Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Mediul de marketing

Marketing


Mediul de marketingMediul external firmei

Conceptia marketingului impune firmelor sa isi desfasoare toate activitatile in relatie permanenta cu mediul.

Mediul firmei cuprinde totalitatea agentilor si fortelor care influenteaza capacitatea intreprinderii de a-si indeplini obiective 11411g615l le.

Caracteristicile mediului firmei

Mediul firmei prezinta urmatoarele caracteristici :

Complexitate - este reliefata prin faptul ca mediul este compus mai < agent si forte care actioneaza in diferite forme si modalitati a identitatii diferite.

2. Diversitate - este caracterizata prin faptul ca exista diferente intre componentele mediului atat la nivel national cat si international.

Dinanism - se caracterizeaza prin faptul ca raporturile dintre agenti si fortele ce compun mediul se gasesc intr-o miscare permanenta.

Forme ale mediului

Formele mediului in functie de caracteristicile si intensitatile schimbarilor, mediul imbraca urmatoarele forme.

1. Mediul stabil - apare atunci cand evolutia evenimentelor si rapoartelor intre companiile mediului sunt lente, calme si usor previzibile.Este mediul ideal pentru firme, dar este tot mai rar intalnit.

2. Mediul instabil - se caracterizeaza prin modificarile frecvente in majoritatea companiei sale schimbarile sunt greu de prevazut . Este mediul foarte des intalnit in economia mondiala.

3. Mediul turbulent - se caracterizeaza prin schimbarile bruste in companiile sale, schimbarile sunt greu de prevazut, este plin de primejdii si capcane, dar ofera posibilitati unor firme, care sesizeaza primejdia sa obtina rezultate deosebit de bune intr-un timp foarte scurt, este mediul caracteristic economiei tarii noastre si a tuturor tarilor aflate in perioada de tranzitie, tarii in care reformele treneaza populatia saraceste iar asistenta sociala e la pamant.

Componentele mediului firmei

Mediul firmei poate fi structurat din 3 puncte de vedere :

Din punct de vedere geografic

Dupa nivelul componentelor

In functie de raportul elementului mediului cu fir

In prezent principalul fenomen demografic cu efecte asupra marketingului il constituie imbatranirea populatiei. Cauzele acesteia sunt : scaderea natalitatii, reducerea varstei de pensionare, declinul persoanelor tinere si cresterea populatiei varstnice. Acest fenomen influenteaza piata bunurilor si serviciilor in sensul cresterii pietei bunurilor.

Gradul de urbanizare

Acesta are un rol semnificativ in conturarea mediului demografic. Cu cat este mai mare numarul populatiei care traieste la orase cu atat creste cererea de bunuri si servicii. In ultimul timp asistam la migrarea populatiei spre mediul rural, populatie cu venituri modeste care influenteaza in mod nefavorabil cererea de bunuri si servicii.

Organizarea sociala se refera la modul in care personalul actioneaza si legaturile dintre acestea. Exista 3 tipuri de organizatii sociale :

Organizarea bazata pe inrudire care are la baza familia insa natiunea de familie difera de la o tara la alta astfel:

o       in tarile dezvoltate, familia este alcatuita numai din copii si parinti.

o       In tarile salb dezvoltate, familia poate fi formata din parinti copii si bunici.

Organizarea pe clase sociale - pot fi rigide si flexibile

Organizarea dupa interese - acest tip de organizare are ca rezultat grupurile de interese organizate pe asociatii profesionale si religioase si grupuri variate pe varsta cum ar fi grupa seniorilor, juniorilor.

Factorii culturali

Cultura reprezinta comportamentele invatate, impartasite si transmise de catre membrii societatii. Ea prezinta :

Internul - format din elemente care influenteaza din interior marketingul firmei.

Externul - reprezinta ambientul factorilor exteriori ce influenteaza marketingul firmei.

Macromediul firmei

Macromediul reprezinta acea parte a mediului extern care afecteaza indirect si pe termen lung activitatea firmei. Macromediul poate fi analizat dupa modulul S.T.E.P.

S - social cultural

T - tehnologic

E - economic

P - politic institutional

S - Mediul social cultural este caracterizat de factorii sociali si culturali care influenteaza micromediul in general si consumatorii in special.

Componentele modulului social cultural:

factorii demografici

organizarea sociala

modulul cultural.

a) Factorii demografici prezinta o importanta deosebita deoarece ei reprezinta marimea populatiei, structura populatiei pe varste si gradul de urbanizare.

1. marimea populatiei si tendintele sale sunt importante pt. aprecierea pietei. Cresterea populatiei inseamna sporirea nevoilor si are un rol important in aprecierea cererii de bunuri si servicii astfel o explozie demografica conduce la aproprierea cererii 

- pe termen lung la sporirea cererii pt. locuinte, scoli, servicii.

- pe termen scurt si mediu pt. alimente imbracaminte, jucarii.

2. structura populatiei pe varste - urmatoarele caracteristici : este unica in sensul ca nu se aeamana cu altele, care este dat de numarul mare de elementele ale culturii si ale raporturile diferite intre componentele culturii. Cultura nu este transmisa pe cale biologica ci este invatata, este dinamica, are tendinta de a fi conservatoare, rezistand schimbarii si sporind continuitatea.

T - Mediul tehnologic cuprinde ansamblul cunostintelor tehnice acumulate dea lungul timpului. Pt. a face fata tendintelor tehnologice consumatorii si firmele trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte :

- accelerarea ritmului schimbarilor tehnologice ;

- posibilitatile de inovare practic nelimitate corelate, dezvoltate care genereaza diferentieri de la o firma la alta, de la o tara la alta ;

- imbunatatirea permanenta a reglementarilor in domeniul tehnologic mai ales in scopul promovarii inovatiilor, a garantarii securitatii produselor ;

- orientareaecologica in domeniul tehnologic prin eliminarea tehnologiilor, materialelor si proceselor de fabricatie poluante.

E - Mediul economic reprezinta componenta macromediului formata din grupurile si factorii de natura economica. Mediul economic este compus din venituri, structurile cheltuielilor, dezvoltarea umana, costurile, infrastructurile factorilor monetari si financiari si structura si situatia economica.

Veniturile - cu cat acestea sunt mai mari cu atat creste puterea de cumparare si implicit cererea de bunuri si servicii. Pt. a evalua puterea de cumparare se repartizeaza veniturile pe clase astfel :

o       Clasa de venituri mari este formata din consumatorii resurselor de lux.

o       Clasa cu venituri medii este formata din cei care cheltuiesc veniturile cu chibzuinta dar pot achizitiona si produse de lux.

o       Clasa cu venituri mici este formata din cei care achizitioneaza produse de prima necesitate.

o       Patura defavorizatilor alcatuita din someri, cei ce primesc ajutor de la stat care traiesc sub pragul saraciei.

Structura cheltuielilor consumatorilor

Cheltuielile sunt structurate astfel :

o       cheltuieli de prima necesitate ;

o       cheltuieli pentru sanatate ;

o       economiile ;

o       cheltuieli pentru timpul liber ;

o       cheltuieli achizitionale sau neplanificate.

Dezvoltarea umana

Se calculeaza cu ajutorul indiciilor dezvoltarii umane prin care se determina bunastarea populatiei si puterii de cumparare.

Infrastructura este alcatuita din infrastructura economica respectiv reteaua de transport, energie, comunicatii, infrastrucrura comerciala si de marketing respectiv reteaua de magazine si infrastructura financiara respectiv bancile si institutiile financiare.

Factorii monetari si financiari cuprind situatia monedei nationale, creditul, taxele si impozitele, economia de piata. Situatia monedei nationale este data decursul de schimb care reprezinta pretul la care se schimba o moneda straina contra monedei nationale.

Cursul poate fi : fix stabilit de o banca.

Creditul este important deoarece mareste posibilitatea populatiei de a achizitiona bunuri si servicii si ajuta intreprinderile sa-si mareasca fondurile financiare.

Taxele si impozitele

Cu cat nivelul acestora este mai mare cu atat se diminueaza veniturile populatiei si posibilitatea de a achizitiona marfuri si servicii.

Economiile populatiei

Cu cat acestea sunt mai mari cu atat creste cererea de buniri si servicii.

Situatia economiilor poate influenta pozitiv si negativ cererea de bunuri si servicii astfel : ocretere economica sanatoasa cu o inflatie mica sporeste cerea de bunuri si servicii.

Un nivel ridicat al inflatiei conduce la scaderea cererii de bunuri si servicii.

P - Mediul politic legal si institutional - include toate fortele politice si raporturile dintre acestea cu mediul care pot efectua activitatea de marketing. Menegerii au doua posibilitati in ceea ce priveste atitudinea fata de fortele politice :

1. Considera ca fortele politice nu pot fi influentate.

2. Pot influenta fortele politice prin eleborarea de programe si propuneri privind actele normative.

Mediul legal institutional reprezinta ansamblul legilor, reglementarilor si institutiilor care le aplica.

Reglementarile nationale care privesc marketingul se refera la calitatea produselor si serviciilor, garanmtate securitatii acestora, protejarea produselor si serviciilor, protectia consumatorului, ambalarea si etichetarea produselor.


Document Info


Accesari: 6203
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )