Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Sistemul de calitate pentru instante

management


Sistemul de calitate pentru instante


Introducere

În mai 2002, Consiliul Magistraturii a avut initiativa de a elabora un sistem de calitate global, pentru toate instantele din Olanda, sistem denumit în olandeza "RechtspraaQ".Obiectul sistemului este îmbunatatirea sistematica a calitatii fiecarui aspect al organizatiei sistemului judiciar, începând cu modul în care functioneaza instantele si pâna la operarea întregului sistem, si doreste sa aiba în vedere toate aceste progrese pentru a stabili un standard normal de operare al instantelor. RechspraaQ ofera tuturor instantelor un sistem comun de îndeplinirea a acestui deziderat de progres calitativ.

Se ofera în continuare o descriere a motivelor implementarii, punctele de plecare, elementele sistemului RechspraaQ, precum si o scurta prezentare a sprijinului oferit instantelor de Consiliul Magistraturii la punerea în aplicare a acestui sistem.


Contextualizare

Exista patru motive în sensul elaborarii unui sistem comun si atotcuprinzator al calitatii:

1. Necesitatile instantelor

În trecut, instantele elaborasera un set constant de initiative pentru a asigura un progres sistematic al calitatii. Totusi, acestor initiative le lipsea coeziunea interna, iar instantele s-au mai confruntat, de asemenea, cu diferite probleme atunci când au dorit validarea acestor progrese calitative. Ceea ce a însemnat ca nici instantele, nici Consiliul nu detineau un control adecvat al întregului sistem de progrese calitative.

2. Atributiile statutare ale Consiliului

Una dintre atributiile Consiliului Magistraturii este sa îmbunatateasca substanta sistemului de justitie si calitatea organizarii executiei.

3. Conditia preliminara pentru sistemul de finantare

Introducerea unui sistem de finantare a justitiei a fost conditionata de punerea în aplicare a unui sistem de calitate integrat, deoarece implementarea sistematica a acestuia putea echilibra natura în mare parte cantitativa a sistemului de finantare.

4. Iesirea la rampa

Pentru a se pastra încrederea publicului, e important ca instantele sa relateze lumii exterioare care este calitatea sistemului judiciar.


Punctele de plecare

Sistemul de calitate a fost elaborat pe baza urmatoarelor puncte de plecare:

  1. Sistemul global de calitate ar trebui sa aiba la baza standardul INK[1] si traiectoria de calitate a INK.
  2. Sistemul ar trebui sa continue sa construiasca pe baza fundamentelor existente.
  3. Accentul se pune pe generarea sau pe pastrarea dezvoltarii actiunii de progres intern la nivelul instantelor si mai putin pe felul în care se relateaza catre exterior aceasta actiune.
  4. Are cea mai mare prioritate îmbunatatirea procesului primar.
  5. Sistemul nu trebuie sa impuna decât un control usor, iar instantele trebuie sa interpreteze aceasta ca pe un sprijin si un stimulent, si nu ca pe o haina de forta.

Elementele RechtspraaQ

Sistemul calitatii pentru sistemul judiciar consta din urmatoarele opt elemente:

Cadrul normativ

Reglementarile privind calitatea (Regulamentele de instanta si de sectie): Scopul acestor reglementari este sa asigure partile interesate ca instanta si diferitele sale sectoare sunt bine organizate în ceea ce priveste toate aspectele semnalate, ca se au în vedere cerintele justificate ale tuturor celor care au un interes direct. Reglementarile ar trebuie sa fie abordate ca niste liste de verificare. Politica referitoare la toate aceste aspecte trebuie sa fie elaborata punct cu punct, pentru ca sa poata varia în functie de instanta, si chiar în functie de sectie. Reglementarile standard ale instantei, precum si reglementarile standard ale sectiei nu numai ca descriu structura organizationala a instantei; puterea lor mai rezida si în faptul ca formeaza o punte de legatura între aspectele de management si cele legate de functionarea sistemului de justitie.

Sistemul de masurare a calitatii sistemului de justitie: Obiectivul acestui sistem de masurare a calitatii este sa ofere o situatie a modului de functionare al sistemului de justitie la nivel de instanta si de sectie, care sa aiba în vedere mai multe aspecte, si, prin urmare, sa creeze o trambulina mai buna pentru progresele ulterioare. Acest sistem de masura va crea, de asemenea, o sfera de comparare a calitatii instantelor si a sectiilor. Sistemul poate sa masoare diferitele aspecte ale randamentului justitiei: impartialitatea si integritatea, experienta, interactiunea personala cu justitiabilii, uniformitatea legii, viteza si capacitatea de a rezolva încarcarea de dosare într-un interval de timp acceptabil. Sistemul de masura este o parte integranta a reglementarilor.


Instrumentele de masura

Sistemul de pozitionare INK aplicabil tuturor instantelor: O data la fiecare doi ani va avea loc o revizuire a instantelor pe baza procedurii INK: Comitetul executiv al instantei va analiza metodic progresul instantei având în vedere toate câmpurile indicate în standardul INK.Sondajul de evaluare a clientilor: Instantele trebuie sa efectueze câte un sondaj de evaluare a clientilor o data la patru ani, pentru a vedea cum percep diferitele tipuri de clienti serviciile instantei. Printre clienti se includ nu numai justitiabili si avocati, ci si reprezentanti ai Parchetului si alti "actori cu rol repetitiv".

Sondajul de evaluare a personalului: Tot odata la patru ani trebuie sa fie efectuat un sondaj de evaluare a personalului, ocazie cu care angajatii vor raspunde prin e-mail la diferite întrebari referitoare la perspectiva lor fata de activitatea, organizarea si conducerea instantei.

Delegatii: Odata la patru ani, instantele vor primi vizita unei delegatii speciale (care include reprezentanti din afara sistemului) cu scopul de a obtine informatii cu privire la modul în care sistemul de justitie informeaza societatea si Ministerul de Justitie asupra activitatii sale, precum si de a promova un dinamism intern al schimbarii din instante. Delegatia trebuie sa ofere o impresie a "status quo" în ceea ce priveste calitatea sistemului de justitie.


Alte elemente ale RechtspraaQ

Consultarea colegiala: Acesta este o metoda prin care se consulta colegii care efectueaza acelasi tip de activitate, dar care nu lucreaza împreuna direct, de exemplu, judecatorii. Consultarea are, în principal, scopul de a îmbunatati activitatea diferitilor judecatorilor, deoarece le da posibilitatea sa-si discute randamentul si sa contribuie la instituirea unei culturi mai deschise în cadrul profesiei. Este un instrument util, deoarece le permite sa-si evalueze propriile rezultate si sa le îmbunatateasca, daca este necesar. Consultarea se concentreaza în special pe interactiunea personala cu justitiabilii în cadrul sedintei, dar si pe randamentul organizatiei. Se pune, prin urmare, accentul pe aspectele de comportament. Chestiunile de natura juridica ale sedintei se discuta in camera sau la reuniunile departamentului sau la cele referitoare la jurisprudenta.

Procedura de înaintare a cererilor de recuzare: De la 1 ianuarie 2002 a fost instituita la nivelul tuturor instantelor o procedura uniforma de înaintare a cererilor de recuzare. Aceasta a fost creata pentru a se ocupa de sesizarile referitoare la functionarea judecatorilor, a personalului de sprijin si a instantei, iar un alt scop este sa garanteze ca aceste cereri sunt rezolvate si înregistrate consecvent. Procedura mai ofera si o imagine globala mai buna cu privire la solicitarile de recuzare înaintate; în consecinta, poate avea loc mult mai usor o îmbunatatire a calitatii sistemului de justitie.


Sprijin

Consiliul Magistraturii sprijina instantele la punerea în aplicare a sistemului de calitate. Acest sprijin se pune la dispozitie în doua moduri:

Biroul pentru Calitate al Consiliului Magistraturii: Biroul pentru Calitate este raspunzator pentru crearea, validarea si mentinerea sistemului de calitate comun si global. Biroul mai serveste si ca punct central de contact pentru instante, pentru toate chestiunile privind calitatea, promoveaza proiectele de asigurare a calitatii la nivelul instantelor si faciliteaza schimbul de expertiza referitoare la calitate între instante.

Prisma: Prisma este un serviciu independent si impartial care poate sustine instantele individuale, daca se doreste acest lucru, în sensul punerii în aplicare a RechtspraaQ.
INK este comparabil cu Fundatia Europeana de Management al Calitatii (FEMC)

Document Info


Accesari: 2224
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )