Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Esenta si dezvoltarea marketingului

Marketing


Esenta si dezvoltarea marketingului

o       Conceptul de marketingEconomia moderna se caracterizeaza printr-un schimb permanent de produse, intre persoane, organizatii si firme insa piata decide in ce masura ceea ce se produce si se cumpara. Clientul este un benificiar actual al produselor dar si un pos 343b13d ibil benificiar in viitor.

Conceptul de marketing reprezinta descrierea generala cu ajutorul caruia se caracterizeaza marketingul.

Marketingul este un proces specific economiei de piata, cuvantul marketing isi are originea in participiul prezent al verbului to market care inseamna a desfasura, a derula in permanenta tranzactii pe piata, adica a cumpara sau vinde.

Pe parcursul anilor, aceasta definitie a fost inoita periodic asistand la trei orientari principale in definitia marketingului.

O prima orientare considera marketingul ca pe un proces de schimb, prin care se directioneaza produsele de la producatori la consumatori. Aceasta orintare nu are in vedere decat activitatile desfasurate dupa producerea marfurilor.

A doua orientare considera marketingul ca un proces creator de utilitati de timp, de loc si de posesie.

A treia orientare considera marketingul ca reprezentare intregul mers al afacerilor privit din punct de vedere al clientului. Conform acestei orientari, o firma nu poate fi existenta si activa decat daca isi cunoaste clientii si marketingul satisface necesitatile si dorintele.

Definitia completa a marketingului trebuie sa tina seama ca marketingul reprezinta o problema de conceptie, atitudine si actiune.

Conceptia sau viziunea de marketing abordeaza marketingul ca un sistem de idei cu privire la satisfacerea clientilor si consumatorilor.

Atitudinea de marketing - precizeaza pozitia firmei referitoare la modul in care aceasta ar trebui sa satisfaca nevoile, necesitatile si dorintele clientilor.

Actiunea de marketing - abordeaza marketingul ca un sistem ce include metodele si mijloacele ce trebuie utilizate pt. satisfacerea necesitatilor, nevoilor si dorintelor clientilor.

Cele trei orientari cumulate pot fi concentrate in definitia : Marketingul = satisfacerea clientilor mai bine decat concurenta in conditiile obtinerii unei eficiente maxime.

Obiectivele marketingului

Sunt numeroase insa, scopul final al activitatii de marketing il constituie satisfacerea necesitatilor, nevoilor si dorintelor clientilor.

Pt. atingerea scopului final firma isi propune o serie de obiective de volum. Aceste obiective pot fi grupate astfel ;

Obiective de volum

Obiective de eficienta si performanta

Obiective de pozitie

Obiective de natura sociala

I.       Obiective de volum. Volumul profitului, indiferent de noi segmente de piata si de noi consumatori.

Obiecte de eficienta si performanta. Sunt rata profitului, inoirea produselor, diversificarea sortimentala a produselor, fidelizarea clientilor si imbunatatirea imaginii produselor.

Obiective de pozitie. Castigarea, mentinerea si sporirea catei de piata, depasirea concurentei.

Obiective de natura sociala. Obiectivele ecologice prin realizarea de produse ecologice nepoluante, ambalaje biodegradabile.

Cerintele si continutul marketingului

Marketingul are ca punct de plecare piata urmarind nevoile si cerintele consumatorilor. Aceste nevoi si cerinte trebuie identificate cercetate si selectate in conditiile unei eficiente maxime.

Pentru a indeplini acest deziderat, firma trebuie sa aiba in vedere urmatoarele elemente :

sa recunoasca faptul ca pe piata exista consumatori si cumparatori care au nevoi si dorinte bine precizate.

firma sa identifice clienti si sa cunoasca nevoile si dorintele acestora precum si comportamentul lor in consum.

firma sa satisfaca nevoile, dorintele si preferintele clientilor de pe piata tinta, selectati prin cercetare si segmentare.

Cracteristicile marketingului

Privit ca o conceptie, atitudine si actiune prezinta urmatoarele caracteristici :

a)         Flexibilitate - asigurata prin adaptarea operastiva la cerintele clientilor, urmarirea modificarii acestor cerinte si cunoasterea riguroasa a acestor modificari.

b)        Izvoare permanente, respectiv, un efort continuu de innoire si modernizare.

c)         Dinanismul manifestat prin imbogatirea si dezvoltarea activitatii de marketing, respectiv activitatile noi de marketing, metode si tehnici de lucru noi.

d)        Perfectionarea continua - apare ca urmare a asimilarii informatiilor provenite de la clienti, informatii ce trebuiesc utilizate pt. perfectionarea si dezvoltarea activitatii de marketing.

e)         Aproprierea de clienti se realizeaza prin alegerea cumparatorilor si consumatorilor ale caror cerinte pot fi satisfacute.

f)Satisfacerea clientilor si consumatorilor se realizeaza numai in momentul in care firma cunoaste foarte bine aceste necesitati si dorinte.

g)         Viziune unitara si caracter interogator - conform acestei caracteristici, nu se integreaza si se orienteaza catre consumatori si si cumparatori in scopul obtinerii unei eficiente maxime.

h)         Eficienta - conform acestei caracteristici nu permite obtinerea eficientei maxime atat pentru clienti respectiv satisfacerea necesitatilor acestora, cat si obtinerea eficientei maxime pentru firma cu eforturi rezonabile.


Document Info


Accesari: 2151
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )