Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Bolile incurabile - o realitate alarmanta a secolului XXI

medicina
Bolile incurabile - o realitate alarmanta

a secolului XXI
Examenul radiologie este cel mai util; el poate depista can­cerul in faza initiala si confirma diagnosticul. in stadiul initial, radiologul poate constata: ingrosari circumscrise si rigiditati alepliurilor mucoasei, aspecte polipoase neregulate ale mucoasei, diminuarea sau absenta miscarilor peristaltice; de asemenea trebuie sa fie atent la semnele care imita ulcerul gastric. in stadiul avansat se pot observa: rigiditate localizata si persistenta, cu oprirea undelor peristaltice la acest nivel; umbre lacunare, corespunzand defectelor de umplere prin prezenta tumorii; deformari ale conturului gastric; nisa cu contur neregulat, intinsa in suprafata: nisa profunda triunghiulara, cu baza larga; rigiditate sau alungire a canalului piloric; lipsa bulei de gaz a stomacului etc.
Gastroscopia: evidentiaza tumoarea si permite efectuarea biopsiei. Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe datele furnizate de examenul clinic si radio­logie, precum si pe examenele complementare si mai ales pe fibroscopie si biopsie, in situatia unei suspiciuni de cancer e preferabil sa recurgem la o laparotomie exploratoare cu examen histopatologic extemporaneu.
Diagnosticul diferential al cancerului gastric in stadiul incipient se face cu ulcerul gastric.
Suspiciunea malignitati este data de existenta semnelor clinice si radiologice si, mai ales, de disparitia semnelor clinice si extinderea celor radiologice. Tot in sta­diul incipient trebuie sa excludem tumorile benigne ale stomacului (schwannoame, adenoame, fibromioame) si gastrita cronica.
in stadiul avansat, diagnosticul trebuie facut cu sarcomul gastric, cu tumorile gastrice benigne, cu unele forme ale tuberculozei gastrice si ale sifilisului gastric, cu infiltratiile stomacului din boala Hodgkin si din leucemii, cu anemia bierme-riana.
Evolutie: cancerul gastric evolueaza spre casexie si moarte. Durata evolutiei este variabila, ea putand fi scurtata de aparitia unei boli intercurente sau de ivirea unei complicatii.
Complicatiile cele mai frecvente ale cancerului gastric sunt urmatoarele: hemo­ragiile (mai ales sub forma de hematemeza, insa nu prea mari), perforatia (in peri toneu sau intr-un organ parenchimatos, uneori in colon sau jejun, cu formarea unor fistule) si stenoza pilorica (localizarile pilorice se pot manifesta uneori mai devre­me, permitand diagnosticul intr-un stadiu nu prea avansat).
Prognosticul cancerului gastric este grav. in ultimii ani, mijloacele de investi­gatie mai perfectionate si tehnica mai bine pusa la punct a gastrectomiei au amelio­rat prognosticul.


Tratament: in cancerul gastric, singurul Tratament eficace este interventia chi­rurgicala. Se face o gastrectomie, la care se pot adauga rezectii partiale de epiplon si ficat. Nu se opereaza cazurile in care se constata prezenta unor metastaze la distanta. Se va interveni chirurgical in toate cazurile in care exista suspiciunea bolii. Tratamentul medical se limiteaza la cazurile care nu pot fi operate. Este un tra­tament simptomatic, care cauta sa atenueze durerea si sa corecteze tulburarile di-septice, anemia etc.
Tratamentul cu citostatice este paliativ. Se folosesc antimitotice, 5 fluorouracil 1 g x 2/saptamana, asociat eventual cu un preparat cortizonic. Se mai pot administra metrotexat, Endoxan, mitomicina.
Radioterapia este utilizata in Tratamentul sarcoamelor gastrice.Cancerul nu bate de

doua ori la usaloading...
Document Info


Accesari: 1040
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )