Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Arsuri

medicina


Arsuri

/3 tratamente n caz de op rire a pielii sau a guriiAtunci când, în mod accidental, va agatati mâneca de usa cuptorului, varsati supa fierbinte în poala sau va navalesc în fata aburii scapati de sub capacul unui vas aflat pe aragaz, nu va gânditi decât sa scapati de vapaie si 16216w2210q cât mai repede! Tot la fel, luând o înghititura de cafea fierbinte sau muscând dintr-o pizza abia scoasa din cuptor, puteti sa faceti o arsura oribila, care necesita ac­tiune rapida, în continuare sunt enumerate câteva metode de a actiona.

ARSURI PE PIELE

Cufundati în apa rece zona afectata. "Primul si cel mai important lucru este de a opri procesul de ardere", spune specialistul în medicina de urgen­ta William Burdick. Raciti-va arsurile cu cât mai multa apa rece - 15-30 de minute sau pâna când fierbinteala înceteaza. Dar nu folositi gheata sau apa cu gheata - acestea pot agrava arsura.

"Daca este vorba de o arsura de contact, puneti partea afectata sub apa rece", recomanda dr. Burdick. "Daca e vorba de grasime fierbinte sau de îm­proscarea unui material fierbinte ca acidul dintr-o baterie sau o supa, înde­partati mai întâi hainele saturate cu grasime, spalati grasimea de pe piele, apoi cufundati arsura în apa rece." Daca îmbracamintea s-a lipit de piele, atunci turnati apa rece peste haine si mergeti la cel mai apropiat spital de ur­genta. Nu încercati sa va scoateti hainele de pe zona afectata de arsura.

De îndata ce ati oprit fierbinteala, va aflati la jumatatea drumului spre vindecare. Raceala împiedica arsura sa penetreze tesuturile si actioneaza ca un calmant al durerii.

Pastrati untul pentru a-l întinde pe pâine. Nu ati încerca sa potoliti un foc cu o bucata de unt, nu-i asa? La fel stau lucrurile si cu o arsura. A pune


Arsuri

" ime Pe arsura înseamna sa mentineti caldura în tesuturi si sa contribuiti l aaravarea arsurii. O astfel de initiativa ar cauza o infectie. Nu folositi nici Ite remedii traditionale. Otetul ia pielea, iar mierea nu ajuta.

Acoperiti arsura si nu mai faceti nimic. Dupa ce ati racorit si ati curatat arsura, înfasurati zona cu manevre blânde, folosind o pânza curata, uscata, ca de exemplu, o compresa din tifon. Apoi, pentru cel putin urmatoarele 24 de ore, lasati arsura în pace. Cea mai buna metoda este sa asteptati ca arsu­rile sa se vindece de la sine.

Ajutati-o sa se vindece. La 24 de ore dupa accidentul care a provocat ar­sura, o data pe zi, spalati usor zona cu apa si sapun sau cu o solutie slaba de antiseptic, sugereaza John Gillies, asistent la serviciul de urgenta. Ţineti zona afectata acoperita, uscata si curatati-o între 2 igienizari.

Calmati arsura cu aloe. La 2 sau 3 zile dupa accident, rupeti o bucatica dintr-o frunza de aloe (cultivata în ghiveci) si folositi sucul vindecator al plantei fie storcând frunza peste arsura, fie folosind un unguent cu aloe din comert. Ambele au o actiune analgezica ce va diminua disconfortul provo­cat de arsura.

Preparati solutii calmante. Când arsura începe sa se vindece, rupeti o capsula de vitamina E si masati blând cu lichidul din ea pielea iritata. Pie­lea se simte mai bine si vitamina contribuie la prevenirea scarpinatului. To­tusi, nu aplicati vitamina E direct pe pielea lezata. Sau procurati un remediu care se vinde fara reteta, de tipul cremelor si lotiunilor care calmeaza pielea dupa expunerea prelungita la soare. Atentie la faptul ca unele dintre aceste remedii nu pot fi folosite la copiii sub 3 ani.

Lasati basicile intacte. Basicile aparute pe piele în urma unei arsuri con­stituie cel mai bun bandaj natural, apreciaza asistentul Gillies. Asa ca la-sati-le în pace. Daca o basica se sparge, spalati atent zona cu apa si sapun, apoi aplicati pe ea putin unguent antiseptic si acoperiti-o.

ARSURILE DIN GUR

ceti rost de apa. Daca va ardeti gura sorbind dintr-o ceasca de cafea Prea fierbinte sau luând o înghititura de mâncare sau bautura fierbinte, cla-P-va imediat gura si faceti gargara cu apa rece 5-10 minute. Câteva zile ev«ati alimentele si bauturile fierbinti.


Arsuri

De obicei arsurile de gradul nt i le puteti trata singur. Majoritatea arsurilor de gradul al doilea si al treilea ar trebui tratate de un medic. De asemenea, mergeti la medic pentru arsurile suferite de persoane trecute de 60 de ani. n continuare aratam caracteristicile celor 3 grade de arsuri.

Arsurile de gradul nt i, aidoma arsurilor solare si oparelilor, sunt rosii
si dureroase.

Arsurile de gradul al 2-lea, ntre care arsurile solare grave sau arsurile
provocate de contactul de scurta durata cu plitele electrice, tind sa
faca basici si sa zemuiasca. Ele sunt dureroase.

Arsurile de gradul al 3-lea sunt carbonizate si colorate n alb sau ga
bui. Ele pot fi provocate de substan
te chimice, de electricitate sau de
contactul prelungit cu suprafete fierbinti. De obicei nu sunt dureroa­
se, deoarece terminatiile nervoase au fost distruse, nsa necesita ntot­
deauna
ngrijire medicala

ntre alte arsuri care necesita ngrijire medicala urgenta se numara

arsurile de pe fata ndeosebi cele din jurul ochilor sau al gurii;

orice arsura asociata cu g f iala n cazul inhalarii fumului de orice fel,
provenit sau nu de Ia o flac
ara deschisa

arsurile care prezinta semne de infectie, av nd basici umplute cu un li­
chid galben sau brun, ori o arsur
a care redevine fierbinte si capata cu­
loarea ro
sie sau violacee;

orice arsura care nu se vindeca n intervalul de 10 zile p na la 2 sapt
m ni;

arsurile chimice sau electrice. Arsurile cu substante chimice corozive
pot patrunde prin mai multe straturi de piele si tesuturi. Daca aveti o
arsur
a de acest fe , apa rece de la robinet, folosita imediat si pe o du­
rata de 15-20 de minute, constituie cel mai bun remediu.

Daca mergeti la medic pentru o arsura, spalati-o, dar nu aplicati nici un un­guent, antiseptic sau spray, recomanda asistentul John Gillies de la un servi­ciu de urgenta. Totusi, puteti proteja zona afectata cu un pansament uscat si steril, ndepartati orice obiect pantofi, bratari, ceasuri, inele care pot st njeni circulatia s ngelui n zona lezata

Pentru arsurile grave, care au afectat mai multe straturi de piele sau care au distrus vasele de s nge ori nervii de dedesubt, sunati imediat la Salvare, ntre timp, ridicati zona arsa deasupra nivelului inimii si acoperiti-o cu un cearsaf curat pentru a diminua pierderea de caldura a corpului.


Arsuri gastroeso ag ene

Aolicati putina gheata. "Luând un cub de gheata în gura, realizati mai multe obiective: coborâti temperatura din interiorul gurii, diminuati durerea rodusa de arsura si ajutati la controlul actului înghitirii", considera stoma­tologul Kimberly Harms. în mare masura lucrurile se petrec la fel ca atunci când va cufundati mâinile în apa rece dupa ce le-ati oparit. Spargeti un cub de gheata în gura si sugeti gheata.

Raciti arsura cu înghetata. O lingura cu înghetata ajuta la potolirea focu­lui din gura, spune stomatologul Van Haywood.

Faceti gargara, cu apa sarata. Clatindu-va gura cu o solutie calda de apa/sare de bucatarie (1A de lingurita de sare de bucatarie dizolvata în 250 ml de apa calda), realizati curatirea zonei si ajutati la vindecarea arsurii, spune stomatologul John Caimi.

Evitati alimentele crocante si fierbinti. Câteva zile schimbati-va obi­ceiurile alimentare, sugereaza dr. Haywood. Evitati alimentele picante si fierbinti, precum si alimentele crocante. A mânca alimente neiritante si moi constituie o necesitate.

învatati de la arsura. Data viitoare fiti atent când comandati pizza, când sorbiti cafea fierbinte sau când mâncati ceva abia scos din cuptorul cu mi­crounde. Ultima recomandare este deosebit de importanta, deoarece alimen­tele gatite la microunde se coc adesea inegal, astfel încât suprafata alimen­tului este aparent de temperatura potrivita, dar mijlocul lui poate fi fierbinte. "Lasati pizza sau alt fel de mâncare fierbinte sa se raceasca cel putin 1-2 minute înainte de a lua prima îmbucatura, va sfatuieste dr. Haywood.Document Info


Accesari: 5991
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )