Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Organizarea - functie a procesului de management

Marketing


Organizarea - functie a procesului de management

            Conducerea activitatii de marketing presupune previzionarea, organizarea si coordonarea ei cu celelalte activitatii ce se desfasoara în cadrul organiza# 646h711g 5;iei, dar si antrenarea întregului personal la însusirea si adoptarea opticii de marketing, precum si controlul modului de înfaptuire a politicii de marketing elaborata în întreprindere.            Procesul complex de conducere a activitatii de marketing înseamna în primul rând, anticiparea evolutiilor posibile ale fenomenelor pietii în anumite conditii probabile, pentru o perioada de timp mai lunga sau mai scurta, deoarece "a conduce înseamna a prevedea".

            Previziunile de marketing sunt estimari ale nivelelor variantelor de marketing pentru perioadele urmatoare, pe baza evolutiei factorilor endogeni si exogeni care le influenteaza, în vederea diminuarii riscului, a evitarii incertitudinii si a încadrarii activitatii prezente într-o viziune de larga perspectiva, ceea ce permite îndeplinirea unor importante functii: "furnizarea de informatii privind tendintele posibile ale unor fenomene de piata (cerere, vânzari etc.); estimarea efectelor ce vor fi generate în viitor de catre deciziile si actiunile prezente; elaborarea alternativelor strategice si posibile de alegere a strategiei optimale". (G. Marinescu, "Previziuni de marketing" în vol. V. Munteanu - coord. -"Bazele marketingului", Editura Graphix, Iasi, 1992, p.168.).

            În al doilea rând conducerea activitatii de marketing implica constituirea unei structuri organizatorice adecvate, care sa asigure cadrul propice fiecarui membru al organizatiei, indiferent de postul si functia pe care o ocupa, de a actiona corespunzator viziunii de marketing.

            În al treilea rând, adoptarea deciziilor în optica si cu mijloacele de marketing solicita proiectarea si functionarea unui sistem informational capabil sa asigure culegerea, stocarea si prelucrarea în forma corespunzatoare a informatiilor necesare fundamentarii deciziilor.

            În al patrulea rând, în vederea corelarii, formalizarii si anticiparii deciziilor este necesara elaborarea programelor de marketing, prin care se coordoneaza strategiile si posibilitatile de marketing, înfaptuindu-se sporirea eficientei activitatii economice a organizatiei.

            În concluzie, managementul marketingului vizeaza: planificarea si organizarea activitatii de marketing, proiectarea si functionarea sistemului informational de marketing, procesul de adaptare a deciziilor de marketing si elaborarea programelor de marketing, care constituie instrumentul esential de coordonare si optimizare a eforturilor organizatiei, controlul si evaluarea activitatii de marketing.

            În amplul proces de înfaptuire a politicii globale de marketing, a strategiilor si tacticilor care o definesc, un rol deosebit revine organizarii activitatii de marketing.

            Organizarea activitatii de marketing trebuie privita atât ca proces cât si ca structura.

            Ca proces, organizarea urmareste ordonarea actiunilor ce se desfasoara în scopul realizarii obiectivelor stabilite permitând definirea si delimitarea functiunii de marketing si a componentelor ei: activitati, atributii si sarcini.

            Ca structura, organizarea urmareste gruparea activitatilor, atributiilor si sarcinilor, pe baza anumitor criterii si repartizarea acestora, în scopul înfaptuirii lor, pe grupe de lucru si persoane în vederea asigurarii în cele mai bune conditii a înfaptuirii obiectivelor fixate. Rezultatul organizarii structurale îl constituie structura organizatorica, ce permite desfasurarea întregii activitatii conform viziunii de marketing, însusita si receptata la toate nivelele, de catre toti lucratorii

            Cadrul organizatoric al desfasurarii activitatii de marketing reflecta si rolul ce se atribuie functiunii de marketing în cadrul întreprinderii, precum si gradul de încorporare a opticii de marketing.

            Organizarea activitatii de marketing exprimata în activitatile desfasurate în cadrul departamentului, directiei, compartimentului sau serviciului de marketing, este doar o componenta de marketing care reprezinta variabila controlabila a întreprinderii ce "are un rol determinant în realizarea functiilor marketingului, în stabilirea pozitiei întreprinderii în cadrul mediului ambiant" (V. Munteanu, - coord. - op. cit. p.261.), o componenta esentiala aflata sub incidenta a numerosi factori endogeni si exogeni, care impun continua ei adaptare la conditiile specifice ale fiecarei întreprinderi, în fiecare etapa a evolutiei sale.


Document Info


Accesari: 2471
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )