Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Anomalii imunologice de descarcare a unor mediatori proinflamatori in astmul bronsic

medicina


Anomalii imunologice de descarcare a unor mediatori proinflamatori in astmul bronsic

Astmul bronsic este o dezordine inflamatorie cronica a cailor aerifere intrapulmonare cu caracter difuz, de intensitate variabila, la care par 23523g68x ticipa multe tipuri de celule proinflamatoriii, dar mai laes mastocite si eozinofile.In patogenia astmului intervin:

Anomalii imunologice de descarcare a unor mediatori proinflamatori in astmul bronsic

Anomalii ale sistemului nervos vegetativ care inerveaza arborele bronsic

Anomalliile imunologice intervin mai ales in astmul alergic(subiect 108), mai frecvent.Spre deosebire de celelalte procese inflamatorii, in astm are loc activarea puternica a mastocitelor bronsice, infiltrarea peretilor bronsici cu limfocite, prin alterarea si descuamarea epiteliului.

Primul contact cu alergenul este asimptomatic=contact alergizant.Este activat LTh2 , antigen specific, cu ajutorul macrofagelor ca APC. LTh actveaza LB care se transforma in plasmocite secretoare de IgE corespunzator alergenului.IgE se fixeaza pe mastocite bronsice.

Persoanele predispuse:au un nr exagerat de LTh2 si Lb , un numar insufucient de LTs si on configuratie particulara a MHC2.MHC2 cu alergenul au o capacitate foarte mare de a activa LTh2 si se rupe usor echilibrul intre LTh2 si LTs.La urmatoarele contacte alergenul se fixeaza direct pe IgE atasate anterior pe mastocite.Formarea complexelor Ag-Ac determina modificarile receptorilor pt IgE care prin segmentul intramembranar determina degranularea cu eliberare de mediatori inflamatori.Exista macrofage bronsice superficiale, la suprafata epiteliului bronsic, si profunde, sub membrana bazala a epiteliului bronsic.

Prin degranulare se elibereaza un factor care deschide jonctiunea intre celulele celulele epiteliului bronsic si alergenul ajunge la macrofagele profunde.

Prin degranulare se elibereaza:

Mediatori Preformati-Histamina, factoro chemotactic pt eozinofile, hidrolaze, proteaze, heparina

Mediatori Neoformati-PG si LT, SRSA, PAF,TXA2

Mediatorii se pot grupa in:

Mediatori cu proprietati bronhospastice

Mediatori cu proprietati chemoatractante

1.Au receptori specifici pe celulele musculare bronsice.Ei actioneaza prin actvarea guanilat ciclazei si creste productia de GMPc, rezultand SRSA, PAF, PGD2,PGF2, histamina si TXA2

2.a.Mediatori chemoatractanti pt eozinofile:ECFA, PGD2, PGF2.Ei determina enzime, RLO care agraveaza procesele inflamatorii.Este eliberat MBP care stopeaza miscarile cililor, formandu-se dopuri.MBP are si efect toxic cu descuamarea epiteliului si formare de dopuri

b.Pt    neutrofile:NCFA, LTB4, PGD2, PGF2.Se elibereaza RLO, enzime proteolitice care intretin fenomenele inflamatorii.

c.Pt trombocite:PAF.Trombocitele atrase pot obstrua vasele, rezultand micronecroze ale peretelui bronsic.Sunt eliberati factori de crestere:TGF . Acesta stimuleaza un timp hipertrofia musculaturii bronsice, si este eliberat de macrofagele activate de alergen.Macrofagele elibereaza si FGF ce duce la fibrozarea peretelui bronsic si ingustarea bronhiilor suplimentar.

SRSA, PGA2, PGE2 si histamina stimuleaza secretia de mucus si au efecte vasodilatatorii si de crestere a permeabilitatii vasculare favorizand edemul mucoasei bronsiceDocument Info


Accesari: 2228
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )