Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Ce este meloterapia?

medicina


Ce este meloterapia?

Meloterapia este o terapie care foloseste influentele sonore armonioase. Meloterapia a fost  cunoscuta inca din antichitate, cand era folosita pentru a-i revigora pe cei deprimati si pentru a-i incuraja pe cei care plecau la lupta. Studiile stiintifice, din domeniu, au demonstrat ca muzica modifica undele cerebrale si frecventa cardiaca. Ea este cunoscuta  in traditiile lumii, ca facand parte dintr-un domeniu magic de activitati.Muzica este o minune a lumii deoarece trezeste spiritul de libertate, constiinta, indeparteaza pesimismul si melancolia, imbunatateste calitatea somnului si creativitatea, red 828s186i ucand starile de stres si depresie.

Meloterapia poate avea un puternic efect contra durerilor si oboselii deoarece stimuleaza eliberarea de endorfine, asa-numitii hormoni ai fericirii. Pacientii pot alege intre terapia pasiva, ce presupune simpla ascultare a unor melodii, si cea activa, in timpul careia sunt pusi sa cante la diverse instrumente.

Prin meloterapie pot fi tratate agresivitatile ascunse, tulburarile mentale sau afective, anumite blocari, dar si cateva boli psihosomatice, cum ar fi astmul sau problemele de alimentatie.

Tratarea diferitelor afectiuni prin meloterapie

- pentru calmarea sistemului nervos: Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven si Uvertura operei Parsifal de Wagner.
- pentru destindere psihica si relaxare: Sonata pentru flaut, alto si harpa si Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin .
- pentru combaterea oboselii si surmenajului: Poemul simfonic Vltva de Smetana si Dimineata de Grieg.
- pentru tratarea starilor depresive: Carnavalul de Dvorak.
- pentru calmarea starilor de agitatie: Oda bucuriei de Beethoven si Corul pelerinilor de Wagner.
- pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative: Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart.
- pentru calmarea marilor suferinte care apar în urma unor întimplari tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski.

Sugesto-Meloterapie

Va aduceti aminte cand v-ati relaxat profund ultima data ? A fost oare o stare de relaxare profunda ?

Stresul este o coordonata a existentei cotidiene, iar in universul unei vieti hiperactive relaxarea devine dificila si uneori chiar imposibila. Scopul meloterapiei de relaxare cu elemente de sugestie il reprezinta (re)trairea starilor de destindere profunda. Tehnica este o modalitate prin care reinvatam sa ne relaxam.

Meloterapia de relaxare cu elemente de sugestie este o metoda compozita care imbina valentele psihoterapeutice ale sunetului muzical cu cele ale cuvantului pentru a obtine starea de relaxare maxima posibila. Intalnirile cu terapeutul se desfasoara pe intervalul a 30 de minute. Sedinta de relaxare dureaza 20 de minute, urmata de 10 minute de dialog cu terapeutul.

V-ati gandit la binefacerile psihice ale muzicii? Dar ale unei muzici de relaxare veritabila? Prin aceasta tehnica muzica ofera elementelor de sugestie suportul care sa le sporeasca eficienta. Prin intermediul cuvantului veti intra, din starea cotidiana, in cea de relaxare. Incepand de aici exista un alt spatiu psihic in care cuvantul, sunetul verbal este inlocuit cu tacerea si sunetul muzical. Sunetul muzical e construit special de terapeut pentru a facilita aprofundarea starii de relaxare, pana la limita inductiei somnului.

Sunetul muzical devine un alt mod de comunicare cu terapeutul prin care puteti sa va situati, timp de cateva minute, dincolo de universul stresant al cotidianului. Veti reveni apoi din lumea sunetului in cea a cuvantului pentru a comunica terapeutului experientele calatoriei pe care ati incercat-o.Studiile stiintifice, din domeniu, au demonstrat ca muzica modifica undele cerebrale si frecventa cardiaca. Ea este cunoscuta in traditiile lumii, ca facand parte dintr-un domeniu magic de activitati. De asemenea este unul dintre cele mai eficiente si puternice instrumente de acces, prin fenomenul de rezonanta la planurile subtile ale universului. Muzica este o minune a lumii deoarece trezeste spiritul de libertate, constiinta, indeparteaza pesimismul si melancolia, calmeaza si inlatura insomnia. Desi folosita din timpuri stravechi, meloterapia a luat o forma sistematica abia de 40 de ani, fiind folosita mai intai in Germania, Argentina si Brazilia. Unul dintre pionierii meloterapiei este Rolando Benenzon, compozitor si psihiatru. R. Benenzon s-a interesat de meloterapie inca din 1962. Benenzon considera ca a vorbi despre meloterapie este de fapt a te gindi la o succesiune de metodologii si de tehnici diferite care au drept scop comunicarea. Exista mai multe tipuri de interventii, pe care meloterapeutii le utilizeaza in functie de locul terapeutic. In ceea ce priveste meloterapia receptiva, sedintele se pot practica individual. Daca se practica in grup, derularea unui ciclu de meloterapie receptiva consta in discutia si intilnirea individuala meloterapeut-pacienti. Sedintele de meloterapie activa functioneaza la fel ca si meloterapia receptiva. In sedintele de grup ale meloterapiei active, intilnirea dintre pacienti este din dorinta de a cinta si de a-si folosi impreuna ideile. Aceasta face din meloterapie un mijloc privilegiat de comunicare si de exprimare. Intr-un exercitiu terapeutic, pacientii trec prin toate fenomenele specifice unui grup: lider, colider, care poate vorbi sau canta, monopolul expresiei, inhibitia etc. Lumea invaluita de mister a sunetelor ne influenteaza viata cotidiana, comportamentul, starea mentala si sufleteasca. Trebuie sa retinem, insa, faptul ca muzica poate fi benefica, dar si malefica, in functie de gradul nivelului de vibratie ce poate fi celest sau mai grosier. Muzica este in legatura cu energia universala, activeaza centrii energetici ai fiintei si astfel este la baza mentinerii unei stari cat mai bune de sanatate. Vom putea urmari in articolele viitoare ce insemnatate avea muzica si cum a fost ea folosita de-a lungul timpului si pana in prezent in diverse traditii ale lumii.


Meloterapia

Înainte de anul 1900, inginerul si muzicianul Gogu Constantinescu elaborase pe baze matematice o teorie a acordurilor muzicale. Astazi, aceasta teorie e utilizata în proiectarea si constructia sintetizatoarelor de sunet si instrumentelor muzicale electronice. Ulterior, inginerul român îsi extinde cercetarile si asupra altor vibratii. De aici si pâna la SONICITATE nu a mai fost decât un pas. S-a stabilit în Anglia în 1910. Îi placea sa numeasca noua stiinta "o fiica a armoniei muzicale". În modestia sa, afirma ca sonicitatea înglobeaza "doar o mica parte din materialul vast de cunostinte profunde, de arta, de clarviziune, de spirit de pionier, de facultate de inventie, de hotarâre, de inspiratie, experienta si mai presus de orice, de credinta în victoria finala". Spunea ca "înrudirea este cam neasteptata, deoarece ar parea ca muzica n-are ce cauta în chestiuni de masini, locomotive, automobile si alte aplicatii ale stiintei sonice. Sunt, dealtfel, multi care obisnuiesc a separa arta de stiinta si sunt si mai multi cei care pretind ca, pentru a fi om de stiinta, trebuie neaparat sa stai închis într-un laborator cu sticle sau masini, iar daca vrei sa studiezi o problema de fizica-matematica, nu e absolut necesar sa te ocupi de Haydn, Beethoven sau Mozart".

În presa occidentala a vremii, inginerul Gogu Constantinescu aparea în rândul deschizatorilor de drumuri ai secolului XX alaturi de Edison, Marconi, Einstein, Kelvin. Era un pacifist, desi, datorita razboiului, Amiralitatea Britanica îi construise un laborator propriu numit "Uzinele Sonice" unde se executau si comenzi militare ale americanilor si englezilor. Dupa cum declara contemporani ai primului razboi mondial, acestor inventii si aplicatii ale sonicitatii i se datoreaza superioritatea aviatiei aliate asupra celei germane. Cercetarile în sonicitate au putut fi publice de-abia dupa 1918, datorita caracterului secret.

Am tinut si eu în mâna pe când eram student si am rasfoit un manuscris "SONICITATEA". M-au trecut fiori, stiind ca ecuatiile de acolo au ridicat nivelul de trai al planetei de câteva ori în ultimul secol. Exista 120 inventii ale inginerului Gogu Constantinescu legate de sonicitate. Sonicitatii i se întrevazuse inclusiv capacitatea de a actiona favorabil asupra organismului, de a patrunde în lumea invizibilului si de a transporta la mare distanta sunete si imagini în domeniul medical: ECOGRAFIA MODERNǍ.

Cântecul (meloterapia, muzicoterapia) activeaza în om centrii energetici care, la rândul lor, actioneaza asupra organelor importante legate în mod vital de ei. Este vorba aici atât de muzica clasica, cât si de cea ambientala. Temperamentelor fierbinti (sangvinicilor si colericilor) li se potrivesc piesele muzicale în tonalitate minora, iar temperamentelor reci (melancolicilor si flegmaticilor) - cele în tonalitate majora.

Daca este sa ne amintim si de istorie, atunci Pitagora a tratat multe boli ale sufletului si corpului cu ajutorul cântecelor. Dimineata, în Universitatea sa cursurile începeau cu un cântec (pentru activizarea mintii si curatarea ei dupa somn), iar seara se încheiau tot cu un cântec (pentru calmare si relaxare înainte de somn).

Meloterapia nu are doar o influenta emotionala asupra omului, ci si un efect de rezonanta a notelor cu diferite organe si cu diferite zodii. Acum se poate constata mai mult decât oricând, de ce un anumit concert a fost simtit si compus în Mi Minor si altul în Sol Minor. Tubul intestinal are frecventa de rezonanta a notei Fa, a carei frecventa superioara contribuie la eliminarea din organism a substantelor toxice. Nota Do ajuta la tratarea psoriazisului, iar combinatia de note Si, Sol si Do usureaza tratarea afectiunilor oncologice.

Potrivit observatiilor cercetatorilor si medicilor, vibratiile sunetelor muzicale trezesc mecanismele vegetative ale activitatii nervoase superioare, provoaca raspunsuri vibrante în subconstientul persoanei bolnave. Au loc reactii care contribuie la o însanatosire mai rapida a pacientilor.

Astrologii contemporani au descoperit o strânsa interdependenta între semnele zodiacale si notele muzicale:

Berbecul

Fig. 1

E la fel ca la monitoarele LCD (subtiri) de calculator, numai ca în tehnica grosimile cristalelor lichide sunt de cel putin 10 ori mai mari ca în biologie. Proprietatile piezoelectrice se manifesta printr-o polarizare electrica determinata de tensiunile mecanice externe (energie acustica, tactila, alte forme) asupra cristalelor lichide membranare (nematice), cu aparitia unui potential de actiune electric preluat de sistemul nervos.

CD audio: Acordurile naturii - Telecomed

Veti gasi în structura acestui CD editat si produs de firma noastra, urmatoarele:

 1. Forma
  cele 17 piese muzicale respecta în general, cu mici modificari ale aranjamentului orchestral, partiturile originale ale compozitorilor: Modest Musorsski, Claude Debussy, Antonio Vivaldi si George Cobb.
 2. Continutul
  • genul: muzica electronica - de data aceasta tehnica e utilizata pentru a introduce în casele noastre natura si nu pentru a o înlocui cu ceva artificial.
  • respectând principiile meloterapiei, ca ramura a medicinii complementare, pe acest CD veti gasi si piese în tonalitate majora, minora, pentru temperamente reci (melancolici si flegmatici) respectiv temperamente fierbinti( sangvinici si colerici).
  • CD-ul e editat pe baza unor sunete originale, îmbogatite cu armonici din natura.
 3. Ordinea expunerii
  trecerea se face treptat, de la piese linistitoare, distribuite spatial echilibrat si îndepartat, cu efect în relaxare, spre piese si sunete cu o mare putere de patrundere prin mediile apoase ale organismului.


Document Info


Accesari: 7992
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )