Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Cauzele cancerului

medicina

















Definitie Cancerul este o grupare de celule anormale. Este cunoscut sub numele de tumora (maligna), care creste fara a putea fi controlata. Tumorile canceroase invadeaza si distrug tesuturile care le inconjoara. Nu toate tumorile sint canceroase (exista si tumori benigne). Tumorile benigne, care nu sint canceroase, nu invadeaza si nu distrug tesuturi. O tumoare benigna poate creste, insa, foarte mult. Tumorile canceroase pot raspindi celule canceroase in alte parti ale corpului, fenomen numit metastaza, spre deosebire de tumorile benigne, care nu se raspindesc in acest fel.

Cauzele favorizante ale aparitiei cancerului

Principalii factori raspunzatori pentru producerea cancerului sunt:

1. Combinarea radiatiilor naturale sau artificiale cu alte efecte daunatoare.

2. Substantele chimice ingerate. Ele isi exercita efectul cancerigen in special prin legarea de ADN-ul celulelor, desi s-a probat si legatura cu ARN-ul si cu o serie de enzime sau cu alte proteine care implicand genele declanseaza modificari c 454e45e elulare. Neoplasmele induse de agenti chimici sunt mai putin antigenice decat cele induse virotic.

Substantele chimice cancerigene:

a) naturale: alfatoxina din contaminarea conservelor cu Aspergillus-Flav provoaca cancer hepatic (Isvoranu - Genetica);

b) medicamente: antimitotice, cloramfenicol.

c) "culturale" din:

- bauturi alcoolice (cancer la esofag, adenocarcinom hepatic);

- fum de tigara, fum industrial, gaze de esapament ce contin hidrocarburi policiclice care dau cancerul bronhiilor;

d) industriale:

- coloranti (cancer la vezica);

- conservanti si aditive la mezeluri, ca nitriti si nitrozamina daca sunt in cantitati mari;

- solventii benzolici provoaca leucemie;

- uleiurile minerale sunt oncogene.

O atentie aparte trebuie acordata pericolului pe care-l reprezinta legumele din anumite magazine si piete, pe care noi le consideram salvatoare - devenite otravitoare din cauza folosirii fara discernamant de catre producatori a ingrasamintelor chimice si a pesticidelor. Specialistii din agrochimie au facut un studiu din care a reiesit micsorarea sperantei de viata, in special in Bucuresti, cu 10 ani (laboratorul de cercetari al ICPA - Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie). Bucurestiul este foarte afectat de poluarea determinata de traficul rutier si activitatea industriala, iar gradinarii din jurul metropolei folosesc multe substante chimice in culturile agricole. In partea sud-estica a Bucurestiului continutul de nitrati (combinatii ale azotului) depasesc de 6 ori continutul normal din sol, de 3 ori continutul maxim admis pentru legume si de peste 10 ori concentratia max. admisa in apa potabila.

O persoana care consuma zilnic castraveti, varza, morcovi, tomate si cartofi din aceste gradini ingereaza de 5,2 ori mai multi nitrati/zi decat limita maxim admisa. Cei mai periculosi sunt castravetii care depasesc de 2 ori limita maxim admisa. Varza si morcovii au cu 50% mai mult azotat decat limita maxim admisa. Aceasta duce la cancer gastric, dereglari cardiovasculare si ale glandei tiroide. La copii, aceasta poate duce la moarte (ca in jud. Braila si Teleorman) sau la malformatii congenitale al nou-nascutilor.

Poluarea se intinde aproape in toata tara. Din Giurgiu si Calarasi pana la Sibiu, solurile au fost impregnate cu insecticide de tip HCH si DDT. In sol, concentratia lor depaseste de 40 de ori limita maxim admisa. Concentratii mari sunt in marar (de 4 ori), leustean (de 9 ori), salata (de 4,8 ori), varza (de 8,8 ori). DDT-ul este o otrava care distruge celula nervoasa. Va trebui sa apara cat mai repede o "lege a alimentului" care sa includa analiza alimentelor vegetale din piete. Acest control sanitar-vegetal este absolut necesar in regim de urgenta.

Aerul este curatat de ploi, dar apa ajunge in sol iar impuritatile intra in circuitul biologic si ajung prin alimente la noi. La Valea Calugareasca, contaminarea pamantului cu fluor a dus la boala numita fluoroza (caderea dintilor, distrugerea sistemului osos). Doua sute de mii de hectare din tara sunt contaminate cu titei si apa sarata iar poluarea chimica se extinde pe noua sute de mii de hectare.

3. Infectii virale: virus oncogen cu ADN: virusul Papiloma care provoaca veruci, adeno-viroze, hepatic (Eptein-Barr); virus oncogen cu ARN, care sunt la originea sarcoamelor, limfoamelor.

4. Anumiti hormoni, in special estrogenii, sunt favorizanti pentru procesele neoplazice.

5. A nu se consuma cereale mucegaite deoarece, asa cum afirma si dr. V. Faur, exista riscul infestarii cu alfatoxine care induc cancerul. Porumbul este cel mai vulnerabil la contaminare cu alfatoxine, urmat de grau.

6. Un alt factor care favorizeaza aparitia cancerului este deficitul de vitamine (in special riboflavina = B2).

7. Sa se acorde importanta si pozitiei locului de dormit si de lucru caci, daca exista zone de turbulenta unde sunt plasate intersectiile liniilor de forta ale radiatiilor pamantului (asa numitele benzi geo-stationare) va trebui sa se aiba grija ca nici o parte a corpului sa nu se intersecteze cu ele timp mai indelungat. Dincolo de evitarea lor, mentionam ca directia buna de dormit este cu capul la nord, picioarele la sud, sau capul la vest, picioarele la est.

Dintre produsele naturiste CaliVita cu o puternica actiune anticancerigena recomandam: SharkAid (cartilaj de rechin), Noni (extract de Morinda Citrofilia), Zen Thonic (extract de Garcinia Mangostana si combinatie brevetata de fructe), Ocean 21 (combinatie brevetata de alge marine), Culevit (combinatie anticancerigena de vitamine si minerale).



Cauzele cancerului de piele

Boala este provocata in special de supraexpunerea la soare si la raze ultraviolete. Persoanele care au suferit arsuri solare severe, in special in copilarie, cele care si-au expus pielea la soare ani la rind timp indelungat si chiar pesoanele care apeleaza des la solar sint predispuse sa se imbolnaveasca. Alte cauze posibile de aparitie a cancerului de piele includ expunerea repetata la raze X, anumite chimicale (arsenicul, carbunele), substante radioactive (radiul). Boala poate fi, de asemenea, cauzata de tratamentul cu radiatii ionizante utilizate pentru tratarea de eczeme, psoriazis sau acnee.

Cauzele cancerului pulmonarCancerul pulmonar este cauza principala a mortii prin boli canceroase la barbati, in ultima vreme incidenta crescand foarte mult si la femei. Exista mai multe cauze ale aparitiei cancerului pulmonar, dar fumatul este, de departe, cauza cea mai incriminata.

Majoritatea cazurilor de cancer pulmonar sunt legate in mod direct de consumul de tutun. Substantele daunatoare din fumul de tigara, numite si cancerigene, distrug celulele din plamani. Se crede ca mai mult de 85 % dintre cazurile de cancer pulmonar sunt datorate fumului de tigara. Folosirea tutunului este cel mai important factor de risc. Cu cat un fumator fumeaza mai multe pachete de tigari pe zi, cu atat riscul dezvoltarii cancerului de plaman creste. Riscul ca o persoana care traieste langa un fumator sa se imbolnaveasca de cancer pulmonar este mai mare cu 30 % fata de o persoana care traieste intr-un mediu cu nefumatori.

Femeile risca mai mult sa se imbolnaveasca datorita substantelor chimice din fumul de tigara. Prin urmare, ele pot fi predispuse la cancer atat cand fumeaza, cat si atunci cand sunt intr-un mediu in care se fumeaza.

Expunerea la alte substante daunatoare, asa cum este azbestul si radonul, poate contribui la cresterea riscului de cancer pulmonar. O combinatie de factori de risc, de exemplu un fumator expus si la azbest, duce la cresterea semnificativa a riscului imbolnavirii de cancer pulmonar. Mai sunt incriminati expunerea prelungita la fum si praf, poluarea accentuata din unele orase, precum si unele boli pulmonare cronice.

Cauze cancer prostate Vārsta: Riscul de a face cancer de prostata creste o data cu īnaintarea īn vārsta, mai ales dupa 50 de ani.

Prezenta bolii īn familie: Barbatii care au rude apropiate ce au suferit de cancer de prostata au un risc mai mare de a face si ei aceasta boala. De exemplu, daca tatad dvs. a avut cancer de prostata, riscul dvs. este de 2-3 ori mai mare. Daca fratele dvs. a avut cancer de prostata, riscul dvs. poate fi de pāna la 5 ori mai mare. Iar daca īn familia dvs. a existat atāt cancer de prostata cāt si cancer ovarian sau de sān la rudele din partea mamei, riscul dvs. de cancer de prostata poate fi de 6 ori mai mare!

Alimentatia: Unii factori alimentari par sa cresca riscul - de exemplu alimentatia bogata in carne rosie, grasimi si produse lactate. Dimpotriva, alte alimente par sa aiba un efect protector.

Cause cancer testicole Factorii de risc care trebuie luati in considerare privind aparitia cancerului testicular sunt:

Existenta unui testicul necoborat din abdomen. Testiculele se dezvolta, inainte de nastere in abdomen, de unde coboara apoi in scrot. Barbatii la care unul dintre testicule nu a coborat in scrot sunt mult mai predispusi la a suferi de cancer testicular. Predispozitia este la fel de mare in cazul ambelor testicule, chiar in urma unei operatii chirugicale de coborare a testiculului in scrot.

Anomaliile congenitale ale testiculelor sau penisului sunt deasemenea un factor favorizant aparitiei cancerului testicular. De asemenea, cei care sufera de hernie inghinala sunt predispusi acestei forme de cancer.

Barbatii care au suferit in trecut de cancer testicular prezinta un risc marit de reimbolnavire, dar si cei care au avut in familie cazuri de cancer testicular pot suferi de acesta boala.

Factorii care favorizeaza aparitia cancerului gastric sunt: alimentatia, tutunul si alcoolul, la care se adauga stresul, un element intalnit in toate tipurile de cancer. Aproape 77% dintre bolnavii de cancer gastric au consumat carne grasa prajita. Trebuie atentie in alimentatie deoarece abuzul de grasimi prajite concomitent cu lipsa produselor lactate stimuleaza factorii favorizanti ai cancerului. Grasimile prajite provoaca tulburari ale secretiei gastrice (cu actiune cancerigena), iar lipsa de colina din lapte - cu actiune protectoare asupra mucoasei stomacului - accentueaza aceasta. Se mai adauga si alti factori favorizanti cum ar fi modul irational de pregatire a alimentelor, mesele neregulate, stresul cotidian, dentitia proasta, etc. In plus, 92% din bolnavii de cancer gastric sunt vechi fumatori, iar 42% alcoolici




















Document Info


Accesari: 3523
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )