Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Medicatia Aparatului Digestiv - II

medicina
Medicatia Aparatului Digestiv - II


Stimulantele secretiei digestive (Amarele) - sunt substante cu gust amar, ce stimuleaza reflex secretia salivara si gastrica. Se folosesc sub forma de tincturi :

Tinctura de cola → contine cafeina

Tinctura de Gentiana

Tinctura de China → contine chinina

Tinctura de nuca vomica → contine stricnina (un alcaloid toxic nu trebuie administrat mai mult de 1 g tinctura / zi).

Se administreaza înainte de masa, câte 10-12 picaturi, pentru stimularea apetitului.

Substituientele secretiilor digestive :


a.   Acidul clorhidric diluat - este un preparat oficinal ce contine10% HCl.

Indicatii : în combaterea tulburarilor dispeptice, la bolnavii cu aclorhidrie.

Se administreaza oral, câte 2-10 ml diluati într-un pahar cu apa. Amestecul 858r1720i obtinut se bea cu paiul, pentru a nu evita contactul HCl cu dintii.

Se mai poate administra si betaina clorhidrat sau acidul glutamic clorhidrat, ce reactioneaza cu apa si elibereaza HCl.

b.  Pepsina - este o enzima proteolitica a sucului gastric, ce poate fi asociata cu HCl.

c.   Pancreatina - este un preparat ce contine enzime pancreatice : tripsina, lipaza,amilaza.

Indicatii : în tulburari dispeptice din cadrul insuficientei pancreatice exocrine.

Mod de administrare. Pentru ca enzimele pancreatice sunt inactivate de acidul clorhidric, se administreaza în timpul meselor sau se folosesc preparate enterosolubile. De asemenea, se mai pot asocia cu anticolinergice sau cimetidina.

Preparate ce contin pancreatina : Triferment, Combizym, Cotazym, Nutrizym.

d.  Colereticele - sunt substante ce stimuleaza producerea de bila în ficat. Actioneaza, probabil, osmotic. Ca substante coleretice se folosesc :

Acizii biliari naturali si acidul dehidrocolic (obtinut prin semisinteza). Aceste substante produc o secretie biliara abundenta, apoasa = actiune hidrocoleretica. Sunt folositi pentru drenarea bilei si pentru spalarea cailor biliare când acestea contin nisip sau calculi mici. Sarurile biliare se mai folosesc în caz de deficit de bila, pentru a usura absorbtia si digestia grasimilor (fistula biliara, colestaza).

Utilizati timp îndelungat poate determina scaderea rezistentei la agresiune a mucoasei esofagiene si gastrice. De asemenea, exista riscul de fenomene toxice în domeniul hepatobiliar. Acizii biliari si sarurile biliare pot da, uneori, diaree.

Acidul chenodezoxicolic - este un acid biliar natural ce favorizeaza dizolvarea calculilor biliari de colesterol, prin solubilizarea acestuia. De asemenea, scade concentratia colesterolului în bila.

Durata tratamentului este 6 luni - 2 ani. Este indicat când interventia chirurgicala este contraindicata sau când simptomatologia este redusa.

Fenilpropanolul (Carbicolul) este un produs de sinteza care are actiune coleretica slaba si nu are efecte adverse.Sunt medicamente capabile sa înlature senzatia de greata si voma. Acestea actioneaza în special la nivelul centrilor nervosi implicatii în actul vomei (centrul vomei, zona chemoreceptoare declansatoare din bulb, nucleii vestibulari), interferând cu actiunea unor mediatori chimici (dopamina, serotonina, histamina, acetilcolina).

Clase de medicamente :

Neuroleptice - în special fenotiazinele :

Clorpromazina (Clordelazin, Largactil, Plegomazin)

Proclorperazina (Emetiral).

Tietilperazina (Torecan).Acestea actioneaza predominant la nivelul zonei chemoreceptoare declansatoare din bulb (prin antagonizarea dopaminei).

Reactii adverse : somnolenta, hipotensiune ortostatica.

Contraindicatii : bolile hepatice, insuficienta renala, vârsta înaintata, asocierea cu anestezice generale sau morfina, impun prudenta.

Metoclopramida (Primeran, Reglan) - deprima zona chemoreceptoare declansatoare (prin antagonizarea dopaminei). De asemenea, stimuleaza peristaltismul gastric si relaxeaza sfincterul piloric este util în diskinezii digestive si pentru unele procedee diagnostice ( endoscopie, examen radiologic).

Odansetron (Zofran) - este eficace în varsaturile severe provocate de citostatice. Este anatgonist al serotoninei , care este eliberata sub actiunea citostaticelor.

Scopolamina - este anticolinergic si sedativ psihomotor. Este indicat în raul de miscare, prin inhibarea unor receptori colinergici la nivelul nucleilor vestibulari.

Antihistaminice : Prometazina (Romergan), Difenhidramina, Clorfeniramina, deprima centrul vomei si nucleii vestibulari. Sunt indicate în raul de miscare, varsaturile din sarcina, varsaturile medicamentoase.cu ajutorul laxativelor se elimina un scaun moale si format.

sub influenta purgativelor se elimina scaune numeroase de consistenta lichida sau semilichida.


Mecanisme de actiune

Laxativele si purgativele actioneaza prin :

stimularea directa a motilitatii grabirea tranzitului intestinal

cresterea difuziunii si secretiei active a apei si

electrolitilor în intestin

retinerea apei în intestin prin forte hidrofile

sau osmotice.

înmuierea directa a scaunului.Indicatii


în constipatia functionala

pentru a evita efortul de defecatie la bolnavii cu hernie, insuficienta cardiaca, boala coronariana, hemoroizi, fisuri anale si alte afectiuni anorectale.

pentru pregatirea examenului radiologic.

purgativele sunt folosite în unele intoxicatii alimentare sau medicamentoase, sau dupa administrarea de antihelmintice (pentru eliminarea parazitilor intestinali).


Contraindicatii

utilizarea îndelungata poate duce la boala laxativelor : pierderi de apa, electroliti, vitamine, fenomene de colita.

la bolnavii cu apendicita, sau în prezenta durerilor abdominale.obstructia intestinala


Clase de medicamente

Laxativele de volum - sunt reprezentate de fibrele vegetale nedigerabile si de coloizii hidrofili, care, în contact cu apa îsi maresc volumul si cresc continutul colonului, stimulând peristaltismul.

Sunt indicate în : constipatia functionala, anorexie (nu exista aport suficient de fibre vegetale).

Cele mai utilizate sunt :

Metilceluloza, Carboximetilceluloza sodica.

Agarul (geloza), semintele de in.

Eliminarea scaunului se produce dupa 1-3 zile.

Purgativele saline - sunt reprezentate de saruri ale unor substante , care, administrate oral, au efect laxativ sau purgativ, în functie de doza.

Mecanismul lor de actiune este retinerea apei prin osmoza. Apa retinuta în intestin realizeaza un scaun lichid, de volum crescut, ceea ce determina secundar si cresterea peristaltismului.

Scaunul se elimina la 1-3 ore de la administrare. La doze mici apare efectul laxativ.

Reactii adverse

solutiile concentrate sunt iritante producând greata/voma.

pot duce la deshidratare.

Mg2+ din sulfatul de magneziu, poate produce deprimare centrala marcata daca nu este bine eliminat din organism (în insuficienta renala si la copii.

Na+ din sulfatul de Na+ poate fi daunator la bolnavii cu insuficienta cardiaca.

Purgative iritante - are actiune iritanta asupra mucoasei colonului, stimulând miscarile propulsive datorita declansarii de reflexe mediate de plexul submucos. De asemenea, favorizeaza difuziunea si secretia electrolitilor si a apei în intestin.

Indicatii : sunt utile când este necesara evacuarea rapida a intestinului. În constipatia obisnuita este indicata numai în cazurile refractare la masurile igieno-dietetice si la purgativele de volum.

Contraindicatii : apendicita acuta si abdomenul acut reprezinta contraindicatii absolute.

Uleiul de ricin - în doze terapeutice provoaca în 1-6 ore eliminarea a 1-2 scaune semilichide. Efectul se datoreaza acidului ricinoleic care se elibereaza sub influenta lipazei pancreatice si actioneaza asupra intestinului subtire, stimulându-i peristaltismul.

Contraindicatii : rareori provoaca colici intestinale. Poate declansa travaliul la femeile însarcinate , aproape de termen.

Purgative antrachinonice - Frangula - provoaca dupa 6-8 ore eliminarea a 1-2 scaune moi sau semilichide, datorita unor compusi antrachinonici care se elibereaza în colon sub influenta florei intestinale.

Indicatii : în cazuri de evacuare rapida a intestinului si în cazuri rebele de constipatie functionala.

Reactii adverse : folosirea prelungita poate provoca colita, pierderi de electroliti, vitamine si apa. Se elimina prin lapte produce diaree la sugari.

Dantronul - derivat antrachinonic de sinteza cu proprietati asemanatoare purgativelor antrachinonice.

Fenolftaleina (Ciocolax) - este un compus de sinteza derivat din difenilmetan. Efectul este prelungit datorita intrarii în ciclul enterohepatic a unei parti de medicament. Coloreaza urina si fecalele în rosu. Produce unoeri reactii alergice, mai ales eruptii cutanate pigmentare.

Oxifenisatina - este un alt derivat de difenilmetan cu proprietati purgative. Poate afecta toxic ficatul.

Laxativele prin înmuierea scaunului - usureaza progresia continutului intestinal si înmoaie direct scaunul. Sunt de ales la persoanele care elimina greu scaunul : batrâni, bolnavi la pat, în afectiunile anale acute (hemoroizi, fisuri anale) si în toate situatiile care impun evitarea efortului de defecare.

Uleiul de parafina, administrat oral, înmoaie scaunul. Este nedigerabil si ramâne în cea mai mare parte în intestin, patrunzând în bolul fecal, usurându-i progresiunea si eliminarea.

În general este bine tolerat. Produce uneori prurit anal.

Administrat îndelungat, interfera cu absorbtia unor factori liposolubili, inclusiv a vitaminelor liposolubile. Se absoarbe în mici cantitati si se poate depune în ganglionii mezenterici si în tesutul reticulo-endotelial (ficat, splina), unde provoaca reactii granulomatoase.

D.    Medicatia prokinetica


Cuprinde medicamente care stimuleaza motilitatea gastrointestinala, fiind utile în sindromul de hipomotilitate gastrica, în esofagita de reflux si pentru examenul radiologic al tubului digestiv.

Actioneaza prin antagonism central si periferic fata de dopamina si/sau prin mecanism colinergic periferic, la nivelul plexului mienteric.

Metoclopramida - este un antagonistdopaminergic, care are si proprietati stimulante colinergice. Grabeste golirea stomacului si creste peristaltismul intestinului subtire.

Domperidona (Motilium) si Cisaprida sunt alte medicamente prokinetice.E.     Antidiareice


Sunt substante care actioneaza prin :

reducerea peristaltismului (opioidele si anticolinergicele)

cresc vâscozitatea continutului intestinal (substante absorbante si protectoare).


Opioidele


Reduc miscarile peristaltice, producând în schimb stimularea contractiilor segmentare si cresterea tonusului sfincterelor. De asemenea, inhiba reflexul anal de defecatie.

Efectele sunt explicate prin :

interferarea unor mecanisme colinergice si necolinergice (mediate de endorfine, serotonine) la nivelul plexului mienteric ;

reducerea secretiilor biliare si pancreatice.

În terapie se foloseste tinctura de opiu ce contine 10 mg morfina la 1 g de tinctura sau la 56 de picaturi (1 % morfina). Se administreaza câte 10-15 picaturi de 3-4 ori /zi.

Indicatii : diareea acuta, ileostomie, colostomie.

Reactii adverse : riscul aparitiei dependentei.

Contraindicatii : colita ulceroasa si ocluzia intestinala.


Alt opioid folosit este Codeina, având aceleasi proprietati constipante ca si morfina, dar riscul de dependenta este mult mai mic.

Se administreaza 20-30 mg la 6 ore.


Alte medicamente cu efect opioid antidiareic sunt Difenoxilatul si Loperamida (Imodiu). Acestea au actiune mai specifica pe tubul digestiv si produc dependenta.Parasimpatoliticele


Atropina are actiune anticolinergica asupra tubului digestiv, inhibând-i motilitatea.

Se administreaza oral, câte 0,5 mg de 3-4 ori /zi. Se mai utilizeaza si ca extract de beladona, câte 30 mg, sau tinctura de beladona, câte 30-60 picaturi.

Butilscopolamina (Scobutil) si Propantelina au actiune mai electiva pentru tubul digestiv.Antidiareice cu actiune absorbanta si protectoare


Caolinul - este silicat de aluminiu . Se administreaza câte 5-15 g, pe nemâncate, în cazuri de diaree acuta. Nu se asociaza cu alte medicamente pentru ca micsoreaza absorbtia.

Carbunele medicinal activat - se administreaza câte 2-8 g /zi în diarei acute, flatulenta. În doze mari este indicat în intoxicatiile cu medicamente administrate oral.F.     Antispastice


Antispasticele se împart în 2 grupe :

antispastice parasimptolitice - împiedica influentele excitomotorii vegetative.

antispastice musculotrope - actioneaza direct asupra musculaturii netede.


Antispastice Parasimpatolitice


Aceste medicamente reduc tonusul si peristaltismul gastrointestinal, fiind util în ulcer si în afectiunile spastice ale tractului gastrointestinal.

Atropina - este un parasimpatolitic neselectiv, cu efect de 3-5 ore.

Se administreaza :

injectabil subcutanat - 0,5-1 mg sulfat de atropina

oral - 0,3-1 mg de 3-4 ori/zi. Se mai folosesc extractul de beladona si tinctura de beladona.

Reactii adverse : în doze mari apar :

uscaciunea gurii

tulburari de vedere

dificultate în urinare (se contraindica în adenom de prostata).

constipatie.

Butilscopolamina bromura - este un derivat cuaternar de amoniu al scopolaminei se absoarbe putin. De aceea, se administreaza injectabil i.v. sau i.m.

Preparatul Scobutil compus asociaza butilscopolamina cu un analgezic (Noramidopirina metansulfonat).

Oxifenoniul si Propantelina - sunt compusi cuaternari de amoniu ce efecte mai elective decât atropina.


Antispastice Musculotrope


Papaverina este un alcaloid izochinolonic din opiu, ce are proprietati antispastice si vasodilatatoare prin actiune musculotropa. Are eficacitate terapeutica redusa.

Se administreaza oral , câte 100 mg de 3-5 ori /zi, sau injectabil subcutanat sau în perfuzie i.v. Injectarea i.v directa trebuie evitata datorita riscului de aritmii, bloc AV.

Mebeverina este antispastic de sinteza. Se administreaza oral si este bine suportat.G.    Antiflatulente


Sunt medicamente capabile sa usureze eliminarea gazelor din stomac si intestin.

Dimeticona (Ceolat) sau Simeticona are proprietati antiflatulente datorita modificarii tensiunii active a continutului intestinal gazificat, cu consecinte antispumante.

Carbunele medicinal este putin eficace pentru combaterea flatulentei.

Carminativele - favorizeaza eliminarea gazelor din tubul digestiv. Se folosesc preparate vegetale : anason, menta etc.

Efectul apare datorita unei actiuni iritante slabe la nivelul mucoasei ce are drept consecinta stimularea slaba a motilitatii si relaxarea sfincterelor.Document Info


Accesari: 1036
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )