Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
MARKETING ; DEFINITII; CONCEPT

Marketing


MARKETING ; DEFINITII; CONCEPT

1.1.1 CONCEPT

"Strategia prin marketing înseamna refuzul derivei."prof. dr. univ. Ion Smedescu

"Toate organizatiile au nevoie de un scop, o notiune a existentei lor asupra realizarilor, telurilor, obiectivelor  757q165h 51;i mediului adecvat, pentru acei oameni de care depinde reusita organizatiei.

Fara notiunea scopului si a directiei, cunoscând încotro trebuie sa se îndrepte si de ce, organizatia va fi purtata în vântul competitiv ca o frunza cazatoare într-o zi de toamna. si în oricare clipa, la orice influenta perena sau momentana organizatia se va simti constrânsa si va reactiona. Viata ti postura organizatiei nu vor fi determinate de catre deciziile proprii ci de decid altii pentru ea.

Suntem sortiti sa traim în medii si conditii care nu sunt creatia noastra. Din acest motiv suntem obligati sa traim în acomodari si compromis. Dar daca dezvoltam un rezonabil, clar si specific scop, putem prin efort si rezolutie sa detinem control rezonabil asupra destinului nostru."

Theodore Levitt

"Marketingul nu este doar un compartiment, ci o întreaga filozofie de afaceri. Numai acceptând acest lucru firma poate deveni o firma organizata dupa principiile marketingului modern."

Ph. Kotler

"Marketingul are o importanta atât de mare încât nu poate fi tratat ca o functie separata. El reprezinta o întreaga afacere privita din punct de vedere al rezultatului final, adica prin prisma clientului."

Peter Drucker.

"Marketingul cuprinde toate activitatile prin care o firma se adapteaza într-un mod creator la mediul în care opereaza."

Roy Corey

"Marketingul conduce la evitarea tentatiilor si capcanelor din perspectiva exigentelor economiei de piata, contribuie la asigurarea flexibilitatii si adaptabilitatii firmei în mediul social în care se integreaza."

prof. dr. univ. Ion Smedescu

Marketingul nu înseamna vânzari, ele fac parte, dar marketingul este mult mai mult.

Peter Drucker observa ca scopul marketingului este sa faca vânzarea inutila.

1.1.2 DEFINITII

Prima definitie data conceptului de marketing a fost formulata de Asociatia Americana de Marketing (înfiintata în 1973): "realizarea activitatilor economice care dirijeaza fluxul bunurilor si serviciilor de la producator la consumator sau utilizator".

Conform acestei definitii, marketingul este privit ca un concept de natura economica care implica o anumita abordare a proceselor economice, iar conceptul respectiv este un produs al activitatii practice, al realizarilor economice.

Ulterior, acestei definitii i sau adus corecturi si completari de catre cercetatori de renume, cum ar fi Philip Kotler, W.J. Stanton, A. Denner, E. Kelly. Astfel W.J. Staton defineste marketingul ca un întreg sistem de activitati economice referitoare la programarea, preturile, promovarea si distributia produselor si serviciilor menite sa satisfaca cerintele consumatorilor actuali si potentiali.

A. Denner considera ca marketing-ul cuprinde analiza permanenta a cererii, pe de o parte, pe de alta parte, stabilirea si punerea în actiune a mijloacelor de satisfacere a acesteia, în conditiile unui profit optim.

În conceptia lui Robert Barttes, marketing-ul este procesul prin care societatea, pentru a-si satisface nevoile de consum, creeaza sisteme de distributie alcatuite din participanti care, interactionând fara constrângeri tehnice (economice) si etice (sociale), înfaptuiesc tranzactii ori fluxul care determina împartirea pietei, ducând la schimburi si consum.

Una dintre definitiile frecvent invocate de specialisti este însa definitia data marketing-ului de Philip Kotler: marketingul este un proces social si managerial prin care grupurile si indivizii obtin ceea ce le trebuie si ceea ce doresc prin crearea si schimbul de produse sau valori cu alte grupuri de indivizi.

Definitia data de Philip Kotler cuprinde conceptele de baza a acestei stiinte si anume: nevoi, dorinte si cereri, produse, valoare, cost si satisfactie, schimburi, tranzactii si relatii, piete.

Asadar, marketingul reprezinta o noua optica, o noua conceptie asupra orientarii, organizarii si desfasurarii activitatilor economice si sociale. Potrivit acestei conceptii, orice activitate trebuie îndreptata în directia satisfacerii dorintelor.

Punctul de plecare în desfasurarea oricarei activitati economice si sociale trebuie sa-l constituie cercetarea nevoilor, asigurându-se o cât mai completa si eficienta satisfacere a acestora.

În acest sens pornindu-se de la piata si consumatori, autorul Backer M., considera ca "marketingul reprezinta o orientare manageriala - unii sustin ca este o filozofie în afaceri - cât si o functie economica. Acelasi autor arata ca marketingul reprezinta atât un ansamblu de activitati îndeplinite de organizatii, cât si u proces social, existent la nivel micro si macro.


Document Info


Accesari: 23802
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )