Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Studiu de caz in managementul resurselor umane

management

referat de (practica) managerialaStudiu de caz in managementul resurselor umane1.Prezentarea generala a organizatieiSC LILPUT CO

Sediul social in Constanta, Str. Muncel nr. 29-31

CUI 5981768

Nr. inreg. Reg. Comertului J13/2456/1994

Forma de organizare - SRL

Obiect principal de activitate - comert cu ridicata nespecializat

Actionariat - Asociat unic

Numar de angajati - 35

Sectoare de activitate - 4

-     919b15j ;     919b15j ; Import si distributie de ingrediente pentru industria alimentara

-     919b15j ;     919b15j ; Distributie si punct de desfacere cu ridicata de produse alimentare

-     919b15j ;     919b15j ; Ferma zootehnica

-     919b15j ;     919b15j ; Administrativ, financiar, contabilitate

Cifra de faceri anuala ~ 3 500 000 euro

2.Obiectivele organizatieiCrestera profitului din activitatile comerciale desfasurate.

Dezvoltarea sectorului agricol si zootehnic si recunoasterea ca producator ecologic.

Dezvoltarea unui centru de afaceri - creuzet generator de idei si proiecte social - culturale. Dezvoltarea unor activitati de nisa in servicii si in comertul de produse ecologice:


-     919b15j ;     919b15j ; Magazin naturist

-     919b15j ;     919b15j ; Restaurant naturist

-     919b15j ;     919b15j ; Cabinete medicale de medicina alternativa

-     919b15j ;     919b15j ; Librarie de carte religioasa

-     919b15j ;     919b15j ; Ceainarie si centru de conferinte3.OfertaPentru ca activitatea unei societati de distributie sa fie de succes trebuie avute in vedere doua aspecte - Oferta de produse si oferta de servicii.


Oferta de produse este cuprinsa din produse alimentare din aceeasi gama sortimentala dar provenind din surse diferite - producatori locali, branduri nationale si nu in ultimul rand marca proprie.

Pretul produselor este stabilit de cei doi directori in urma negocierilor directe purtate atat cu producatorii sau furnizorii de produse cat si cu beneficiarii - retele de magazine, unitati bugetare ( unitati militare, spitale, cantine, centre sociale, etc) si alti consumatori finali fara conducere centralizata - magazine, restaurante, alti distribuitori. Scopul final este obtinerea unei valori adaugate cat mai mari in acelas timp cu castigarea unei cote de piata cat mai mari in detrimentul concurentei.

Exceptand contractele cu pret fix pe termen determinat preturile sufera variatii mari in timp (scurt) datorate unor factori predictibili - ciclicitatea sezoniera a preturilor, variatiilor sezoniere a cererii, sau aleatorii - fluctuatii datorate modificarilor de pret la materii prime, aparitiei produselor similare din import, vriei de scadere a preturilor de pe piata datorata concurantei neloiale.

Stabilirea preturilor este o activitate complexa cu dubla negociere si presupune o mare experienta si o foarte buna cunoastere a pietei de catre cei doi directori.Totodata dinamica preturilor face ca in functie de prevederile contractuale cu beneficiarii cu privire la schimbarile de pret sa existe in acelas timp mai multe preturi de livrare pentru acelas produs, ceea ce necesita o deosebita atentie la livrare din partea personalului, facturarea facandu-se pe loc, la sediul clientului.


Oferta de servicii cuprinde un set de intelegeri cu privire la :

-     919b15j ;     919b15j ; timpul scurs de la lansarea pana la onorarea comenzii

-     919b15j ;     919b15j ; modul de ambalare al produselor

-     919b15j ;     919b15j ; insotirea marfii de toate certificatele si avizele legale

-     919b15j ;     919b15j ; transportul in conditii speciale a produselor ce reclama acest aspect

-     919b15j ;     919b15j ; insotirea marfii de personal specializat

-     919b15j ;     919b15j ; personalul sa aiba o atitudine respectoasa, prietenoasa si o tinuta conforma

-     919b15j ;     919b15j ; personalul sa aiba o ridicata calitate morala


Managementul resurselor umane in sectorul de distributie de produse alimentare.

4.Structura de personal
- 2 conducatori de sector ( 2 directori de vanzari)

- 1 sef de depozit

- 3 agenti de vanzari

- 5 soferi distribuitori

- 3 manipulanti


5.Recrutarea si selectia
Avand in vedere cele doua aspecte ale activitatii la selectia personalului s-au avut in vedere urmatoarele :-     919b15j ;     919b15j ; Soferii distribuitori au fost preferati cei tineri, cu studii medii, cu posibilitati de munca fizica, cu disponibilitati de program


prelungit, cu experienta in distributia de produse FMCG, si care la interviu si-au exprimat dorinta de a ramane un timp mai indelungat pe acelas post. La interviu s-a urmarit ca viitorul angajat sa poata indeplini cu succes si functia de agent in eventualitatea unei promovari sau a unei rotiri de personal.-     919b15j ;     919b15j ; agentii de vazari au fost promovati din randul distribuitorilor care au dovedit abilitati bune de comunicare, o atitudine orientata catre client, consticiozitate, o buna cunoastere a produselor si a modului de lucru, inteligenta, daruire.


Selectiile de personal au fost facute de cei doi conducatori de sector in urma unor anunturi publicate in ziarele locale , pe internet sau in urma unor recomandari.


Directorii de vanzari au fost numiti in functie la momentul extinderii activitatii odata cu predarea managementului sectorului de catre Administrator, in acel moment oferindu-se libertate deplina de decizie pana la momentul unor investitii importante care nu ar corespunde obiectivelor societatii.


6.Motivatia si sistemele de compensatie
Retributia lunara a agentilor de vanzari si a distribuitorilor este calculata in baza unei grile logaritmice al carei scop este ca sa asigure un nivel mediu de salarizare, corespunzator muncii depuse in conditiile unei luni cu un volum mediu de vanzari.

Activitatea in cadrul sectorului prezinta fluctuatii mari in perioada verii volumul de munca marindu-se datorita cresterilor de vanzari pe toata zona litoralului si aparitiei clientilor cu activitate sezoniera. Daca intr-o luna normala este inregistrata o medie de 1000 de facturi de marfa catre beneficiari in perioada iunie - august se ajunge chiar la o dublare a acestui indicator. In aceasta pereioada desi volumul de munca depaseste cu mult nivelul normal, dar si salarizarea urmareste aceeasi curba. Se mai acorda bonusuri in functie de activitatea desfasurata de fiecare angajat al sectorului fara a se urmari o grila anume.

Alte beneficii - fiecare angajat dispune de telefon mobil iar cei care au automobile in primire dispun de acestea si pentru deplasarea la si de la serviciu.

In plan profesional personalul este scolarizat la locul de munca, nivelul profesional fiind unul foarte bun, fapt constientizat si de angajat.

Posibilitatile de promovare sunt restranse. Din cauza obiectivului organizatiei, de dezvoltare a altor activitati, din ratiuni economice schema de personal este limitata posturile existente fara a se dori o extindere a activitatii, astfel ca avansarea ierarhica distribuitor - agent - director este putin probabila. Politica de personal urmareste pastarea personalului existent pentru o perioada cat mai mare de timp.Principala motivare a conducatorilor de departament este satisfactia profesionala prin realizarea obiectivelor (autoimpuse).

Se constata o gresala in retribuirea conducatorilor de sector in sensul ca ar motivati mai bine daca in loc de salariu fix s-ar folosi o grila de salarizare functie de anumiti indicatori (vanzari, incasari, cota de piata, targeturi, etc) situatie care ar fi specifica activitatii de distributie.


7.Relatiile in colectivul de munca
Relatiile de munca sunt de subordonare si colaborare.

Cu totii se subordoneaza direct Administratorului.

Pentru obtinerea celui mai bun randament, conducatorii de deprartament isi impart sarcinile in functie de aptitudinile si personalitatea fiecaruia, ajutandu-se si completandu-se permanent.

Desi intre cei doi coducatori exista o stransa colaborare si se ajunge la acord in rezolvarea tuturor problemelor, pentru obtinera celor mai bune rezultate in administrarea sectorului fata de subordonati ei au pe rand atitudini mai prietenesti sau mai protocolare in functie de scopul urmarit.

In relatia angajatorului cu angajatul s-a impus ideea de siguranta a locului de munca.

In compensare pentru o eventuala plafonare, conducatorii sectorului, au incercat sa dezvolte o atmosfera placuta de lucru in echipa.

S-a insistat pe colaborerea voluntara intre posturi pentru echilibrarea sarcinilor de serviciu atunci cand acestea sunt dezechilibrate.

Conflictele au fost analizate fara intarziere, masurile luate fiind de educare prin intelegera explicarea cauzelor generatoare.

Sefii de sector discuta periodic sau de oricate ori este nevoie cu fiecare angajat in parte atat pentru cunoasterea problemelor de munca si rezolvarea lor inainte de ajungerea la situatii conflictuale cat si pentru intelegerea situatiei personale a fiecaruia.

Periodic, in colectiv, se organizeaza actiuni sportive si de pertecere a timpului liber.


8.Conditii tehnice si mediul de munca
Exista o preocupare permanenta pentru asigurarea unei bune ergonomii la locul de munca.

Tot personalul dispune de echipament de munca si echipament de protectie.

Pentru cresterea productivitatii starea tehnica a utilajelor din dotare este permanent monitorizata, la achizitionarea altora noi urmarindu-se in plus si usurinta si siguranta in exploatare.

9.Concluzii


Este o intreprindere cu o cota mare de piata pe sectorul de activitate ales pentru studiu.

Ca in orice sistem economic organizarea este perfectibila , ca prime masuri ce trebuie luate ar fi crearea de noi posturi necesare a putea acoperi cresterile de vanzari care ar genera o valoare mult mai mare a profitului.
Sistemul om-solicitari

Document Info


Accesari: 16283
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )