Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Dureri si infectii ale urechilor

medicina
Dureri si infectii ale urechilor

II

29 de modalitati de a opri durerea

Durerile de urechi pot fi cumplite si din nefericire au tendinta sa apara noap­tea. Explicatia o ofera o combinatie între anatomie si presiune. Trompele lui Eustache fac legatura între faringe si urechea medie (sau mijlocie), iar bloca­rea lor este cea mai frecventa cauza a durerilor de urechi la copii ca si la adulti.

în timpul zilei pozitia obisnuita este cu capul în sus, iar trompele lui Eus­tache dreneaza în mod natural în faringe. De asemenea, când mestecati si înghititi, muschii trompelor lui Eustache se contracta, deschizându-le si per­mitând aerului sa intre în urechea medie.

Dar noaptea când dormiti si capul nu este orientat în sus, trompele nu pot drena atât de usor. si nici nu înghititi atât de des ca în stare de trezie, astfel ca ele nu primesc suficient aer. Aerul deja aflat în urechea medie este ab­sorbit si creeaza un vid care trage membrana timpanului spre interior. La câ­teva ore dupa ce ati adormit, cele doua trompe ajung sa fie blocate, mai ales daca sunteti racit, daca aveti sinuzita sau alergie.

Uneori, durerea de ureche indica o infectie a urechii medii, numita otita medie. Aceasta stare patologica este mult mai obisnuita la copii decât la adulti, deoarece pe masura ce se avanseaza în vârsta, trompele se îngustea­za, devin mai lungi si mai putin predispuse la astupare. Un alt motiv care ex­plica de ce copiii fac infectii ale urechii este ca nervii din zona respectiva nu s-au dezvoltat complet, ceea ce afecteaza trompele lui Eustache. Iar copiii din crese sunt expusi la mai m 14514j913o ulte raceli urmate de infectii ale urechii.

La adulti, o infectie a urechii medii apare când sinusurile se blocheaza ca urmare a unei alergii sau a unei raceli ori atunci când trompele lui Eus­tache se înfunda în timpul unei aterizari.

Simptomele obisnuite ale unei infectii a urechii medii sunt durerea si pierderea auzului, dar adultii ca si copiii pot face infectii ale urechii neînso­tite de dureri. Uneori timpanul se perforeaza si din ureche se scurge mucus, puroi sau sânge. Eliberarea de presiunea din spatele timpanului de obicei li­nisteste durerea, iar perforatia, de cele mai multe ori, se vindeca de la sine. De fapt, majoritatea infectiilor urechii se vindeca la fel de repede cu sau fara antibiotice, spune medicul de familie Stephen Amiel, cam în 7-10 zile. Une­le studii sugereaza ca durerea se linisteste mai curând de la sine decât cu analgezice, iar ca antibioticele pot cauza efecte secundare, precum diareea.


Dureri si Infectii  ale urechilor

Atunci c nd aveti o durere de ureche este nevoie sa mergeti la medic daca ea nu nceteaza n c teva zile. Dar ar mai trebui sa apelati la medic si daca suferiti de pierderea auzului sau daca urechile va sunt nfundate mai mult de c teva zile dupa o raceala. S-ar putea ca deja sa aveti o infectie a urechii sau lichid n urechea medie.

Rareori infectiile urechii duc la pierderea permanenta a auzului, spune medicul de familie Stephen Amiel. Copiii cu lichid persistent n urechea me­die (clei n urechi) pot manifesta o nt rziere educationala si n dezvoltarea limbajului, daca situatia persista multa vreme, n prezent, medicii recoman­da tactica astept nd si vaz nd" pentru cleiul din ureche, deoarece deseori simptomele dispar n c teva luni si nu exista nici o dovada a beneficiului adus de vreun medicament.

Uneori este recomandata o mica operatie, cu scopul de a introduce n ureche tuburi minuscule pentru a drena lichidul si a permite aerului sa cir­cule prin timpan ( aerator transtimpanic") si/sau ndepartarea vegetatiilor.

Durerile de urechi pot avea si alte cauze. Infectiile canalului auditiv, cu­noscute sub denumirea de otita externa sau "urechea înotatorului", pot de­clansa durere. Presiunea atmosferica din timpul zborului sau al scufundari­lor subacvatice la adâncimi mari poate provoca dureri de urechi chiar daca nu este vorba de o infectie. Lucruri de tot felul, cum ar fi un firicel de par ramas dupa tuns, pot ajunge în conductul auditiv si irita timpanul. La copii, pe conductul auditiv pot patrunde accidental si alte lucruri: margelele, boa­bele de mazare si bomboanele sunt cel mai des întâlnite. "Am pescuit o gra­majoara de lucruri si din urechile adultilor", spune dr. Amiel. "Capete de creioane, gume de la capetele creioanelor, bucatele de betisoare cu vata si un dop de vata despre care pacientul meu spunea ca probabil sa fi stat aco­lo cel putin 15 ani!"

Apoi mai exista durerea reflexa - o problema localizata în alt loc, dar care face sa va doara urechea. Aceste dureri reflexe de urechi pot sa-si aiba originea în alte zone: dinti, amigdale, faringe, limba sau falca.

Când va dor urechile, este necesar sa mergeti la medic. Dar pâna atunci exista câteva modalitati de a opri repede durerea.

Luati analgezice. Daca aveti o durere de ureche, luati paracetamol sau
ibuprofen. O doza seara la culcare poate fi suficienta pentru a va lasa sa
dormiti. . . , ...,,,.,>: _,;,,. .,.:,^^..u.^&.,^iM^^Mi.A&iJtw-w>-m\w:,n&i.-


Dureri sl infectii ale urechilor

Stati în picioare. Câteva minute de stat în picioare diminueaza umflatura si trompele lui Eustache încep sa dreneze, înghititul în sec ajuta si el la usu­rarea durerii. Daca puteti, dormiti cu capul pe o perna mai mare ca de obi­cei, pentru a facilita drenajul, spune orelistul Dudley Weider.

Beti ceva. înghititul declanseaza actiunea muschilor care ajuta trompele lui Eustache sa se deschida si sa dreneze, adauga dr. Weider. Trompe lui Eus­tache deschise înseamna mai putina durere.

Miscati urechile. Iata un test care va ajuta sa stabiliti daca aveti otita ex­terna (o problema provenita din exterior, cum ar fi "urechea înotatorului") sau otita medie (o infectie interna a urechii medii). Ţineti-va urechea cu mâna, spune orelistul Donald Kamerer. Daca miscând-o încolo si încoace nu simtiti nici o durere, arunci problema este probabil la nivelul urechii me­dii. Daca miscarea urechii e dureroasa, probabil ca infectia se afla în con­ductul auditiv.

Folositi picaturi calde. Puneti o sticluta cu ulei pentru copii, cu ulei de masline sau cu ulei mineral într-un vas cu apa fierbinte cât suporta mâna. Lasati sticluta în apa pâna când ajunge la temperatura corpului. Puneti 1-2 picaturi în urechea suferinda pentru a diminua durerea.

Nota: Daca banuiti ca timpanul ar putea fi rupt sau perforat - de obicei în acest caz exista o scurgere -, nu picurati lichide în ureche.

încercati virtutile plantelor medicinale. Durerea de ureche este deopo­triva neplacuta si dificil de tratat, spune fitoterapeutul Douglas Schar, din cauza structurii urechii - si anume o multime de canale interconectate, care ofera bacteriilor un adapost perfect. Solutia o reprezinta leacurile miracu­loase obtinute din 2 plante medicinale.

Prima arma o constituie tabletele de echinacea, care se gasesc în maga­zinele specializate, în farmacii si la supermarket. Ele vor stimula sistemul imunitar sa combata infectia, taind astfel râul de la radacina.

Cea de a doua arma este aplicarea locala de ulei de usturoi sau de lumâ-narica. Aceste uleiuri au proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii, ata­când germenii care cauzeaza infectia si infiamatia dureroasa. Puteti cumpa­ra ulei de usturoi, ulei de lumânarica sau un amestec al acestora din magazinele specializate. Puneti 2-4 picaturi în urechea bolnava. Acoperiti urechea cu un tampon mic de vata pentru a împiedica uleiul sa se scurga din conductul auditiv. Puneti mai multe picaturi la fiecare 6 sau 8 ore, folosind de fiecare data alt tampon de vata.


Dureri si infectii ale urechilor

LEACURI PENTRU USCAREA URECHII NOT TORULUI"

Ceea ce ajunge sa mbolnaveasca pe cineva de urechea notatorului este combinatia dintre urechi si ne nduplecata umezeala. E ca si cum v-ati tine m inile n apa cu detergent. Pielea ajunge sa fie macerata si tare, explica ore-listul Brian Hands. Urechile sunt n mod constant tinute n apa la not, la dus, la spalatul pe cap. Apoi ncercati sa le curatati cu betisoare cu vata Acestea ndeparteaza stratul superficial de piele concomitent cu bacteriile protectoare, permind bacteriilor daunatoare sa invadeze urechea.

Urechea notatorului ncepe cu o m ncarime. Lasata netratata, se poate transforma ntr-o infectie nfloritoare. Durerea poate fi chinuitoare. O data infectia instalata, aveti nevoie de ajutorul medicului si de tratamentul cu an­tibiotice pentru a va vindeca. Dar exista o multime de lucruri pe care le pu­teti face pentru a opri nrautatirea durerii si, chiar mai mult, pentru a o stvili nainte sa nceapa

ncercati un remediu fara reteta Cei mai multi farmacisti v nd picturi care ajuta la uscarea urechii notatorului. Daca m ncarimea este singu­rul simptom manifest, atunci unul dintre preparate poate sa va salveze de la o infectie, spune medicul de familie Dan Drew. Folositi-l ori de c te ori va simtiti urechile umede.

Puneti dop problemei. Purtati dopuri atunci c nd notati, va spalati pe cap sau faceti dus, pentru a nu permite accesul apei n conductul auditiv, spu­ne John House, medicul echipei olimpice de not a SUA. Dopurile din ceara sau din silicon care se pot muia si fasona pentru a se potrivi oricarei urechi se gasesc la farmacie.

notati la suprafata Chiar daca va confruntati cu urechea notatorului, puteti continua sa notati, spune dr. Drew, dar numai la suprafata, fara sa va cufundati.

Potoliti durerea cu caldura Caldura un prosop luat de pe calori­ferul cald, o sticla cu apa fierbinte nfasurata n prosop, o perna electrica ajuta la diminuarea durerii.

Lasati n pace ceara din urechi. Ceara din urechi gazduieste bacterii prietenoase si acopera conductul auditiv, protej ndu-l de umiditate, spun dr. Kamerer si dr. House. Cooperati cu mijloacele de aparare naturala, ls nd ceara din urechi pe locul ei.

Preparati un nlocuitor. Deoarece iritatia urechii notatorului distruge ceara din urechi, puteti sa vi-o refaceti dupa o reteta simpla, folosind vase­lina mbibati un tampon de vata n vaselina, spune dr. Hands, si introduceti-l n ureche ca pe un dop. Acesta va absorbi orice urma de umezeala, mentn nd urechea calda si uscata
Dyreri si infectii ale urechilor

Folositi spirt sau otet. Picaturile pentru urechi de otet alb, spirt medi­cinal sau o combinatie a celor 2 vor omor germenii si vor usca urechile. Aplecati capul pe o parte, cu urechea n care a intrat apa n sus. Trageti de ureche n sus si n jos pentru a ajuta la potrivirea conductului auditiv. Miscati urechea pentru ca lichidul sa ajunga p na n fundul canalului. Apoi aplecati capul n partea opusa si asteptati sa iasa lichidul din ureche.

Nota Tratamentele cu otet sau cu spirt sunt preventive, nu curative, deoarece daca urechea este deja inflamata, ele provoaca usturime. De ase­menea, nu turnati niciodata un lichid n ureche daca banuiti ca timpanul ar putea fi perforat.

Protejati-va cu ulei pentru copii. Acesta poate fi o solutie preventiva nainte de a intra n bazinul de not. Utilizati-o ca si cum ar fi vorba de ottul sau de spirtul mai sus-mentionate.

Atentie unde notati. Este mai putin probabil sa luati o bacterie sau o ciuperca dintr-o piscina dezinfectata dec t dintr-un helesteu, spune dr. Drew. Nu notati niciodata n apa murdara

Scoateti-va aparatul auditiv. Daca purtati aparat auditiv, puteti face urechea notatorului si fara sa va apropiati de apa. Un aparat auditiv are un efect de dop pentru ureche, explica dr. Hands. El obtureaza umiditatea care ram ne n canalul auditiv. Iar umiditatea captata aici favorizeaza nmultirea germenilor care pun la cale o infectie.

Conform celor sustinute de dr. Schar, aceasta combinatie va grabi vin­decarea majoritatii infectiilor urechii; el recomanda continuarea tratamentu­lui înca l saptamâna dupa ce infectia a disparut.

Nota: Daca banuiti ca timpanul ar putea fi rupt sau perforat - de obicei în acest caz exista o scurgere -, nu picurati lichide în ureche.

Mestecati guma. Multi dintre noi stim ca aceasta este o modalitate de a ne desfunda urechile în timpul zborului cu avionul dar, oare, avem în vedere aceasta posibilitate si la miezul noptii? Actiunea muschilor masticatori poa­te deschide trompele lui Eustache.

Cascati. Cascatul pune în miscare muschiul care deschide trompele lui Eus­tache chiar mai bine decât mestecatul gumei si suptul bomboanelor.

Nu scrâsniti din dinti. Durerea reflexa de ureche poate rezulta adesea din­tr-un spasm al muschilor puternici din jurul articulatiei temporo-mandibu-'are, locul în care falca se articuleaza cu craniul (v. Durere de maxilar si


Dureri si infectii ale urechilor

PREVENIREA MULT MAI BUN DEC T VINDECAREA

Infectiile urechilor constituie cea mai obisnuita cauza a pierderii auzului n copilarie. Chiar daca nu le puteti preveni, exista c teva lucruri pe care le pu­teti face pentru a diminua riscurile.

Alegerea formei de ngrijire a copilului. Copiii integrati n colectivi­tati mari risca o probabilitate ridicata de a veni n contact cu germenii care cauzeaza infectiile urechii. Parintii care au nevoie de ngrijire pe timpul zilei pentru un copil predispus la infectiile urechilor trebuie sa aleaga o colectivi­tate mai mica, mai cur nd dec t o cresa, p na c nd copilul depaseste faza infectiilor urechii.

Alaptarea. Cercetarile arata ca alaptarea protejeaza bebelusii fata de otita medie. Dintr-un studiu efectuat n SUA pe 306 bebelusi consultati n spitale, a reiesit ca probabilitatea de a face o infectie a urechii ntre v rsta de 6 luni si l an este de 2 ori mai mare pentru copiii hraniti artificial compara­tiv cu copiii hraniti la s n. Remarcabil este faptul ca acesti copii faceau parte din colectivitati (crese de zi).

Un studiu anterior, efectuat pe 237 de bebelusi la Helsinki, n Finlanda, a aratat ca 6 la suta dintre copiii hraniti la s n si 19 la suta dintre copiii hrniti artificial au facut infectii ale urechii p na sa mplineasca v rsta de l an. P na la v rsta de 3 ani, doar 6 la suta dintre copiii hraniti la s n au facut in­fectii ale urechii, fata de 26 la suta dintre cei hraniti artificial. Cercetatorii cred ca diferenta se datoreaza faptului ca alaptarea a mbunatatit raspunsul imunitar al bebelusilor la infectiile respiratorii.

Daca hraniti bebelusul cu biberonul, specialistii va sfatuiesc sa-l tineti n pozitie perfect dreapta n timpul hranirii, astfel nc t capul sa fie deasupra ni­velului abdomenului. Aceasta pozitie mentine trompele lui Eustache neblo­cate, reduc nd riscul infectiilor urechii.

Opriti fumatul. Substantele iritante din fumul tigarilor mpinge un adult cu probleme ale urechii spre o infectie care provoaca congestia trompelor lui Eustache. Fumul la m na a doua" poate fi tot at t de nociv pentru copiii predispus! la probleme ale urechii.

Feriti-va de focul deschis. Un foc care fumega n gratar sau n soba poate umple aerul cu toxine greu de respirat si greu de tolerat.

Aveti rabdare. Copiii depasesc adesea faza infectiilor la urechi n jurul v rstei de 3 ani.

probleme ale articulatiei temporo-mandibulare). Tot felul de motive pot provoca acest tip de durere, spune dr. Amiel. Lista include strânsul din dinti, scrâsnitul din dinti pe timpul noptii, mestecatul excesiv de guma, rontaitul


Dureri si infectii ale urechilor

ahiilor sau tinerea telefonului între umar si ureche, o muscatura deficita- a danturii sau o obturatie dentara prost facuta. Stresul poate înrautati pro-, jerna Sugestia este sa va prezentati la stomatolog sau la medic.

Tineti-va de nas. Daca zburati la o altitudine de 10 000 de metri si urechi­le încep sa va doara, obturati-va narile prinzând nasul cu degetele, luati o eura de aer si apoi, folosindu-va muschii obrajilor si ai gâtului, fortati aerul sa va intre înapoi în nas, de parca ati obliga degetele sa se desprinda de nas. Un pocnet va semnala momentul când ati reusit sa egalizati presiunea di­nauntrul urechii cu cea din afara.

Nu dormiti în timpul ce avionul coboara. Daca doriti sa dormiti în tim­pul calatoriei cu avionul, faceti-o la începutul, nu la sfârsitul zborului. Mo­dificarile rapide de presiune a aerului au loc si în timpul ascensiunii, dar du­rerea de ureche tinde sa fie mai acuta în timpul coborârii, deoarece presiunea atmosferica creste pe masura ce va apropiati de pamânt. Atunci când dor­miti nu înghititi atât de des, asa ca urechile nu vor face fata modificarilor de presiune de la coborâre si puteti sa va treziti în plina durere.

Preveniti necazul. Pentru a preveni o problema, folositi un decongestionant care se vinde fara reteta. De exemplu, daca trebuie sa calatoriti cu avionul si stiti ca sinusurile va creeaza probleme si va blocheaza urechile, luati un de­congestionant sau folositi picaturi pentru nas cu l ora înainte de aterizare, su­gereaza dr. Weider. Acasa, daca aveti capul greu, recurgeti la un deconges­tionant înainte de culcare, pentru a evita durerea de la miezul noptii.

Nota: Decongestionantele nazale nu ar trebui folosite mai mult de câte­va zile la rând; dupa o vreme puteti opri folosirea lor fara a provoca reveni­rea congestiei.

Sfaturi pentru înotatori. Asemenea persoanelor care calatoresc cu avio­nul, si cei care fac scufundari trebuie sa fie în stare sa echilibreze presiunea din interiorul urechilor cu aceea a apei din jur, altminteri vor avea necazuri cu urechile. Este mult mai probabil ca un costum de scufundator sa deter­mine o durere de urechi, deoarece modificarile cele mai mari ale volumului de aer se produc în apele de suprafata, la o adâncime nu mai mare de 10 m. t-vitati aparatorile pentru urechi si costumele cu gluga foarte strâmta, care Mipiedica egalizarea presiunii în timpul scufundarii, recomanda medicul de familie Gary Becker.

Pentru cei care înoata de placere, înotul la suprafata exercita mai putina Presiune asupra timpanelor decât o face înotul sub apa, spune Dan Drew,


medic de familie si un înotator excelent. Pentru a evita stresul asupra tim­panelor, nu va scufundati la o adâncime mai mare de aproximativ l m.

Evitati agravarea situatiei. Daca de regula aveti probleme cu urechile atunci când sunteti racit sau aveti o alergie cum ar fi febra fânului, încercati sa evitati sau sa amânati zborul si evitati scufundarile pâna când capul vi se limpezeste.

Nu folositi nimic mai mic decât cotul. Rezistati tentatiei de a scormoni o ureche care va da mâncarimi sau care este blocata, folosind degetele, be-tisoare cu vata sau creioane, spune dr. Amiel. Veti împinge mai adânc în ureche ceara sau ramasitele si riscati lezarea conductului auditiv sau a tim­panului.
loading...
Document Info


Accesari: 42325
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )