Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Dureri de gat

medicina
Dureri de gat

15 modalitati de a usura suferinta
Arsura unor amigdale iritate va poate tulbura somnul, va poate diminua ran­damentul la lucru si va poate face sa va simtiti mizerabil pe ansamblu. Du­rerea în gât poate fi unul dintre primele simptome ale unei raceli, gripe sau ale altui tip de infectie virala ori bacteriana. Din gât, durerea se poate în­drepta si spre ureche, iar micile vase sangvine inflamate se pot rupe uneori când tusiti, facând ca în flegma sa apara alarmante firisoare de sânge.

Uneori o durere în gât poate fi numai o iritatie minora provocata de umi­ditatea scazuta din încaperile cu încalzire centrala pe timp de iarna sau de excesul de ovatii la un meci de fotbal. Oric 949t1916j are ar fi cauza, iata mai jos câte­va modalitati de a o face mai suportabila.

Sugeti dropsuri. Daca durerea în gât este provocata de o infectie virala, antibioticele nu ajuta. Cele mai multe dropsuri sunt calmante, iar farmacis­tii recomanda dropsuri medicinale care contin un anestezic local, precum benzocaina. Acestea amortesc terminatiile nervoase, iar înghitirea nu mai este atât de dureroasa. Urmati indicatiile de pe eticheta.

Folositi sprayurile care iau durerea. Sprayurile pentru gât care contin fenol sunt si ele destinate unei calmari locale, însa, asa cum arata farmaco-logul Thomas Gossel, durata efectului asupra tesutului iritat este relativ scurta. Dropsurile au un efect mai lung.


încercati cu zinc. Dropsurile care contin zinc pot ameliora o durere în gât

asociata cu o raceala, releva cercetatorul în stiinte medicale Donald Davis. Studiile sale au aratat ca zincul reduce atât severitatea, cât si durata afectiu-


D u re ri n g t

nii, desi alte cercetari nu au reusit sa confirme acest rezultat. Folositi, con­form indicatiilor de pe eticheta, dropsuri care contin zinc, pâna la disparitia simptomelor.

Nota: Nu luati mai multe dropsuri decât doza recomandata. O doza mai mare de 40 mg de zinc pe zi poate afecta capacitatea organismului de a ab­sorbi cuprul.

Faceti gargara pentru curatare si calmare. Daca aveti dureri la înghi­tire, zona dureroasa este posibil sa se afle suficient de sus în gât încât gar­gara sa aiba efect, arata orelistul Hueston King. Prin urmare, faceti des gar­gara cu una dintre solutiile de mai jos.

Apa sarata. Dizolvati l lingurita de sare de masa în 500 ml apa calduta, recomanda dr. Gossel. Aceasta proportie este suficienta pentru a repro­duce continutul salin natural al organismului, astfel încât veti descoperi j ca este extrem de calmanta. Folositi-o aproximativ l data la l ora.

;s Ceai de echinacea. Conform fitoterapeutului Douglas Schar, chiar si ca-. zurile severe de amigdalita pot fi vindecate cu ceai de radacina de echi-f's nacea. Procurati-o sub forma de tinctura de la un magazin specializat si puneti l lingurita (5 ml) de tinctura în l ceasca cu apa calduta. Faceti de t i 3 ori pe zi gargara cu acest ceai, dupa care înghititi.

; Ceai de hidrastis. Desi gustul de hidrastis este neplacut, aceasta planta -;' face minuni împotriva unei dureri în gât, spune Douglas Schar. Ea are : -s proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii, astfel ca ataca infectia care l! da nastere durerii, reducând inflamatia tesuturilor. Tinctura poate fi ob-tinuta de la un magazin specializat. Puneti l lingurita (5 ml) la l ceasca :a de apa fierbinte si faceti gargara o data la 2 ore. în acest caz, avertizea-:i za Douglas Schar, dupa gargara tinctura diluata nu trebuie înghitita.

'i... Whisky. Adaugati l lingura de whisky la l pahar de apa calduta si faceti (â gargara, recomanda dr. Gossel. "Este cantitatea potrivita de alcool pen-.ft tru a amorti o durere în gât."

'VC

Umidificati atmosfera camerei. Daca aveti dureri în gât dimineata când va treziti, este posibil sa fi dormit cu gura deschisa. Orelistul Jason Surow recomanda un umidificator de camera pentru a întretine umiditatea aerului. Ca alternativa mai ieftina, puneti un fierbator electric în functiune (cu capa­cul ridicat, pentru a bloca functia "oprire automata"), însa fiti atent ca apa

Dureri n g t

O amigdalita streptococica (forma cea mai comuna de amigdalita bacteria-na) poate provoca o senzatie deosebit de neplacuta, desi este imposibil de spus, doar dupa c t de acute sunt simptomele, daca o durere n g t este sau nu bacteriana. Complicatiile unei amigdalite streptococice, ntre care se nu­mara febra reumatica si boala de rinichi, sunt foarte rare n tarile dezvolta­te si chiar netratata o amigdalita streptococica se va ameliora singura De regula le spun pacientilor mei ca o amigdalita streptococica se va vindeca n 7 zile cu antibiotice, iar fara ntr-o saptam na", se amuza medicul de fami­lie Stephen Amiel. Un exudat faringian poate diagnostica n doar c teva zile daca este vorba de o cauza bacteriana nsa majoritatea medicilor iau deci­zia de a recomanda sau nu antibiotice n functie de c t de grav afectata este starea generala de sanatate. Antibioticele sunt recomandate si atunci c nd aveti amigdalita pe o singura parte (este posibil sa se formeze un abces foar­te neplacut, care sa necesite extirparea n spital), v-a aparut o eruptie fina, rosie, cauzata de un streptococ, ori prezentati un risc crescut de a contrac­ta infectii acute, n cazul n care suferiti, de pilda, de diabet, de imunodefi-cienta, de o maladie a unei valve a inimii sau daca n trecut ati avut pusee de febra reumaticaPrintre alte cauze importante ale durerilor n g t se numara mononucle-oza, cunoscuta sub denumirea comuna de febra glandulara (o infectie vira­la si epiglotita copilariei, o infectie bacteriana acuta si uneori periculoasa, lo­calizata n vecinatatea corzilor vocale, si care provoaca o inflamatie brusca ce poate bloca pasajul aerian.

Durerile n g t pot avea cauze numeroase, nsa doar unele simptome jus­tifica o vizita la medic. Printre acestea se numara

dureri n g t severe, prelungite sau recurente. Specialistii orelisti ezita
astazi din ce n ce mai mult nainte de a nlatura amigdalele, nsa daca
suferiti de atacuri frecvente de amigdalita bacteriana n fiecare an cât
va ani consecutivi, ceea ce v
a face sa lipsiti de la lucru sau de la scoa­
la, medicii vor opta pentru extirparea acestora;

respiratie dificila, durere la nghitirea salivei sau la deschiderea gurii;eruptie sau febra peste 38,3 C mai mult de 3 zile;

raguseala care dureaza 3 saptam ni sau mai mult;

prezenta semnificativa (mai mult dec t o simpla suvita ratacita) sau persis­
tent
a (c teva zile, chiar daca este slaba) a s ngelui n saliva sau n flegma

sa nu se evapore complet si tineti-1 departe de locurile unde pot avea acces copiii mici sau batrâni neputinciosi.

Dureri n g t

Inhalati abur. Dati drumul la apa foarte fierbinte în chiuveta de la baie pentru a se forma abur. Stati aplecat deasupra chiuvetei, cu capul acoperit de un prosop asezat în chip de cort, sub care sa se acumuleze aburii si inha­lati profund pe gura si pe nas între 5 si l O minute, lasând sa mai curga apa calda daca este necesar. Repetati aceasta operatie de câteva ori pe zi. O al­ternativa mai sigura si mai convenabila este disponibila în farmacii: un dis­pozitiv de forma unei cani pentru hranitul bebelusilor, având atasata o mas­ca care se fixeaza peste nas si gura. Umpleti acest dispozitiv pe jumatate cu apa clocotita si inhalati.

Curatati-va nasul. Daca sunteti nevoit sa respirati pe gura deoarece aveti nasul înfundat, curatati-1 cu un spray sau cu picaturi medicinale deconges-tionante nazale, va sfatuieste dr. Surow, disponibile fara prescriptie medi­cala. Insa acestea nu trebuie folosite o perioada mai lunga de 7 zile. Exce­sul poate avea un efect de ricoseu, obstructionând caile nazale si mai puternic decât înainte.

Reproduceti o briza marina. Daca nu puteti merge la malul marii, obti­neti acelasi tip de atmosfera salina cu ajutorul unor sprayuri sau cu picaturi nazale cu continut de sare, ambele disponibile în farmacii. Va puteti face si în casa un echivalent al acestora, dizolvând l lingurita de sare în 300 ml apa, cu care veti umple un atomizor sau un tub de spray de gradina din plastic, cu pulverizator. La inhalarea particulelor de apa sarata, observa dr. Surow, acestea moaie mucoasa nazala si se scurg de cealalta parte, spre gât, cres­când si acolo umiditatea.

Luati un analgezic. Majoritatea oamenilor nu se gândesc ca o durere în gât este o durere ca oricare alta, spune dr. Gossel. Paracetamolul sau ibuprofe-nul va vor atenua durerea. Aspirina este si ea o alternativa eficace, însa are mai multe efecte secundare si nu trebuie administrata nici unei persoane sub 16 ani. Pentru un efect de calmare mai rapid, folositi paracetamol solubil si faceti gargara cu solutia respectiva înainte de a o înghiti, recomanda medi­cul de familie Stephen Amiel.

Cresteti cantitatea de lichide consumate. Beti cât mai multe lichide, recomanda dr. Surow. Nu are mare importanta ce fel de lichide beti, totusi câteva trebuie evitate. Bauturile vâscoase, laptoase ramân în gât ca o peli­cula si pot produce mucozitati, fâcându-va sa tusiti si iritând si mai mult te­suturile; sucul de portocale poate arde un gât deja inflamat; iar bauturile cu cofeina au un efect diuretic contraproductiv.


' Dureri n    g t

Sugeti lemn dulce pentru relaxarea corzilor vocale încordate. Lem­nul dulce a fost folosit de cântaretii si oratorii greci pentru calmarea dureri­lor în gât datorate fortarii corzilor vocale. Acest tip de durere este foarte di­ferit de cel provocat de o infectie, arata Douglas Schar, iar cel mai bun remediu posibil este lemnul dulce.

Procurati-va dropsuri de la un magazin specializat si sugeti câteva pe zi. Cu cât produsul contine mai mult lemn dulce natural, cu atât mai bine!

Folositi un leac rusesc preparat în casa. Irwin Ziment, specialist în me­dicina respiratorie, prepara un amestec din l lingura de hrean proaspat ras, l lingurita de miere si l lingurita de cuisoare macinate, amestecate în l pa­har de apa calda. "Sorbiti încet, amestecând continuu - pentru ca hreanul se depune - si gânditi-va la ceva placut", va sugereaza el. Sau folositi amestecul drept gargara.

Nota: Radacina de hrean trebuie curatata sub jet de apa de la robinet si rasa în aer liber, altfel emanatiile întepatoare va vor arde ochii.

Dar vitamine? Vitamina C contribuie la echiparea tesuturilor pentru lupta cu virusii si bacteriile care dau nastere durerii în gât. O alimentatie norma­la, sanatoasa, cu multe fructe si legume proaspete este în masura sa asigure necesarul de vitamina C.

Exista prea putine dovezi ca suplimentele de vitamina C reduc severita­tea sau durata durerilor în gât: cele mai de încredere dovezi arata ca admi­nistrarea zilnica a cel putin l g reduce durata simptomelor cu numai o ju­matate de zi. Efecte benefice se pretinde ca are si vitamina E, însa si în acest caz dovezile concludente se lasa asteptate.

Sterilizati-va periuta de dinti. Puteti crede sau nu, spune patologul Ri-chard Glass, periuta de dinti proprie poate fi cea care perpetueaza - sau chiar provoaca - durerea în gât. Bacteriile se aduna în perii ei, iar orice va­tamare a gingiilor în timpul periajului va introduce respectivele bacterii în organism.

Unii stomatologi recomanda înlocuirea periutei de dinti dupa o afectiu­ne a aparatului respirator superior, însa sterilizarea acesteia într-o solutie di­luata de apa oxigenata este suficienta (periuta trebuie în orice caz înlocuita din 3 în 3 luni).

Ridicati capatâiul patului. O alta cauza a durerii în gât matinale - în afa-ra de dormitul cu gura deschisa - este refluxul acizilor din stomac catre gât ln timpul noptii. Acesti acizi sunt extrem de iritanti pentru tesuturile senzi-

Dureri musculare

tive ale zonei gâtului, arata orelistul Jerome Goldstein. Eliminati aceasta problema ridicând capatâiul patului cu 10-15 cm - puteti folosi caramizi sau carti vechi de telefon, însa nu încercati sa va puneti pur si simplu mai multe perne sub cap; acestea obliga trunchiul sa se îndoaie la mijloc, ma­rind presiunea asupra esofagului si înrautatind problema. Ca o precautie su­plimentara, nu mâncati si nu beti cu l ora sau 2 înainte de culcare.
Document Info


Accesari: 6478
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )