Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Managementul starilor de spirit

management
Managementul stărilor de spirit S 21

Emoții și afaceri - un cocteil exploziv? - pag. S 21/

Ce efecte au asupra dvs. stările de spirit pozitive - pag. S 21/

Cum puteți converti în propriul folos stările de spirit negative - pag. S 21/

Ce puteți realiza prin managementul stărilor de spirit - pag. S 21/

Cum vă puteți recunoaște și înțelege trăirile emoționale - pag. S 21/

Amintirile vă răscolesc?

Autocunoaștere prin apel la istoria personală - pag. S 21/


Incursiunea dvs. în afectiv nu are scopuri metafizice, ci pragmatice - pag. S 21/


Formularul sentimentelor - pag. S 21/

Listă de control pentru managementul zilnic al stărilor de spirit - pag. S 21/
Simbol 1

Horia R., reprezentantul de vânzări al firmei Hit, n-a mai avut forța să închidă normal telefonul și l-a lăsat pur și simplu să pice. Tocmai pierduse un contract important pe care îl credea aproape sigur încheiat. A simțit cum un fel ceață îi acoperă mintea, apoi totul s-a transformat într-un un amalgam de furie, dezamăgire, neputință ... Din păcate, timpul nu-i permitea să-și deslușească aceste stări de spirit, deoarece trebuia să pregătească urgent negocierile cu un alt client. Până la sfârșitul zilei de lucru, Horia a încercat să se concentreze asupra evaluări 21521j917v i datelor din noul dosar. În ciuda hotărârii sale, toate eforturile au fost în zadar. Gândurile îi fugeau mereu în altă parte, era neliniștit și secătuit de idei. Șocul psihic provocat de <eșec> i-a dat peste cap întreaga zi.
Emoții și afaceri - un cocteil exploziv?


P strarea unui <cap limpede> ar trebui să fie o regulă. Știți bine că emoțiile nu sunt buni sfătuitori și că intruziunea lor în afaceri nu este profitabilă. Totuși, acțiunile dvs. zilnice sunt determinate de <barometrul afectiv>, chiar dacă nu sunteți permanent conștient de această condiționare. Nu există o stare psihică neutră, o <stare de spirit zero>. În viața de zi cu zi, spre deosebire de literatură, sentimentele și stările de spirit se încadrează în anumite limite de intensitate și nu ating amplitudinea trăirilor dramatice. Scala merge de la depresie până la buna dispoziție. Aceste stări de spirit sunt <rezonabile>, ceea ce înseamnă că le puteți cunoaște și nu trebuie să ignorați informațiile despre ele, la care aveți acces cu un minim efort de introspecție. Nu este nevoie de studii freudiene ca să determinați cauzele stărilor dvs. de spirit și să le estimați efectele. Scopul dvs. trebuie să fie recunoașterea punctelor forte și a celor slabe ale acestora, astfel încât să le folosiți în avantajul dvs. Emoțiile sunt forțe naturale care pot avea efecte devastatoare, atunci când acționează necontrolat sau pot fi convertite în energii nebănuite, atunci când sunt cunoscute și canalizate.Ce efecte au asupra dvs. stările de spirit pozitive


Stări de spirit pozitive (cuvinte-cheie)

Stările de spirit pozitive vă cresc randamentul. Un tonus psihic bun vă sporește motivația, creativitatea, flexibilitatea și intuiția, iar toate aceste plusuri vă fac mai eficient.

Stările de spirit pozitive vă întăresc sistemul imunitar și, astfel, contribuie la protecția dvs. în fața bolilor.

Stările de spirit pozitive vă sporesc încrederea de sine și vă stimulează imaginea optimistă asupra vieții.

Stările de spirit pozitive avantajează relațiile sociale armonioase. Comunicați și cooperați mai bine cu ceilalți, iar imaginea dvs. are numai de câștigat.Cum vă pot influența stările de spirit negative


Stările de spirit negative vă prejudiciază randamentul.

Stările de spirit negative vă conduc spre neîncredere în propriile forțe, spre anticiparea eșecului și pesimism, spre nesiguranță sau agresivitate.

Stările de spirit negative duc la <vagabondarea gândurilor>, ceea ce înseamnă că nu vă puteți concentra asupra unui lucru, ci treceți de la o problemă la alta, fără să rezolvați, de fapt, nici una.Cum puteți converti în propriul folos stările de spirit negative


Folosirea stărilor de spirit negative (cuvinte-cheie)

Stările de spirit negative pot fi productive pentru dvs., dacă

vă faceți timp pentru a analiza în liniște supărările,

vă servesc la determinarea și verificarea poziției pe care o adoptați,

datorită lor sunt inițiate unele schimbări.


În afară de aceste beneficii, atunci când conștientizați ce înseamnă pentru dvs. o stare de spirit negativă, prin efect de contrast, veți aprecia în mai mare măsură importanța bunei dispoziții și veți ști să profitați la maximum de ea.Ce puteți realiza prin managementul stărilor de spirit


Recunoașteți și înțelegeți stările de spirit.

Vă puteți automotiva.

Acceptați sentimentele și stările de spirit ale celorlalți.

Evitați ca evenimentele negative să vă dea peste cap planurile.Cum vă puteți recunoaște și înțelege trăirile emoționale


Perceperea stărilor de spirit (cuvinte-cheie)

Stările dvs. de spirit sunt forme de exprimare foarte sensibile.


Din ce moment vă exteriorizați, de exemplu, dezamăgirea?


Când vă percepeți într-adevăr starea de spirit? Când <dați pe afară> de bucurie? Când aproape că <plesniți de nervi>?


Analizați în liniște lista următoare, ce ordonează alfabetic 30 de stări de spirit. Întrebați-vă:


Ce sentiment simt adesea,

pe care ocazional,

pe care rar și

pe care niciodată?


În spațiile libere, puteți completa lista cu alte stări de spirit.


Simbol 8

(vezi tabel pag. S71/005-006)

Stare de spirit

adesea

ocazionalrareori

niciodată

abătut

apăsat

bucuros

crispat

descurajat

dezamăgit

distrat

enervat

entuziast

furios

îndârjit

melancolic

morocănos

mulțumit

neajutorat

nervos

nesigur

optimist

pesimist

plin de putere

posomorât

sceptic

timorat

trist

vesel

vinovat

vlăguit

zburdalnic


<Măsurați-vă> stările de spirit (cuvinte-cheie)

Treceți apoi aceste sentimente în <barometrul> de la pagina S 21/008. Cât de ușor vă exteriorizați stările de spirit și sentimentele? Din ce moment vă exteriorizați de exemplu, furia? Foarte repede, deci la o <presiune> de numai 10%? Sau aveți o asemenea capacitate de a îndura, încât doar la o presiune de 80% arătați că v-ați înfuriat?


Evaluare (cuvinte-cheie)

Cu cât procentajul este mai mare pentru un sentiment, cu atât mai rar vi-l exteriorizați. Vă permiteți să vă exprimați starea de spirit abia atunci când în interior încărcătura și tensiunea sunt extrem de mari.

Până atunci, însă, aceste stări de spirit au lucrat multă vreme în interiorul dvs. și v-au împiedicat, de exemplu, să vă concentrați cu capacitate maximă asupra scopurilor dvs. importante.Amintirile vă răscolesc?

Autocunoaștere prin apel la istoria personală


Impresii și experiențe (cuvinte-cheie)

Treceți în formularul de la pagina S 21/009 gândurile și amintirile legate de fiecare sentiment pe care l-ați notat în <barometru> între 50-100%.


Ce impresii și experiențe ați strâns de-a lungul vieții în legătură cu acestea?


Faceți-vă timp suficient pentru acest lucru. Scrieți atât de mult, cât vă vine în minte în mod spontan. La sfârșit, puneți lista deoparte.


Reveniți de cel puțin două ori pe săptămână asupra listei, pentru a o completa.Jurnalul salvator (cuvinte-cheie)

Psihologul newyorkez Ira Progoff consideră că sentimentele neplăcute, precum anxietatea sau frustrarea, pot fi combătute simplu, prin păstrarea și completarea zilnică a unui jurnal. Conform specialistului, notarea zilnică a evenimentelor, gândurilor și reflecțiilor vă ajută să vă concentrați și să vă folosiți de cele mai bune alegeri. Nu este vorba de un jurnal literar, în care să fiți preocupat de stil, ci trebuie doar să lăsați să curgă liber ideile, gândurile. <Doar scriind și recitind, un fapt ce ne privește devine mult mai ușor de evaluat, mai obiectiv, ca și când s-ar referi la altcineva. Luând astfel distanță față de noi înșine, putem să ne dăm seama de oportunitatea unor dorințe, năzuințe, dar și de erori>.


(Vezi tabel pag. S71/008)


Sentimentele și stările dvs. de spirit

Exteriorizate la o <presiune de X%>


(Vezi tabel pag. S71/009)
Stare de spirit/ Sentiment

Amintirile mele despre acestea

Incursiunea dvs. în afectiv nu are scopuri metafizice, ci pragmatice


Reacții preîntipărite (cuvinte-cheie)

Stările dvs. de spirit sunt modelate de temperament și de experiențele trăite. Ele constituie, de fapt, reacții la anumiți declanșatori (fapte, situații, comportamente, atitudini sau <semnale>). De exemplu, în cazul unei persoane timide, obișnuită să fie neglijată de ceilalți, faptul că cineva îi apreciază munca va fi declanșatorul unei stări de spirit pozitive. Dar tiparele mentale pe baza cărora reacționăm afectiv pot fi inadecvate. De pildă, același timid poate interpreta răceala unui coleg drept lipsă de încredere, când, de fapt, respectivul este doar preocupat de o problemă personală. A cunoaște declanșatorii unei anumite sări de spirit înseamnă să vă cunoașteți mai bine pe dvs. înșivă. Încercați următorul exercițiu


Lucrați din nou cu lista stărilor dvs. de spirit (pag. S 21/005-006). Completați următoarea propoziție pentru fiecare din stările de spirit în parte.


[Stare de spirit] <Mă face să mă simt .......... ..... ...... .......... ..... ...... ..,

[Declanșator al reacției] dacă .......... ..... ...... .......... ..... ...... ..........


Exemple:


Mă enervez dacă partenerul de afaceri mă întrerupe mereu.


Mă supăr dacă partenerul de afaceri dă indicații clienților, fără să mă consulte în prealabil.


Mă simt descurajat dacă reiese că am făcut o greșeală.


Nu sunt foarte mulțumit, nici măcar atunci când am atins un anumit scop.


La următorul exercițiu, mergeți un pas mai departe.


Căutați motivele (cuvinte-cheie)

Revedeți frazele scrise. Vă știți declanșatorul de reacții. De exemplu, vă enervați dacă partenerul dvs de afaceri vă întrerupe tot timpul. Acest sentiment are însă, pe lângă declanșatorul actual de reacții, și un motiv mai adânc. Pentru a vă cunoaște în profunzime lanțul condiționărilor afective, este important să căutați acel <pentru că>!

De aceea, completați descrierile pentru fiecare dintre stările dvs. de spirit.


[Stare de spirit] <Mă face să mă simt .......... ..... ...... .............................

Declanșator] dacă .......... ..... ...... .......... ..... ...... ..........................

[Motiv] pentru că .......... ..... ...... .......... ..... ...... ..............................


Exemple:


Mă enervez dacă partenerul de afaceri mă întrerupe mereu, pentru că ...

... simt că nu sunt respectat

... nu mi se apreciază opinia.

Mă supăr dacă partenerul de afaceri dă indicații clienților, fără să mă consulte în prealabil, pentru că ...

... mă simt ignorat

... trebuie să-mi asum răspunderea pentru lucruri pe care nu le-am decis eu.

Nu sunt foarte mulțumit, nici măcar atunci când am atins un anumit scop, pentru că ...

... mă așteaptă alte sarcini dificile

... mi-am făcut doar datoria. De ce m-aș bucura pentru atâta lucru?


Analiza stărilor de spirit vă stimulează (cuvinte-cheie)

Acum ați mai aflat ceva despre dvs. Recunoașterea stărilor de spirit, a declanșatorilor reacției și a motivelor stimulează acceptarea de sine. Pe termen lung, dacă vă analizați în mod intensiv trăirile, veți ajunge la o mai bună autocunoaștere, iar aceasta va favoriza succesul dvs. pe toate planurile


Consecințele pozitive nu vor întârzia să apară, deoarece cu cât vă simțiți mai bine, cu atât cresc motivația, capacitatea de a vă implica și creativitatea. Pe scurt, deveniți mai   eficient.


Formularul sentimentelor - Ajutorul dvs. zilnic în managementul stărilor de spirit


La pagina S 21/013 găsiți <Formularul sentimentelor> pe care îl puteți copia și în cadrul căreia puteți să vă notați - cel mai bine zilnic - stările dvs. de spirit.


(Vezi tabel pag. 71/013)

Mă simt


Acest sentiment îl simt și fizic (unde)


Primul impuls la apariția acestui sentiment a fost


Declanșatorul reacției afective


Motivele stării mele de spirit


Cum am reacționat


Cum aș vrea să reacționez?

Simbol 8

Listă de control pentru managementul zilnic al stărilor de spirit


Lucrați zilnic cu <Formularul stărilor de spirit> de la pagina S 21/013. Notați fiecare sentiment.

Aveți în atenție dacă și unde simțiți fizic acest sentiment. De exemplu, în stomac, în ceafă sau în zona inimii.

Întoarceți-vă la lista dvs. într-un moment de liniște sau după terminarea programului.

Ce sentimente au apărut frecvent?

Ce stare de spirit nu v-a rămas foarte bine în amintire? Gândiți-vă la acest sentiment și analizați-l mai bine.

Observați exact când, cum și în ce situații, ce stări de spirit aveți.

Concentrați-vă, într-un interval de timp mai mare, asupra a două sentimente. Unul, pe care îl exteriorizați ușor și spontan, iar altul pe care vă vine mai greu să îl simțiți și indicați.

Rețineți neapărat în scris impresiile și experiențele dvs. Accesul la aceste stări de spirit și modul în care procedați se vor îmbunătăți vizibil.

Procedați în același mod cu două noi stări de spirit.

Observați-vă mediul social. Cum reacționează ceilalți față de exteriorizarea sentimentelor dvs.? Care dintre stările dvs. de spirit sunt acceptate? Care nu?

Document Info


Accesari: 6768
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )