Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Alerta maxima pentru fumatori

medicina
Alerta maxima pentru fumatori!

Se estimeaza ca, pana in 2020, bronhopneumopatia obstructiva cronica(BPOC) va fi a treia cauza de deces si a cincea cauza de invaliditate in intreaga lume, fiind depasita doar de boala cardiaca ischemica, depresie, accidente rutiere si boala cerebrovasculara. La fiecare ora, BPOC ucide peste 250 de oameni din Óntreaga lume.
Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o afectiune invalidanta si potent 616q1615g ial fatala, dar care poate fi atat prevenita, cat si tratata. Declansarea bolii are la baza o serie de mecanisme diferite care duc la limitarea patrunderii aerului Ón plamani si dificultati de respiratie.

Printre acestea se numara:

  • cresterea inflamatiei la nivelul cailor respiratorii;
  • leziuni directe si modificari structurale ale plamanilor;
  • scaderea Ón greutate,
  • slabiciune si epuizare.

Toate aceste mecanisme influenteaza starea de sanatate a unei persoane si, Ón cele din urma, supravietuirea acesteia.

 Fumatul este cel mai important factor de risc pentru BPOC. Intre 80% si 90% dintre bolnavi, au fost fumatori pentru o perioada lunga de timp.

Simptome severe
Bronhopneumopatia obstructiva cronica este de cele mai multe ori o combinatie intre bronsita cronica si emfizem. In bronsita cronica, bronhiile se inflameaza, se ingusteaza si apare dispneea.

In cazul emfizemului, tesutul pulmonar si alveolele blocheaza aerul in interiorul lor determinand scurtarea respiratiei. In functie de severitatea bolii pot aparea simptome precum:  • Tuse cronica;
  • Productie crescuta de sputa odata cu tusea;
  • Episoade repetate de bronsita acuta;
  • Respiratii scurte care apar in timpul efortului fizic si se agraveaza in infectiile respiratorii (guturaiul).


Spirometria este singura investigatie care poate diagnostica BPOC, insa, deocamdata, in Romania acest aparat nu se afla la indemana fiecarui medic de familie, prin urmare diagnosticul este stabilit destul de tarziu.

Conduita terapeutica

Actualmente, majoritatea terapiilor adresate BPOC se axeaza pe ameliorarea simptomelor si pe reducerea exacerbarilor ca mijloace de Ómbunatatire a starii de sanatate. Exacerbarile sunt definite ca o deteriorare a simptomelor, fiind principala cauza de spitalizare a pacientilor cu BPOC. De asemenea, aceste episoade au un impact major, atat psihologic, cat si fizic, asupra pacientilor, multi dintre acestia nereusind sa se recupereze complet dupa un astfel de episod.

Prelungirea supravietuirii este un obiectiv care nu a fost Ónca indeplinit. Ghidurile terapeutice actuale recomanda bronhodilatatoare cu durata scurta de actiune ca prima optiune de tratament la persoanele cu BPOC usor, urmate de bronhodilatatoare cu durata lunga de actiune (BADLA) la persoanele cu BPOC moderat. Corticosteroizii sunt recomandati Ón combinatie cu BADLA Ón cazurile moderate pana la severe de BPOC.

Cercetatorii au descoperit un tratament (o combinatie Óntre un bronhodilatator cu durata lunga de actiune si un corticosteroid inhalator), care a aratat  o reducere cu 17,5% a riscului de deces din orice cauza Ón decurs de trei ani. Acest tratament nu a parut sa fie asociat cu un risc crescut de deces prin pneumonie la pacientii cu BPOC si nu a existat o crestere a ratei afectiunilor osoase sau oftalmologice.Document Info


Accesari: 2961
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )