Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
MANAGEMENTUL PUBLIC IN CONTEXT ROMANESC

management


MANAGEMENTUL PUBLIC IN CONTEXT ROMANESCTermenul de "management" provine din latinescul " manumagere" si a fost definit de catre Mary Follet prin expresia " arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni".

Managementul reprezinta un proces de conducere si coordonare a actiunilor si activitatilor atat a celor infaptuite individual cat si a celor realizate de catre un grup de indivizi. Totodata managementul presupune mobilizarea si alocarea resurselor organizatiei cu scopul indeplinirii obiectivelor acesteia in concordanta cu misiunea, finalitatile si responsabilitatile sale economice si sociale.

Trebuie retinut faptul ca managementul este un proces de conducere a unor grupuri organizate de persoane. Cu toate acestea termenul de "a conduce" nu trebuie confundat cu a avea persoane in subordine. Managementul priveste si se concentreaza asupra indeplinirii obiectivelor organizatiei prin concentrarea eforturilor intregului colectiv.

Managementul este realizat de catre oameni specializati din diferite domenii. Rolul managerilor este acela de a indeplini obiectivele organizatiilor cu ajutorul diferitlor resurse ce se gasesc la nivelul organizatiei. Acete resurse pot fi materializate prin bani, materii prime, utilaje si echipamente si resurse informationale transformandu-se perin intermediul procesului de productie in produse finite precum bunuri si servicii.

Referitor la cadrul in care managementul este realizat este de retinut faptul ca acesta nu priveste numai interprinderile el fiind un proces care se deruleaza in toate tipurile de organizatii.

Prin organizatie intelegem un ansamblu constituit din doua sau mai multe persoane care desfasoara activitati in comun in vederea realizarii unui sau unor obiective.


Astfel managentul se realizeaza si in cadrul administratiei publice. Cuvantul "administratie" este destul de complex, suferind diferite modificari de sens pe parcursul istoriei. In ziua de azi putem defini managementul utilizand     mai multe sensuri precum continutul principal al activitatii executive a statului, un compartiment din unitatile direct productive sau institutii social-culturale care nu desfasoara mijlocit o activite direct productiva, sistemul de autoritati publice care infaptuiesc puterea excutiva, conducerea unui agent economic sau institutii social-culturale.

Din perspectiva unor practicieni managementul public nu poate fi altceva decat managementul privat aplicat institutiilor din sectorul public, care ar trebui conduse ca si cum ar fi niste intreprinderi.

Dintr-o alta perspectiva, notiunea de management public trebuie inteleasa in termeni de obiective, de proceduri si de instrumente de administrare, gestiune, de modalitati de evaluare si control, adaptate specificitatii ireductibile a functiunii administrative.

Intr-o alta viziune, managementul public este definit ca managent al     organizatiilor publice fiind acel management care tine cont de particularitatile acestor organizatii.

In cadrul organizatiilor, in conducerea departamentul de resurse umane managementul joaca un rol important avand ca scop atingerea obiectivelor organizatiei.

Folosirea resurselor umane reprezinta un mod de conducere prin intermediul carora se poate asigura cresterea productivitatii muncii atingand un randament maxim al eforturilor depuse.

Conducerea unei organizatii trebuie sa se preocupe de gestiunea relatiilor sociale si de gestiunea relatiilor umane punand accent pe individ si comportamentul sau profesional dar si pe relatiile existente intre angajatii organizatiei.

Conducerea resurselor umane presupune imbunatatirea continua a activitatii tuturor angajatilor in scopul realizarii misiunii si obiectivelor organizationale.

Perfectionarea angajatilor este determinata de cerintele perioadei actuale si anume accelerarea schimbarilor, a innoirilor in orice domeniu de activitate umana datorate dezvoltarii stiintei si tehnologiei acestea reprezentand un temei esential al societatii moderne.

Este foarte important sa se dispuna de o forta de munca bine pregatita deoarece ritmul schimbarii este din ce in ce mai accentuat iar competitia este din ce in ce mai stransa.

Formarea si perfectionarea angajatilor are ca scop atingerea maxima a potentialului uman pentru a dispune de eficienta necesara realizarii de noi performante .

Dupa ocuparea unui post de catre un individ acesta este instruit pentru a-si descoperi competentele. Scopul acestei perfectionari este intelegere aspectelor si problemelor care sunt esentiale pentru dezvoltarea oamenilor in cadrul companiei, deprinderea aptitudinilor necesare rezorvarii problemelor si situatiilor neprevazute, evolutia si avansarea in cadrul organizatiei.

In functie de abilitatile dobandite si de obiectivele realizate se realizeaza evaluarea performantelor personalului.

Evaluarea performantelor este activitatea de baza a managementului resurselor umane desfasurata in vederea determinarii gradului in care angajatii organizatiei indeplinesc eficient sarcinile sau responsabilitatile ce le revin.

Performanta desemneaza realizarea obiectivelor organizationale. Managementul Resurselor Umane are o mare importanta in realizarea obiectivelor din cadrul organizatiei respective. Un obiectiv esential pentru orice organizatie il constituie atingerea standardelor de performanta stabilite pentru angajatii sai.

Putem spune ca managementul se realizeaza la toate nivelurile

organizationale avand ca scop realizarea obiectivelor propuse
Document Info


Accesari: 2618
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )