Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Analiza tabloului de finantare

Marketing


Analiza tabloului de finantare

Tabloul de finantare a activitatii unui agent economic este ilustrat de continutul bilantului īn care soldurile conturilor patrimoniale sunt restructurate prin prisma asigurarii posibilitatii de a determina urmatorii indicatori financiari:- fondul de rulment financiar sau fondul de rulment permanent (FR);

- fondul de rulment propriu (FRP);

- fondul de rulment īmprumutat (FRĪ);

- fondul de rulment total (FRT);

- necesarul sau nevoia de fond de rulment permanent (NFR);

- trezoreria neta (TN);

- capacitatea de autofinantare realizata (CAF);

- capacitatea de autofinantare necesara (CAFN).

Īn scopul determinarii acestor indicatori se are īn vedere continutul financiar al bilantului care este relevat prin reasezarea grupelor si posturilor structurale ale bilantului, dupa repartizarea rezultatului net al exercitiului financiar. Regruparea este realizata conform criteriului de durata a existentei grupelor si posturilor: nevoile si resursele financiare constituite pentru o durata mai mare de un an, sunt considerate permanente, īn timp ce nevoile si resursele financiare care privesc perioade scadente mai mici de un an sunt clasate ca temporare.

Īn anumite situatii particulare este posibil ca o parte a provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli sa fie constituite pentru perioade mai mari de un an si evident, īn aceste conditii, provizioanele respective vor fi evidentiate īn categoria resurselor stabile.

Tabloul de finantare

Nevoi permanente sau nevoi stabile formate din activele imobilizate:

- imobilizari necorporale

- imobilizari corporale

- imobilizari financiare

Nevoi temporare sau nevoi ciclice (active curente) formate din active circulante si active de regularizare-curente (cheltuieli īn avans):

- active circulante:

- stocuri

- creante

- investitii financiare pe termen scurt

- casa si conturi la banci

- cheltuieli īn avans

Resurse permanente sau resurse stabile (capitaluri permanente) formate din:

- capitaluri proprii (inclusiv patrimoniul public daca este cazul)

- datorii ce trebuie platite īntr-o perioada mai mare de un an

- subventii pentru investitii

Resurse temporare sau resurse ciclice (datorii curente) formate din datorii ce trebuie platite īntr-o perioada de pāna la un an si pasive de regularizare-curente (provizioane pentru riscuri si cheltuieli si, venituri īnregistrate īn avans):

- datorii ce trebuie platite īntr-o perioada de pāna la un an:

- īmprumuturi din emisiuni de obligatiuni

- credite bancare pe termen lung

- furnizori neachitati

- efecte de platit

- clienti-creditori

- datorii fiscale

- datorii catre salariati

- protectia sociala

- dividende datorate

- credite bancare pe termen scurt acordate de banca pentru nevoi temporare

- dobānzi de platit

- provizioane pentru riscuri si cheltuieli

- venituri īnregistrate īn avans

Structura financiara a bilantului sau a tabloului de finantare, prezentata de un agent economic la un moment dat, ofera informatiile necesare pentru a ne putea pronunta atāt asupra echilibrului financiar pe termen lung (pentru o perioada mai mare de un an), prin luarea īn consideratie a nevoilor si resurselor permanente (stabile), cāt si asupra echilibrului financiar pe termen scurt (pentru o perioada de pāna la un an) pe baza nevoilor si resurselor temporare (ciclice).

Cele doua tipuri de echilibre financiare sunt īntr-o relatie de conditionare reciproca. Echilibrul financiar pe termen scurt este īn acelasi timp o premisa a echilibrului financiar pe termen lung si invers.

Īn situatia īn care resursele permanente ale unui agent economic depasesc nevoile permanente, acesta beneficiaza de un excedent financiar sub forma fondului de rulment financiar sau a fondului de rulment permanent ( FR ),

FR = Resurse permanente - Nevoi permanente

Aceasta expresie a fondului de rulment mai este denumita si fond de rulment net.

FR = Nevoi temporare - Resurse temporare

Existenta unui fond de rulment pozitiv atesta un echilibru financiar functional deoarece resursele permanente finanteaza īn totalitate nevoile permanente si asigura totodata un surplus care poate fi utilizat pentru acoperirea unei parti din nevoile temporare, diminuānd riscurile ce pot apare pe termen scurt.

Indicatorul care exprima īn mod corect libertatea de decizie a managerului pentru finantarea nevoilor permanente este fondul de rulment propriu ( FRP ), care se determina ca diferenta īntre capitalurile proprii si asimilate si nevoile permanente (activele imobilizate) si care īn conditii minime de echilibru financiar este nul, deci nu īnregistreaza o marime negativa,

FRP = Capitaluri proprii si asimilate - Nevoi permanente , sau

FRP = (Resurse permanente - Datorii ce trebuie platite īntr-o perioada mai mare de un an) - Nevoi permanente

Se mentioneaza ca, īn categoria capitalurilor proprii asimilate se au īn vedere subventiile pentru investitii (subventii guvernamentale si alte resurse primite pentru finantarea investitiilor, precum si a imobilizarilor primite cu titlu gratuit).

Īn mod corespunzator se recurge si la calculul Fondului de rulment īmprumutat ( FRĪ) care se obtine astfel:

FRĪ = FR - FRP = Datorii ce trebuie platite īntr-o perioada mai mare de un an

Forma financiara a fondului de rulment care exprima īn ansamblu posibilitatile banesti antrenate īn activitatea economica curenta este dimensionata prin fondul de rulment total ( FRT ) care este echivalent cu nevoile temporare,

FRT = Total active - Nevoi permanente

FRT = Active circulante + Cheltuieli īn avans =

= Nevoi temporare = Active curente

Analiza echilibrului financiar poate fi abordata si prin compararea fondului de rulment permanent sau financiar ( FR ) cu necesarul de fond de rulment permanent ( NFR ).

Indicatorul denumit necesarul de fond de rulment permanent (NFR) se calculeaza pe baza urmatoarei relatii:

Se considera o situatie financiara echilibrata atunci cānd .

Diferenta dintre fondul de rulment permanent sau financiar si necesarul aferent reprezinta trezoreria neta ( TN ): TN = FR - NFR sau,

TN = Disponibilitati banesti din - Credite bancare pe termen scurt

casa si conturi la banci

Daca fondul de rulment permanent depaseste marimea necesarului de fond de rulment permanent, agentul economic dispune la īncheierea exercitiului financiar de o trezorerie neta pozitiva, de un excedent financiar, care-i asigura autonomia financiara si respectiv echilibrul financiar pe termen scurt.

Īn situatia īn care trezoreria neta este negativa, fondul de rulment permanent este mai mic decāt necesarul de fond de rulment, agentul economic respectiv recurge la masura de a contracta credite bancare pe termen scurt pentru acoperirea financiara a nevoilor temporare.

Prin urmare, cānd trezoreria neta este negativa se semnaleaza un dezechilibru financiar la īncheierea exercitiului, care a fost acoperit prin credite pe termen scurt, crescānd astfel dependenta fata de sistemul bancar.

Analiza īn dinamica a trezoreriei nete ne permite sa cunoastem fluxul de mijloace banesti cunoscut si sub denumirea de "cash-flow",

Un flux banesc pozitiv ne permite sa apreciem ca exista o capacitate de finantare īn crestere, o prosperitate financiara care asigura o posibila crestere economica.

Starea de echilibru sau de dezechilibru financiar este atestata si pe baza nivelului indicatorilor care se refera la capacitatea de autofinantare.

Capacitatea de autofinantare realizata (CAF) cuantifica proportia efectiva īn care fondul de rulment financiar sau fondul de rulment permanent (FR) acopera nevoile temporare,

Capacitatea de autofinantare necesara (CAFN) se calculeaza prin raportarea necesarului de fond de rulment permanent la nevoile temporare iar expresia sa cifrica dimensioneaza limita operationala optima peste care se apreciaza existenta unei stari de echilibru financiar,


Document Info


Accesari: 13374
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )