Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
EXERCITIU DE STUDII DE CAZ PRIVIND EMBLEMA

Marketing
Exercitiu de studii de caz privind emblemaExercitiu de grup

Timp: 40 de minute

Documente puse la dispozitie

  • Regulamentul privind folosirea emblemei
  • Reguli de baza ale Conventiilor si Protocoalelor;

Instructiuni pentru moderator

Oferiti grupurilor un anumit numar de studii de caz , la alegerea dumneavoastra, de exemplu, grupul unu lucreaza la cazurile 4-6 , grupul 2, la cazurile 1-3.

Cereti grupurilor sa-si scrie raspunsurile pe coli mari de hârtie (flipchart). Acestea ar putea, ulterior, sa fie afisate pe pereti pentru a putea fi studiate si a se face referire la ele pe durata seminarului si pentru a stabili o atmosfera creativa în sala.

Spuneti reprezentantilor grupurilor ca au la dispozitie 5-10 minute pentru raportul privind activitatea grupului, care urmeaza a constitui un exercitiu separat (de vorbit în public) în cadrul exercitiului de ansamblu. Ţineti minte ca este un curs pentru persoane care se vor ocupa de difuzare, iar modul în care se transmite un mesaj este la fel de important ca si continutul sau.

Un mod alternativ de a urmari discutiile din grup ar putea consta în a încuraja grupurile care nu raporteaza pe marginea unui anumit caz, sa puna întrebari si sa dezbata raspunsurile oferite de raportori. Termenul "sa dezbata" înseamna ca de la grupuri se asteapta sa se implice, fata în fata, într-un schimb de idei, si sa-si apere punctele de vedere. În aceasta faza, moderatorul nu trebuie sa adopte nici o pozitie, ci doar sa conduca dezbaterile.

Cazul numarul 1

În timpul unei campanii electorale, un partid politic promite ca va creste în mod substantial bugetul national pentru programe de sanatate si securitate sociala, daca vor fi alesi candidatii sai. Pentru a face cunoscuta aceasta tema, partidul tipareste mii de pliante care prezinta clar masurile administrative si legislative pe care îsi propune sa le adopte. Acesti fluturasi sunt ilustrati cu o cruce rosie - cu brate de lungime inegala - pe care apare simbolul monedei nationale si cuvintele "mai mult" cu caractere îngrosate.

a)        În acest caz, crucea rosie este folosita ca semn indicativ sau de protectie?

b)        Ne aflam în prezenta unui caz de abuz de emblema?

c)        Daca da, ce fel (specificati tipul de abuz)?

d)        Daca da, ce masuri ar trebui luate? De catre cine?

e)        Conteaza faptul ca bratele crucii nu au dimensiuni egale?

Cazul numarul 2

Emblema de cruce rosie apare de câteva ori într-un film de aventuri despre care producatorii spun clar ca este pura fictiune. La un moment dat, emblema apare pe un elicopter folosit pentru rapirea unuia dintre personajele filmului si, în alta scena, ea apare împreuna cu cuvintele "bunuri medicale" pe saci care contin, de fapt, opiu.

a)        Credeti ca ne aflam în prezenta unui abuz de emblema?

b)        Producatorii filmului sunt scutiti de responsabilitate daca mentioneaza ca acesta este o opera de fictiune?

c)        Daca estimati ca s-a savârsit un abuz de emblema, aratati posibilele riscuri existente.d)        Ce masuri trebuie luate si de catre cine?

Cazul numarul 3

În timpul unui conflict între Sildavia si Borduria, Fratia Gardienilor care conduce Sceptrul lui Ottokai (o organizatie caritabila foarte activa în Sildavia) pune la dispozitia serviciilor medicale ale armatei regale, un numar de doctori si brancardieri.

a)        Acest personal are dreptul la protectia conferita de emblema de cruce rosie?

b)        Daca da, în ce conditii? Daca nu, de ce?

c)        În timp de pace, ar avea dreptul de a purta emblemele? Nici macar daca acestea sunt de dimensiuni foarte mici?

Cazul numarul 4

În urma unui atac al inamicului, un post de prim ajutor se gaseste brusc exact lânga linia frontului. Deoarece unii dintre raniti nu pot fi evacuati, doctorul care coordoneaza postul decide sa dea jos toate emblemele si sa camufleze postul cât se poate de bine, cu speranta ca acesta nu va fi descoperit de trupele inamice.

a)        Este acest lucru legal?

b)        Ranitii din post îsi pierd dreptul la protectie?

Cazul numarul 5

În timpul unei campanii de colecta de fonduri destinate unor programe vitale, medicale si de asistenta, o Societate Nationala negociaza un acord cu un producator de bauturi îmbuteliate. În contract se mentioneaza ca producatorul va avea grija de campania de colecta de fonduri a Societatii Nationale, capacele vor purta emblema, iar Societatea Nationala va primii 1% din pretul de vânzare, pentru fiecare capac returnat Societatii Nationale de catre consumator.

Ce parere aveti de acest acord?

Cazul numarul 6

Într-o tara sfâsiata de razboi civil , o societate numita "Organizatie de ajutor" a fost înfiintata de rebeli si actioneaza ca o Societate Nationala de Cruce Rosie. De asemenea, foloseste emblema.

a)        Se poate ca emblema sa fie folosita într-un razboi civil?

b)        Poate aceasta "Organizatie de ajutor" sa foloseasca emblema? Daca da în ce conditii?

Exercitiu de studii de caz privind emblema

Raspunsuri posibile

Cazul numarul 1

a)        În mod clar, indicativ, intentia este de a sugera o legatura cu Crucea Rosie, sau, cel putin, cu activitatile medicale (vezi cazul ambulantelor si posturilor de prim ajutor)

b)        Da.

c)        Vezi folosirea de catre cei care nu au acest drept (încalcarea Principiilor Impartialitatii si Neutralitatii)

d)        În primul rând, Societatea Nationala ar trebui sa încerce obtinerea unui acord de conciliere. Daca nu reuseste, exista urmatoarele posibilitati:

Societatea poate sa semnaleze cazul autoritatilor

Autoritatile pot lua masuri administrative sau penale

CICR poate aborda cazul împreuna cu Societatea Nationala sau direct cu autoritatile

e)        Nu. Bratele trebuie sa se intersecteze la mijloc (Articolul 5 din Regulament). Mai mult, nuanta de rosu nu este precizata. Orice folosire neautorizata a crucii rosii pe un fundal alb constituie un abuz de emblema.

Cazul numarul 2

a)        Da (Vezi I/53). Emblema a fost folosita în mod neautorizat, atât în film, cât si în realitate.

b)        Nu

c)        Urmatoarele riscuri si consecinte:

Emblema îsi poate pierde complet semnificatia pentru cei care vad filmul, si, deci, pentru publicul general (pierderea "reflexului" pe care ar trebui sa-l produca simpla vedere a emblemei).Se pot lua masuri administrative si penale, cazul poate fi semnalizat autoritatilor, s-ar putea sa fie necesar ca regulile referitoare la folosirea emblemei sa fie facute cunoscute mai bine.

d) Societatea Nationala ar trebui sa faca urmatorii pasi: sa raporteze cazul autoritatilor ; sa profite de aceasta ocazie pentru a reaminti publicului regulile de baza privind folosirea emblemei si motivele pentru care trebuie respectate aceste reguli (de exemplu, cazul în care a fost implicata Crucea Rosie din Noua Zeelanda); sa solicite producatorilor inserarea unui avertisment în genericul de deschidere al filmului, care sa informeze ca, în film, emblema este folosita în mod gresit (actiune întreprinsa de Societatile Nationale din Canada, Franta si Statele Unite).

Statul ar trebui sa îi dea în judecata pe producatori, sa interzica distribuirea si prezentarea filmului si sa confiste toate copiile acestuia.

CICR ar trebui sa raspunda la toate întrebarile juridice puse de Societatile Nationale si, posibil, sa continue difuzarea si sa ofere sugestii în legatura cu acest program, sa sprijine eforturile Societatilor Nationale de a determina statul sa actioneze în justitie astfel de cazuri.

Cazul numarul 3

a)        Da.

b)        Cu urmatoarele conditii:

Fratia trebuie sa fie recunoscuta ca societate de ajutorare auxiliara a serviciilor militare ale fortelor armate;

Voluntarii sai trebuie sa desfasoare în exclusivitate activitati medicale;

Ei trebuie sa fie autorizati în acest sens de autoritatile medicale;

Ei trebuie sa fie sub comanda autoritatilor militare si, deci, sa fie integrati, ca atare în personalul medical militar;

c)        Nu. Fratia are statutul unei " alte societati de ajutor voluntar" mentionata în I/26. Astfel de societati nu apartin Miscarii si nu pot folosi emblema ca mijloc indicator (I/44[4])

Cazul numarul 4

a)        Da; vezi I/39 si I/42 ("în masura în care considerentele militare o permit"). Cu toate acestea, camuflajul nu poate fi folosit în nici un caz pentru a masca instalatiile militare ofensive;

b)        Nu. Dar protectia lor ar fi pur teoretica;

Cazul numarul 5

Un astfel de acord este contrar urmatoarelor articole ale Conventiei:

II/44 (activitatile trebuie sa fie în conformitate cu Principiile Fundamentale);

IV/44 (activitatile de colecta de fonduri nu fac parte din aceste exceptii);

I/53 (folosirea emblemei de catre societati comerciale)

NB: regulamentul din 1991, care prevede câteva posibilitati limitate referitoare la campaniile de colecta de fonduri, este mai putin strict decât prevederile Conventiilor. Cu toate acestea, acordul în cauza reprezinta un abuz deoarece contravine Regulamentului din 1991 (art. 23[4];24, cu exceptia pgf. 2).

­Cazul numarul 6

a)        Da, în conditiile articolului comun 3[2] si articolului 12 (PA II);

b)        Da, cu urmatoarele conditii:

Activitatile respective sa fie strict medicale;

Organizatia umanitara sa aiba permisiunea autoritatilor de a folosi emblema;

Folosirea emblemei sa se faca sub controlul autoritatilor;


Document Info


Accesari: 2063
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )