Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Planul de marketing

Marketing
Planul de marketing

    6.1 I 818j923i mportanta planului de marketing
    6.2 Structura si componente
    6.3 Analiza SWOT
    6.4 Pregatirea planului de marketing
    6.5 Planul de Relatii Publice si Promovare
I 818j923i ata ca am ajuns si la ultima lectie a acestui curs de marketing, in care vom studia elementele pe care le contine un plan de marketing si ce importanta are planul de marketing in afaceri.


6.1 I 818j923i mportanta planului de marketing
Pentru ca o afacere sa aiba succes aceasta trebuie sa fie cat mai bine planificata. Planificarea activitatilor de marketing, analiza pietei, conceperea produsului si a modului in care acesta va apare pe piata, estimarea cheltuielilor duc la o conturare cat mai clara a activitatilor si directiilor de evolutie a firmei.


Planificarea de marketing conduce la elaborarea unui cadru eficient de comunicare in firma, atat pe plan extern, cu partenerii de afaceri, cat si intern, intre departamente. De asemenea planificarea ajuta la elaborarea deciziilor, deoarece ofera un suport deosebit de informare. Prin elaborarea unui plan de marketing, clar, concis si realist firma isi poate evalua performantele proprii sau ale angajatilor, managerilor cat si a obiectivelor fixate pe termen lung sau scurt.


I 818j923i n concluzie, planul de marketing ajuta la analiza si studiul pietei, conceperea si planificarea realizarii produselor sau serviciilor, stabilirea strategiilor de pret, promovare, distributie si a programului de lucru si nu in ultimul rand la controlul si adaptarea activitatilor din firma.

I 818j923i mportant: Planul de marketing face parte din Planul de Afaceri al firmei pe care se bazeaza insasi existenta firmei.


6.2 Structura si componente
I 818j923i ntr-un plan de marketing se analizeaza activitatile firmei, se identifica oportunitatile si dezavantajele, punctele tari si slabe ale afacerii, se definesc obiectivele de marketing si strategiile de atingere a acestora, se realizeaza un program al actiunilor care trebuie intreprinse si se stabilesc metode de evaluare si control al activitatilor.


Planul de marketing cuprinde urmatoarele elemente:
- rezumatul: se realizeaza o prezentare a planului de marketing si a structurii sale

- analiza situatiei curente: se analizeaza mediul extern, macromediul de marketing, si mediul intern (resurse, competente, etc)

- analiza SWOT sau OATS: se identifica oportunitatile, amenintarile (prin analiza macromediului de marketing) si punctele tari si slabe ale firmei (se studiaza concurenta si mediul intern al firmei, competentele)

- obiectivele de marketing: dupa realizarea analizei SWOT se propun o serie de obiective de realizat in functie de nivelul performantelor si capacitatilor firmei

- strategii de marketing: se descriu modalitatile de realizare a obiectivelor propuse, prin efectuarea unei analize a pietei si a mixului de marketing: produs, pret, distributie, promovare.

- programul actiunilor: se detaliaza actiunile care trebuie intreprinse conform strategiilor de marketing, avand in vedere timpul, resursele necesare si distributia job-urilor catre personal.

- controlul si masurarea succesului: se realizeaza o monitorizare a actiunilor care au fost intreprinse, care urmeaza sa fie realizate, se analizeaza modul in care au fost indeplinite, se elaboreaza noi strategii de atingere a obiectivelor in cazul in care cele deja stabilite nu dau rezultate si in final se realizeaza o situatie statistica pentru perioada mentionata in programul actiunilor in care se studiaza fiecare actiune in parte si se acorda o serie de calificative, care in final vor fi insumate si distribuite pentru a da o imagine cat mai clara asupra performantelor obtinute si a succesului planului de marketing.6.3 Analiza SWOT
Analiza SWOT sau OATS se refera la oportunitati, amenintari, puncte tari si puncte slabe.

Oportunitatile si amenintarile se refera la macromediul de marketing si modul in care acesta influenteaza o afacere. Pentru a intelege mai bine la ce ne referim vom folosi in cele ce urmeaza un exemplu. O firma de I 818j923i T se pregateste sa lanseze pe piata un software specializat pentru activitatea de marketing, Oportunitatile care apar pe piata sunt: lipsa unui astfel de software, lipsa concurentei, lipsa unei piete care faciliteaza adresabilitatea la piata organizatiilor mari, nevoia de automatizare a job-urilor care este din ce in ce mai importanta astazi.

Amenintarile sunt reprezentate de: cadrul legislativ si economic instabil, rata pirateriei software foarte inalta, conceptiile si atitudinea managerilor in varsta despre folosirea calculatorului.

Punctele tari si slabe se refera la micromediul de marketing si au legatura cu activitatea interna a firmei si concurenta. Pentru exemplul nostru punctele Tari sunt: pretul scazut al pachetului software, facilitatile deosebite oferite de produs, posibilitatea de amortizare a investitiei intr-un timp f. scurt, capacitatea de distributie si vanzare foarte buna; iar punctele Slabe sunt: situatia financiara nu tocmai buna a firmei, situatia creditelor care trebuie platite, timpul necesar pentru dezvoltarea aplicatiilor, managementul defectuos, etc.Dupa identificarea tuturor elementelor de mai sus, se trece la analizarea fiecarei componente in parte, la modul in care influenteaza activitatile viitoare si cum se pot folosi acestea in avantajul firmei.6.4 Pregatirea planului de marketing
I 818j923i nainte de a trece la realizarea planului de marketing este necesar sa efectuati o evaluare globala la nivelul companiei si activitatii de marketing a acesteia pentru a putea stabili astfel si care sunt directiile de dezvoltare ale planului de marketing. I 818j923i n acest sens, va recomandam sa raspundeti cat mai detaliat la urmatoarele intrebari:


1. Care este pozitia actuala a companiei?

I 818j923i nainte de a stabili obiectivele de marketing trebuie sa identificati pozitia produselor, serviciilor companiei din care faceti parte. Pentru aceasta raspundeti in detaliu la urmatoarele intrebari despre companie:

I 818j923i n ce consta activitatea companiei?
Ce calitati speciale prezinta compania?
Cum difera oferta dvs. de cea a concurentei?
Cum doriti sa patrundeti pe piata?


2. Ce incercati sa realizati?

I 818j923i ncercati sa strangeti cat mai multe informatii despre audienta dvs. tinta sau posibila: grupurile de varsta, statutul social, interese, stilul de viata, nivel cultural.


3. Care sunt obiectivele de marketing?
Deoarecea va adresati mai multor segmente de piata trebuie sa fixati niste obiective pentru fiecare segment in parte. Cinci intrebari cheie va vor ajuta sa fixate aceste obiective, si anume: De ce?, Ce?, Cui?, Unde? Cand?

Dupa ce ati raspuns la aceste intrebari pentru fiecare segment in parte incercati sa raspundeti la intrebarea "Cum?", pentru a stabili modul in care veti raspunde nevoilor fiecaruia.


4. Ce metode de promovare veti folosi?
Trebuie sa stabiliti cu exactitate ce vehicule de raspandire a informatiei veti folosi pentru actiunile de marketing.

Cele mai uzuale metode sunt: promotii in cutia postala, intalniri fata in fata, vanzari din usa in usa, telemarketing, publicitate, site web, organizarea de evenimente si promotii, sponsorizari si parteneriate.

Planificarea activitatilor si crearea unei agende de lucru este foarte importanta in marketing. I 818j923i ncercati sa realizati o agenda de lucru pe luni, saptamani si eventual zile pentru fiecare segment de piata in parte si stabiliti care este perioada cea mai prielnica de abordare.


5. Care este mesajul pe care doriti sa il transmiteti?
Modul in care comunicati este deosebit de important pentru activitatea de marketing a companiei.


Pentru ca aceasta sa se realizeze intr-un mod cel putin optim trebuie sa:
- stabiliti mesaje cheie pe care doriti sa le transmiteti - maxim 3,

- scoateti in evidenta ceea ce va diferentiaza de ceilalti, care sunt atu-urile si oferta dvs.

- gasiti o modalitate de comunicare pentru fiecare segment de piata in parte, o singura modalitate de comunicare nu se va potrivi la toti clientii, deoarece acestia vor cere sa fie tratati diferit.

- daca nu puteti crea niste mesaje simple, clare si cu impact apelati la o firma servicii de specialitate

- daca compania sau produsele/serviciile au o sigla sau un nume dificil de folosit sau de amintit este recomandat sa le revizuiti sau chiar sa le schimbati.


6. Cum evaluati indeplinirea obiectivelor?
Este foarte important sa masurati succesul activitatilor de marketing pentru a le putea analiza si optimiza sau schimba in cazul in care nu dau rezultatele cerute.

Pentru a masura succesul activitatilor de marketing puteti organiza activitati de focus-grup cu persoane care reprezinta segmentele dvs. de piata si intrebati ce cred ei despre companie, produse/servicii, cum le satisfac nevoile produsele/serviciile dvs.. si cum pot fi ele imbunatatite. Pentru acest tip de activitate este recomandabil sa organizati o prezentare de produse sau servicii noi sau de prezentare a realizarilor companiei si un cocktail in care sa puteti discuta cu clientii.

Este foarte important sa pastrati feed-back-urile obtinute din partea clientilor si potentialilor clienti pentru a le putea analiza si stabili ce obiective noi de comunicare si/sau marketing au aparut si care sunt modurile de realizare a acestora.6.5 Planul de Relatii Publice si Promovare
Orice plan de marketing trebuie sa includa un plan de promovare si unul de relatii publice.

Noi nu ne vom opri la analizarea pe larg a acestor doua planuri ci doar vom aminti ce contin fiecare:
- planul de promovare: rezumatul strategiilor de promovare, productia media si programarea difuzarilor, planul de buget pe fiecare tip de cheltuilei in parte, mijloace de masurare a impactului
- planul de relatii publice: strategii de PR, concept si descriere activitati, calendar de activitati, angajamente, programari prezentari, expozitii, conferinte, etc.RETI 818j923i NETI 818j923i !

Orice plan de marketing bine elaborat trebuie sa contina urmatoarele elemente:


I 818j923i . ANALI 818j923i ZA MACROMEDI 818j923i ULUI 818j923i
1. Mediul politic
2. Mediul legislativ
3. Mediul economic
4. Mediul socio-demo-cultural
5. Mediul tehnologic
6. Mediul natural

I 818j923i I 818j923i . ANALI 818j923i ZA MI 818j923i CROMEDI 818j923i ULUI 818j923i
Analiza micromediului extern
     1. Piata
     2. Concurenta
     3. Furnizorii
     4. Distributia
     5. Clientii
     6. Publicul

Analiza Micromediului I 818j923i ntern
     1. I 818j923i storic si date de identificare
     2. Structura de organizare interna
     3. Resurse umane
     4. Financiar
     5. Aprovizionare
     6. Cercetare proiectare
     7. Compartimentul de marketing
       a) Organizare
       b) Atributii

I 818j923i I 818j923i I 818j923i . Analiza SWOT sau OATS
   1. Oportunitati
   2. Amenintari
   3. Puncte tari
   4. Puncte slabe

I 818j923i V. OBI 818j923i ECTI 818j923i VE

V. STRATEGI 818j923i I 818j923i
   1. Analiza pietei
   2. Mixul de marketing
         Produsul
         Pretul
         Distributia
         Promovarea
         Vanzarea personala
         Relatii publice

VI 818j923i . PROGRAMUL ACTI 818j923i VI 818j923i TATI 818j923i LOR
   1. I 818j923i ntinderea in timp
   2. Organizarea resurselor
   3. Atribuirea de job-uri personalului

VI 818j923i I 818j923i . CONTROLUL SI 818j923i MASURAREA SUCCESULUI 818j923i
   1. Controlul activitatiilor si adaptarea la noile situatii
   2. Statistici privind indeplinirea activitatilor
   3. Analiza rezultatelor obtinute. Realizarea analizei de masurare a succesului

Document Info


Accesari: 8491
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )