Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Activitatea administrativa a inspectorului de sector de politie in cadrul OAI

Marketing


TEMA : "Activitatea administrativa a inspectorului de sector de politie īn cadrul OAI"P L A N

INRTODUCERE

Capitolul Nr 1: Organizarea serviciului inspectorului de sector din R. Moldova

Sarcinile si principiile de activitate ale inspectorului de sector de politie. Obligatiile si drepturile lui.

Primirea sectorului deservit a documentelor sectorului. Regimul de lucru.

Analiza starii operative la sector.

Planificarea lucrului al inspectorului de sector de politie, conlucrarea cu alte servicii din organul de politie.

Aprecierea lucrului inspectorului de sector de politie.

Capitolul Nr. 2: Directiile de activitate ale inspectorului de sector de politie

Activitatea ISP referitor la mentinerea ordinii publice.

Lucrul efectuat de inspectorul de sector de politie pentru combaterea betiei, alcoolismului, narcomaniei, toxicomaniei.

Activitatea ISP referitor la examinarea reclamatiilor, declaratiilor

si comunicarilor despre infractiuni si contraventii.

Combaterea si descoperirea infractiunilor - sarcina de baza a ISP.

Alte directii de activitate a ISP.

Capitolul Nr. 3: Activitatea inspectorului de sector de politie privind ercetarea infractiunilor conform formei protocolare.

ĪNCHEIERE

ANEXA nr.1. Caietul inspectorului de sector de politie.

ANEXA nr.2. Registrul evidentei primirii cetatenilor de catre inspectorul de sector de politie.

ANEXA nr.3. Fisa de evidenta a lucrului de profilaxie.

ANEXA nr.4. Documentele de pregatire prejudiciara a mate-

rialelor conform formei protocolare.

BIBLIOGRAFIA

INTRODUCERE

Ī n conditiile reīnnoirii societatii noastre si trecerii la relatiile de piata o atentie deosebita se atrage activitatii organelor de drept īn lupta cu criminalitatea si contraventiile administrative, dreptatii sociale, apararii drepturillor legale ai cetatenilor.

Momentele date īn ziua de azi au o īnsemnatate premordiala. Reiesind din aceasta Parlamentul si Guvernul RM atrag o atentie deosebita activitatii organelor de drept. Aceasta se atīrna īn primul rīnd la organele afacerilor interne, activitatea carora īn conditiile noi īn mare masura se restructureaza. Primul serviciu al organelor afacerilor interne īn care merge restructurarea īn atārnarea la serviciu si executarea la serviciu si executarea functiilor, este serviciul inspectorilor de sector.

Parlamentul si Guvernul atrage o atentie deosebita si elaboreaza legi si hotarīri speciale pentru ridicarea nivelului activitatii si autoritatii inspectorilor de sector, īmbunatatirii starii materiale a familiilor acestora. Prin aceasta organele puterii de stat atrag atentie la rolul deosebit a inspectorilor de sector d politie īn lupta cu criminalitatea si alte momente negative īn viata cotidiana. E dovedit faptul ca inspectorii de sector de politie la sectoarele īntarite dupa ei, executa toate functiile principale a organelor afacerilor interne, lucrīnd neaparat cu populatia.

Īndeplinirea masurilor planificate de conducerea statului īn privinta īntaririi ordinii publice si stabilirii unui stat bazat pe drept, combaterea oricaror fapte ilegale, necesita īmbunatatirea activitatii inspectorilor de sector de politie, folosirea mai efectiva a posibilitatilor acestui serviciu īn stabilirea ordinii publice, combaterii fenomenelor ca betia, narcomania, īncalcarile economice si altor fenomene antisociale. Īn conditii de restructurare care se petrec, democratizarii societatii unui factor negativ este pregatirea speciala slaba a acestor normative, īncalcarile disciplinare si de drept.

Teza de licenta data are scopul de a da inspectorilor de sector de politie un material bazat pe actele normative īn vigoare, care poate fi folosit ca material metodic conform īntrebarilor principale cu care se īntīlnesc inspectorii īn activitatea lor practica.

CAPITOLUL I. ORGANIZAREA SERVICIULUI INSPECTORULUI DE SECTOR AL POLIŢIEI REPUBLICII MOLDOVA

SARCINILE sI PRINCIPIILE DE ACTIVITATE ALE INSPECTORULUI DE SECTOR DE POLIŢIE. OBLIGAŢIILE sI DREPTURILE LUI.

Inspectorul de sector de politie este reprezentantul comisariatului de politie pe sectorul deservit. El este chemat sa traduca īn viata cerintele legilor referitoare la consolidarea ordinii de drept, sa apere cu certitudine drepturile si interesele cetatenilor contra atentatelor criminale, sprijinindu-se īncrederea si sustinerea populatiei, concursul, ajutorul formatiunilor obstesti si colectivelor de munca.

Sarcinile principale ale inspectorului de sector de politie pe sectorul īncredintat sunt: lucrul de profilaxie individuala cu persoanele, care judecīnd dupa faptele stabilite ale comportarii lor nelegitime sunt īn stare sa comita infractiuni, participarea la activitatea de mentinere a ordinii publice, prevenire si descoperire a infractiunilor.

Īn activitatea sa de serviciu inspectorul de sector de politie se calauzeste de urmatoarele principii de baza: respectarea stricta a populatiei, cultura juridica īnalta, sprijinul permanent de colectivele de munca, formatiunile obstesti si concursul cetatenilor la mentinerea ordinii publice si combaterea criminalitatii, publicitatea si tineretea de seama a opiniei publice īn lucru, reactionarea neīntīrziata la declaratiile si comunicarile despre infractiuni, comportarea impecabila la serviciu si viata cotidiana.

Referitor la lucrul cu contravenienti minori, parintii si persoanele, care-I locuiesc, ce influenteaza negativ

Īn activitatea sa inspectorul de sector de politie se calauzeste de Constitutie Republicii Moldova, Legea Republicii Moldova, "Cu privire la politie", alte Legi a Republicii Moldova, decretele presedintelui republicii Moldova, Hotarīrile si dispozitiile Guvernului Republicii Moldova, deciziile organelor pentru locale.

Obligatiile(atributiile) inspectorului de sector

Principala obligatie a inspectorului de sector de politie este mentinerea ordinii publice. Asigura mentinerea ordinii publice pe sectorul īncredintat, īntreprinde masuri īn vederea prevenirii si descoperirii oportune a infractiunilor, curmarii altor contraventii.

Colaboreaza cu echipele de patrulare si santinela ale populatiei, controleaza activitatea lor de mentinere a ordinii publice, exercita regulat patrularea īn comun acord cu acestia, efectueze raiduri a curtilor, scarilor, caselor.

Exercita īn limitele īmputernicirilor sale supravegherea asupra executarii de catre persoanele oficiale, cetateni, a deciziilor si dispozitiilor organelor autoadministrarii locale referitor la mentinerea ordinii publice, īntreprinde masuri fata de contravenientii īn ordinea prevazuta de legislatie.

ordinul MAI RM Nr. 265 din 12 noiembrie 1999 "Privind apr obarea Regulamentului postului de politie

Raporteaza conducerii ti ofiterului de serviciu al comisariatului de politie despre schimbarile survenite īn situatia operativa. Curma cazurile de consumare a bauturile alcoolice īn strazi, curti, alte locuri publice. Īnlatura de la conducerea automobilelor, tractoarelor, motocicletelor si altor mijloace de transport, conducatorii īn stare de ebrietate, īnainteaza comisarului de politie si conducatorilor de īntreprinderi, institutii si organizatii, propuneri referitor la prevenirea accidentelor rutiere comise īn stare de ebrietate. Ţine īn fata populatiei, colectivelor de munca, institutiilor de īnvatamīnt, convorbiri la lectii referitoare la chestiunile mentinerii ordinii publice, explica legile, hotarīrile si deciziile īn vigoare ale Parlamentului, Guvernului si altor organe ale puterii de stat.

La indicatia comisarului asigura mentinerea ordinii publice pe sector īn timpul evacuarii cetatenilor din īncaperile de locuit cu sanctia procurorului sau prin decizii judecatoresti īn cazurile stabilite de lege.

Īsi da concursul serviciului antiincendiar īn executarea controlului asupra respectarii de catre conducatorii īntreprinderilor, institutiilor, organizatiilor, precum si de catre cetateni a regulilor securitatii antiincendiare. Īntreprinde masuri īn vederea curmarii īncalcarilor īn grup a ordinii publice. Instiintarii populatiei despre pericol īn caz de calamitati (cutremur, inundatii, uragane, īnzapezirii abundente etc).

Acordarii de ajutor victimelor catastrofelor, accidentelor de cale ferata si rutiere, organizarii pazei proprietarului. Marcarii zonei periculoase cu indicatori vizibili la depistarea unei bombei, proiectie, mine neexplodate, substantelor radioactive si chimice , chemarii celei mai apropriate subdivizii de pompieri īn caz de incendiu, comunicarii serviciului de salvare.

Īn limita īmputernicirilor sale īsi da concursul:

Deputatii Parlamentului, altor deputati ai poporului si persoanelor oficiale aflate īn exercitiul functiunii: organelor securitatii nationale la exercitarea masurilor referitoare la asigurarea securitatii de stat, comisariatelor militare, organelor ocrotirii sanatatii, organelor de control veterinar īn petrecerea masurilor de carantina la epizodii, organelor de ocrotire a naturii.

Referitor la combaterea betiei si alcoolului:

. Sanctioneaza contraventii la legislatia antialcoolica. Exercita lucrul de agitatie antialcoolica īn rāndurile locuitorilor sectorului deservit, īn cadrul colectivelor de munca, scolilor si caminelor.

. Stabileste influenta asupra situatiei operative de pe sector, a contraventiilor comise īn stare de ebrietate, īntreprinde masuri de combatere a manifestarilor negative.

. Īnainteaza conducerii comisarului de politie propuneri referitoare la necesitatea deschiderii de raion, oras, a cabinetelor narcologice, stationarelor īn cadrul īntreprinderilor..

. Stabileste si īnregistreaza īn fise persoanele:

Recunoscute drept alcoolici cronici din rīndurile celor supusi evidentei de catre organele ocrotirii sanatatii, care fac abuz de bauturi spirtoase si din aceasta cauza īncalca ordinea publica si creaza īn familii situatii conflictuale, care au urmat o serie de tratament īn cadrul institutiilor de reabilitate sociala, sectiilor narcologice sau īn locurile de detentiune, precum si care au revenit din institutiile de reabilitare sociala, care pun la dispozitie īncaperi pentru consumarea bauturilor spirtoase.

Nota: Paralel cu īnregistrarea īn fise alcoolicii cronici, inclusiv care se sustrag de la tratament benevol, acestia se īnregistreaza īn fisierul alfabetic informational al unitatii de serviciu a comisariatului de politie. Foloseste pentru stabilirea persoanelor, care fac abuz de bauturi spirtoase comunicarile camerelor medicale de dezalcoolizare, datele unitatii de serviciu ale comisariatelor de politie, informatia institutiilor de reabilitate sociala.

Exercita cu persoanele indicate anterior lucrul profilactic:

. Īntretine convorbiri cu participarea medicilor narcologi, reprezentantilor colectivelor de munca capabili sa exercite asupra lor o influenta educativa.

. Atrage atentie deosebita lucrului de stabilire a alcoolicilor cronici si betivilor īnveterati īn rīndul eliberate de locurile de detentiune, supuse supravegherii administrative, care comit contraventii administrative īn familie si īn viata cotidiana, ce influenteaza negativ copiilor.

. La indicatia comisarului de politie se aduce la comisariatul de politie persoanele care comit infractiuni īn stare de ebrietate īn vederea īnregistrarii si avertizarii lor despre inadmisibilitatii comportarii antisociale.

. Explica cetatenilor, colectivelor de munca, formatiunilor obstesti ordinea de limitare a capacitatii de exercitiu a betivilor inveterati, alcoolicilor cronici.

. Informeaza lunar institutiile ocrotirii sanatatii despre persoanele recent scoase la iveala, care fac abuz de bauturi spirtoase.

. Perfecteaza personal sau acorda ajutor lucratorilor cabinetului de profilaxie al camerei medicale de dezalcoolizare īn perfectarea materialelor pentru institutiile de reabilitare sociala īn privinta persoanelor recunoscute drept alcoolici cronici.

. Īnainteaza conducatorilor de īntreprinderi, organizatii, prezentari referitoare la īnlaturarea cauzelor si conditiilor ce contribuie la raspāndirea betiei si alcoolismului.

Referitor la combaterea narcomaniei:

. Stabileste persoanele ce locuiesc pe sectorul deservit ;

- care īntretin spelunci pentru consumarea drogurilor si raspāndirea taxicomaniei, pun la dispozitie īncaperi īn aceste scopuri;

- care consuma substante narcotice fara prescriptia medicului, cīt si pe taxicomani;

- care fabrica, achizitioneaza, pastreaza, transporta, expediaza si realizeaza substante narcotice;

- care se īndeletnicesc cu semanatul sau cultivarea nelegitima a macului pentru opiu, cīnepei indiene.

Īn scopul relevarii persoanelor indicate mai sus se foloseste de informatia diferitor servicii si institutii.

Raporteaza neīntārziat comisarului de politie despre fiecare persoana relevanta, trimite si īnsoteste persoanele, ce consuma substante narcotice īn scopuri nemedicale īn vederea examenului medical.

Īntocmeste proces verbal cu privire la contraventia administrativa īn baza deciziei medicului narcolog.

Īnregistreaza fise personale;

- care consuma substante narcotice fara prescriptia medicului;

- care au urmat tratament īn cadrul institutiilor ocrotirii sanatatii cu diagnosticul "narcomanie";

- care au revenit din institutiile de reabilitare sociala dupa tratamentul narcomaniei;

- care s-au tratat benevol sau fortat de narcomanie īn perioada ispasirii pedepsei īn locurile de detentie;

- exercita lucrul profilactic cu persoanele ce consuma substante narcotice fara prescriptia medicului;

- perfecteaza materiale īn vederea solutionarii chestiunii referitoare la repartizarea īn institutiile de reabilitare sociala a narcomanilor ce se sustrag de la tratamentul benevol;

- exercita supravegherea asupra comportarii modului de viata al persoanelor, care se afla la evidenta ca narcomani.

La prezenta documentului (certificatului) organului ocrotirii sanatatii despre scoaterea īn evidenta, de regula, la expirarea termenului de trei ani de abtinere a persoanelor respective de la consumul nemedical a substantelor narcotice, īnceteaza lucrul profilactic si supravegherea īn privinta lor.

De comun acord cu lucratorii altor servicii a politiei si altor departamente cointeresate, participa la controlul ( nu mai rar de o data īn decursul trimestrului) starii de pastrare, evidenta si eliberare a substantelor narcotice.

Raporteaza comisarului de politie despre lacunele scoase la iveala, propuneri, masuri īn vederea īnlaturarii lor;

Stabileste cauzele si conditiile, ce contribuie la raspīndirea narcomaniei pe teritoriul deservit.

Referitor la combaterea infractiunilor patrimoniale:

Scoate la iveala printre locuitorii sectorului deservit persoane:

. care exista din contul mijloacelor, dobāndite pe cale criminala;

. care delapideaza averea proprietarilor;

. care folosesc īn mod samovolnic īn scopuri personale mijloace de transport;

. care folosesc īn scopuri personale energia electrica, termica sau gaz;

Prin intermediul comisarului informeaza īn termen organele financiare, organele puterii locale despre persoanele care īncalca Legea de la 01-04-92 "Despre antreprenoriat si īntreprinzatori".

Colaboreaza cu lucratorii politiei economice īn solutionarea chestiunilor de organizare pe sectorul deservit a lucrului de combatere a delapidarii averii proprietarilor si altor contraventii patrimoniale.

Controleaza pe teritoriul deservit starea fortificarii tehnice a īntreprinderilor.

Īntreprinde masuri īn vederea intensificarii lucrului de pastrare a averii proprietarului.

Referitor la lucrul cu persoanele, care comit contraventii īn familie si īn viata cotidiana īn urma carora sufera copii.

Īn scopul relevarii oportune a persoanelor, ce comit contraventii īn viata cotidiana, studiaza, generalizeaza sistematic informatia unitatii de serviciu a comisariatului de politie.

Exercita lucrul profilactic tinānd cont de particularitatile individuale ale contravenientului (anticidente penale pentru infractiunile din sfera relatiilor familiare si din viata cotidiana, abuzul de bauturi spirtoase, constatarea persoanei drept alcoolic - narcoman cronic, prezenta īmbolnavirii psihice sau altei īmbolnaviri care contribuie cauza comportarii antisociale īn viata cotidiana).

Exercita controlul asupra comportarii bolnavilor psihic periculosi pentru societate.

La indicatia comisarului aduce la comisariatul de politie persoane care comit sistematic contraventii administrative īn familie īn vederea īnregistrarii corespunzatoare si avertizarii oficiale despre necesitatea īncetarii comportarii antisociale;

Controleaza sistematic comportarea persoanelor īnregistrate īn fise, care comit contraventii īn viata cotidiana;

Referitor la lucrul cu contravenienti minori, parintii si persoanele, care-I īnlocuiesc, ce influenteaza negativ asupra educatiei copiilor;

Stabileste si īnregistreaza īn fisa contravenienti minori, parintii si persoanele ce-iīnlocuiesc;

Īsi aduce concursul inspectorilor de sector pentru minori ,iar īn lipsa lor colaboratorilor politiei judiciare īn exercitatea lucrului profilactic īn mediul minorilor cu īnclinatii criminale sau judecati anterior.

Informeaza īn termen inspectoratul pentru despre cazurile de comportare antisociala a minorilor.

Controleaza comportarea parintilor sau persoanelor ce-i īnlocuiesc, care influienteaza negativ asupra minorilor.

Referitor la lucrul cu persoanele cu anticidente penale:

Stabileste si īnregistreaza īn fise persoanele eliberate din locurile de detentie sau scoase de la evidenta de comenduirile speciale, condamnate conditional la privatiunile de libertate cu suspendarea executarii sentintei sau la masurile de pedeapsa ,fara privatiune de libertate.

Īn scopul stabilirii persoanelor cu antecedente penale recurge la informatia din fisele de evidenta /f.26/ ale serviciului pasapoarte , fisierele unitatii de serviciu, aparatului politiei judiciare, pentru munci corectionale,comunicarilor /īnstiintarile/ judecatorilor,institutiilor penitenciare,comenduirilor speciale.

Exercita supravegherea asupra comportarii persoanelor cu antecedente penale la locul de lucru si de trai.

Ia cunostinta de materialele inspectoratuluide corectare referitoare la persoanele condamnate la privatiunile de libertate cu suspendarea executarii sentintei.

Ţine cu condamnatii, membrii familiilor acestora, alte persoane, care pot sa influenteze asupra lor, convorbiri despre necesitatea respectarii obligatiunilor puse īn sarcina de judecata, neadmiterii īncalcarii ordinii publice si disciplinii de munca.

Raporteaza īn scris comisariatului de politie (cu anexarea īn caz de necesitate a explicatiilor condamnatilor si altor materiale) despre cazurile de neexecutare si comportare sociala.

Exercita controlul asupra comportarii persoanelor luate la evidenta de comenduire speciala si sosite pe teritoriul sectorului deservit īn concediu, delegatie sau din alte motive īntemeiate.

Colaboreaza cu administratia comenduirilor speciale situate pe teritoriul deservit de comisariatul de politie, īn vederea obtinerii informatiilor despre persoanele condamnate conditionat la privatiune de libertate si eliberate conditionat din locurile de detentie.

Referitor la examinarea reclamatiilor, declaratiilor si comunicarilor despre infractiuni si contraventii.

Activeaza īn conformitate cu ordinul comun al M.A.I si ProcuraturiiGenerale a R.M. nr.40I-II/45 din 28.09.92,ordinul comun al M.A.I. R.M.si Procuraturii Generale nr.12/2 din 29.01.96,ordinul M.A.I. R.M. nr.286 din 05.11.97.Mai detaliat aceasta īntrebare va fi solutionata īn capitolul 2 a acestei lucrari.

La examinarea scrisorilor,reclamatiilor si declaratiilor,stabileste cazurile si circumstantele,care necesita control, cercul de persoane, care urmeaza sa depuna explicatii.

Participa activ la descoperirea infractiunilor, identificarea infractiunilor si altor persoane urmarite,va fi solutionata mai detaliat īntrebarea īn capitolul 2 a lucrarii.

Referitor la asigurarea regimului de pasapoarte si controlului asupra aflarii cetatenilor straini pe teritoriul Repblicii Moldova:

Poarta raspunderea pentru respectarea regimului de pasapoarte pe sectorul deservit.

Explica populatiei ordinea eliberarii si schimbului actelor de identitate,regulile plecarii si locuirii īn zona de frontiera, raspunderea pentru īncalcarea regimului de pasapoarte si regimului de frontiera.

Asigura respectarea regimului de pasapoarte īn sectorul locativ.Stabileste persoanele,care locuiesc fara pasapoarte, īnscriere si īnregistrare.

Controleaza respectarea de catre persoanele de raspundere a īntreprinderilor, institutiilor, organizatiiolor a regimului de pasapoarte la primirea cetatenilor la lucru.

Exercita controlul asupra respectarii regimului de

pasapoarte de catre administratia hotelurilor, motelurilor,sanatoriilor,bayelor turistice,caselor internat.

Generalizeaza si raporteaza comisarului de politie nu mai rar de o data pe luna despre reyultatele lucrului de mentinere a regimului de pasapoarte.

Īnregistreaza īn fise cetatenii straini,care locuiesc pe sector conform datelor serviviului de pasapoarte,controleaza nu mai rar de o data īn luna locuirea lor de facto.

Avertizeaza cetatenii straini domiciliati permanent cu o luna īnainte de expirarea termenului vizei de resedinta.

Stabileste cetatenii straini care locuiesc pe sectorul deservit fara īnregistrare sau īnscriere.

Ia parte la urmarirea cetatenilor straini care se ascund de evidenta.

Referitor la controlul asupra respectarii regulilor sistemului autorizare:

Īnregistreaza īn registrul de lucru obiectivele sistemului autorizare si posesorii armelor de foc,care locuiesc pe sectorul deservit.

Explica populatiei regulile sistemului autorizare necesitatea predarii binevole a armelor de foc,substantele detinute nelegitim.

Stabileste si ia masuri fata de persoanele care fabrica si detin nelegitim arme de foc,substante explozive si otravitoare,precum si fata de persoanele care īncalca regulile de detinere a acestora.

Nu mai rar de o data īn an efectueaza controlul asupra respectarii regulilor de detinere (pastrate) de catre posesorii armelor de foc.

Controleaza obiectivele sistemului autorizare nu mai rar de o data īn trei luni,iar obiectivele unde se pastreaza o mare cantitate de arme (20 unitati si mai multe),depozite si substante explosive-lunar.

Totodata:

Exercita controlul trimestrial a obiectivelor unde se pastreaza materiale explozive si substante cu efect otravitor puternic.

Drepturile (īmputernicirilor) inspectorului de sector de politie

Īn scopul exercitarii atributiilor īncredintate,are dreptul:

Sa ceara de la cetateni si persoanele oficiale respectarea ordinii publice , sa īntreprinda masuri īn vederea curmarii Contraventiilor, odata cu neexecutarea cerintelor īn cauza sa īntocmeasca īn cazurile prevazute procese verbale despre contraventiile administrative.

Sa controleze pasapoartele sau alte acte de identitate īn caz de refuz de a achita la fata locului amenda pentru contraventie, necesitatea īntocmirii procesului verbal despre contraventie , suspendarea persoanei de comiterea infractiunii sau la controlul asupra respectarii regimului de pasapoarte .

Sa aduca īn caz de necesitate la comisariatul de politie īn corespundere cu legislatia īn vigoare persoanele, care admit sistematic īncalcari a ordinii publice si alte īncalcari, īn vederea īnregistrarii si avertizarii oficiale despre inadmisibilitatea comportarii antisociale.

Sa aduca la comisariatul de politie si sa retina timp de 3 ore persoanele care comit contraventii administrative īn vederea curmarii īncalcarilor atunci, cīnd alte masuri s-au epuizat, precum si īn scopul identificarii infractorului si īntocmirii procesului verbal despre contraventia administratica.

Sa retina (īn lipsa patrulelor militare) care īncalca ordinea publica si sa-I predeie unitatii de serviciu a comisariatului de politie.

Sa retina si sa predea comisariatului de politie persoana suspectata de comiterea infractiunii numai la prezenta temeiului juridic.

La prezenta altor date, care servesc drept temeiuri pentru a suspecta persoana de comiterea infractiunii, ea poate fi retinuta doar īn caz ca persoana īncearca sa evadeze, sau nu are domiciliul permanent sau nu este stabilita identitatea persoanei.

Se controleaza starea integritatii averii si altor bunuri materiale īn locurile de producere, depozitarea, transportare si realizare, īn acest scop sa viziteze īntreprinderile, organizatiile si institutiile, sa exercite cu participarea administratiei examinarea īncaperilor de productie, depozitele si altor īncaperi de serviciu; la relevarea īncalcarilor conditiilor de pastrare a bunurilor materiale si mijloacele banesti, sa raporteze comisarului de politie despre necesitatea īnlaturarii lacunelor scoase la iveala.

1.Codul de procedura penala , art.104Chisinau,a.1997

2.Legea cu privire la politie , 18 decembrie 1990

Pīna la sosirea lucratorului politiei rutiere sa interzica sau sa limiteze circulatia transportului sau pietonilor pe unele sectoare ale strazilor si traseelor auto īn scopul prevenirii accidentelor, care pot atrage dupa sine consecinte grave, sau pazei locului si pastrarii urmelor accidentului rutier.

Īn caz de necesitate sa īntrerupa circulatia mijloacelor de transport si sa controleze permisele de conducere, foile de parcurs, actele de īnmatriculare a unitatii de transport si actele la īncarcaturile transportate, sa īnlature de la conducerea mijloacelor de transport persoanele īn stare de ebrietate sau care nu dispun de permise de conducere sa retina conducatorii auto si persoanele oficiale, care folosesc transportul obstesc sau de stat īn scopuri personale.

Luīnd īn vedere ca aceste īncalcari pot trage dupa sine consecinte agravante pīna la moartea persoanei, legislatorul a dat dreptul prin al 2 art. 210 al CCA a RM inspectorilor de sector de politie sa examineze si sa aplice sanctiuni cu privire la contraventiile administrative, prevazute de articolele 120,121,124,128 si 131 ale CCA a RM.

Totodata īn art. 252 CCA e prevazuta īnlaturarea de la conducerea mijloacelor de transport si examinarea strarii de ebrietate.

Īn localitatile rurale se efectuiaza controlul conducatorilor auto la alcool ajutorul tubului-indicator.

Sa retraga armele de foc si munitiile īn caz de īncalcare a ordinii de achizitionare, detinere, evidenta, folosire si transportare a obiectelor respective de catre īntreprinderi, organizatii, institutii (cu exceptia S.P.M.); la anularea permiselor de detinere si folosire a armelor de foc ale cetatenilor.

Acest drept e īntarit de legislator īn art. 27,28,296 si 297 ale CCA ale RM, detinere, evidenta, folosire si transportare a obiectelor respective de catre īntreprinderi, organizatii, institutii (cu exceptia S.P.M.); la anularea permiselor de detinere si folosire a armelor de foc ale cetatenilor.

Acest drept e īntarit de legislator īn art. 27,28,296,297 ale CCA a RM.

Sa intre īn īncaperile de locuit ale īntreprinderilor, organizatiilor si institutiilor la urmarirea persoanelor suspectate de comiterea infractiunilor si īn scopul curmarii infractiunilor sau contravntiilor, ce ameninta ordinea publica sau securitatea personala a cetatenilor.

Sa intre īn īnctperile de locuit, de regula, ziua pentru efectuarea controlului regimului de pasapoarte īn baza datelor autentice despre īncalcarea lui.

Sa viziteze īn orice timp locuintele si persoanele supuse supravegherii administrative.

NOTĂ: Se interzice de a intra pe teritoriul si īncaperile ambasadelor, consulatelor, delegatiilor statelor straine precum si īn īncaperile de locuit ale cetatenilor straini, asupra carora se extinde inviolabilitatea diplomatica.

Sa cheme la comisariatul de politie cetatenii pe cazurile ce tin de competenta lui, precum si sa invite cetatenii īn vederea acordarii de ajutor īn elucidarea circumstantelor, ce tin de īncalcarea ordinii publice.

Chemarile cetatenilor se perfectioneaza prin citatii, īnregistrate de secretariatul (cancelaria) comisariatului de politie, iar īn localitatile rurale īn registrul de audienta a cetatenilor al inspectoratului de sector. Īn caz de necesitate a prezentarii urgente, citatia se īnmaneaza prin intermediul administratiei la locul de lucru. Cetatenii se invita de regula īn afara orelor de lucru de program.

Īn cazurile urgente sa foloseasca mijloacele de transport ( cu exceptia automobilelor spciale si diplomatice) ce apartin

īntreprinderilor, organizatiilor, institutiilor sau cetatenilor īn caz de asistenta medicala a infractorilor si contraventiilor retinuti.

Īn cazurile exceptionale sa aplica arma drept masura extrema.

Īn scopul curmarii, violentei si faradelegilor din partea persoanelor retinute sa aplice īn ordinea stabilita mijloacele de imobilizare, iar la retinerea si escortarea infractorilor periculosi sau infractorilor, care atenteaza sa evadeze - catusele.

Referitor la toate cazurile de aplicare a armei, catuselor si mijloacelor de imobilizare īnainteaza neīntīrziat comisarului de politie un raport īn scris.

Sa īnainteze comisariatului de politie propuneri referitoare la stimularea cetatenilor, care s-au distins la mentinerea ordinii publice si combaterii criminalitatii.

Sa semneze si sa expedieze:

Cerere de informatii la Directia informatii cu privire la controlul cetatenilor, care figureaza īn dosarele penale intentate sau materialele de model protocolar, precum si persoanelor supuse lucrului profilactic despre prezenta antecedentelor penale sau infractiunilor, dinspre contraventiile administrative comise de acestea: la loc de lucru a contravenitului despre eliberarea referintelor, certificatelor sau altor acte de caracterizare a lor, necesare pentru controlul declaratiilor cetatenilor, executarea cererilor de informatii parvenite de la īntreprinderi, institutii si organizatii, executarea lucrului profilactic, la dispanserele narcologice si psiho-neurologice, alte institutii ale organelor ocrotirii sanatatii, despre prezenta sau lipsa la evidenta medicala a persoanelor supuse profilaxiei, īmbolnavirilor de alcoolism

" Codul cu privire la contraventiile administrative", Chisinau, 1996 Legea RM " Cu privire la politie" din 18.12.1990 art 13 al 21.24 si 31 Ordinul MAI RM Nr. 244 din 10.10.1994.

Constitutia RM adoptata la 29.07.94 art. 29 al 2 pag.11.

Legea RM "Cu privire la politie" art.13 al 19,19 pag 12.

Cronic sau narcomanie, atitudinea lor fata de tratament, la punctele traumatologice despre oferirea informatiilor despre gradul de gravitate a leziunilor corporale cauzate victimelor.

Raspunsurile despre executarea cererilor de informatii ale īntraprinderilor, institutiilor, organizatiilor despre locul de aflare a persoanelor, ce se sustrag de la achitarea pensiei alimentare: debitorilor de stat, persoanelor bolnave de boli venerice,boli psihice, despre locul de lucru al persoanelor trase la raspundere administrativa: cauzele sustragerii de la prezentarea premilitarilor la comisariatului militar orasanesc, raional.

Comunicarile la locul de lucru al supravegheatelor referitoare la instituirea supravegherii administrative si propunerile despre atribuirea īndrumatorilor.

Propunerile īnaintate comisarilor pentru combaterea betiei create īn colectivele de munca, referitoare la lucru īn privinta profilaziei si lucrului educativ cu persoanele care au dezbateri si īntariri de legislator īn ordinul MAI RM Nr.244 din 10.10.1994 dspre aprobarea Instructiunilor "Cu privire la activitatea inspectorilor de sector de politie" punctul I.14.pag.6

Īndreptarile la examenul medical īn punctele traumatologice a persoanelor, care s-au ales cu leziuni corporale īn urma infractiunii sau contraventiei.

Legea "Cu privire la politie" art. 14,17

Legea "Cu privire la politie" art. 15,16

Primirea sectorului deservit, a documentelor sectorului,

regimului de lucru

Inspectorul de sector este numit īn functie pentru prima data prin ordinul ministerului afacerilor interne, iar prin transferare, prin ordinul comisarului si se confirma īn functie de organul puterii locale.

Īn functie de inspector de sector de politie se numes de regula persoanele cu studii superioare sau medii juridice.

Lucratorul, īncadrat pentru prima oara īn organele afacerilor interne si numit īn functie de inspector de sector e admis la lucrul de sine statator dupa urmarea cursurilor de pregatire primare, iar persoanele numite īn funtia respectiva dupa absolvirea institutiei de īnvatamīnt a M.A.I. prin transferul din alte servicii, daca anterior n-a detinut functia cauza dupa urmarea stagierii de o luna pe sectorul īncredintat sub conducerea unui inspector de sector experimentat.

Transferul inspectorului de la un sector la altul sau eliberarea lui din functie este efectuata de comisar de comun acord cu organele puterii locale.

Īn perioada lipsei īndelungate (īmbolnavire,concediu,studii) a inspectorului de sector, la indicarea comisariatului de politie sectorul īncredintat se deserveste de catre alt inspector de politie. Atragerea inspectorului de politie la lucrul, ce nu tine nemijlocit de deservirea sectorului īncredintat, se admite īn cazuri exceptionale pentru executarea unor misiuni de o singura data īn conditiile agravarii situatiei operative si numai la indicatia scrisa a comisariatului de politie.

Ordinul 286 MAI RM din 05.11.97

Īn perioada executarii functiei respective, organul puterii corespunzator asigura inspectorul de sector cu apartament īn decursul unuui an pe teritoriul sectorului deservit, īncapere de serviciu, utilaj, mobila si mijloace de telecomunicatii.

Īn scopul pastrarii documentatiei de serviciu inspectorului de sector de politie i se pune la dispozitie un dulap metalic (safeu), care se instaleaza īn īncaperea de serviciu.

Inspectorului de sector care lucreaza īn localitatile rurale, īn scopul pastrarii documentatiei de serviciu si armei, din dotare se asigura īn plus cu o lada metalica, care se instaleaza īn apartament (casa), se fixeaza de podea sau de perete, īntr-un loc inaccesibil pentru persoane straine.

Inspectorul de sector care lucreaza īn localitatile rurale se asigura cu transport auto si moto de serviciu īn corespundere cu normele necesarului din dotare , stabilite de M.A.I.

Inspectorul de sector se subordoneaza comisarului de politie si adjunctului pe politia municipala.Conducerea nemijlocita a lucrului

acestuia o exercita seful sectiei (inspectorul superior de sector) politiei

municipale.

Inspectorul de sector intra īn componenta politiei municipale , conducerea organizatorica si metodica a activitatilor o exercita sectia de conducere a lucrului inspectorilor de sector a Directiei securitatii publice.

Prin ordinul comisarului de politie inspectorului de sector i se īncredinteaza sectorul cu numar de ordine corespunzator. Suprafata si

hotarele sectorului se stabileste, iar īn caz de necesitate se reexamineaza de catre comisarul de politie tinīnd cont de statele de personal a inspectorilor de sector de politie , situatiei operative, componentei populatiei , particularitatile teritoriilor si devizarea administrativa a raionului, orasului īn asa fel,īncīt fiecarui inspector sa revina un volum de munca egal.

Luīnd īn consideratie gradul de agravare a situatiei operative , particularitatile teritoriului de serviciu deservit , comisarul de politie de comun acord cu organele puterii locale poate micsora suprafata unor sectoare aparte , īn vederea reducerii volumului de lucru , ce revine unui inspector de sector de politie dupa numarul populatiei deservite.

Fiecare inspector de sector tine evidenta datelor social-economice , demografice si altor date ale sectorului ,datelor referitoare la starea criminalitatii si mentinerea ordinii publice , precum si fise despre persoane supuse profilaxiei īn corespundere cu ordinea de completare , tinere si pastrare a listelor persoanelor supuse evidentei.

Fisa se īnregistreaza īn registrul cu indicarea numarului de ordine , numelui , prenumelui , patronimicului persoanei supuse profilaxiei , date deschiderii fisei si numele inspectorului de sector de politie care asigura lucrul profilactic cu persoana respectiva.Registrul se pastreaza īn cadrul comisariatului de politie de catre sefii sectiei politiei municipale sau adjunctului acestuia (inspectorului superior ).

Sectorul se ia īn primire sub controlul sau cu participarea nemijlocita a comisarului sau adjunctului acestuia pe politia municipala, de regula īn prezenta inspectorului de sector , care predea sectorul si se īntocmeste actul respectiv.

Comisarul sau adjunctul acestuia īl informeaza personal pe inspectorul de sector de politie nou desemnat īn functie despre particularitatile sectorului , situatia operativa, īn prezenta conducatorilor organelor puterii locale , īntreprinderilor ,organizatiilor gospodariilor si formatiunile obstesti.

1.Ordinul MAI RM art. 265 din 12 noiembrie 1999 ,, Privind aprobarea Regulamentului postului de politie".

Regimul de lucru al inspectorului de sector de politie se stabileste de catre comisar ,reesind din situatia operativa de pe teritoriul deservit , precum si tinīnd cont de regimul de lucru pe schimburi a īntreprinderilor industriale .Totodata ,ziua de lucru se stabileste astfel īncīt majoritatea timpului de serviciu sa se afle pe sector , sa exercite nemijlocit atributiile īncredintate.

Īn decursul zilei de lucru inspectorul de sector este obligat, īn ordinea stabilita ,sa mentina legatura cu ofiterul de serviciu a comisariatului de politie.

3. Analiza starii operative la sector

Īn scopul īndeplinirii la nivel cuvenit a sarcinilor de serviciu inspectorul (inspectorul superior) de sector este obligat : sa studieze stare operativa la sectorul deservit ,bine sa cunoasca populatia sectorului , comportarea si modul de viata a persoanelor aflate la evidenta , particularitatile sectorului deservit ,sistemul drumurilor si liniilor de legatura ,activitatea transportului " tranzit " si a celulei urban , locurile de odihna īn masa a populatiei , locurile de cultivare a plantelor ce contin droguri ,dislocarea magazinelor , īntreprinderilor si obiectelor la care se pastreaza mijloace banesti si bunuri materiale , sistemul de semnalizare si starea fortificarii tehnice , zilele de eliberare a salariilor ; posesorii de transport din categoria persoanelor aflate la evidenta , fortele si mijloacele , incorporate la mentinerea ordinii publice, dislocarea lor ,modul de legatura cu ele .

Analiza starii operative la sector se efecuiaza cu scopul evitarii problemelor si sarcinilor , la rezolvarea carora trebuie sa fie indreptata activitatea inspectorului de sector .

Anterior a fost expusa numai o parte meinsemnata a problemelor care este obligata sa analizeze si s-a cunoasca inspectorul de sector .Desigur ca inspectorul de sector este obligat s-a cunoasca si starea operativa si lucrul sau , sa analizeze in conformitate cu toate directiile de activitate si obligatiunile ce il privesc pe el . Aceasta circumstanta da posibilitatea de a expune deplin structura totala le ceea ce trebuie sa fie analizate la sector ,pentru executarea efectiva a lucrului.

Cu acest scop se propune toate elementele analizate despre starea si activitatea la sector a expune intr-o tebela , care a fi intr-un sens anumit indrumator , ce va arata in ce consecutivitate si in ce totalitate trebuie sa fie analizata informatia globala, cu care opereaza inspectorul de sector (pr.tab.N.1)

Caracterul informatiei concrete ,analizate de inspector de sector depinde de caracterul fiecarei directii de lucru a inspecturului de sector (care sunt indicate in instructiunea "Cu privire la acticvitatea inspectorilor de politie") .

__________ ______ ____ _____ _______ ______ _____________

1.Ordinea MAI RM Nr.265 "Privind aprobarea Regulamentului postului de politie".

In lucrul cu informatii care are insemnatate , e necesar ca inspectorul de sector sa se deprinda s-o "lege" cu elementele sectorului deservit. In orase asa elemente pot servi pietele , strazile , cinematografele , etc.Ar fi binevenit informatia cu valoare mai mare despre infractiuni , contraventii , locurile de domiciliu a infractorilor ,obiectelor infractiunilor sa fie fixate pe planul sectorului deservit .

Informatia fixata pe plan ar arata locurile de concentrare a infracturilor, obiectele slab fortificate , ar da posibilitatea de a planifica masuri pentru curmarea infractiunilor , corect a manevra cu fortele si mijloacele, ar da baza motivata pentru planificarea lucrului.

Planul sectorului se intocmeste pe o foaie aparte si se anexeaza la zilnicul inspectorului de sector (scara se stabileste in dependenta de perimetrul sectorului ).Pentru indicarea obiectelor pe plan se folosesc semnele topografice uzuale.

Pe plan se indica:in localitatile urbane-hotarele teritoriului sectorului ,bulevardele ,strazile,stradele,casele de locuit (cu indicarea numarului ),intreprinderile,institutiile,organizatiile,institutiile de invatamint, locurile de odihna a oamenilor etc., in localitatile rurale-hotarele teritoriilor localitatilor invecinate cu sectorul deservit si a localitatilor asezate pe acest teritoriu;in fiecare localitate dupa necesitate sunt indicate strazile,casele asezate pe ele,organizatiile de stat si obstesti;in mod obligatoriu se indica drumurile, care unesc localitatile, deasemenea si drumurile de rang raional, republican si calea ferata, care traverseaza sectorul.

ANALIZA tabela Nr.___

Starii operative si directiilor de activitate a inspectoratului de sector

Nr.

D/o

Elementele starii operative si directiilor de activitate a inspectoratului de sector.

Structura studierii

Dupa elementel teritoriale.

Dupa īntreprinderi, organizatii.

Dupa nivelul social al populatiei.

1

2

3

4

5

Starea ordinii publice si a mentinerii ordinii

Starea combatrii betiei

Starea combaterii narcomaniei

Starea combaterii īncalcarilor īn sfera economiei

Starea contraventiunilor si infractiunilor īntre minori, lucrul parintii si persoanele

ce le īnlocuiesc, care influenteaza negativ la educarea copiilor.

Persoanele anterior condamnate si lucrul de profilaxie cu ele.

Solicitarile, plāngerile si informatiile despre īnfractiuni si contraventiilor.

Lucrul de descoperire a infractiunilor , cautarea infractorilor si persoanelor ce se afla īn cautare.

Starea regimului de pasapoarte si regimul de frontiera, controlul cetatenilor straini si apatrizilor ce se afla pe teritoriul RM.

Starea sistemului de autorizari si controlul a regimurilor sistemului.

Starea sistemului de autorizari si controlul de executare a regulilor sistemului

Planificarea lucrului inspectorului de sector al politiei, conlucrarea cu alte servicii din organul de politie

Inspectorul de sector de politie activeaza conform planului individual īntocmit īn caietul de lucru lunar si zilnic al inspectorului de sector de politie dupa termene lunare si zinice planificate īn conformitate cu planul masurillor organelor de politie si starea operativa din sector.

Inspectorul de sector īn activitatea sa conlucreaza strīns cu colaboratorii altor srevicii a organului de politie. Conlucrarea se efectuiaza prin schimbul de informatie, executarea dispozitiilor concrete a altor servicii, planificarea si realizarea masurilor īn comun efectuate conform dispozitiei sau din aprobarea conducatorului srviciului, comisarului sau vicecomisarului pe politia municipala.

1 Ordinul MAI nr.265 din 12.11.1999 "Privind aprobarea Regulamentului postului de politie"

O atentie deosebita e necesar d e atras la aceea ca la planificarea lucrului inspectorului de sector se conduce de rezultatele analizei starii operative si īn afara de aceasta ia īn vedere masurile planificate de organul de politie. Prin aceasta se face accent la acele doua izvoare principale de informatie, īn baza carora trebuie sa fie īntocmite planurile lunare si zilnice a inspectorului de politie.

Īnsemnatatea analizei starii operative a fost analizata anterior.

Ceea ce se atīrna la al doilea izvor al planificarii e necesar de a avea īn vedere, ca practic īn planurile , cum a serviciilor īn parte, asa si a organului de politie īn comun, conform cerintelor ordinilor departamentale si a indicatiilor, se planifica o sumedenie de masuri, īn care sunt implicati inspectorii de sector.

Īn legatura cu aceasta are o mare importanta coordonarea īn comun a acestor masuri, inspectorul de sector nu numai ca trebuie sa fie la curent īn vederea acestor masuri, dar si sa aiba dreptul sa faca propuneri si concluzii ce au atīrnare la sectorul deservit, īndreptate la ridcarea eficientei masurilor planificate. Acest lucru de conlucrare la elaborarea planurilor trebuie sa fie dirijat organizatoric de conducerea organului de politie.

Caietul de lucru se īnregistreaza la cancelaria comisariatului de politie si se īnmīneaza inspectorului de sector de politie contra semnaturii. Foile caietului de lucru se numeroteaza, se cos si se sigileaza.

Īn zilnic se īntroduce informatia care tine de activitatea de serviciu. Īn caz de concediere a inspectorului de sector sau a terminarii caietului de lucru, ultimul se preda īn cancelaria comisaritului de politie, pentru a fi nimicit īn ordinea stabilita.

5.Aprecierea lucrului inspectorului de sector de politie

Rezultatele de activitate a inspectorului de politie pe zi, luna se reflecta īn caietul de lucru a inspectorului de sector. Pe rezultatele de activitate semestrial si pe an comisarul organului de politie, vicecomisarul pe politia municipala, stabilesc calitatea lucrului inspectorilor de sector. Datele de lucru se iau din sectiunea de conducere a inspectorilor de sector si din sectiunea de cconducere a inspectorilor de sector si din sectiunea de analiza operativa. Aceste date se identifica cu datele reale din registrul sectorului deservit de inspectorul de sector.

Rezultatele d activitate a inspectorului de politie se apreciaza dupa starea reala a mentinerii ordinii publice si combaterii criminalitatii īn sectorul deservit; participarii neaparate la areīntīmpinarea, curmarea si descoperirea infractiunilor, stabilirea persoanellor cu īnclinatii infractionale si neadmiterea din partea lor savīrsirii infractiunilor; solutionarea calitativa si la timp a solicitarilor, plīngerilor si declaratiile cetatenilor; eficacitartii folosirii colaboratorilor netitulari si altor persoane. Autoritatea inspectorului de sector īn populatie este unul din criteriile principale la stabilirea calitatii inspectorului de sector. Profesionalismul se stabileste prin posedarea lucrului cu cetatenii, folosirii a cunoasterii particularitatilor sectorului deservit si a populatiei, care domicileaza pe acest teritoriu, practica si pregatirea profesionala la preīntīmpinarea, curmarea si descoperirea infractiunilor si profilaxia faptelor ilegale.

Acestea sunt factorii si criterii de baza la aprecierea activitatii inspectorilor de sector de politie.

Totodata pentru aprecierea calitativa a fiecarui inspector de politie aparte si subdiviziunilor acestora, criteriile numite nu-s de ajuns, criteriile de apreciere sunt numai semne calitative, carora trebuie sa corespunda activitatea, dar pentru aceea ca sa fie apreciat lucrul real, e necesar de analizat cantitativ si calitativ lucrul efectuat si acestea toate sa le unimīntr-o apreciere totala a lucrului. Cu alte cuvinte e necesara o apreciere stiintifica de apreciere a rezultatelor de activitate a inspectorului de politie.

CAPITOLUL 2

Directiile de activitate a inspectorului de sector de politie

1. Activitatea inspectorului de sector de politie referitor la mentinerea ordinii publice. Actiunile īntreprinse de el la īncalcarile ordinii publice.

Una din principalele directii de activtate a inspectorului de sector este activitatea lui la mentinerea ordinii publice pe sectorul īncredintat.

La activitatea datī inspectorul de sector de politie colaboreaza cu echipele de patrula si santinela ale politiei, controleaza activitatea lor de mentinere a ordinii publice, exercita regulat patrularea īn comun acord cu acestea, efectuarea raiduri a curtilor, scarilor, caselor, examineaza īncaperile din mansardele si subsoluri, constructiile evacuate si care urmeaza sa fie demolate, cele neterminate, cu scopul demascarii persoanelor ce nu respecta regimul de pasapoarte, vagabonzilor, cersetorilor, persoanelor armate, altor elemente antisociale, ia fata de acestea masuri de influienta corespunzatoare.

Īn procesul petrecerii acestor masuri instruieste politistii, carabinierii si lucratorii netitulari īn vederea cunoasterii formelor si metodelor de lucru, īi informeaza despre situatia operativa pe sectorul deservit, persoanele ce au o compostare antisociala inclusiv supuse supravegherii administrative, semnele infractorillor, fugarilor, obiectele furate si locurile de reallizare a lor, locurile de concentrare a elementelor antisociale, locurile de trai ale persoanelor condamnate conditionat si eliberate conditionat; perioada de timp cīnd acestea pot comite contraventii, precum si locurile de aflare si cazare a cetatenilor straini.

Afara de aceasta e necesar de a atrage atentie la securitatea personala si atīrnarea respectuoasa fata de cetateni.

Savīrsirea contraventiei nu este motiv pentru a se atīrna cu cetatenii.

Ca pilda de atīrnarea negligenta la securitatea personala se poate aduce urmatorul caz din practica de lucru.

Īn anul 2000 pentru īncalcarea ordinii publice, adica aparitie īn stare de ebrietate, ce jigneste demnitatea umana, la SP Nr.2 al Comisariatului de politie Buiucani la orele 23.00 a fost adus de catre colaboratorii Regimentului "Scut" cetateanul "N", care dupa control corporal a fost transmis inspectorului de sector "A" pentru solutionarea cazului ti īntocmirea procesului - verbal. Cīnd ei se aflau īn birou singuri, cetateanul, cetateanul a scos de dupa brīu un pistol de gaz numai datorita istetimii sectoristului, cetateanul numit a fost neutralizat.

Contraventiile ce atenteaza la ordinea publica au fost grupate de legislator īn capitolul 13 CCA al RM. Totodata luīnd īn vedere ca urmarea acestor contraventii e posibila la locul savīrsirii, legislatorul reesind din atīrnarea la nivel īnal la īndeplinirea functiilor si posibilitatea inspectorului de sector sinestatator a primi hotarīre si a aplica sanctiuni administrative, an al.2 art. 210 a īntarit dreptul dupa inspectorii de sector a sanctiona contraventii conform al I,II si IV ale art. 167 CCA RM.

1 Ordinul MAI RM - 265 din 12 noiembrie 1999

2 Codul cu privire la contraventiile administrative,

Chisinau, 1996, art. 210 ti capitolul 13.

Analiza starii ordinii publice petrecuta arata (tab.2),ca numarul incalcarilor e in crestere , si deaceea este necesar de a spori lucrul in directia de curmare a acestor contraventii ca cetatenii Republicii sa nu se teama sa iasa in strada sisa se odihneasaca linistit in locurile publice.

Tabela 2.

Evidenta contraventiilor savirsite in total pe teritoriul mun.

Chishinau

Sectoarele

Centru

Riscani

Botanica

Buicani

Ciocana

Pe

Municipiu

NOTA: Datele statisticeau fost luate din Inspectoratul municipal de politie al mun. Chishinau.

1.Legea RM "Cu privire la reabilitatea sociala bolnavilor de alcoolizm cronic,de narcomanie sau de toxicomanie" din 7 februarie 1991

2. Lucrul efectuat de inspectorul de sector de politie pentru combaterea betiei, alcoolismului,narcomaniei si toxicomaniei.

Alcoolizmul cronic,narcomania si toxicomania sint boli,care survin in rezultatul intrebuintarii abuzivesau fara prescriptia medicului a bauturilor spirtoase,drogurilor si substantelor toxice. Bolnavii ci aceste boli aduc dauna nu numai sanatatii proprii,dar si sanatatii altor persoane,stabilirii unei societati sanatoase,normelor de morala si ordinii publice,ba chiar si savarsesc infractiuni. 

Tabela 3.

Evidenta numarului de crime savirsite in starea de ebrietate in anii 1996-2000 pe teritoriu mun. Chisinau (conform crimelor descoperite)

m.Chisinau

Riscani

Centru

Buiucani

Botanica

Ciocana

NOTA:Datele tabelei au fost luate din sectia de analiza a Inspectorului de politie m.Chisinau.

Luind in vedere datele mentionate in tabela se vede ca multe crimse sunt savirsite de persoane in stare de ebrietate.

Pe teritoriul municipiul Chisinau domiciliaza multe persoane bolnave de alcoolism cronic si narcomanie, care stau la evidenta la Dispanserul narcologic a municipiului.

TABELA 4

Datele evidentei bolnavilor de alcoolism cronic.Riscani

Centru

Botanica

Buiucani

Ciocana

Pe mun.

Datele evidentei bolnavilor de

narcomanie si toxicomanie

Tabela 5

Riscani

Centru

25

61

63

115

28

Botanica

181

154

152

30

5

Buiucani

55

55

63

12

9

Ciocana

17

44

49

53

3

Pe mun.

331

371

386

250

52

NOTA: Datele tabelelor 4 si 5 sunt luate din Dispanserul narcologic al municipiului.

Reesind din datele statistice se observa ca aceste fenomene sunt in descrestere cu toate ca in realitate lucrurile nu stau asa ceea ce ne dovedeste ca multe persoane bolnave nu sunt puse la evidenta. Petrecind lucrul in aceasta directie inpestorul de sector nu sanctioneaza contraventii legislatiei antilalcoolice si pentru consumare de droguri fara prescriptia medicului.

Nu perfecteaza materialele corespunzatoare fata de persoanele mentionate in vedere atragerii lor la raspundere in corespundere lor cu legea.

Datele evidentei persoanelor atrase la raspundere

Pentru betie si consumarea drogurilor.

Tabela 6.

Riscani

Centru

Botanica

Buiucani

Ciocana

Pe mun.

Inspectorul de sector de politie exercita lucrul de agitatie antialcoolica si de antinarcomanie in rindurile locuitorilor sectorului deservit, in cadrul colectivelor de munca, scolilor. La exercitarea acestui lucru colaboreaza cu lucratorii cabinetelor de profilaxie ale camerelor medicale de dezalcoolizare, medicii narcologi.

Stabileste influenta asupra situatiei operative de pe sector, a contraventiiloe comise in stare de ebrietate si interprinde masuri de combatere a manifestarilor grave.

Stabileste si inregistreaza in fise personale recunoscute drept alcoolici cronici si narcomani din rindurile celor supusi evidentei de catre organele ocrotirii sanatatii, care fac abuz de bauturi spirtoase sau intrebuinteaza droguri fara presciptia medicului, care au urmat o serie de tratament in cadrul instituiilor de reabilitare sociala, sectiilor narcologice, care pun la dispozitie incaperi pentru cunsumarea bauturilor spirtoase si a drogurilor.

Exercita cu persoanele indicate lucrul profilactic.

Atrage atentie deosebita lucrului de stabilire a alcoolicilor cronici, betivilor si narcomanilor inveterati in rindul persoanelor eliberate din locurile de atentie, supuse supravegherii adiministrative, care comit contraventii in familie, aplicata fata de ei masuri cu caracter profilactic, asigura controlul sistematic asupra lor.

Perfecteaza personal sau acorda ajutor lucratorilor cabinetului de profilaxie al camerei medicale de dezalcoolizare in perfectarea materialelor pentru institutiile de reabilitare sociala in privinta persoanelor recunoscute drept alcoolici cronici si narcomani, ce se sustrag de la tratament binevol. Asa din anii 1997-2000 ale anului au fost perfectate de inspectorii de sector si trimise la lecuire:

Datele despre numarul persoanelor trimise la lecuire

La IRS

Trat.fort

La IRS

Trat fort

La IRS

Trat. fort

La IRS

T.f.

Pe munic

Riscani

Centru

Botanica

Buiucani

Ciocana

NOTA:

Datele statistice au fost luate din Inspectoratul municipal de politie din Chisinau.

1. Legea Republica Moldova "Cu privire la reabilitarea sociala a bolnavilor de alcoolism cronic, de narcomanie si toxicomanie" din 7 februarie 1991 nr. 487-XII. Hotarirea Sovietului Suprem al R.S.S. Moldova "despre punerea in vigoare si modul de aplicare a Legii R.S.S. Moldova" Cu privire la reabilitatea sociala a bolnavilor de alcoolism cronic, de narcomanie si toxicomanie", nr. 530-XII din 5 martie 1991

3. Activitatea inspectorului de sector de politie referitor la examinarea reclamatiilor, declaratiilor si comunicarilor despre infractiuni si contraventii

Īn activitatea sa inspectorul de sector de politie exercita primirea si īnregistrarea īn caietul de evidenta a scrisorilor, declaratiilor si reclamatiilor parvenite īn decursul zilei de lucru, precum si īn procesul audientei populatiei. Īnstiinteaza populatia despre locul, zilele si orele de audienta, organizeaza audienta nu mai rar de doua ori īn saptamīna īn orele convinabile populatiei, fata de solicitanti manifesta bunavointa, atentie si cointeresare īn solutionarea chestiunilor īnaintate de ei.

Solutioneaza scrisorile si reclamatiile (care nu contin informatii despre infractiuni) cetatenilor īn termen de cel mai mult o luna dar care nu necesita o studiere si un control suplimentar neīntīrziat de nu mai mult de 45 zile. Īn caz ca din motive obiective exercitarea īn termenul stabilit este imposibila,, inspectorul de sector raporteaza comisarului de politie si solutioneaza chestiunea referitoare la prelungirea termenului de executare.

La examinarea scrisorilor, reclamatiilor si declaratiilor stabileste cazurile si circumstantele care necesita control, cercul de persoane, care urmeaza sa depuna explicatii, alte chestiuni, care urmeaza a fi solutionate.

La executarea scrisorilor, declaratiilor ia una din deciziile urmatoare: satisface neīntīrziat rugamintea solicitantului sau comunica ordinea si termenul de executare a deciziei luate, curma cazurile de īncalcare a ordinii publice si regulilor de comportare, refuza de a satisrace rugamintea, explica cetateanului motivul refuzului, cu autorizarea comisarului de politie expediaza scrisoarea, declaratia sau reclanatia la destinatie si informeaza respectiv autorul.

Raporteaza neīntīrziat unitatile de serviciu a comisariatului de politie, declaratiile si comunicatiile cetatenilor obtinute īn procesul de lucru pe sector despre infractiunile comise sau īn curs de pregatire.

Īn scopul confirmarii primirii comunicarii despre infractiune elibereaza reclamantului bon de īnstiintare.

La indicatia comisarului exercita cercetarea preliminara a cazului penal, tine forma protocolara a controlului prejudiciar, a materialelor, calauzindu-se de legislatia penala si de procedura penala a republicii.

Analizeaza trimestrial numarul si continutul scrisorilor parvenite, termenile si calitatea executarii lor, cauzele parvenirii, reclamatiilor repetate, īntreprinde masuri īn vederea īnlaturarii lacunelor prezentate. Raporteaza rezultatele comisarului de politie.

"Codul de procedura penala" a R.Moldova, Chisinau,1994, art. 370-376.

Ordinul MAI RM nr. 286 din 05.11.97 "Cu privire la lucrul pe scrisorile, plingerilor si solicitarile cetatenilor in organele si subdiviziune MAI a RM". Ordinul 265 din 12 noiembrie 1999 "Privind aprobarea Regulamentului postului de politie".

Datele statistice privind executarea scrisorilor, declaratiilor si solicitarilor de inspectorii de sector de politie a municipiului Chisinau

Tabela 8

Riscani

Centru

Botanica

Buiucani

CentruScrisori si

Declaratii

Solicitari

4. Combaterea si descoperirea infractiunilor, sarcina de baza a inspectorului de sector de politie.

Descoperirea infractiunilor este "fata" organelor M.A.I. Cu aceasta circumstanta este legata strins si stima populatiei catre colaboratorii M.A.I si in primul rind la inspectorul de sector de politie, care lucreaza in rindurile populatiei, colaboreaza cu asociatiile obsesti si dese ori necesita ajutorul populatiei.

In activitatea sa la descoperirea infractiunilor inspectorul de sector de politie se calauzeste de Constitutia RM, legi si acte legislative a RM.

Īn conformitate cu legile si actele legislative inspectorul de sector de politie īnregistreaza informatiile despre institutiile,organizatiile, īntreprinderile situate pe teritoriul sectorului deservit, care pot fi obiective ale tentatelor criminale.

Participa la descoperirea infractiunilor. Pīna la sosirea grupei de ancheta precizeaza informatia referitoare la perioada,locul, mojlocul de comitere a infractiunii, numarul de infractori, cantitatea celor sustrase, martori oculari ai infractiunii, īntrprinde īn vederea acordarii de ajutor victimelor, asigura paza locului incendiului. Organizeaza urmarirea si retinerea infractorilor pe urme proaspete, asigura cu ajutorul echipelor de patrulare si santinela, colaboratorii netitulari ai politiei, supravegherea locurilor aparitiilor lor posibile cu respectarea masurilor de precautie personala si securitatea cetatenilor, raporteaza conducerii comisariatului de politie, ofiterului de serviciu sau superiorul grupei de anchetare penala sositi la fata locului, despre masurile luate le acorda ajutor īn exercitarea actiunilor de anchetare.

Contribuie activ la descoperirea infractiunilor, colaborīnd cu lucratorii politiei judiciare. Controleaza persoanele cu antecedente penale, care locuiesc pe sectorul deservit, privind participarea lor la comiterea infractiunilor. Raporteaza īn scris comisarului de politie despre necesitatea de a controla cu eforturile lucratorilor de politie judiciara a unor persoane din rīndul celor īnregistrate īn fise. La indicatia comisarului de politie executa unele masuri īn vederea efectuarii actiunilor de urmarire si ancheta penala. Īn caz de depistare a infractorului interprinde masuri cu scopul retinerii si escortarii lui.

Participa la identificarea altor persoane urmarite, care se ascund de ancheta si judecata. Verifica informatia referitoare la persoanele aflate in urmarire, virtsa, locul nasterii si domiciliul, locul de lucru si studii, semnele caracteristice si relatiile e.t.c.

Interprinde si alte masuri pentru retinrea lor.

Acum as vrea sa ma opresc la situatia criminogena ce s-a format in mun. Chisinau, cel mai criminogen oras in republica. Pentru aceasta vreau sa aduc datele statistice despre savirsirea infractiunilor in municipiu.

Codul penal al R M., Chisinau 1994

Codul de procedura penala al R M "Coant, 1997

Ordinile MAI R M si Procuraturii generale al R M nr. 401-11/45 din 28.09.92; 12/2 din 29.01.92

Ordinul MAI R M nr. 265 din 12 noiembrie 1999

Datele despre situatia criminogena in municipiul Chisinau

Tabela 9.

Pe municipiu

Cum se vede din tabela criminalitatea in municipiu putin a scazut. Insa socot ca datele statistice nu reflecta situatia reala. E necesar de mentionat ca, dupa schimbarile in legislatie multe fapte criminale au fost trecute la raspundere administrativa. Este necesar de a lua in consideratie ca a crescut si criminalitatea latenta si multe crime ramin neinregistrate. A crescut numarul crimelor grave. Daca in anii 1996 pe teritoriul mun. Chisinau au fost desavirsite 63 de omoruri, apoi in anul 2000 regulat crescind numarul omorurilor a ajust la cifra de 114; respectiv in aceeasi perioada numarul crimelor grave s-a ridicat de la cifra 3081 crime pina la 4158 crime.

In stabilizarea situatiei criminogene si la descoperirea crimelor socot ca, inspectorul de sector trebuie sa aduca aportul lor.

Datele despre descoperirea infractiunilor

de inspectori de sector

Tabela 10

Riscani

Centru

Botanica

Buiucani

Ciocana

Descoperite crime de inspectorii de sector

Au fost terminate cercetari prealabile de inspectorii de sector

Din datele aduce la cunostinta se observa ca in comisariatele municipiului e o atirnare diferita la descoperirea infractiunilor si in deosebi la terminarea cercetarii prealabile conform formei protocolare de pregatire a materialelor pentru trimiterea la instanta judecata. Luīnd īn vederea aceleasi date socot ca īn comisariatele Centru si Buiucani forma protocolara nu se foloseste practic ceea ce aduce la intentarea dosarelor penale, taraganarea si pierderea timpului, pe cīnd timp pentru descoperirea altor crime nu ajunge si aduce la rezultate slabe īn descoperirea crimelor. si din contra, daca īn sectorul Rīscani se mareste din an īn an numarul materialelor trimise la instanta de judecata, respectiv din an īn an creste si numarul crimelor descoperite.

Alte directii de activitate a inspectorului de sector

de politie

Īn ultimii ani īn capitala RM a crescut brusc numarul īncalcarilor prevazute īn cap.7 al CCA RM "Contraventie administrative din domeniul ocrotirii mediului īnconjurator ...", asa se īncalca des legislatia funciara (art.52 CCA RM), taierea legala, vatamarea arborilor si arbustilor (art. 65,66 CCA RM), prevazute de capitolul 2 CCA RM "Contraventiile administrative din domeniul gospodariei comunale ...", se construiesc benevol cladiri pentru necesitatile gospodaresti si pentru spatiul locativ ( art.149 CCA RM); la fiecare pas pe strazile orasului se admit īncalcari prevazute de cap.12 CCA RM "Contraventiile administrative din domeniul comertului finantelor si industriei mestesugaresti"

Socot ca aceasta este "boala" a societatii, dar si ea merita a fi vindecata. Asa de inspectorii de sector numai din comisariatul de politie Buiucani au fost pregatite īn anul 2000 , 12 materiale pentru taierea nelegitima a copacillor si persoanele au fost trase la raspundere penala, 17 persoane au fost atrase la raspunderea penala pentru constructie benevola, au fost atrase la raspundere administrative pentru contraventii din domeniul comertului 348 de persoane.

Lucrul ce se petrece īn aceste directii de inspectorii de sector de politie a adus la aceea ca īn sector comertul particular practic e numai la pietile stabilite de organele auto administrarii locale, practic nu se taie ilegal copacii īn zonele verzi de odihna, starea sanitar - epidimiologica a sectorului este la nivelul cerintelor organelor de stat. Reiesind din cele expuse mai sus am ajuns la concluzia ca directiile de activitate a ISP sīnt foarte diverse. Deaceea nu pot sa accentueze si activitatea a ISP cu privire la sistemul de autorizare, sistemul de pasapoarte s.am.d. la care īn lucrul sau deasemenea atrage atentia cuvenita.

C A P I T O L U L 3

Activitatea inspectorului de politie privind cercetarea

infractiunilor conform formei protololare

Prin Legile Constitutiei RM din 9 decembrie 1994; 6 iunie 1995; 13 martie 1996; "Cu privire la unele modificari si completari īn unele acte legislative "īn codul de procedura penala a RM la capitolul "Forma protocolara de pregatire prejudiciara a materialelor despre infractiuni" au fost īntroduse unele modificari si completari, care simplifica procedura cercetarii penale si dau posibilitate organelor Afacerilor Interne la participarea cercetarii unor cauze penale fara taraganare a termenilor de cercetare penala si atragere la timp a infractorilor la raspundere penala.

Extras: Din Codul de Procedura Penala a RM, conform modificarilor si completarilor introduse prin Legile RM din 9 decembrie 1994; 6 iunie 1995; 3 martie 1996.

TITLUL AL OPTULEA

Capitolul treizeci si patru

Forma protocolara de pregatire prejudiciara a

materialelor

Articolul 370 Procedura juridica.

Procedura judiciara īn cauzele penale flagrante prevazute de articolele 110,111, partile īntīi si trei ale articolelor 119,120,124,126,1261, 130,136, partile īntīi ale articolelor 1602, 1603, articolul 166, partea īntīi a art. 167, 170, partile īntīi si doi ale articolului 171, partea īntīi a articolului 1742, partile īntīi si doi ale art. 177, 180, partea īntīi a art. 182, articolele 1903, 198,204, partea īntīi a art. 2041, art. 205,2051, partea īntīi a art. 206,207,211, partea īntīi a art. 2111, partile īntīi si doi ale art. 218,214,219,225, pīrtile īntīi ale art. 2251, 2252, 2253, parte īntīi a art. 2254, 2255, 2256, 2257, 2261, 226, 227, partea īntīi a art. 2271, 2272, 228, partea īntīi a art. 230, 2301, 231. 236, 237, 2371, din Codul penal este stabilita prin regulile generale ale prezentului Cod cu derogarile de articole capitolului de fata.

Articolul 370 - īn redactia Legii din 9 decembrie 1994 ( Monitorul oficial, 1995, nr. 9, art. 92) cu modificarile īntroduse prin Legile din 6 iunie 1995 si 13 martie 1996 (Monitorul oficial, 1995, nr, 41-42, art. 469; 1996, nr.23-24, art. 257).

2. Titlul si aliniatul doi ale art. 371 - cu modificarile introduse prin Legea din 9 decembrie 1994 (Monitorul oficial, 1995,nr.9, art.92).

Articolul 371. Modul de trimitere a materialelor la procuror.

Īn cauzele referitoare la infractiunile, enumerate īn art. 370 a prezentului Cod , organele de cercetare penala stabilesc īn termen de de cel mult zece zile circumstantele īn care a fost comisa infractiunea si identitatea infractorului, primesc explicatii de la infractor, de la martorii oculari si de la alte persoane, cer o informatie īn care sa se arate daca infractorul are sau nu antecedente penale o referinta de la locul de lucru sau de īnvatatura si alte materiale, ce au importanta pentru ezaminarea principiilor īn instanta de judecata.

De la infractor se iau un aranjament de a se prezenta si la citatia organelor de cercetare penala a procurorului si a instantei judecatoresti de a le pune la curent īn caz de schimbare a domiciliului.

Privitor la circumstantele īn care a fost comisa infractiunea se īntocmeste un proces-verbal, īn care se indica: timpul si locul schimbarii; cine a īntocmit procesul - verbal; date privitoare la persoana infractorului; locul si timpul comiterii infractiunii, procedeele ti motivele savīrsirii ei, consrcintele ei ti alte circumstante esentiale; datele reale, se vadesc prezenta infractorului la un articol din Codul penal. La procesul - verbal se anexeaza toate materialele precum si īn lista persoanelor ce le urmeaza sa fie citate īn instanta de judecata.

1.Articolul 371 - īn redactia Ucazului din 20 februarie 1985 (Vestile RSSM, 1985, nr.2, art.12)

Considerīnd materiale adunate ca fiind insuficiente, seful organului d cercetare penala aproba procesul verbal si prezinta infractorului toate materialele spre a lua cunostinta de ele, facīndu-se despre acest fapt īn procesul verbal mentiunea respectiva adeverita prin semnatura infractorului.

Luīnd cunostinta de materialele infractorului, benefeciaza de drepturile prevazute la articolele 178 si 181 din prezentul Cod.

Dupa ce infractorul ia cunostinta de materiale, acestea sunt trimise īmpreuna cu procesul - verbal, la procuror.

Aliniatele patru - sase ale art.371 - īn redactia Legii din 9 decembrie 1994 (Monitorul oficial, 1995, nr.9,art.92).

Articolul 372. Trimiterea cauzei penale īn instanta de judecata.

Primind materialele de la organul de cercetare penala īn conditiile articolului 371 din prezentul Cod si considerīndu-le suficiente, procurorul sau loctiitorul lui intenteaza cauza penala si formuleaza īnvinuirea īn conformitate cu prevederile capitolului al doisprezecelea din prezentul Cod si trimite cauza penala instantei de judecata conform prevedirol art.192. Īn acest caz poate fi aleasa masura de constrīngere indicata la art. 73 din prezentul Cod1

Articoll 372 - īn redactia Legii din 9 decembrie 1994 (Monitorul oficial, 1995, nr.9,art.92), cu modificarile, īntroduse prin Legea din 15 iunie 1995 (Monitorul oficial, 1995, nr.38-39, art. 421).

Articolul 373 - īn redactia Legea din 9 decembrie 1994 (Monitorul oficial, 1995, nr.9, art. 92).

Articolul 373. Cercetarea penala si ancheta preliminara.

Daca īn termenul de zece zile este imposibila clarificarea circumstantelor esentiale ale infractiunillor enumerate īn art. 370 din prezentul Cod, organul de cercetare penala sau de ancheta preliminara intenteaza un proces penal care se efectueaza īn conformitate cu art. 107 din prezentul Cod, cercetarea penala sau ancheta preliminara īntr-un termen de o luna.

Īn acelas mod se efectueaza se cercetarea penala sau ancheta preliminara īn cauzele intentate de procuror.

Articolul 376. Examinarea cauzei penale īn instanta de judecata.

Cauzele penale referitoare la infractiunile indicate īn art. 370 din prezentul Cod sunt examinate īn instanta de judecata īntr-un termen de cel mult 10 zile de la data īntaririi cauzei penale īn instanta de judecata.

Executarea stricta a cerintelor Capitolului XXXIL al Codului de procedura al RM presupune desfasurarea pe scara larga a pregatirii profesionale a corpului de comanda, orientarea fundamentala a tuturor organelor de cercetare penala catre indispensabillitatea practicarii acestei proceduri simplificate si consolidarea disciplinei excutorilor la toate nivelurile.

Pregatirea prejudiciara a materialelor despre infractiuni īn baza procesului verbal conform art.370 - 371 CPP al RM īn continuare: procedura protocolara reprezinta o forma simplificata a procesului de cercetari penale si urmareste scopul accelerarii substantiale a lucrului de combatere a criminalitatii din contul reducerii intervalului de timp dintre momentul savīrsirii infractiunii si momentul aplicarii masurilor de pedeapsa asupra infractorului.

Procedura protocolara poate fi aplicata numai asupra infractiunilor, enumerate īn art. 370 CPP al RM, care au fost savīrsite īn conditii vadite , adica atunci cīnd infractorul a fost identificat de la bun īnceput , timp de 3-5 zile, iar vina lui deasemenea este evinta si nu necesita efectuarea cercetarilor penale sau anchete preliminare.

Termenul de zece zile, stabilit de art. 371 CPP al RM īncepe din ziua depistarii si se termina cu ziua aprobarii procesului verbal de catrre conducatorii organelor de cercetare penala si transmiterii procesului verbal la procuror.

Prelungirea termenului este interzisa.

Efectuarea pe parcursul procedurii protocolare a unor actiuni procesual - penale, asa ca interogarea, confruntarea, perchezitia la domiciliu, deasemenea expertizelor si actele se interzice, īn afara de cercetarea infractiunii la fata locului cu tocmirea procesului verbal respectiv si perchezitionarea personala a infractorului la momentul identificarii lui.

Aplicarea masurilor preventive asupra infractorului la faza procedurii protocolare nu se admite. Dupa semnarea angajamentului, īn scopul comaterii intentiilor infractorului de a nu se prezenta la citatia organelor d cercetare penala, a procurorului si instantei de judecata, lui i se explica faptul ca īn caz de violare a angajamentului poate fi intentat dosar penal cu aplicarea masurilor preventive.

Procesul verbal despre circumstantele infractiunii se īntocmeste īn doua exemplare: originalul se anexeaza la materialele procedurii protocolare, iar copia se expediaza la materialele procedurii protocolare, iat copia se expediaza procurorului īn timp de 24 de ore. Īn caz daca la savīrsirea infractiunii au participat 2 sau mai multi infractori, procesul verbal se īntocmette pentru fiecare infractor aparte.

Refuzul infractorului de la semnarea procesului verbal, dupa luarea cunostintei cu materialele īn cauza , se īntocmeste īn conformitate cu cerintele art. 124 CPP al RM.

Īn caz daca infrctorii insista la participarea aparatorului, organul de cercetare penala este dator sa asigure respectarea cerintelor art.43,178 CPP al RM.

Īn toate cazurile referitoare la infractiunile enumerate īn art. 107 al aceluias cod se efectuiaza ancheta preliminara. Chiar si atunci cīnd infractorul este sanator fizic si psihic, īnsa este evident ca timp de zece zile din motive obiective nu-i posibila determinarea tutror circumstantelor esentiale ale crimei savīrsite sau tinīnd cont de personalitatea infractorului apare necesitatea efectuarii unor actiuni procesul - verbale ori aplicarii masurilor preventive, de la bun īnceput se intenteaza dosarul penal si se efectuiaza cercetarea penala pe baze generale.

Īndrumari metodice MAI al RM, 1995 "Cu privire la cercetarea infractiunilor conform formei protocolare"

Daca pe parcursul procedurii protocolare se va stabili se va stabili ca infractoul a mai savīrsi o crima din cele enumerate īn art. 370 al CPP al RM, pregatirea prejudiciara se efectuiaza paralel īn conformitate cu cerintele art. 371 al aceluias Cod.

Atunci cīnd pe parcursul procedurii protocolare se va stabili, ca infractorul a savīrsit o alta crima necuprinsa īn art. 370 CPP al RM , urmeaza intentarea dosarului penal, la care se anexeaza toate materialele despre orice infractiune savīrtita de el, cu efectuarea cercetarilor penale ori anchetei preliminare pe baze generale.

Neajunsurile īn lucru pe dosarele cercetarii pregatite conform formei protocolare.

Necorespunderea unor acte legislative - Constitutiei RM

Conform art. 27 al. 2 al Constitutiei RM "Oricarui cetatean al RM īi este asigurt dreptul de a-i stabili domiciliu sau resedentia īn orice localitate din tara, de a iesi, de a emigra si de a reveni īn tara".

Reiesind din comentariul procuraturii Generale a RM orice cetatean a RM are dreptul, neluand īn atentie locul vizei de resedinta, o are sau nu, sa traiasca īn orice loc ales de el.

Socot acest comentariu gresit din urmatoarele considerente:

a)       Viza de resedinta nu este anulata. Acest fapt, dīndu-i persoanei posibilitatea de alegere a locului de trai conform al. 2 art. 27 al Constitutiei RM, īl obliga sa domicilieze conform vizei de resedinta la locul ales de persoana. Persoana conform aceluias articol alConstitutiei are tot dreptul sa-si schimbe locul de resedinta dupa parerea sa, si nimeni nu are dreptul conform art. 27 al Constitutiei RM s-o īmpiedice, dar aceasta n-o elibereaza de la evidenta.

b)      Lipsa vizei de resedinta da posibilitatea cetatenilor cu īnclinatii criminale sa duca un mod de viata antisocial, sa savīrseasca crime, totodata īngreunīnd lucrul politiei la stabilirea criminalilor si recrutilor care se afla īn cautare, etc.

Eschivarea de la pregatirea prejudiciara a metrialelor despre infractiuni conform formei protocolare de cercetare

Pregatirea prejudiciara a materialelor despre infractiuni conform formei protocolare este depusa pe toate sectiunile inspectorilor de sector. Altele sectiuni de la acest lucru s-au retras din diferite motive.

Socot ca principalul motiv ce duce la eschivarea de la lucru īn aceasta directie este lipsa experientei si frica colaboratorilor la studierea acestui lucru. Totodata socot ca ar fi necesat de a ridica cerintele conducatorilor organelor de cercetare penala si la celelalte sectiuni a organului de cercetare penala. Numai īn asa caz lucrul īn directia studiata va fi la nivelul cuvenit.

I  N C H E E R E

Īn prezenta teza a fost aratata organizarea serviciului inspectorului de sector al Republicii Moldova, sarcinile si principiile de activitate a inspectorului de sector de politie in dezvaluirea activitaatii de profilaxie generala si individuala, īn lupta cu criminalitatea si contraventiile administrative.

Au fost studiate legile si actele legislative de care se conduce īn activitatea sa inspectorul de sector de politie.

Au fost studiate directiile de activitate a inspectorului de sector de politie asa ca activitatea la mentinerea ordinii publice:

īn combaterea betiei, alcoolismului, narcomaniei si toxicomaniei; la examinarea reclamatiilor, declaratiilor si comunicarilor despre infractiuni si contraventii administrative; combaterea si descoperirea crimelor.

A fost atrasa atentia la rolul inspectorului de sector de politie pe sectorul deservit, conlucrarea lui cu alte servicii ale organului de politie, cīt si cu alte departamente si comunitati obstesti.

Indicānd drepturile, a fost atrasa atentia si la obligatiunile inspectorului de sector de politie, executarea carora la nivelul cuvenit ridica autoritatea organelor de politie si stima populatiei catre inspectorul de sector de politie.

Numai conlucrarea strānsa cu populatia de pe sector, plus autoritatea li stima catre sectorist aduc rezultate pozitive īn lucru.

Īn īncheiere as vrea atrag atentia la pregatirea profesionala a inspectorului de sector . Īn timpul de fata la comisariatele de politie executa functia de inspectori de sectori de politie colaboratorii care nu au studii speciale juridice. Dar cum se vede din continutul tezei obligatiunile inspectorului de sector de politie sunt foarte multilaterale si diverse si īn fiecare caz el este obligat sa primeasca o hotarīre corecta īn corespundere cu legilatia.

De asemenea ar fi de dorit ca functia de inspector s-o execute numai colaboratorii pregatiti si cu studii juridice.

Numai atunci s-ar putea spune ca inspectorul de sector de politie este "stapin" pe sectorul deservit. si daca asa a fi, atunci va fi si stima catre colabporatorii politiei, si populatia republicii ar fi asigurata de la crima si contraventii administrative.

BIBLIOGRAFIA

CONSTITUTIA REPUBLICII MOLDOVA adopta la 29 iulie 1994, Editor Directia de Stat pentru Asigurarea Informationala MOLDPRES, Chisinau, 1994

Legea R M "Cu privire la politie" din 18 decembrie 1990

Codul cu privire la contraventiile adiminstrative, text cu modificari si completari la data 1 decembrie 1996, "CUANT", Chisinau 1996

Codul cu procedura npenala, text cu modificari la data de 1 august 1996, "CUANT", Chisinau 1997

Legea din 9 decembrie 1994, Monitorul oficial, 1995, nr. 9

Legea din 6 iunie 1995, Monitorul oficial, 1995, nr. 41-42

Legea din 13 martie 1996, Monitorul oficial, 1996, nr. 23-24

Legea din 15 iunie 1995, Monitorul oficial, 1995, nr. 38-39

Ordinul MAI R M nr. 256 din 12 noiembrie anul 1999, privind aprobarea regulamentului postului de politie.

Ordinul MAI R M nr. 286 din 05. 11. 97 "Cu privire la lucrul cu plingerile, petiile si solicitarile cetatenilor parveniti in organele si subdiviziunile MAI R M"

Ordinul MAI R M si Procuraturii Generale al R M nr. 401-11/45 din 28 septembrie 1992 "Cu privire la lucrul cu informatiile despre infractiuni parvenit in organele de politie"

Ordinul comun al MAI R M si Procuraturii Generale al R M nr. 12/2 din 29 ianuarie 1996 "Cu privire la unele modificari in ordinul nr. 401- 11/45 din 28 septembrie 1992"

Codul Penal al R M, cu modificari si completari pina la data de 1 martie 1994, Chisinau 1994.

Legea Republicii Sovietice Socialiste Moldova nr. 487-XXI "Cu privire la reabilitarrea sociala a bolnavilor de alcoolism cronic, de narcomanie, sau de toxicomanie", Chisinau, 7 februarie 1991.

Hotarirea Sovietului Suprem al R.S.S. Moldova nr. 530-XXI din 5 martie 1991, despre punerea in vigoare si modul de aplicare a Legii R.S.S. Moldova "Cu privire la reabilitarea sociala a bolnavilor de alcoolism cronic, de narcomanie, sau de toxicomanie", Chisinau

Indrumari metodice ale MAI R M, Directia Securitatii Publice, "Cu privire la cercetarea infractiunilor conform formei protocolare", 1995

Вопросы совершенствования деятельности учасковых инспектора милицииб сборник Н. 1. МВД СССР, Москва 1998.

Document Info


Accesari: 5707
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )