Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Aderarea reversibila la endoteliul vascular a celulelor profesionale proinflamatorii; rolul selectinelor

medicina


Aderarea reversibila la endoteliul vascular a celulelor profesionale proinflamatorii; rolul selectinelor

Aderarea leucocitara la endoteliul vascular are urmatoarele etape: a) aderarea reversibila; b) aderarea ireversibila; c) pe cale de diapedeza.Aderarea reversibila. Se stabilesc contacte mobile si permanente, laxe, intre leucocitele marginale si endoteliul vascular (rolling leucocitar). Aceste contacte sunt mediate receptorial prin selectine. Fenomenul de rolling este un proces pasiv (determinat de forta fluxului sangvin). Acest fenomen are loc in tot organismul in conditii fiziologice. Rolul acestui fenomen este de a permite activarea metabolica a leucocitelor aderate prin diferiti mediatori solubili (inclusiv citokine) eliberati din tesuturi; de asemenea, asigura o supraveghere continua a tuturor tesuturilor pentru depistarea unui eventual focar inflamator.

Aderarea reversibila este mediata de selectine.

Selectinele - lipoproteine transmembranare care īn segmentul extracelular contin trei domenii: un domeniu lecitinic, un domeniu EGF-like si un domeniu alcatuit din mici secvente repetitive de aminoacizi.

Lectine sunt receptori ce recunosc structuri glucidice; domeniul lectinic al leucocitelor recunoaste structuri glucidice din glicoproteinele care pot fi:

intens glicozilate;

intens sializate;

au continut ridicat de creonina si serina;

Aceste glicoproteine se numesc si sialomucine; reprezinta contraliganzii selectinelor.

Exemple de receptori:

Selectina L (aflata pe leucocite ) si contraligandul sau GLICAM1 (molecula de adeziune, glicozilata) - legatura specifica pentru procesul de Rolling. Atāt selectina L cāt si GLICAM1 sunt molecule constitutive de pe leucocite si endotelii.

Selectina E - se afla pe celulele endoteliale dar nu īn mod constitutiv; exprimarea sa este indusa de anumiti factori puternic reprezentati īn focarul inflamator: TNF, hipoxie locala, Ag bacteriene; contraliganzii ei sunt reprezentati de glicoproteine sializate care se afla īn mod constitutiv pe leucocite:

oligozaharid Lewis;

ESL (ligand pentru selectina E );

N-ALG (N-acetil lactozamina glicozilata).

Selectina P este prezenta pe plachete dar si pe celulele endoteliale; exprimarea acestei molecule se face datorita unor mediatori eliberati īn focarul inflamator: trombina, histamina, bradikinina. Aceasta molecula este un receptor de aparare, de alarma. Contraligandul sau este reprezentat de PSGL (ligand granular pentru selectina P).Document Info


Accesari: 2381
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )