Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Dureri cervicale

medicina
Dureri cervicale

23 de modalitati pentru o scapa de g tul ntepenit
Când gâtul nu este supus unui efort neadecvat, vertebrele si muschii sai fac o treaba buna sustinând capul. Dar capul cântareste 4 sau 5 kg - o greuta­te destul de mare apasând pe o structura relativ mica. O cauza obisnuita a durerilor cervicale este faptul ca tineti capul într-o pozitie incomoda timp mdelungat, spune fostul fizioterapeut Joanne Griffin.

Din cauza profesiei, unele persoane sunt supuse unui risc mai mare de­cât altele. Coaforii, de exemplu, lucreaza toata ziua într-o pozitie aplecata

21 l

Dureri ce r„i cal e

spre înainte, remarca neurologul Robert Kunkel. Oricare v-ar fi meseria sau stilul de viata, durerea cervicala poate fi eliminata înlocuind obiceiurile proaste cu unele bune si facând exercitii de gât regulate. Majoritatea tensiu­nilor simtite în cap si a durerilor de cap provin de la gât sau umeri, spune medicul de familie Stephen Amiel. Asa ca aveti grija de gât, si capul va va fi recunoscator si el.

Folositi gheata. Gheata ajuta la reducerea umflaturilor, asa ca este o ale­gere buna daca v-a întepenit gâtul, spune Griffin. Daca suprasolicitarea gâ­tului a fost usoara, aplicati o punga cu gheaţ 24424j913y ;a înfasurata într-un prosop, pen­tru a proteja pielea, timp de 15 minute. Repetati la câteva ore l data, în functie de nevoie.

Folositi caldura. Dupa ce gheata a redus inflamatia, caldura este un cal­mant minunat, încercati cu o perna electrica sau cu un dus fierbinte.

Apasati punctul dureros. Slabiti tensiunea musculara apasând moderat zona timp de 3 minute. Nu presati cu toata puterea, dar folositi vârfurile de­getelor pentru a exercita o presiune ferma, constanta pe punctul afectat. Dupa cele 3 minute, durerea ar trebui sa cedeze considerabil.

Luati un analgezic. Antiinflamatoare ca aspirina sau ibuprofenul ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei. Analgezicele simple ca paracetamolul nu sunt la fel de eficiente, dar daca nu puteti lua antiinflamatoare, vor ajuta si ele, desigur. Iar daca durerea este de nesuportat, spune dr. Amiel, e prefera­bil sa combinati cele 2 sortimente decât sa depasiti doza zilnica recomanda­ta a fiecaruia.

Luati acizi grasi esentiali. Acizii grasi esentiali care se gasesc în anumite uleiuri vegetale stimuleaza sistemul imunologic al organismului, fâcându-1 mai putin vulnerabil la inflamatii si de aceea pot ajuta la reducerea dureri­lor cervicale. Uleiul din seminte de in, de exemplu, contine acid alfa linole-nic, o substanta similara acizilor grasi omega-3, care se gasesc în peste. Luati 2 lingurite pe zi, recomanda Mark Gostine, specialist în probleme le­gate de durere. Ţineti uleiul de in la frigider, caci se degradeaza rapid.

Printre alte optiuni se numara uleiul de luminita, de limba mielului, de coacaze negre si de cânepa. "Uleiul de cânepa este cel mai bun ulei esential cu acizi grasi extras din seminte", spune fitoterapeutul Douglas Schar. "Cantitatea zilnica suficienta este l lingurita." Dar nu va asteptati sa aduca alinare instantaneu, adauga el. Acestor uleiuri le trebuie câteva saptamâni


F

Dureri cervicale

ca sa-si faca efectul si ar trebui privite ca o investitie pe termen lung în re­ducerea simptomelor.

Daca va place gustul de peste. Pestii grasi, cum ar fi somonul, pastravul, rnacroul, heringul si sardelele, contin acizi grasi omega-3. Printre alte bene­ficii pentru sanatate, acestia contin substante antiinflamatoare naturale, care pot calma durerea artritei si preveni ca starea sa se înrautateasca, spune dr. Amiel. Suplimentele zilnice sunt o alternativa adecvata daca nu puteti mânca peste gras de 2-3 ori pe saptamâna. Studii recente considera ca 750 mg Pe zi sunt suficiente, atâta timp cât fiecare doza contine cel putin 3 mg de vitamina E, desi alte surse sugereaza ca sunt necesare cantitati mult mai mari pentru a se vedea efectul.

îndreptati-va spre plante medicinale. Durerea cervicala poate proveni de la o leziune (inflamatie) veche sau noua ori de la un spasm muscular (ten­siune si încordare). Fitoterapia ofera remedii ambelor situatii, spune Schar. Pentru inflamatie, încercati sa luati scoarta de salcie alba. Asemenea aspiri­nei, salcia alba reduce inflamatia si usureaza miscarile gâtului. Daca aveti spasme cervicale produse de muschii tensionati, încercati valeriana sau ca­linul. Toate se gasesc în magazinele specializate si trebuie luate conform in­structiunilor de pe eticheta.

încercati cu glucosamina. Exista unele indicii ca aceasta substanta zaha­roasa naturala poate ajuta la calmarea durerii în articulatiile osteoartritice, desi dovada efectelor benefice în leziunile tesuturilor moi nu este clara. Dr. Gostine recomanda sa luati 1500 mg pe zi pentru a alina durerile cervi­cale, dar aveti rabdare: ar putea dura câteva saptamâni pâna sa simtiti un efect. Condroitina este alt supliment care, ca si glucosamina, se obtine din cartilaje. si ea este benefica în durerile cervicale datorate artritei. Ca sa sim­titi efectul binefacator trebuie sa luati cel putin 800 mg pe zi.

Luati vitamine. Vitaminele antioxidante, cum ar fi C si E, luate regulat, pot
ajuta la prevenirea deteriorarii dureroase a articulatiilor gâtului, ca si a altor
articulatii ale organismului. Uleiurile vegetale, uleiul din germeni de grâu,
nucile, alunele si legumele cu frunze verzi sunt sursele principale de vita­
mina E. si cerealele cu adaos de vitamine contin adesea vitamina E. Fruc­
tele si legumele proaspete sunt cea mai buna sursa de vitamina C. Daca din
alimentatie va lipseste oricare dintre aceste vitamine, ele sunt disponibile
sub forma de suplimente. Luati zilnic 1000 mg de vitamina C si 250 mg de
vitamina E. «,r,i»> ..<:,,..


Dureri    cervicale

Daca aveti dureri cervicale intense, rebele sau care apar brusc, trebuie sa mergeti la medic. Apelati imediat la medic daca în urma unui accident sau a unei lovituri la cap acuzati o durere cervicala severa. S-ar putea ca miscarea brusca spre înainte sau spre înapoi a gâtului sa f! produs o leziune la gât sau sa fi vatamat o vertebra.

Ar trebui sa apelati la medic si daca, pe lânga durerea cervicala, simtiti slabiciune, amorteala sau "ace" în brate ori picioare. Daca au fost afectate vertebrele sau discurile dintre ele, s-ar putea sa exercite presiune asupra nervilor sau a maduvei spinarii.

Daca gâtul este dureros sau anchilozat si aveti si febra, eruptie sau var­saturi, ar trebui sa contactati de urgenta medicul. Ganglionii umflati ai gâtu­lui pot produce adesea durere cervicala si întepenirea gâtului, dar medicul va constata daca se exclude suspiciunea de meningita.

Ca regula generala, o durere cervicala persistenta necesita evaluare me­dicala profesionista. Exista si posibilitatea - destul de rara - ca o durere cervicala sa indice o tumora la coloana vertebrala.

Stati pe un scaun cu speteaza. Coloana vertebrala sustine si zona cervi­cala. sezând pe un scaun tara o speteaza adecvata problemele cervicale se pot agrava sau pot aparea altele noi, spune chiropractorul Mitchell Price.

Sustineti-va zona lombara. Rulati un prosop si plasati-1 în scobitura spa­telui când stati jos. Va sustine coloana dreapta si va va obliga sa pastrati o pozitie sanatoasa, spune Griffm.

Luati o pauza. Asa cum picioarele au nevoie de odihna din pozitia de se­dere prelungita, si gâtul are nevoie de odihna. Ridicati-va periodic si faceti câtiva pasi.

Ţineti barbia ridicata. Mentineti capul drept, dar trageti barbia spre inte­rior ca si cum ati face barbie dubla, spune Griffin. De asemenea, evitati sa aplecati capul spre înainte când lucrati la masa sau când cititi, sfatuieste ea. Postura aceasta împiedica tensionarea muschilor cefei.

îndreptati-va. Daca suferiti de probleme cervicale si dorsale cronice, luati câteva lectii de tehnica Alexander, spune dr. Amiel. Dezvoltata pe parcursul secolului al XlX-lea, aceasta tehnica de relaxare va ajuta sa redescoperiti


Dureri    cervicale

Daca aveti dureri cervicale intense, rebele sau care apar brusc, trebuie sa mergeti la medic. Apelati imediat la medic daca n urma unui accident sau a unei lovituri la cap acuzati o durere cervicala severa. S-ar putea ca miscarea brusca spre nainte sau spre napoi a g tului sa fi produs o leziune la g t sau sa fi vatamat o vertebraAr trebui sa apelati la medic si daca, pe l nga durerea cervicala, simtiti slabiciune, amorteala sau ace" n brate ori picioare. Daca au fost afectate vertebrele sau discurile dintre ele, s-ar putea sa exercite presiune asupra nervilor sau a maduvei spinarii.

Daca g tul este dureros sau anchilozat si aveti si febra, eruptie sau var­saturi, ar trebui sa contactati de urgenta medicul. Ganglionii umflati ai g tu­lui pot produce adesea durere cervicala si ntepenirea g tului, dar medicul va constata daca se exclude suspiciunea de meningita

Ca regula generala, o durere cervicala persistenta necesita evaluare me­dicala profesionista. Exista si posibilitatea destul de rara ca o durere cervicala sa indice o tumora la coloana vertebrala

Stati pe un scaun cu speteaza. Coloana vertebrala sustine si zona cervi­cala. sezând pe un scaun fara o speteaza adecvata problemele cervicale se pot agrava sau pot aparea altele noi, spune chiropractorul Mitchell Price.

Sustineti-va zona lombara. Rulati un prosop si plasati-1 în scobitura spa­telui când stati jos. Va sustine coloana dreapta si va va obliga sa pastrati o pozitie sanatoasa, spune Griffm.

Luati o pauza. Asa cum picioarele au nevoie de odihna din pozitia de se­dere prelungita, si gâtul are nevoie de odihna. Ridicati-va periodic si faceti câtiva pasi.

Ţineti barbia ridicata. Mentineti capul drept, dar trageti barbia spre inte­rior ca si cum ati face barbie dubla, spune Griffm. De asemenea, evitati sa aplecati capul spre înainte când lucrati la masa sau când cititi, sfatuieste ea. Postura aceasta împiedica tensionarea muschilor cefei.

îndreptati-va. Daca suferiti de probleme cervicale si dorsale cronice, luati câteva lectii de tehnica Alexander, spune dr. Amiel. Dezvoltata pe parcursul secolului al XlX-lea, aceasta tehnica de relaxare va ajuta sa redescoperiti

l


UUferi    ce r j , o s c

cum sa va miscati, sa sustineti si cum sa îndepliniti sarcinile zilnice, folo­sind pozitia naturala a organismului în raport cu gravitatia.

pozitionati-va monitorul. Daca priviti toata ziua în monitorul compute­rului, pozitionati-1 la nivelul ochilor. Daca va fortati sa priviti în sus sau în jos ora de ora, s-ar putea sa contractati muschii gâtului, spune dr. Price.

Luati un suport pentru telefon. Daca tineti telefonul în scobitura dintre cap si umar ca sa puteti vorbi si scrie în acelasi timp, va obligati gâtul la o pozitie incomoda - invitatie la anchiloza si durere.

Dormiti pe o saltea tare. Multe probleme cervicale încep si se înrauta­tesc din cauza obiceiurilor proaste de dormit, care nu lasa coloana vertebra­la în pozitia corecta. Este important sa aveti o saltea tare, spune dr. Price.

Scapati de perna. "Multi oameni cu dureri cervicale se simt mai bine daca dorm fara a avea capul ridicat pe o perna", spune dr. Kunkel.

Sau cumparati o perna cervicala. Aceste perne, care se pot procura de la ma­gazinele cu tehnica medicala, ofera gâtului sustinerea adecvata, spune dr. Price.

SC PA I DE DURERILE CERVICALE PRIN EXERCI II

Exista c teva exercitii care combat ntepenirea si previn eventuale noi pro­bleme. Faceti de c te 5 ori fiecare exercitiu, de 2 ori pe zi. Faceti primele 3 exercitii timp de 2 saptam ni nainte de a le ncepe pe celelalte,nclinati ncet capul spre nainte c t puteti de mult; apoi lasati-l pe spa­
te c t puteti de mult.

nclinati capul spre umar, tin nd umarul nemiscat; reveniti, apoi ncli­
nati capul spre umarul celalalt.

Rasuciti tent capul dintr-o parte n alta c t puteti de mult.

Asezati palma pe partea laterala a capului si mpingeti capul spre ea; r
m neti asa timp de 5 secunde, apoi relaxati-va; repetati de 3 ori; faceti
acela
si exercitiu pe partea cealalta

Faceti n esenta acelasi tip de exercitiu ca mai sus, numai ca opuneti o
usoara rezistenta fruntii n timp ce mpingeti capul spre nainte; apoi
opuneti o usoara rezistenta cefei n timp ce mpingeti capul spre napoi.

ineti greutati usoare circa l -2 kg n m ini n timp ce naltati din
umeri; tineti bratele bine ntinse.


nnnDureri de gambe

Nu dormiti pe burta. Este neindicat nu numai pentru spate, ci si pentru gât, spune dr. Price. Dormiti în schimb în pozitia fetusului - pe o parte, cu genunchii adunati spre piept.

fînveliti-va. Când afara este frig si umed, tineti gâtul la caldura. Vremea rea poate agrava anchiloza si durerea cervicala.

Relaxati-va. Daca sunteti tensionat, muschii gâtului se pot contracta si de­clansa durerea. Daca sunteti sub un mare stres, meditatia sau alte tehnici de relaxare vor fi benefice. Exista CD-uri si casete care va învata tehnici de re­laxare.Document Info


Accesari: 5791
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )