Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ERIZIPELUL (BRANCA)

medicina
ERIZIPELUL (BRĀNCA)


Definitie (īn greaca erythros = rosu, pella = piele): boala infecto-contagioasa produsa de streptococul β-hemolitic de grup A si manifestata clinic printr-o dermita (locali-zare predilecta la nivelul membrelor sau fetei). Foarte frecvent īntālnit īn trecut īn spitale, mai ales īn s 17317s185r erviciile chirurgicale, prin contaminarea instrumentarului, mate-rialului de sutura, compreselor incomplet sau incorect sterilizate.
Etiopatogenie: cauzele favorizante sunt reprezentate de existenta unei porti de intrare (orice leziune tegumentara: escoriatie, ragada, īntepatura, micoza interdigitala, plaga) si a unui status imunitar deficitar (denutritie, anemie, etc.). Dupa inoculare se produce patrundere si multiplicare a germenului īn vasele si spatiile limfatice ale dermului, rezultānd o dermita cu vasodilatatie, edem si infiltratie celulara mai intense la periferie.


Morfopatologie: initial afectare dermica, cu constituire a unei serozitati abundente bogate īn germeni si leucocite ce umple

spatiile conjunctive, formānd un placard;

ulterior apare eritem si edem epidermic

cu formare a unui burelet marginal carac-

teristic (periferie reliefata si hiperemica,

zona centrala mai deprimata si palida) ce

progreseaza serpiginos excentric ("īn pata

de ulei") iar prin clivaj dermo - epidermic

formeaza flictene sero-sanghinolente (erizipel bulos); mai rar poate sa apara edem hipodermic sau chiar celulita ce ajunge la supuratie (erizipel flegmonos).


Clinic: debut brusc cu frison violent urmat de ascensiune termica (40°C) si alterare a starii generale (tahicardie, astenie, oligurie); placardul erizipelatos, nu foarte dureros, se poate īnsoti fie de o limfangita locala, fie de o adenita regionala. Īn prezenta tra-tamentului corect tabloul clinic dispare īn cāteva zile; netratat, produce recidive (nu da imunitate) si complicatii.


Paraclinic: leucocitoza cu neutrofilie (deviere la stānga a formulei leucocitare), VSH crescut, albuminurie si uneori hematurie (afectare renala prin efect toxic-alergic).
Diagnostic:

- diagnostic pozitiv: poarta de intrare placard erizipelatos cu burelet marginal +


- diagnostic diferential → se face cu: celulita, flegmon, limfangita reticulara, trombo-flebita superficiala, dermite alergice sau eczematiforme, etc..

Complicatii: locale (abcese, flegmoane, limfangite, flebite, artrite, gangrene), regio-nale (adenite, adenoflegmoane) sau generale (endocardita, glomerulonefrita, reuma-tism, septicemie). Uneori se produc recidive la distanta de locul initial (erizipel migrator, eratic); recidivele, frecvente mai ales la membrul inferior, pot fi raspunza-toare de producerea unui elefantiazis. Flictenele caracteristice pot lasa prin rupere cruste responsabile de cicatrici uneori vizibile toata viata.


Posibila atingere renala (glomerulonefrita poststreptococica) este consecinta fenomenelor alergice declansate de toxinele streptococice eliberate local (similar situatiei din scarlatina, angine, etc.).


Forme particulare:

- erizipel periombilical al nou - nascutului

- erizipel genital (postabortum).


Tratament: este īn principal medical si are la baza administrarea injectabila de peni-cilina G sau alt antistreptococic (vindecare īn 7-10 zile); tratamentul chirurgical presupune decapare a flictenelor cu evacuarea serozitatii, pansamente umede cu antiseptice, incizii de drenaj īn formele complicate.


ATENŢIE! Erizipelul este cunoscut ca afectiune streptococa, dar foarte rar se īntālneste si erizipel stafilococic (dermita microbiana cu evolutie absolut identica cu a erizipelului streptococic, dar cu lipsa de raspuns la penicilina → se impun culturi din serozitate cu antibiograma).

Document Info


Accesari: 9270
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )