Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
MANAGEMENTUL CALITATII TOTALE IN CONTEXTUL TEHNOLOGIEI INFORMATIEI INOVATIVE

management


Managementul calitatii totale în contextul tehnologiei informatiei inovative


Nu suferim suficient de tare.

Nu vrem sa ne schimbam stilul de viata.

Nu integram calitatea în stiluri, sisteme si structuri.

Dezvoltarea personala si profesionala începe de la EU spre NOI, dinauntru înafara si necesita frecvent schimbari la nivelul persoanei, nu la nivelul personalului. W. Edwards Deming a spus ca 90% dintre problemele organizatiilor sunt probleme generale si numai 10 % sunt probleme de amanunt, cu oamenii. Daca corectezi mai întâi cele 10%, celelalte probleme vor disparea pentru ca oamenii sunt programatorii si ei folosesc structura si sistemele ca pe expresiile exterioare ale caracterului si competentei lor. Cheia crearii unei organizatii caracterizate de calitatea maxima este crearea mai întâi a unei persoane caracterizate de calitatea maxima. Conducerea bazata pe principii pregateste semintele calitatii maxime prin cresterea eficacitatii fiecarui om, prin îmbunatatirea muncii în echipa, a comunicarii, a împuternicirii. Felul în care oamenii gândesc despre activitatea lor poate avea un impact mai mare decât ceea ce fac ei efectiv. Cel mai bun mod de a prezice viitorul este de a-l crea. Abordarea calitatii dintr-un unghi uman armonizeaza procesele cu sistemele, elibereaza talentul, creativitatea, energia. Când avem un scop puternic, înaltator - care ne da forta, inspiratie, directie - sau o misiune, o declaratie a ceea ce suntem si facem, o viziune a ceea ce putem deveni, când începem cu gândul la rezultatul final, scopul va ghida totul. Putem constientiza posibilitatile nelimitate pe care le ofera viitorul, putem lucra din imaginatie, nu din amintire.

Relatiile interpersonale de calitate maxima trebuie echilibrate în mod sinergic si bazate pe încredere. Când conturile afective sunt scazute, asteptarile înselate, oamenii încep sa faca apel la amintirile si la temerile lor si construiesc pe baza unor scenarii negative.Teoria Calitatii Maxime dezvoltata de Deming arata "ce" trebuie facut si partial "de ce" trebuie facut , iar Connducerea bazata pe principii a lui Covey arata cum sa transformi paradigmele oamenilor si ale organizatiilor din management reactiv si orientat spre control în conducere orientata spre împuternicire.Puneti capat dependentei de control ca modalitate de a atinge calitatea. Eliminati nevoia de control în masa incluzând calitatea în produs de la bun început. Faceti sa fie înteles scopul controlului, acela de a îmbunatati procesele si a reduce costurile.

Puneti capat practicii de a va alege furnizorii doar pe baza preturilor. Reduceti în schimb pretul total. Încercati sa aveti un singur furnizor pentru un articol, pe baza unei relatii de fidelitate si de încredere pe termen lung.

Îmbunatatiti constant si pentru totdeauna sistemul de productie si de întretinere pentru a îmbunatati calitatea si productivitatea, scazând constant costurile.

Instituiti cursuri de pregatire pentru a dezvolta capacitatile noilor angajati, pentru a ajuta directorii sa înteleaga toate procesele din organizatie.

Instituiti conducerea si învatati-i pe ceilalti despre ea. Supervizarea directorilor si a lucratorilor din productie ar trebui sa ajute ca oamenii si masinile, împreuna, sa aiba rezultate mai bune.

Eliminati frica pentru a creste eficacitatea tuturor. Creati încrederea. Creati un climat de inovare.

Darâmati barierele dintre departamente. Optimizati eforturile echipelor, grupurilor si categoriilor de personal în directia scopurilor companiei.

Eliminati sloganurile, îndemnurile si obiectivele de productie formulate pentru lucratori.

Eliminati obiectivele si cotele numerice pentru productie. În schimb, învatati si instituiti metode de îmbunatatire. Eliminati managementul prin obiective; în schimb, învatati abilitatile legate de procese si metodele de îmbunatatire.

Îndepartati barierele care fura lucratorilor, ca si directorilor, dreptul la mândria mestesugului lor. Eliminati evaluarea anuala sau sistemul de merit.

Instituiti un program viguros de învatamânt si de autoîmbunatatire pentru toti membrii organizatiei.

Instituiti un plan de actiune si puneti-i pe toti membrii organizatiei sa lucreze pentru realizarea transformarii.(8)


Cele 7 deprinderi ale lui Covey pentru implementarea celor 14 puncte ale lui Deming


Fiti proactivi - Principiul Constiintei de Sine, al Viziunii Personale si al Responsabilitatii.

Începeti pastrând în minte finalitatea, acesta fiind Principiul Conducerii si al Misiunii.

Stabiliti corect prioritatile - Principiul Administrarii Timpului si a Prioritatilor pe Baza Rolurilor si a Scopurilor.

Gânditi Câstig/Câstig - Principiul Urmaririi Câstigului Pentru Ambele Parti.

Cautati mai întâi sa întelegeti si apoi sa fiti întelesi - Principiul Comunicarii Empatice.

Fiti sinergici - Principiul Cooperarii Creatoare.

Ascutiti ferastraul - Principiul Îmbunatatirii Continui.(8)


Se spune ca în urmatorii câtiva ani se vor produce mai multe schimbari decât în ultimele câteva secole. Unii nu dau atentie acestui lucru. Important este sa identificam mai întâi tendintele si apoi sa operam transformari conform acestora. Amploarea acestor tendinte în formare cere oamenilor sa adopte un stil transformator. Cea mai importanta nevoie este de a întelege natura complexa a omului. În acest context fiecare director (si fiecare vrea sa fie macar directorul propriei vieti) devine o persoana care se dezvolta, un consultant, un mentor care limpezeste si exemplifica valorile, care prefera dialogul-empatic, care împarte puterea cu altii, prefera relatiile de colaborare bazate pe interese comune. Noul lider învata sa "citeasca" fiecare situatie si sa se adapteze la ea, sa îsi adapteze stilul la capacitatile si maturitatea oamenilor lui, sa detina un repertoriu larg de stiluri manageriale, curajul si flexibilitatea de a-l folosi pe cel mai adecvat. În mod obligatoriu unele lucruri le preced pe altele. Nu putem schimba stilul de management înainte de a schimba deprinderile noastre personale. Psihologii spun ca pentru a ne schimba deprinderile personale trebuie ca mai întâi sa ne promitem în sinea noastra ca vom plati pretul necesar pentru aceasta schimbare; în al doilea rând sa profitam de prima ocazie de a folosi noua deprindere; în al treilea rând sa nu facem nici o exceptie pâna când noua deprindere nu e bine fixata în natura noastra. Schimbarea presupune un anumit grad de risc. Din aceasta cauza multi rezista schimbarii. Consecventa în propriile valori creste respectul de sine, creeaza siguranta si creste sansele de succes.

Când ne transformam, schimbam realitatile lumii noastre restrânse, pentru a fi cât mai aproape de valorile si idealurile noastre. Conducerea transformationala, dupa Covey, are urmatoarele trasaturi:

Se bazeaza pe nevoia umana de semnificatie.

E preocupata de scopuri si valori, morala si etica.

Transcende problemelor zilnice.

E orientata spre scopuri pe termen lung, fara compromiterea valorilor si principiilor umane.

Face diferenta între cauze si simtome si lucreaza ca sa previna.

Apreciaza profitul ca si baza pentru crestere.

E proactiva, catalitica, rabdatoare.

Se concentreaza mai mult pe scopuri si pe strategiile de a le atinge.

Foloseste complet resursele umane.

Identifica si dezvolta noi talente.

Recunoaste si recompenseaza contributiile importante.

Modifica mereu descrierile posturilor pentru a le face semnificative si provocatoare.

Elibereaza potentialul uman.

Ofera un model de iubire.

Conduce spre noi directii. Aliniaza structurile si sistemele interne pentru a întari valorile si scopurile dominante.

Scopul conducerii transformationale este de a "transforma" oamenii si organizatiile în sens literal, de a le schimba inimile si mintea, de a le largi viziunea si întelegerea, de a clarifica scopurile, de a face în asa fel încât comportamentul sa fie consecvent fata de credinte, principii sau valori, sa produca schimbari permanente, care se sustin si se prelungesc singure si creeaza entuziasm. Pentru a fi un lider transformator e nevoie de viziune, initiativa, rabdare, respect, perseverenta, curaj si credinta.(8)

Munca oamenilor în echipa si în parteneriat

Împuternicirea angajatilor, management antrenant, aprecierea furnizorilor ca parteneri

Procese si sisteme disciplinate.

Managementul de vârf încurajaza schimbarea continua si comunica viziunea TQM, împuterniceste angajatii în procese disciplinate, asigura angajatilor conditii pentru manifestare cu responsabilitate.

Mediu cultural încurajator.


Etapele procesului TQM

Definirea mediului cultural si stabilirea coordonatelor manageriale;

Definirea misiunii componentelor individuale;

Stabilirea scopurilor care vizeaza cresterea calitatii;

Stabilirea proiectelor si planurilor de actiune;

Implementarea proiectelor folosind metodologii de îmbunatatire continua;

Evaluarea performantelor;

Revizuirea si repetarea continua a ciclului.

Procesul de îmbunatatire continua se bazeaza pe documentare si masurarea continua a performantei. Este dependent de culegerea, analizarea si evaluarea critica a datelor precise si promte despre calitatea produselor si a procesului.

Sistemele informationale joaca un rol important în procesul de evaluare, oferind sisteme de feedbak, maresc calitatea prin folosirea unor programe noi care sa permita crearea de programe mai bune, faciliteaza comunicarea între membrii echipei TQM prin folosirea software-ului de grup.


Reducerea în permanenta a preturilor, micsorarea timpului de livrare, asigurarea de servicii personalizate, crearea de produse si servicii noi prin programe formale sau informale în toate activitatile lantului valoric al proceselor impune ca TQM sa fie însotit de alte programe.(3)


Restructurarea


Aspecte particulare ale restructurarii în Japonia

Se cauta oameni vizionari pentru functiile de conducere;

Managementul de vârf lasa detaliile pe seama managementului de mijloc si a celui de jos, punând accent pe o abordare de echipa;

Se concentreaza pe noi sanse pentru angajati;

Pentru integrarea "limitarilor traditionale" folosesc "creativitatea fara limite";

Se concentreaza pe crearea valorilor mai mult decât pe reducerea costurilor.(3)
Document Info


Accesari: 1952
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )