Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Aluminiul si sanatatea

medicina
Aluminiul si sanatatea.

Aluminiul este metalul cel mai raspândit în natura. El se regaseste în sol, apa, aer.

Proprietatile sale fizice si chimice îi dau numeroase utilitati. Se utilizeaza aluminiul în produsele alimentare ca aditiv, în medicamente ca antiacid, în produse de consum ca ustensile în bucatarie, hârtie de aluminiu si pentru tratarea apei (coagulant). Deoarece prezenta sa în mediu este practic inevitabila, cercetatorii se întreaba daca acest produs este bun pentru sanatate. Cercetarile au relevat legatura între aportul de aluminiu si dementa neurologica la pacientii sub dializa (encefalopatie de dializa). În ultimii ani publicul si media se nelinistesc din ce în ce mai mult asupra posibilelor efecte nefaste ale aluminiului asupra 252c28c sanatatii umane, în special asupra maladiei Alzheimer, maladiei Parkinson, sclerozei laterale amiotrofice. De asemenea, au aparut sesizari asupra riscului nou-nascutilor hraniti cu lapte care contine aluminiu.
Cum este expus corpul uman la aluminiu?

Deoarece aluminiul este omniprezent în mediu, si deoarece este utilizat în diverse produse si procedee, este inevitabil ca populatia sa nu fie expusa în mod continuu.

Alimentatia.

Aluminiul este prezent în numeroase alimente, dar în general în cantitati foarte mici. Face exceptie ceainicul, deoarece el acumuleaza o cantitate mare de aluminiu care poate fi eliberata în ceaiul infuzat. Aluminiul poate patrunde în hrana plecând de la caserole, ustensile de bucatarie, ambalaje, dar în cantitati de asemenea neglijabile. Multe alimente cum ar fi produsele lactate, cerealele, deserturile si bauturile pot contine niveluri mai crescute datorita utilizarii de aditivi alimentari care contin compusi de aluminiu (fosfat de aluminiu si de sodiu).

Aportul citadin de aluminiu provenind din alimente este în jur de 8 mg pentru adult; aproape 95% din acesta provine din alimentatie. Pentru nou-nascut aportul este de aproximativ 1 miligram.

Medicamente.

Aportul zilnic de aluminiu poate creste la indivizii care iau medicamente pe baza de aluminiu cum ar fi antiacidele si acidul acetilsalicilic tamponat. La acestia aportul poate ajunge la 5 g pe zi. Se mai poate adauga si cazul celor care folosesc aluminiul în diferite produse cosmetice (crčme de albire, etc), care este de multe ori folosit uneori în mod abuziv si prin piele acesta poate patrunde în organism. În cantitate mult mai mica dar poate ajunge uneori pâna la 0,5g pe zi, ceea ce este de asemenea foarte mult.

Apa potabila.

Cea mai mare parte a uzinelor de tratare a apei de suprafata folosesc sulfatul de aluminiu pentru eliminarea microorganismelor nocive si alte particule pe care le aglomereaza (coaguleaza) în particule mai mari care pot fi apoi mai usor eliminate prin sedimentare si filtrare.

Sulfatul de aluminiu folosit este apoi eliminat ceea ce face ca procentul acestuia în apa tratata sa fie foarte putin crescut fata de apa ne tratata. Aportul din apa nu depaseste 5% din totalul cotidian admis.

Aerul.

Aportul de aluminiu provenind din aerul nepoluat este foarte mic, ridicându-se la aproximativ 4 micrograme pe zi. În zonele industriale, unde nivelul de aluminiu este crescut, acesta poate ajunge la 100 micrograme pe zi. În locurile unde se lucreaza cu aluminiu, muncitorii pot respira între 3,5-7miligrame de aluminiu pe zi.

Este important modul de expunere?

Da. Chiar daca este adevarat ca cea mai mare parte provine din alimente doar 1% este în realitate absorbit de organism. Absorbtia depinde de mai multi factori: tipul de compus, compozitia alimentului, vârsta si sanatatea persoanei.

Aluminiul di apa potabila este mai bine absorbit de organism decât cel din alimente, chiar daca reprezinta o mica fractiune din aportul total cotidian. Aceasta indica faptul ca apa de baut este o sursa mai importanta de aluminiu decât alimentele.

Care sunt riscurile pentru sanatate?

Se considera ca aluminiul este relativ putin toxic pentru organism. Indivizii sanatosi pot tolera doze orale pâna la 7 g pe zi, fara sa sufere de efecte nocive. Pe de alta parte, numeroase studii arata ca aluminiul poate avea efecte nefaste pentru sistemul nervos atât la animal cât si la om.

Aluminiul are efecte nocive si agraveaza urmatoarele boli:

Encefalopatia de dializa.

Pacientii afectati de maladii renale care fac în mod regulat dializa si care prin urmare pot fi expusi la doze mari de aluminiu prezent în lichidele de dializa si medicamente, pot manifesta encefalopatie de dializa, o forma progresiva de dementa caracterizata prin tremuraturi si convulsii, psihoza, tulburari de vorbire si comportament.

Maladia Alzheimer.

Maladia Alzheimer este cea mai frecventa dementa degenerativa primara, si o cauza majora de deces. Primele simptome ale maladiei sunt deteriorarea mentala progresiva, pierderea de memorie, dezorientarea, confuzii si depresii.Cercetatorii examineaza diverse teorii care sa explice cauzele acestei maladii. Dintre acestea amintim: factorii genetici, de mediu, proteine anormale, agenti infectiosi, agenti de mediu dintre care metale grele, aluminiu, solventi, modificari metabolice, etc.

S-a sugerat ca expunerea la aluminiu ar fi o cauza posibila a maladiei, deoarece celulele creierului pacientilor atinsi de boala aceasta contin de 10 pâna la 30 de ori mai mult aluminiu decât normal. Dar nu s-a stabilit daca acumularea de aluminiu este cauza sau rezultatul maladiei. Unele studii au demonstrat ca frecventa maladiei este mai mare în zonele în care apa potabila este mai bogata în aluminiu, în timp ce altele au demonstrat ca n-ar exista nici o legatura între concentratia în aluminiu a apei potabile si frecventa maladiei.

Dupa evaluarea tuturor situatiilor, expertii au concluzionat ca desi nu este posibil sa se demonstreze o legatura directa între dementa si concentratiile mari de aluminiu, trebuie sa se tina cont de acest lucru mai ales la persoanele în vârsta.

Maladia Parkinson.

O incidenta crescuta a maladiei la populatia indigena din Noua Guinee, sugereaza ca ar putea exista o corelatie între aceasta maladie si conditiile de mediu, în special nivelul crescut de aluminiu si scazut de calciu si magneziu din apa si alimente. Persoanele atinse de maladia Parkinson au un continut crescut în aluminiu în anumite zone ale creierului, chiar daca nu s-a demonstrat ca prezenta aluminiului în creier provoaca aparitia maladiei. Populatia din aceasta zona consuma niste fructe care contin un acid aminat toxic, care antreneaza la maimuta simptome similare maladiei Parkinson.

Alte efecte asupra sanatatii.

Ingestia cantitatii mari de aluminiu poate cauza anemii, osteomalcie (oase casante sau moi), intoleranta la glucoza, chiar stop cardiac.

Ce trebuie sa facem?

Sa nu mai folosim ustensile si folie de aluminiu? Studiile au aratat ca acestea contin cantitati neglijabile de aluminiu si pot fi folosite.

Din ce cauza fabricantii nu opresc utilizarea aluminiului în procesele de fabricatie?

Utilizarea aditivilor care contin aluminiu este facultativa, în virtutea Reglementarilor privind alimentele si medicamentele. Daca fabricantii utilizeaza aluminiu în alimente, trebuie sa specifice acest lucru pe lista ingredientelor.

Sa ne ferim de prezenta aluminiului în laptele maternizat?

Nu. Cu toate ca studiile efectuate pe laptele matern în Canada au relevat ca nivelul de aluminiu este mai crescut în laptele maternizat decât în laptele matern sau de vaca, consumul de aluminiu la acest nivel nu pune probleme pentru sanatatea copilului.

Sa nu consumam medicamente care contin aluminiu?

Nu nici un studiu nu a demonstrat ca medicamentele pe baza de aluminiu ar avea efecte nefaste asupra sanatatii.

Apa potabila.

Pentru tratarea apei se pot folosi compusi de fier sau polimeri organici, în locul aluminiului. Dar folosirea altor compusi poate prezenta avantaje si dezavantaje, în special asupra riscurilor pentru sanatate si pentru mediu.

Aluminiu nu poate fi eliminat usor din apa de robinet. Distilarea cu vapori si osmoza inversa sunt procedee eficace, dar ele cer echipament scump, care necesita întretinere frecventa.

Sa ne temem de apa netratata?

Nu. Se crede ca aluminiu de origine naturala care provine din apa ne tratata, se gaseste sub o forma care este asimilabila de organism, deci nu trebuie sa ne temem.

Apa îmbuteliata contine mai putin aluminiu?

Nivelul de aluminiu variaza în apa îmbuteliata si în apa de robinet. Se poate regasi aluminiu în apele îmbuteliate deoarece el a fost prezent înca în apa de la sursa, sau se poate ca fabricantii sa utilizeze apa de robinet cu sau fara tratament suplimentar.Document Info


Accesari: 4025
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )