizatie Sanitara (Ministerul Sanatatii) Nr. 2874 din 08/07/1994

Autorizatie de la Pompieri (Ministerul de Interne) Nr.665431 din 17/07/1995.

Domeniul Dreptului Comercial

In privinta contractelor incheiate cu alte societati comerciale in special cele beneficiare (diferite firme de constructii) acestea nu sunt īncheiate sub o forma scrisa, ci doar prin acorduri verbale. Existenta contractelor sub forma scrisa se manifesta doar īn raportul cu societatile furnizoare de utilitati.

SC Modimpex SRL are incheiate contracte cu furnizori de utilitati, dupa cum urmeaza:

pentru energie electrica cu SC ELECTRICA SA ;

pentru transportul deseurilor cu SC SALUBRISERV SRL;

pentru apa potabila si industriala cu SC AQUASERV SA.

Energia termica este data de sobe de teracota care sunt alimentate cu deseuri de lemn.

Domeniul Dreptului Civil

Terenuri, Cladiri

SC Modimpex SRL isi desfasoara activitatea intr-un singur amplasament dar terenul si constructia in care isi desfasoara activitatea societatea sunt īn proprietatea personalaaa unuia din asociati. Adresa amplasamentului este Tg-Mures str. Caminului nr.15. Atelierul este in zona industriala a orasului.


Utilaje

Societatea comerciala detine in proprietate mijloace fixe, a caror evidenta contabila este cuprinsa in soldul conturilor respective, lista mijloacelor fixe este urmatoarea:Utilaj

Data achizitiei

Nr inventar

Circular  Abright  FrezaMasina de slefuit  Masina de randeluit la grosime  


Situatia stocurilor de materii prime, materiale

Din bilantul contabil se observa ca valoarea stocurilor la sfarsitul anului 2000 este de 35.456 mii lei.


Contracte de inchiriere

Firma Sc Modimpex SRL are īncheiat un singur contract de īnchiriere cu o persoana fizica, obiectul inchirierii fiind un spatiu de productie de 65 mp si un spatiu de depozitzre de 31 mp. Chiria este stabilita in USD si este de 1 USD/ mp pentru spatiul de productie si 0.2 USD/mp pentru depozit.

Imprumuturi

Firma nu are imprumuturi (credite bancare) in curs de derulare

Asigurari

La data īntocmirii prezentei documentatii, societatea comerciala nu are contracte de asigurare īncheiate


Domeniul Dreptului F iscal


SC Modimpex SRL este īnregistrata la Registrul Comertului cu nr. J 26/8769/1993, si are codul fiscal R6756456. Toate obligatiile (impozite si taxe) catre Bugetul statului sunt achitate la zi. Din punctul de vedere a controalelor fiscale SC Modimpex SRL a fost controlata de doua ori de Garda Financiara cu urmatoarele rezultate (conforme proceselor verbale īncheiate de organele fiscale constatatoare):

Data control:09/03/1996; S-a constatat:registru de casa necomplectat la zi; Consecinta: amenda 100.000 lei.

Data control:21/08/1998; S-a constatat: :registru de casa necomplectat la zi; Consecinta: amenda 250.000 lei.

Societatea a beneficiat de scutire de impozit pe profit timp de 5 ani de la īnfintare pāna īn 1997 inclusiv.SC Modimpex SRL in prezent are 8 angajati, īntre angajati si societate exista conform legii un contract colectiv de munca precum si unul individual. Īn privinta obligatiilor fata de plata salariatilor, fondul de pensii si asigurari sociale, acestea sunt achitate la zi. SC Modimpex SRL poseda autorizatie privind Protectia muncii ("Ministerul Muncii si Protectiei Sociale" "Autorizatie Nr979din 15/04/1997") Din punctul de vedere al securitatii muncii societatea nu a īnregistrat nici un accident. Īn societate exista un regulament de ordine interna strict impus de specificului activitatii sale.
Īn cadrul acestui tip de diagnostic se urmareste cunoasterea resurselor umane din punct de vedere al evolutiei, structurii, comportamentului si mai ales a eficientei utilizarii lor.

Analiza resurselor umane se poate orienta spre:

Analiza dimensiunii si structurii potentialului uman.

Analiza conditiilor de munca

Analiza nivelului de salarizare si motivare a personalului.Analiza dimensiunii si structurii potentialului uman

Analizeaza latura cantitativa si calitativa a personalului societatii si dinamica si structura acestuia. Numarul total de angajati la data evaluarii este 8 persoane, acest numar reprezantand si numarul maxim de angajati de la data infiintarii societatii, iar numarul minim de angajati a fost de 3 persoane.

De la inceperea activitatii societatea a avut trei angajati iar cu dezvoltarea activitati a inceput sa creasca si numarul de angajati . Intr-o perioada de 12 luni s-au incheiat 4 contracte de munca si un contract civil. In momentul de fata nivelul actual al personalului este 8 persoane acesta fiind suficient pentru realizarea productiei in conditii optime.

Conducera firmei este asigurata de cei 3 asociati dupa cum urmeaza :

Lista personalului cu contract de munca :


Numele

Prenumele

Functia

Contract

Szabo

Albert

Dir. productie


Szekeres

Albert

Dir. economic


Kedei

Laszlo

Tamplar


Orosz

Ferencz

TamplarPalosi

Attila

Tamplar


Nagy

Andras

Muncitor necalificat


Demeter

Peter

TamplarFirma a angajat o persoane cu contract civil (prestari servicii), astfel :


Numele

Prenumele

Functia

Contract

Adorjani

Ibolya

Contabil
Dinamica si structura personalului pe tip de contract de munca 

Nr. salariati

(cu contract de munca)
Nr.colaboratori

(cu contract civil)


Analiza nivelului de salarizare si motivarea personalului

Nivelul salariilor este in jur de 2200000 lei iar salariul mediu in domeniul prelucrarii lemnului este sub 2000000, iar modul de stabilire a salariilor este pe baza realizariilor personale.

Structura nivelului de salarizare arata īn felul urmator :

salar cuprins sub 2000000 : 2 persoane

salar cuprins intre 2000000- 3300000 : 5 peroane

Īn politica de angajare s-a folosit ca si criteriu pentru selectarea personalului:

specializarea si cunostinte īn domeniul tamplariei si un test practic.

Īn privinta comunicarii īn interiorul SC Modimpex SRL dat fiind si faptul ca aceasta este o societate cu personal foarte redus, īntreg personalul cunoaste obiectivele acesteia.
Analiza conditiilor de munca

In cadrul firmei este īntocmit cāte o fisa a postului pentru fiecare angajat , respectiv fiecare angajat a semnat fisa de protectia muncii si PSI potrivit cerintelor legale.

Nu se lucreaza in conditii gele de munca , fiecare angajat fiind incadrat in conditii normale de munca.

Diagnosticul managementului si structurii organizationale

In acest capitol este descris modul de organizare a īntreprinderii si analiza calitati managementului, a procesului de conducere si a echipei, pentru a aprecia adecvarea acestora la cerintele dezvoltarii viitoare.

Ca tip de structura organizationala, firma S.C Modimpex S.R.L. foloseste structura organica, acesta definind caracterul organizatiei. Intr-un mediu de tranzitie, mai eficace si adaptabile sunt organizatiile de tip organic. Organizatia de tip organic are caracteristicile de tipul ei, este mai scumpa, dificil de condus, dar in conditiile actuale se pliaza mai bine pe realitatile economice.

Caracteristicile sistemului de coordonare organice sunt urmatoarele :

angajatii contribuie activ la sarcinile comune intreprinderii

sarcinile se ajusteaza si se redefinesc prin intermediul interactiunii dintre angajati

ierarhia autoritatii si controlul este mai putin pronuntat si exista putine reguli

cunoasterea si controlul sarcinilor sunt localizate oriunde in organizatie

comunicarea are loc pe orizontala


In legatura cu diagnosticul managementului aprecierea acestuia se suprapune peste aprecierea generala a intreprinderii. O sarcina decisiva de mare responsabilitate pentru managementul intereprinderii o constituie stabilirea obiectivelor firmei. Managerul are rolul de a motiva si dirija angajatii pentru realizarea obiectivelor firmei.

Se apreciaza ca in prezent managementul se orienteaza spre realizarea obiectivelor pe termen lung, adoptānd o tactica de dezvoltare, administratorul dorind o diversificare a gamei produselor.

DIAGNOSTICUL OPERATIONAL

Domeniul principal de activitate il constituie taplaria pentru constructii cum ar fii usi , ferestre. Adaptandu-se la cerintele pietei firma a inceput sa realizeze pe langa usi si geamuri traditionale si geamuri termopan. Consideram ca punctele tarti ai firmei sunt capacitatea de adaptatre la cerintele pietei, flexibilitatea

Firma are incheiat doua contracte de colaborare cu firmele de constructii: SC CONSOMEGA SRL si SC Conimur SRL. Pe langa aceste contracte efectueaza lucrari si pentru persoane fizice pe baza de comanda.

Ca lucrari de referinta putem mentiona : dotarea cu usi interioare a firmei SC Autospeed SRL , precum si dotarea cu usi si geamuri a mai multor case particulare din oras si din satele limitrofe.

S.C Modimpex S.R.L. este o firma de sine statatoare, nefacānd parte din nici un grup de firme. La momentul de fata, societatea nu are credite contractate, iar bancile cu care colaboreaza sunt urmatoarele: B.C.R. si TREZORERIA TG.-MUREs.

Persoana de contact din cadrul firmei pentru informatii suplimentare este D-ul Szekeres Albert - director economic- telefon :093331735.

Aceasta analiza se indreapta catre urmatoarele elemente:

Amplasament

Aprovizionarea si stocurile

Caracteristicile productiei

Organizarea productiei

Ciclul de productie

Nivelul de automatizare

Calitatea

- Nivelul de informatizareAmplasament

Sediul firmei SC Modimpex SRL este īn judetul Mures, localitateaTg Mures, strada Caminului, nr.15. Societatea nu are in patrimoniu terenuri si cladiri, amplasamentul īn care isi desfasoara activitatea este proprietatea personala a unuia din asociati. Amplasamentul are urmatoarele caracteristici:

suprafata totala: 141 m2

suprafata curte acces 45m2

suprafata construita pentru productie: 65m2

suprafata construita pentru depozit: 31m2

dotari cu utilitati: telefon, apa, energie electrica, acces direct la drum public.

Aprovizionarea si stocurile

SC Modimpex SRL are ca profil de activitate domeniulprelucrarii lemnului, domeniu īn care materiile prime sunt urmatoarele: cherestea, diferite tipuri de adeziv, cuie si suruburi, altele. Īn privinta aplicarii criteriului de selectare al furnizorului de materii prime, societatea aplica īntāietate criteriului de calitate si apoi celui al pretului.

Piata de materii prime pentru acest domeniu de activitate este foarte larga existand numeroase firme in judetul Mures care au ca domeniu de activitate prelucrarea materialului lemnos. Principalii furnizori de materii prime cu care colaboreaza sunt: SC ProLemn SRL, Acatari, SC Lemnide SRL, Eremitu; SC Forest SRL, Eremitu. Firma nu este dependenta de furnizori avind posibilitatea de a-si schimba furnizorii in momentul in care acestia nu mai sadisfac cerintele de calitate ale firmei .

Volumul aprovizionarii este de min. 8-12 m3 de cheresta dar se poate aproviziona si cu mai mult in functie de comenzi. Momentul aprovizionarii se stabileste in functie de stocului de siguranta. De conducerea si organizarea aprovizionarii se ocupa unul din administratori.

Restul materiilor prime care se folosesc in procesul de productie sunt achizitionate din diferite magazine de profil din Tg-Mures.

Pe parcursul existentei societatii nu au existat niciodata si nici īn prezent, momente īn care aprovizionarea nu a putut sa se efectueze.Caracteristicile productiei

usi si geamuri

modele pentru turnatorii

In ultimele 3 ani firma adaptindu-se cerintelor pietei a inceput sa produca si geamuri de tip termopan.

Lansarea īn fabricatie a diferitelor produse precum volumul acestora varieaza in functie de comenzile ferme primite.

Ciclul de productie

Durata ciclului de productie este variabil in functie de tipul produsului si de cantitatea ce trebuie executata . Acesta poate varia de la citeva zile la citeva saptamini.

Se pot lansa mai multe loturi de fabricatie deoarece datorita specificului productiei exista perioade de asteptare.


Organizarea productiei

Activitatea de productie se desfasoara intr-un spatiu inchiriat pe str.Caminului. nr.15 avand o suprafata de productie de 65 mp, pe langa acest spatiu exista si un sopru de 31 mp care este folosit pentru depozitarea materiilor prime.

Activitatea se desfasoara intr-o singura sectie acesta fiind divizat in doua ateliere dupa cum urmeaza : atelier de prelucrari pe masini si atelier de montaj. In atelierul de prelucrari este prelucrat pe diverse utilaje materia prima respectiv cheresteaua, dupa care este dus in uniteatea de montaj de unde daca este nevoie este readus in atelierul de prelucrari.

Principalele etape ale productiei sunt: debitaterea materialului, indreptarea , randeluit la gosime, lipire, cepuire, frezarea de profile, montaj, slefuire,finisare. Durata lotului de fabricatie dureaza in functie de comanda primita. Programu de lucru este de opt ore incepand cu ora 7 pana la ora 15. De conducerea productiei se ocupa unul din asociati. Numarul minim de personal care se poate ocupa de pregatirea, lansarea productiei este in functie de lotul de fabricatie dar nu poate fi mai mic de 2 persoane.Asigurarea calitatii

Īn cadrul firmei SC Modimpex SRL se pune un mare accent in cea ce priveste asigurarea calitatii. In cadrul firmei este in curs de realizare un Manual al Calitatii, editia 1/2000.

Asigurarea calitatii se realizeaza de catre intreg personalul, īnca din faza de aprovizionare si stocare, este continuata pe intreg parcursul procesului de productie urmand ca in final eventualele rebuturi sa fie scoase din faza finala a productiei.

DIAGNOSTICUL COMERCIAL


Diagnosticul comercial este o analiza strategica a mediului in care firma isi desfasoara activitatea; piata de desfacere a produselor societatii comerciale si piata ei de aprovizionare. Obiectul de baza al diagnosticului comercial consta īn estimarea pietei actuale si potentiale a societatii si a locului ei pe piata.

In cadrul diagnosticului este important si se prezinta factorii care influenteaza activitatea comerciala a societatii, elemente care reprezinta factori de influenta asupra pietei si a pozitiei pe piata a societatii. Diagnosticul comercial se īndreapta īn doua directii:

Analiza mediului extern.

Analiza mediului intern.Analiza mediului extern

Din punct de vedere al influentelor de natura economica problema poate fi privita sub aspect microeconomic si macroeconomic.

q       Sub aspectul microeconomic, influentele nu sunt semnificative, la orizont neprevazandu-se oportunitati sau amenintari generale. Privind activitatea firmei SC Modimpex SRL prin prisma influentelor de natura pozitiva sau negativace ar putea determina schimbari majore ļn bunul mers al activitatii putem spune ca , atāt rata inflatiei, dobanzilor, ratele de schimb valutar, pretul produselor petroliere precum si alte pārghii ale nivelului microeconomic, nu influenteaza hotarātor activitatea firmei . Avand in vedere ca activitatea firmei este strins legata de domeniul constructiilor care este intr-o crestere continua putem spune ca firma are posibilitatea de a-si marii productivitatea . Influente negative pot aparea in timpul perioadei de iarna cand lucrarile de constructii stagneaza, insa acest aspect negativ se poate remedia prin diversificarea gamei de produse si prin incheierea de contracte in prealabil pentru urmatorul an

q       Sub aspect macroeconomic influentele se situeaza la o cota putin mai ridicata. Aici ca un exemplu, nivelul preturilor materiei prime (in special pretul la cherestea) pot modifica majoritar activitatea firmei. De mentionat ca materia prima dominanta este indigena, o crestere insemnata a pretului acesteia , cu influente asupra pretului produsului final ar putea crea probleme firmei. Sub aspectul cererii produselor acestei ramuri situatia este dinamica, in crestere continua .Privita sub aspect concurential pot aparea probleme din partea firmelor mari de profil .

Sub aspect socio-cultural influentele sunt practic inexistente, deoarece nu se poate concepe o constructie fara tamplarie de binale.

Sub aspect politic ar fi de punctat cāteva influente ce pot aparea pe parcursul anilor urmatori, influente ce pot aparea ca urmare a succesiunii la guvernare a diverselor partide politice cu programe total diferite de la o guvernare la alta. Modificari asupra comportamentului individual al clientilor prin legislatie nu cred ca vor fi din partea guvernului, deci īn ansamblu modificari majore din punct de vedere politic ce ar avea urmari asupra activitatii firmei nu vor fi.

Sub aspect tehnologic problema este foarte clara; cu tehnologie de ultima ora se pot realiza produse cu costuri reduse, si se obtine randament ridicat. Firma are in obiectivele sale de viitor schimbarea actualului parc de utilaje cu utilaje noi cu grad ridicat de tehnologizare. Actuala dotare se situeaza la un nivel mediu de tehnologizare, cu suficiente resurse de diversificare.

Privind in ansamblu aceasta analiza se poate spune ca toate aceste influente ce apar pe parcursul desfasurarii activitatii firmei au un aport hotarator īn buna desfasurare a activitatii firmei, eventualele inconveniente ce pot aparea pe parcurs pot fi īndepartate si depasite printr-un managamant inteligent, prin luarea de decizii prompte.Analiza mediului intern contine urmatoarele elemente:

Produsele comercializate si politica de produs

Analiza pietei de desfacere

Analiza pietei de aprovizionare


Produsele comercializate si politica de produs

SC Modimpex SRL are ca obiect principal de activitate , executarea lucrarilor de binale pentru constructii domeniu īn care are o experienta de 8 ani. Firma produce urmatoarele tipuri de produse :

Usi de intrare, usi interioare

Geamuri traditionale, geamuri tip termopan

Productia nu este constanta acesta suferind modificatii in functie de comenzile primite. Putem spune insa ca in ultimi ani nivelul productiei a crescut considerabil de la an la an.

In cea ce priveste politica de produs firma nu doreste momentan diversificare productiei. Principala preocupare fiind cresterea calitatii produselor existente, fapt pentru care se are in vederea inlocuirea utilajelor acestea avand un grad destul de ridicat de uzura fizica si morala.Analiza pietei de desfacere

Aceasta parte de diagnostic este destinata analizei pietei pe care evolueaza societatea comerciala si este structurata in cazul de fata pe urmatoarele elemente:

Piata, Clientela si Concurentii societatii

Politica de preturi

Publicitate


Piata, clientela si concurentii societatii


Societatea SC Modimpex SRL produce doar pentru piata interna. Piata spre care se indreapta produsele societatii este domeniul constructiilor si al amenajarilor interioare. . Caracteristica pietei este de expansiune atat din punctul de vedere al cumparatorilor cat si cel al ofertantilor. Intre clienti societatii se regasesc atat persoane juridice cat si persoane fizice. Iar ponderea acestora in realizarea veniturilor este urmatoare :

-65% persoane juridice

-35% persoane fizice

Dintre persoane juridice mentionam doua firme cu care societatea are incheiate contracte de colabrare: SC Consomega SRL si SC Rematcop SRL. In momentul de fata societatea are de executat o lucrare in valoare de 42,4 milioane lei constand din executarea de 53 mp geam termopan pentru SC Consomega SRL , si o lucrare in valoare de 18 milioane lei pentru persoana fizica Pavel Adrian.

In cea ce priveste incasarea valorii lucrarilor efectuate in cazul persoanelor fizice acesta se efectueaza in momentul ridicarii produselor. Pentru societati plata se realizeaza fie cu file CEC sau cu OP. insa aici pot exista si unele intirzieri in efectuarea platilor care poate cauza lipsa temporara de lichiditati, cea ce poate duce la intirzierea unor lucrari sau intirzierea platilor impozitelor si taxelor catre buget.

In cea ce priveste concurenta putem spune ca exista o concurenta foarte mare in acest domeniu . Exista foarte multe ateliere de tamplarie ,insa majoritatea lor sunt de dimensiuni foarte mici cu 1-2 angajati, care fac concurenta neloiala deoarece multe dintre ele functioneaza fara nici o forma legala, prelucreaza materiale procurate fara acte si practica preturi foarte mici insa calitatea lucrarilor efectuate lasa de dorit.

Principalii concurenti ai firmei sunt:
SC IKO SRL
SC NOMAD SRL
SC CHESA SI POP SRL

Pentru aceste firme SC Modimpex SRL nu prezinta in mod direct o amenintare, un concurent, dar pe piata orasului Tg.-Mures SC Modimpex SRL se situeaza la un nivel mediu din punct de vedere tehnologic si mic al volumului de productie in raport cu cei mai mari concurenti de pe piata, dar pe viitor se are in vedere o crestere pe ambele nivele īn special pe al productiei in viitorul apropiat.

In legatura cu concurentii firmei trebuie sa amintim si faptul ca ultimi ani au aparut pe piata firme cu produse similare executate din PVC si aluminiu. Insa pretul acestor produse este foarte ridicat, de acea atractivitatea produselor din lemn a ramas destul de ridicat.

Politica de preturi

Actualele preturi de vanzare fara TVA sunt urmatoarele:

750000 pt usi;

750000 pt geamuri traditionale;

850000 pt geamuri termopan;

Preturile de vanzare sunt influentate in mod direct in functie de costul de productie dar cu o mica pondere si in functie de concurenta Fata de concurenta preturile actuale sunt inferioare.

Preturile se fixeaza de catre administratori si se modifica in functie de evolutia pretului la materiile prime .


Publicitate

In prezent fima nu are in derulare nici o campanie publicitara,insa are in vedere editarea unui catalog de produse care va fi expediat catre toate firmele de constructii din judetul Mures.
ANALIZA SWOT


Importanta acestei analize consta in determinarea oportunitatilor si amenintarilor din mediu, a punctelor tari si slabe, managementul trebuie sa armonizeze, partile tari si oportunitatile, incercand sa minimizeze efectul amenintarilor si a punctelor slabe.

Din analiza mediului extern si a ramurii (mediul politic,socio-cultural, tehnologic) se identifica amenintarile (pericolele) si oportunitatile ce influenteaza evolutia societatii comerciale ca factor extern (tot factorii externi sunt si cei proveniti din mediul concurential al ramurii).

Din analiza diagnostic ce studiaza societatea comerciala la nivel functional, se identifica patile forte (puncte tari), partile slabe (puncte slabe) ale fiecarui compartiment functional.Mediul extern


Riscuri

Modificarea (cresterea) in viitor a pretului materiilor prime si utilitatilor.

Concureta firmelor mari din ramura

Aparitia produselor substitutive

Oportunitati:

Dinamismul(cresterea) domeniului de constructii .

Modificarea legislatiei.

Marirea productiei si calitatea produselor


Diagnostic juridic

Puncte tari

Societatea este legal constituita si isi desfasoara activitatea conform prevederilor din statut

Absenta amenzilor si penalitatilor fiscale(se refera la impozite si taxe).

Relatii bune cu parteneri cu furnizori si clienti

Societatea nu are restante catre bugetul statului.

Existenta tuturor autorizatiilor

Absenta litigilor de munca.
Puncte slabe:

Lipsa contractelor comerciale scrise cu furnizorii.

Diagnostic resurse umane

Puncte tari:

Puncte slabe:

Media de varsta destul de inaintata


Diagnosticul managementului si structurii organizatorice

Puncte tari:

Structura organizatorica adecvata activitatii si dimensiunii firmei

Colaborare eficienta cu personalul

Posibilitate de autofinantare

Puncte slabe:

Lipsa conduceri cu pregatire speciala


Diagnostic operational

Puncte tari

Amplasament adecvat activitatii.

Nivel tehnic relativ ridicat.

Organizare optima a procesului de productie.

Cu actualele dotari tehnice se poate largii gama de produse.

Puncte slabe

Nivel de automatizare foarte scazut.

Diagnostic comercial


Puncte tari:

Raport pret calitate foarte bun

Politica comerciala si de produs buna

Puncte slabe

Diversitate mica produse mica

Lipsa contractelor comerciale scrise cu partenerii comerciali.


EVALUAREA SOCIETATII COMERCIALE


Generalitati

Principalele abordari ale evaluarii societatilor comerciale se incadreaza in urmatoarele categorii:

Abordarea patrimoniala

Abordarea dinamica prin intermediul castigurilor viitoare

Abordarea comparativa care tine seama de valorile de tranzactionare ale intreprinderilor similare;

In conformitate cu standardele internationale metoda de evaluare este o cale specifica de estimare a valorii in cadrul abordarilor. Principalele categorii de metode de evaluare sunt:

Metode patrimoniale

Metode de randamentMetode patrimoniale

Evaluarea elementelor patrimoniale se face cu ajutorul metodelor patrimoniale. Aplicarea corecta a metodelor de evaluare patrimoniala transforma aceasta categorie de metode in cea mai complexa, avand in vedere in special cantitatea de munca necesara si numarul de specialisti in diverse domenii (mobiliar, imobiliar, utilaje si echipamente industriale, juristi, asigurari, etc.)implicati in aplicarea metodei.

Abordarea patrimoniala se sprijina pe conceptele de"valoare de piata", "valoare de schimb","valoare de inlocuire" si "valoare de utilizare" atasate tuturor elementelor care se afla la dispozitia societatii comerciale.

Elementele principale necesare sunt: componentele bilantiere de activ si pasiv

Avānd īn vedere corectiile ce urmeaza a fi facute rezulta bilantul economic intocmit de evaluator care difera prin continut de bilantul contabil, cu toate ca are aceeasi forma de prezentare. In cazul acestor metode fiecare post de activ si fiecare obligatie va fi analizata separat, eventual in cadrul unor grupe , pentru a se putea alege cea mai potrivita abordare si in consecinta, cea mai potrivita valoare curenta.

Concluzia la care se ajunge dupa analiza tuturor elementelor mentionate va fi valoarea capitalului propriu prin deducerea obligatiilor din totalul activelor.


Evaluarea elementelor patrimoniale

Evaluarea elementelor patrimoniale cuprinde :

Evaluarea mijloacelor fixe:

Evaluarea utilajelor si echipamentelor

Evaluarea mijloacelor circulante:

Evaluarea stocurilor

Evaluarea disponibilitatilor

Evaluarea creantelor

Evaluarea datoriilor


Evaluarea utilajelor si echipamentelor


Analiza tehnica din cadrul Diagnosticului Operational, prin informatiile date si fisele tehnice intocmite pentru principalele utilaje, constituie baza de pornire in evaluarea masinilor si utilajelor. La acesta este necesar a se adauga informatii privind piata secundara de masini si utilaje, in special posibilitatile de absorbtie a ofertei dar si a ofertei pe piata primara.
Fisa tehnica de evaluare pentru circular

Proprietar: SC Modimpex SRL; Tg-Mures, str Caminului nr15;

Nr inventar:1 din 04/07/1994

Date de baza:

marca Matking

model MT 3.4

caracteristici tehnice:

putere motor electric: 4 kw

3000 rot/min

diametru axa 30mm

tensiune alimentare 330 V.


Date de origine:

Circularul a fost cumparat de la Vatra Dornei nou, la pretul de 400.000 lei

Antecedente:

Pana in prezent au fost schimbate rulmenti si cureaua de transmisie

Starea tehnica:

Īn opinia evaluatorului cuptorul se prezinta īntr-o stare relativ bunaValoarea de inlocuire depreciat al circularului


a=8; b=5

x=(a*100)/(a+b)

CID=Vinl*(1-x/100)Grad de uzura

Fisa tehnica de evaluare pentru abrightProprietar: SC Modimpex SRL; Tg-Mures, str Caminului nr15;

Nr inventar:2 din 09/09/1994

Date de baza:

marca -------

model -------

caracteristici tehnice:

4500 rot/min

suprafata utila a axului 300mm

putere motor electric: 3 kw

tensiune alimentare 330 V.


Date de origine:

Abrightul a fost realizat prin autoutilare, iar valoarea partilor componente a fost de 450.000 mii lei


In opinia evaluatorului gradul de uzura a utilajului este:


Grad de uzura

Gu=(a*100)/ (a+b)

Gu=63.5 %


Dupa tipul, caracteristicile si nivelul de reconditionare al abrightului conform ofertelor de pe piata, valoarea de īnlocuire VI este īntre:


Valoarea de inlocuire (VI))

7-9000000 leiCostul de inlocuire depreciat al utilajului este :


CID=VI* (1-Gu/100)

CID=9000000* (1-63.5/100)

CID=3285000
Fisa tehnica de evaluare pentru masina de slefuit


Proprietar: SC Modimpex SRL; Tg-Mures, str Caminului nr15;

Nr inventar:3 din 24/08/1995

Date de baza:

marca :Vatra Dornei

model : Dorna 2000

caracteristici tehnice:

950 rot/min

suprafata de slefuire 2000 mm

putere motor electric: 1,5 kw

tensiune alimentare 330 V.


Date de origine:

Masina de slefuit a fost cumparat de la Vatra Dornei nou, la pretul de 1225000lei

Antecedente:

Utilajul se prezinta in stare buna de functionare


Gradul de uzura a utilajului este:


Grad de uzura

Gu=(a*100)/ (a+b)

Gu=50 %


Valoarea de inlocuire conform ofertei firmei producatoare este:


Valoarea de inlocuire (VI))

12000000 leiValoarea de inlocuire depreciat este :


CID=VI* (1-Gu/100)

CID=12000000* (1-50/100)

CID=6000000Fisa tehnica de evaluare pentru masina de randeluit la grosime


Proprietar: SC Modimpex SRL; Tg-Mures, str Caminului nr15;

Nr inventar:4 din 26/09/1994

Date de baza:

marca :Imatex

model : IT 300

caracteristici tehnice:

3000 rot/min

Suprafata de taiere 300mm

putere motor electric: 3 kw

tensiune alimentare 330 V.


Date de origine:

Circularul a fost achizitionat prin compensare de la SC IMATEX SA, utilajul fiind folosit,valoarea compensarii a fost de 2345000 lei.


Pana in prezent au fost schimbate rulmenti si cureaua de transmisie


Starea tehnica:

Īn opinia evaluatorului cuptorul se prezinta īntr-o stare relativ buna

Pana in prezent au fost schimbate rulmenti si cureaua de transmisie


Gradul de uzura a utilajului este:


Grad de uzura

Gu=(a*100)/ (a+b)

Gu=53.8 %


Dupa tipul si caracteristicile utilajului conform ofertelor de pe piata, valoarea de īnlocuire VI este īntre:


Valoarea de inlocuire (VI))

11-13000000 lei
Valoarea de inlocuire depreciata este:


CID=VI* (1-Gu/100)

CID=13000000* (1-53.8/100)

CID=6006000
Fisa tehnica de evaluare pentru masina de frezat


Proprietar: SC Modimpex SRL; Tg-Mures, str Caminului nr15;

Nr inventar:5 din 14/10/1995

Date de baza:

marca Dorna

model FT 2.0


putere motor electric: 4 kw

tensiune alimentare 330 V.


Date de origine:

Masina de frezat a fost cumparat de laSC IMATEX SA in stare folosita la pretul de 3.465.00 lei


Starea tehnica:

Dupa achizitie s-a efectuat reconditionarea totala a utilajului, momentan in opinia evaluatorului masina de frezat se prezinta īntr-o stare relativ buna


Gradul de uzura a masini de frezat este:


Grad de uzura

Gu=(a*100)/ (a+b)

Gu=46.6%


Dupa tipul si caracteristicile utilajului conform ofertelor de pe piata, valoarea de īnlocuire VI este īntre:


Valoarea de inlocuire (VI))

26-29000000 lei
Valoarea de inlocuire depreciat este de:


CID=VI* (1-Gu/100)

CID=29000000* (1-46.6/100)

CID=15486000
EVALUAREA STOCURILOR


Valoarea totala a stocurilor la data evaluarii este de : 35.456,07 mii lei, ce reprezinta stocurile de materii prime.

Stocurile de materi prime sunt prelucrate integral īn procesul de productie, iar stocuri de produse finite nu exista, deoarece firma produce pe baza de comanda.EVALUAREA CREANŢELOR


Valoarea totala a creantelor la data evaluarii este de: 15.341,78 mii lei.Acesta constind din valoarea unei facturi neachitate de catre unul din firmele cu care SC Modimpex SRL colaboreaza. Creante pot fi considerate recuperabile si normale.EVALUAREA DATORIILOR


Societatea SC Modimpex SRL nu are datorii fata de bugetul de stat si nici restante in achitarea salariilor. .Societatea are o datorie de 31.670 mii lei fata de asociati .Aplicarea metodelor patrimoniale


Dupa ce toate elementele de activ si pasiv (pentru care s-a impus acest lucru) au fost evaluate, urmeaza īntocmirea bilantului economic. Acesta se realizeaza īn mod practic astfel:

Se completeaza īn coloana Valori corectate rezultatele evaluarii pentru fiecare element de activ sau pasiv. Īn cazul posturilor bilantiere nesupuse evaluarii īn coloana valori corectate va figura aceeasi valoare ca si īn coloana valori contabile.

Se calculeaza corectiile ca fiind diferenta dintre valorile corectate si valorile contabile. Īn cazul īn care cunoastam corectia noastra, vom determina valoarea corectata prin īnsumarea dintre valorile contabile si corectii.

Se calculeaza totalul activeleor si totalul pasivelor pe coloana valorilor corectate care īn urma primelor doua etape vor avea valori diferite.

Se calculeaza totalul corectiilor elementelor de activ si pasiv.

Se echilbreaza bilantul prin corectarea capitalului propriu din coloana valorilor contabile cu diferenta dintre elementele calculate anterior.

(total corectii activ = total corectii pasiv).


Fiind īntocmit bilantul economic pot fi aplicate metodele patrimoniale adecvate fiecarui caz īn parte. Dintre metodele patrimoniale vom aplica doar:

Activul net contabil

Activul net corectat
Activul net contabil


Activul net contabil ANc se determina pe baza datelor contabile din bilantul economic pe baza informatiilor din coloana Valori contabile, utilizānd relatia generala de calcul:


ANc = Total ACTIV(contabil) - Total OBLIGAŢII(contabil)


Cu cāt datele scriptice care stau la baza determinarii activului net contabil difera semnificativ de valorile de actualizate ale elementelor componente, cu atāt valoarea obtinuta prin aceasta metoda este mai putin relevanta.


Activul net corectat


Activul net corectat ANC se determina pe baza aceleiasi relatii generale de calcul cu mentiunea ca informatiile sunt preluate din bilantul economic din coloana Valori corectate

ANC = Total ACTIV(corectat) - Total OBLIGAŢII(corectat)


Īn comparatie cu ANc, ANC include diferente (pozitive sau negative) care apar īn urma actiunii de evaluare a activelor si obligatiilor din bilantul contabil
Val.Contabile

Corectii

Val.Corectate

ACTIV [mii lei]

IMOBILIZĂRI CORPORALE
Cladiri / Constructii:
Masini, utilaje, mijloace de transport
- circular
- abright
- masina de slefuit
- freza
- masina de randeluit la grosime
STOCURI
Materii prime, ,mat, ob de inv.
ALTE ACTIVE CIRCULANTE
Alte creante
Conturi la banci + casa + acred
TOTAL GENERAL ACTIV
PASIV [mii lei]Capital social
Rezerve
Rezultatul exercitiului (profit)
Repartizarea profitului
Fonduri
Diferente din reevaluare
CAPITALURI PROPRII
DATORII PE TERMEN SCURT
TOTAL GENERAL PASIV
Activ net contabil ANc


Activ net corectat ANC


Metode de randament


Prin aplicarea metodelor de randament se estimeaza valoarea unei afaceri, aunei participatii sau a unei actiuni prin calcularea valorii prezente a beneficiilor viitoare. Din acest punct de vedere valoarea unei societati comerciale nu este data de suma contributiilor individuale necesare pentru realizarea ei, ci de valoarea rezultatea din utilizarea factorilor componenti (capacitatea de producere a profitului).Valoarea reprezinta īn acest caz o valoare de functionare,m atribuita activitatii īn conditiile viabilitatii. Deci evaluarea unei afaceri, reflecta modul īn care combinarea, determinata de contextul existent, a factorilor tangibili sau intangibili, realizeaza functionarea ansamblului.

Obiectivul comun al factorilor implicati este generarea viitoarelor fluxuri de bani, distribuibile celor implicati īn afacere. Cāstigurile viitoare, care constituie baza valorii de randament a afacerii, reprezinta motivatia investitiei īntr-o afacere si deci sa fie īn īntregime la dispozitia investitorului.

Īn aceste metode se ia īn cosiderare gradul de incertitudine inerent, cāstigurile viitoare ce pot fi obtinute, acestea din urma definind valoarea afacerii.

Clasificare metodelor de randament:

Actualizarea

Capitalizarea

Actualizarea este o metoda utilizata pentru transformarea unor cāstiguroi viitoare īn valori prezente, prin ajustarea cāstigului din fiecare an viitor cu o rata de randament adecvata sau prin selectarea unei rate unitare de actualizre, care sa reflecte īn mod creste cu o rata anuala constanta īn capital (spre deosebire de actualizare care īnsumeazafluxuri explicit continutul venitului generat de societatea comerciala, schimbarile potentiale de valoare si randamentul asteptat.


Capitalizarea reprezinta tehnica de transformare a unui venit anual costant sau care anuale pe o perioada stabilita).Metoda fluxurilor financiare actualizate (Cash-Flow)

Etapele de aplicare a metodei:

Elaborarea previziunilor:


Durata previziunii

Elaborarea documentelor cu valorile previzionate (buget previzional)

Evaluarea prin metoda fluxurilor financiare actualizate:

cash-flow din exploatare

Īn elaborarea previziunilor s-a pornit de la premiza dublarii. productiei din anul 2000
BUGET PREVIZIONAL


mii lei


Venituri totale

Venituri exploatare

Alte venituri


Cheltuieli totale

Cheltuieli exploatare

Cheltuieli privind marfurile

Cheltuieli materii prime si mater.

Cheltuieli cu utilitatile

Lucrari si serv. executate de terti

Impozite si taxe

Cheltuieli salariale

Amortizari

Cheltuieli financiare


Rezultatul brut al exercitiului

Prelevari fond rezerva

Impozit pe profit

Rezultatul net al exercitiului

Rata profit brut

Rata profit net
FLUXURILE FINANCIARE ACTUALIZATE
 FLUXURI DIN EXPLOATARE

Venituri totale

Cheltuieli totale

Profit net

Variatie necesar fond de rulment


FLUXURI DIN INVESTITII

Amortizare

Investitii in imobilizari

Vanzari de mijloace fixe


FLUXURI FINANTARE

Intrari credite

Rambursari credite

Intrari capital propriu


CASH FLOW

RATA DE ACTUALIZARE 20%

CASH FLOW ACTUALIZAT

VALOAREA REZIDUALA

VALOAREA REZIDUALA ACTUALIZATACONCLUZIILE EVALUARII


Concluziile analizei diagnosti


Societatea nu are restante la plata obligatiilor fiscale.

Puterea de absorptie a pietei este crescuta.

Uzura destul de mare a utilajelor

Cu actualele dotari tehnice se poate largii gama de produse.

Experienta in domeniu de 8 ani

Asociatii pot finanta societatii.

Piata produselor realizate este in crestere

Lipsa creditelor bancare pe termen lung.

Personal calificatValori determinate

In urma procesului de evaluare s-au ajuns la urmatoarele valori


q       Valoarea patrimoniala contabila ANc:

ANc = 33.685mii lei

q       Valoarea patrimoniala de piata ANC:

q       Valoarea de randament (Cash-Flow de exploatare) Vrand:

80.000 - 100.000 mii lei


Document Info


Accesari: 12360
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )