Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...CURS DE MASAJ CU IMAGINI

medicina
CURS DE MASAJ CU IMAGINI

Pozitia pregatitoare.

Pacientul sta in genunchi. Terapeutul ingenuncheaza in spatele pacientului cu membrele inferioare departate, atingind ferm fesele acestuia. Pacientul isi intinde bratele spre inapoi.


2. Masarea muschilor trapezi

Terapeutul maseaza muschii de deasupra omoplatilor pacientului de 10 ori

cu miinile.
2' Masarea muschilor splenius si sternocleidomastoidian


Terapeutul maseaza acesti muschi cu ambele miini de 5 ori.3. Indreptarea vertebrelor cervicale (pozitia in genunchi)


Terapeutul ingenuncheaza in spatele pacientului, isi sprijina policele miini drepte pe locul dintre vertebra a 7-a cervicala si prima vertebra toracala a pacientului, pune incheietura mainii drepte pe umarul drept al acestuia. Rotind capul pacientului spre dreapta, terapeutul il impinge brusc in jos spre umarul drept. Daca se aude o pocnitura, atunci vertebrele cervicale au fost indreptate .

Forta nu trebuie folosita.


Dupa aceea fara a schimba pozitia, terapeutul face aceleasi miscari in directia contrara.


4. Indreptarea articulatilor umerilor si ale vertebrelor toracice superioare

Pacientul incruciseaza miinile la ceafa. Terapeutul va intinde bratele pe sub axilele pacientuli si va pune miinile pe cele ale acestuia.

Tragind pacientul spre el, terapeutul in acelasi timp il ridica cu putere in 333e44d sus. Daca se aud citeva clacmente ,acestasta arata ca oasele sint indreptate. Miscarile cer ca terapeutul sa-si indrepte talia si cu pieptul sa impinga spatele pacientului.

5. Indreptarea coloanei vertebrale.

Scopul este indreptarea vertebrelor lombare dislocate.

Pacientul trebuie sa se aseze pe calciie, iar terapeutul sa stea ghemuit in spatele lui, cu genunchii apropiati, apasind cu ei mijlocul taliei pacientului, sa intinda bratele pe sub axilele pacientului acrosind usor umerii acestuia cu miinile si sa traga spre el. Cind capul pacientului ajunge in contact cu capul terapeutului, acesta impiedica miscarea corpului pacientului .

Apoi terapeutul trebuie sä apese perpendicular pe coloana vertebrala a pacientului, cu genunchii in 5-6 puncte, de la vertebrele lombare de deasupra coxalelor pina la vertebrele toracale de sub omoplati. In tot acest timp terapeutul trebuie sa apese mereu fruntea sa de ceafa pacientului, iar acesta trebuie sa-si relaxeze corpul cu bratele lasate pe linga corp. Succesul este anuntat de clacmentul vertebrelor la apasarea puternica a terapeutului .


6. Indreptarea vertebrelor lombare

Terapeulul va pune genunchiul sau drept pe femurul pacientului, va intinde mina sa stinga pe sub axila stinga; punind mina dreapta a pacientului pe umarul sting va impinge umarul drept al acestuia spre inainte cu mina dreapta pentru a roti corpul pacientului spre stinga. Daca se intimpina o rezistenta, atunci terapeutul va mari forta de apasare.

Indreptarea articulatiei gleznei.

Pacientul este culcat ventral cu membrele inferioare departate terapeutul ingenuncheaza intre picioarele lui, prinde cu ambele miini virful picioarelor acestuia si impinge calciiele spre fese,ajutandu-se de propria sa greutate. El intensifica forta daca intampinpina rezistenta.

8. Indreptarea articulatilor degetelor piciorului


Dupa ce a efectuat miscarile anterioare, terapeutul repune membrele inferioare ale pacientului in pozitia initiala si scutura degetele picioarelor

pentru a indrepta articulatiile.9. Masarea regiunii sacraleTerapeutul sta ca in imagine, maseaza sacrul pacientului cu policele de 3 ori in 4-5 puncte. Forta deasupra coccisului nu trebuie sa fie prea mare .


10. Masarea muschiului gluteu stingTerapeutul sta in genunchi cu membrele inferioare de o parte si de alta a coapsei stingi a pacientului, maseaza muschiul gluteal sting de 20 de ori, initial cu policele sting. apoi cu palma miini stingi .


11. Masarea regiunii de deasupra marelui trohanter stingTerapeutul in genunchi incaleca gamba stinga a pacientului,

isi sprijina mina stinga pe saltea si maseaza regiunea de deasupra marelui trohanter sting al pacientului de 25 de ori cu policele drept. Intilnind portiuni rigide in muschi, terapeutul trebuie sa le maseze mult pina se relaxeaza.
11'. Masarea regiunii de deasupra marelui trohanter stingTerapeutul ingenuncheaza in partea stanga a pacientului si maseaza muschi fesieri cu policele pentru a diminua contractura musculara.

12. Masarea pliului fesier stingTerapeutul incaleca gamba stanga a pacientului si maseaza plica fesiera stanga a acestuia de 10 ori cu cele doua police.13. Masarea muschiului biceps femural sting


Terapeutul incaleca gamba dreapta a pacientului si maseaza regiunea de la pliul fesier sting pina la fosa poplitee in 8 puncte cu policele.

Masajul se executa de 2 ori pe linia mediana a gambei si cite 1 pe partile laterale.

Celelalte 8 degete trebuie sa adere la coapsa pentru a garanta eficienta masajului.14. Masarea fosei poplitee stingi


Terapeutul se aseaza in genunchi de o parte si de alta a gambei pacientului si maseaza fosa poplitee cu policele sau cu palmele.

15. Masarea muschiului triceps sural sting


Terapeutul ingenuncheaza cu picioarele de o parte si de alta a piciorului sting al pacientului si maseaza muschiul triceps incepand din spatiul popliteu sting si pina la calcii in 8 puncte de 4 ori.16. Masarea muschiului gluteal dreptTerapeutul sta in genunchi cu membrele inferioare de o parte si de alta a coapsei drepte a pacientului, maseaza muschiul gluteal drept de 20 de ori, initial cu policele drept apoi cu palma miini drepte .17. Masarea regiunii de deasupra marelui trohanter dreptTerapeutul in genunchi incaleca gamba dreapta a pacientului,

isi sprijina mina dreapta pe saltea si maseaza regiunea de deasupra marelui trohanter drept al pacientului de 25 de ori cu policele sting. Intilnind portiuni rigide in muschi, terapeutul trebuie sa le maseze mult pina se relaxeaza.

17'. Masarea regiunii de deasupra marelui trohanter dreptTerapeutul ingenuncheaza in partea drept a pacientului si maseaza muschii fesieri cu policele pentru a diminua contractura musculara.
18. Masarea pliului fesier drept


Terapeutul incaleca gamba dreapta a pacientului si maseaza plica fesiera dreapta a acestuia de 10 ori cu cele doua police.

19. Masarea muschiului biceps femural dreptTerapeutul incaleca gamba dreapta a pacientului si maseaza regiunea de la pliul fesier drept pina la fosa poplitee in 8 puncte ( de 4 ori) cu policele.

Celelalte 8 degete trebuie sa adere la coapsa pentru a garanta eficienta masajului.
20. Masarea fosei poplitee drepte

Terapeutul se aseaza in genunchi de o parte si de alta a gambei pacientului si maseaza fosa poplitee cu policele sau cu palmele.


21. Masarea muschiului triceps sural dreptTerapeutul ingenuncheaza cu picioarele de o parte si de alta a piciorului drept al pacientului si maseaza muschiul triceps incepand din spatiul popliteu drept si pina la calcii in 8 puncte de 4 ori.
22. Indreptarea articulatilor gleznelorTerapeutul ingenuncheaza intre membrele inferioare ale pacientului cu ambele miini apucind calciiele si presind puternic puternic articulatiile gleznelor spre exterior de 2 ori.


23. Masarea simultana a tendoanelor calcanee drept si stingTerapeutul ingenuncheaza si maseaza concomitent tendoanele calcanee de 10 ori cu palmele.24. Masarea simultana a muschilor surali drept si sting


Terapeutul maseaza muschii pacientului in acelasi timp de trei ori cu palmele.
25. Masarea talpilor


Terapeutul asezat in genunchi maseaza simultan de 10 ori cu cele doua police partea medie a talpilor pacientului

26. Intinderea concomitenta a muschilo anteriori ai gambelorTerapeutul isi pune talpile pe spatiile poplitee ale pacientului si prinde cu ambele miini degetele picioarelor acestuia si le preseaza usor in jos pentru a apropia calciiele de fese.

Dupa aceea terapeutul se apleaca inainte si apasa picioarele pacientului.

27. Masarea muschilor sacro spinali superiori


Terapeutul va incaleca pe talia pacientului si va preas si masa cu policele muschii sacrospinali ai acestuie deasupra omoplatilor de cate 10 ori in fiecare punct.28. Masajul tuturor muschilor sacro-spinali

Scopul este relaxarea muschilor lombari. Terapeutul ingenuncheaza cu gambele de o parte si de alta a feselor pacientului si apoi maseaza prin presare si framantare perpendicular muschii sacrospinali cu policele. Apasarea trebuie sa fie mereu perpendiculara.

Masajul se va face in 10 puncte si se va repeat de 2 ori.30. Masarea regiunii lombare cu podul palmei.

Terapeutul preseaza si frictioneaza cu palmele locul de deasupra crestei iliace a acestuia .


30'. Masarea locului de deasupra crestei iliace cu podul palmei.


Terapeutul pene miinila sale una peste alt ape locul de deasupra crestei iliace a pacientului si apoi executa miscari de masaj prin frectie si presare.31.Masare muschiului trapez sting.


Terapeutul intinde mina pe sub axial pacientului, pune policele pe umarul sting si in acelasi timp maseaza de zece ori cu cu miinile.


31'. Masarea omoplatului sting si a muschilor dorso-lombari.

Terapeutul maseaza muschii sacrospinali ai pacientului de la omoplatul stang pana in zona lombara in zece puncte, de doua ori, cu mana dreapta asezata peste cea stinga sau cu cele doua police asezate unul peste celalalt.

32. Masarea muschiului trapez drept.Terapeutul intinde mina pe sub axila pacientului, pune policele pe umarul drept si in

acelasi timp maseaza de zece ori cu cu miinile.32'. Masarea omoplatului drept si a muschilor dorso-lombari.Terapeutul maseaza muschii sacrospinali ai pacientului de la omoplatul drept pana in zona lombara in zece puncte, de doua ori, cu mana stinga asezata peste cea dreapta sau cu cele doua police asezate unul peste celalalt.. Masarea regiunii de deasupra omoplatilor in pozitia culcat


Terapeutul in genunchi incaleca zona lombara a pacientului si cu ambele miini maseaza locul de deasupra umerilor cu policele de 10 ori .34. Masarea regiunii de deasupra omoplatilor


Terapeutul cu ambele miini maseaza locul de deasupra umerilor cu palmele de 10 ori .


35. Indreptarea vertebrelor cervicale in pozitia culcat

Pacientul culcat ventral intinde bratele indoite in fata si intoarce capul pe stinga. Terapeutul isi apasa palma dreapta pe vertebra a saptea cervicala a pacientului, pune mina sa sting ape partea stinga a capului acestuia si il apasa spre dreapta de 2 ori, ajutinduse de propria sa greutate.

35' Indreptarea vertebrelor cervicale in pozitia culcat

Pacientul isi intoarce capul spre dreapta si terapeutul face aceleasi miscari in directie contrara.36. Masarea regiunii din dreptul bulbului rahidian


Pacientul sta cu fruntea pe perna. Terapeutul se aseaza pe salele pacientului si maseaza regiunea din dreptul bulbului rahidian de zece ori cu policele unul peste altul.37. Masarea muschilor splenius ai capului


Terapeutul maseaza cu policele muschii splenius , drept si sting, in 3 puncte de cite 5 ori .38. Masarea muschiului sternocleidomastoidian stingPacientul sta culcat ventral cu fruntea pe perna. Terapeutul sta ghemuit cu membrul inferior sting in genunchi pe saltea si cu membrul inferior drept indoit, isi sprijina mina stinga pe saltea si maseaza muschiul sternocleidomatoidian sting al pacientului in cinci puncte cu policele miini drepte , de trei ori.39. Masarea muschiului sternocleidomastoidian drept


Terapeutul sta ghemuit cu membrul inferior drept in genunchi pe saltea si cu membrul inferior sting indoit, isi sprijina mina dreapta pe saltea si maseaza muschiul sternocleidomatoidian drept al pacientului in cinci puncte cu policele miini stingi , de trei ori.
40. Masarea articulatilor miinilor dreapta si stinga si a articulatilor degetelor miini


Terapeutul incaleca pe fesele pacientului si maseaza incheieturile miini si degetele acestuia de 5 ori cu palmele.41. Masarea concomitenta a bratelor


Terapeutul masaeaza bratele pacientului de 3 ori cu palmele.42. Masarea muschilor sacrospinali toracali si lombari cu genunchii.Terapeutul pune miinile sale pe incheieturile miinilor pacientului si preseaza locul incepind intre omoplati pina la coxale in 5 puncte cu genunchii.42'. Masarea muschilor sacrospinali inferiori cu genunchii.Terapeutul pune miinile sale pe incheieturile miinilor pacientului si printr-o miscare de dute vino a genunchilor , maseaza de 10 ori muschiii sacrospinali de deasupra crestei iliace a acestuia

43. Masarea cu genunchii a trohanterelor mari drept si stingTerapeutul trebuie sa-si aseze genunchii pe locul de deasupra trohanterelor mari drept si sting ale pacientului si sa maseze de 10 ori.

44. Indreptarea articulatiei sacro-iliace drepte

Pacientul se intinde pe partea stinga in pozitie culcat cu membrul inferior drept putin indoit si cel sting intins. Terapeutul ingenuncheaza cu picioarele de o parte si de alta a gambei drepte a pacientului, apasa soldul drept al acestuia cu cotul sau sting si isi sprijina mina dreapta pe umarul drept al acestuia . Cind terapeutul isi incordeaza forta, talia pacientului se rasuceste . daca talia pacientului nu se rasuceste , terapeutul trebuie sa foloseasca greutatea corpului sau pentru a reapasa imediat.

Succesul este anuntat de pocnitura articulatiei sacro iliace in timpul rasucirii taliei pacientului.45. Indreptarea articulatiei sacro - iliace stingi


Pacientul se intinde pe partea dreapta in pozitie culcat cu membrul inferior sting putin indoit sic el drept intins. Terapeutul ingenuncheaza cu picioarele de o parte si de alta a gambei stingi a pacientului, apasa soldul sting al acestuia cu cotul sau drept si isi sprijina mina stinga pe umarul sting al acestuia . Cind terapeutul isi incordeaza forta, talia pacientului se rasuceste . Daca talia pacientului nu se rasuceste , terapeutul trebuie sa foloseasca greutatea corpului sau pentru a reapasa imediat.

Succesul este anuntat de pocnitura articulatiei sacro iliace in timpul rasucirii taliei pacientului.

46 & 46'. Indreptarea articulatilor soldului-+Pacientul se culca pe spate , isi alatura si indoaie membrele inferioare. Terapeutul prinde cu miinile membrele inferioare ale pacientului chiar sub genunchi.


Dupa aceea cu ajutorul greutatii propriului corp impinge puternic genunchii acestuia spre pieptul lui. Genunchii pacientului nu trebuie sa se opuna apasarii.

47. Relaxarea articulatilor soldului.


Pacientul este culcat pe spate cu picioarele alaturate . Terapeutul ingenuncheaza in fata picioarelor pacientului, isi pune miinile pe genunchii acestuia si preseaza femurele pacientului in afara pentru a relaxa articulatiile.
48. Indreptarea articulatie coxale stingiPacientul se culca pe partea dreapta , intoarce putin fata spre dreapta, normal tragind umarul sting, pune miinile in fata pieptului, indoaie membrul inferior drept si intinde pe cel sting. Terapeutul apasa cu piciorul drept glezna piciorului drept al pacientului si lasa piciorul sting intr-o parte. Dupa aceea cu ambele miini apuca piciorul sting al pacientului si-l intoarce spre stinga si spre dreapta. Apasind cu piciorul sau drept pe acela al pacientului, terapeutul cu ambele miini, roteste intern piciorul sting al acestuia si il trage cu putere. Daca terapeutul intimpina rezistenta trebuie sa mareasca forta. Miscarile se repeat de 2-3 ori.48'. Indreptarea articulatiei coxale drepte


Pacientul se culca pe partea stinga , intoarce putin fata spre stinga, normal tragind umarul drept, pune miinile in fata pieptului, indoaie membrul inferior sting si intinde pe cel drept. Terapeutul apasa cu piciorul sting glezna piciorului sting al pacientului si lasa piciorul drept intr-o parte. Dupa aceea cu ambele miini apuca piciorul drept al pacientului si-l intoarce spre stinga si spre dreapta. Apasind cu piciorul sau sting pe acela al pacientului, terapeutul cu ambele miini, roteste intern piciorul drept al acestuia si il trage cu putere. Daca terapeutul intimpina rezistenta trebuie sa mareasca forta. Miscarile se repeat de 2-3 ori.49. Rasucirea articulatiei coxale stingi


Pacientul se culca pe spate. Apucind genunchiul sting al pacientului cu mina dreapta si glezna acestuia cu mina stinga, terapeutul preseaza gamba acestuia spre exterior si in sus de 2 ori pentru flectarea articulatiei genunchiului, flectarea si rasucirea articulatiei coxale spre exterior si extinde articulatia genunchiului de 2 ori.

49. Rasucirea articulatiei coxale drepte.Pacientul se culca pe spate. Apucind genunchiul drept al pacientului cu mina stinga si glezna acestuia cu mina dreapta, terapeutul preseaza gamba acestuia spre exterior si in sus de 2 ori pentru flectarea articulatiei genunchiului, flectarea si rasucirea articulatiei coxale spre exterior si extinde articulatia genunchiului de 2 ori.
67. Masarea abdomenuluiPacientul sta culcat pe spate. Terapeutul se aseaza pe coapsele acestuia, maseaza abdomenul pacientului incepind de la 2-3 cm mai jos de apendicele xifoid, pina la etajul inferior al abdomenului in 6 puncte, de trei ori cu cele doua police. Forta trebuie sa fie moderata, iar masarea spre oasele de deasupra inimii este interzisa.

68. Masarea prin vibratie a etajului abdominal inferior cu palmele
Pacientul sta culcat pe spate cu membrele inferioare indoite si picioarele pe saltea. Terapeutul ingenuncheaza in stinga pacientului si preseaza regulat abdomenul inferior al acestuia de cinci ori cu palma stinga peste cea dreapta.69. Masarea muschiului ridicator al scapulei drepte si a muschilor dorsali profunzi

Pacientul sta culcat dorsal, cu capul rotit spre stinga. Terapeutul se aseaza in dreapta acestuia tine incheietura miini drepte a pacientului cu mina stinga si maseaza muschiul ridicator al scapulei drepte si muschii dorsali profunzi de 10 ori cu policele drept.

70. Masarea muschilor bratului drept
Pacientul este culcat pe spate cu capul rotit spre stinga. Terapeutul se aseaza in dreapta pacientului si maseaza muschii bratului drept ai acestuia de 2 ori cu policele.
71 & 71'. Indreptarea articulatiei cotului dreptTerapeutul sustine cotul drept al pacientului cu mina sa dreapta, tine incheietura miini derpte a acestuia cu mina sa stinga. Apoi ridica cotul drept al acestuia si in acelasi timp trage incheietura miini in jos cu mina stinga pentru a extinde articulatia cotului.72.Indreptarea incheieturii miini dreptePacientul intinde mina dreapta cu fata dorsala in sus. Terapeutul tine ferm incheietura miini drepte cu ambele miini si o maseaza in jos cu degetele.
73. Masarea antebratului drept


Terapeutul tine încheietura mâinii drepte a pacientului cu mâna sa dreapta si maseaza regiunea dintre cotul acestuia si încheietura mâinii în 6 puncte de 3 ori cu policele stâng.

74. Îndreptarea articulatiilor degetelor dreptePacientul sta culcat pe spate cu capul rotit spre stânga. Terapeutul sta în dreapta pacientului, prinde încheietura mâinii drepte a acestuia cu mâna stânga, apasa axila dreapta cu piciorul drept si trage fiecare deget al mâinii drepte a acestuia unul dupa altul.


75. Masarea palmei drepte.Terapeutul pune degetul sau mic între policele si aratatorul de la mâna dreapta a pacientului si degetul mic al mâinii sale drepte între inelarul si degetul mic de la mâna dreapta a pacientului. Policele se aseaza pe eminentele tenara si hipotenara, cele 6 degete aflându-se sub dosul mâinii pacientului. Dupa aceasta, tragând întinde palma acestuia, apoi o maseaza cu policele dinspre centru spre periferie în 3 puncte, de câte 5 ori.

76. Masarea radacinii policelui si a degetului aratator de la mâna stânga.


Terapeutul maseaza regiunea în forma de delta dintre policele si aratatorul pacientului de 3 ori cu policele sau stâng.

77. Întinderea bratului drept.Pacientul se afla culcat dorsal si întinde in sus bratul drept. Terapeutul îngenuncheaza în partea dreapta a pacientului, pune mâna sa dreapta în axila dreapta a acestuia, îi prinde cotul cu mâna stânga si îl apasa în jos pentru a întinde complet bratul drept.


78. Masarea muschiului ridicator al scapulei stâng si a muschilor dorsali profunziPacientul sta culcat pe spate cu capul întors spre dreapta. Terapeutul sta în stânga pacientului, prinde încheietura mâinii stângi a acestuia cu mâna sa dreapta si maseaza muschiul ridicator al scapulei stângi si muschii dorsali profunzi de 10 ori cu policele stâng.


79. Masarea muschilor bratului stângPacientul sta culcat pe spate cu capul rotit spre dreapta. Terapeutul se aseaza în partea stânga a pacientului si maseaza muschii bratului stâng al acestuia de doua ori cu policele.

80 & 80'. Îndreptarea articulatiei cotului stângTerapeutul sustine cotul stâng al pacientului cu mâna stânga, prinde încheietura mâinii stângi a acestuia cu mâna sa dreapta, ridica cotul al acestuia si în acelasi timp trage încheietura mâinii acestuia în jos cu mâna dreapta, pentru a întinde articulatia cotului pacientului. Miscarile se repeta de 2 ori.81. Masarea încheieturii mâinii stângiPacientul întinde mâna stânga cu fata dorsala în sus. Terapeutul tine ferm încheietura mâinii stângi cu ambele mâini si o maseaza în jos pâna la degete.

82. Masarea antebratului stâng

Terapeutul tine încheietura mâinii stângi a pacientului cu mâna sa stânga si maseaza regiunea dintre cotul acestuia si încheietura mâinii în 6 puncte de 3 ori cu policele drept.
83. Îndreptarea articulatiilor degetelor stângiPacientul sta culcat pe spate cu capul rotit spre dreapta. Terapeutul sta în stânga, prinde încheietura mâinii stângi a acestuia cu mâna dreapta, apasa axila stânga cu piciorul stâng si trage fiecare deget al mâinii stângi a acestuia cu mâna stânga.
84. Masarea palmei stângiTerapeutul pune degetul sau mic între policele si aratatorul de la mâna stânga a pacientului si degetul mic al mâinii sale stângi între inelarul si degetul mic de la mâna stânga a pacientului. Policele se aseaza pe eminentele tenara si hipotenara, cele 6 degete aflându-se sub dosul mâinii pacientului. Dupa aceasta, tragând întinde palma acestuia, apoi o maseaza cu policele dinspre centru spre periferie în 3 puncte, de câte 5 ori.
85. Masarea radacinii policelui si a degetului aratator de la mâna dreapta.Terapeutul maseaza regiunea în forma de delta dintre policele si aratatorul pacientului de 3 ori cu policele sau drept.

86. Întinderea bratului stâng.Pacientul se afla culcat dorsal si întinde în sus bratul stâng. Terapeutul îngenuncheaza în partea stânga a pacientului, pune mâna sa stânga în axila stânga a acestuia, îi prinde cotul cu mâna dreapta si îl apasa în jos pentru a întinde complet bratul stâng.

Extinderea (alungirea) vertebrelor cervicalePacientul sta culcat pe spate fara perna. Terapeutul se aseaza înaintea capului acestuia, împinge umerii acestuia cu picioarele, iar cu ambele mâini tine barbia acestuia. În timpul împingerii cu picioarele a umerilor pacientului, terapeutul trage puternic în sus capul pacientului de doua ori. Forta policelor terapeutului nu trebuie sa fie prea mare.88. Masarea aripilor nasului
Pacientul este culcat pe spate cu fata acoperita cu o batista. Terapeutul este asezat mai sus de capul pacientului si maseaza cu blândete aripile nazale cu policele.


89. Masarea orbitelor si tâmplelorPacientul se culca pe spate cu fata acoperita cu o batista. Terapeutul se aseaza mai sus de capul pacientului si maseaza partile superioare si inferioare ale orbitelor cu policele si apoi tâmplele de 3 ori90. Apasarea globilor oculari cu palmele
Pacientul se culca pe spate cu fata acoperita cu batista. Terapeutul fixeaza arcadele zigomatice ale pacientului cu degetele inelar si mic si preseaza globii oculari de 3 ori cu degetele mijlocii timp de 3 secunde91. Masarea fetei
Pacientul este culcat pe spate cu fata acoperita cu batista. Terapeutul apasa cu blândete fata pacientului începând de la nas pâna la ochi de 3 ori cu mâinile având degetele încrucisate.92. Masarea liniei mediene a fruntii
Pacientul sta culcat pe spate cu fata acoperita cu batista. Terapeutul maseaza prin alunecare linia mediana de la fruntea pacientului pâna la crestetul acestuia cu policele.

93. Arcuirea spatelui
Pacientul sta în genunchi. Terapeutul sta în spatele pacientului, îsi întinde mâinile pe sub axilele acestuia, îl cuprinde în jurul umerilor, îi preseaza lombele cu genunchii si încet se lasa pe spate. Pacientul trebuie sa-si relaxeze capul si umerii. Astfel spatele pacientului se arcuieste, iar picioarele ramân imobile pe saltea.

94. Îndreptarea articulatiilor umerilor


Terapeutul sta în genunchi în spatele pacientului, îsi întinde mâinile peste umeri spre spatele pacientului si apasa bratele acestuia. Pacientul trebuie sa aiba senzatia de extensie a toracelui. Apasarea se repeta de doua ori.


95. Întinderea înapoi a bratelorPacientul sta în genunchi. Terapeutul îngenuncheaza în spatele pacientului, tine ferm cu ambele mâini mâinile acestuia si le trage spre înapoi pâna la pozitia orizontala si în acelasi timp le apropie cât este posibil. Miscarile se repreta de trei ori.

96. Masarea regiunii de deasupra omoplatilorTerapeutul sta în spatele pacientului departate, cu ambii genunchi preseaza spatele pacientului, îsi pune mâinile pe umerii acestuia si maseaza cu policele regiunea de deasupra omoplatilor de cinci ori.

97. Masarea regiunii dintre omoplati
Terapeutul îngenuncheaza în spatele pacientului, cu ambele mâini prinde umerii acestuia si îi trage spre înapoi pentru a extinde trunchiul. Miscarile se repeta de trei ori.98. Miscarea în sus si în jos a articulatiilor umerilor
Terapeutul prinde umerii pacientului, îi trage în sus, apoi îi lasa sa cada. Miscarile se repeta de trei ori.

99. PercutiaTerapeutul percuta regiunea de deasupra omoplatilor pacientului, ceafa acestuia si regiunea occipitala de 2 ori cu mâinile având degetele încrucisate.


100. Miscarile finale
Terapeutul maseaza cu ambele mâini de deasupra omoplatilor pacientului de 5 ori si apoi loveste cu pumnii umerii acestuia .loading...
Document Info


Accesari: 17726
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )