Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Explorarea reflexelor

medicina


Explorarea reflexelor


1.Refelxele osteotendinoase (miotatice) se exploreaza cu ajutorul unui ciocan de refelexe. Ca metoda este folosita percutia tendonului unui muschi, iar ca raspuns se obtine contractia muschiului respectiv. Cu ciocanul de refelxe se percuta bilateral , comparativ, simetric tendonul s 959h72j au locul de insertie a acestuia pe os.



Reflexul bicipital: prin percutia tendonului muschiului biceps brahial la plica cotului; se obtine flexia antebratului pe brat.

Refelxul tricipital: prin percutia tendonului muschiului triceps brahial se produc extensia antebratului pe brat.

Reflexul achilian se obtine prin percutia tendonului lui Achile, cand se produce flexia plantara a piciorului (bolnavul se afla in decubit ventral sau in genunchi la marginea patului).

Reflexul rotulian: prin percutia tendonului rotulian se obtine extensia gambei pe coapsa.

Reflexul medioplantar: prin percutia plantei in 1/3 mijlocie se obtine flexia plantara a piciorului.


2.Reflexele cutanate. Se exploreaza prin excitarea cu un ac a tegumentelor din diverse regiuni.

Reflexele cutanate abdominale se obtin prin excitarea cu un ac a tegumentelor abdominale. Subiectul sta in decubit dorsal cu membrele inferioare in semiflexie. Se obtine contractia muschilor drepti abdominali la trecerea acului paralel cu arcul costal , in dreptul ombilicului si paralel cu plica inghinala.

Reflexul cremasterian: excitarea tegumentelor fetei interne a coapsei determina contractia muschiului cremaster si ridicarea testicolului de partea respectiva.

Refelexul cutanat plantar: excitarea tegumentelor de pe marginea externa a plantei, de la calcai spre degete, produce flexia plantara a degetelor.


3.Reflexele patologice

Refelxul lui Babinski este fiziologic pana la varsta de 2 ani; patologic apare in leziuni ale caii piramidale. Se declanseaza prin excitarea cu un ac a marginii externe a fetei plantare a piciorului. Consta in extensia halucelui insotita, uneori, de rasfirarea degetelor in forma de evantai. Se poate pune in evidenta si prin alte tehnici: presiunea tegumentelor de sus in jos pe creasta tibiala (semnul Oppenheim) , ciupirea tendonului lui Achile (semnul Schaffer) presiunea musculaturii gambiere anterioare (semnul lui Gordon).

Reflexul lui Rossalino consta in flexia plantara a degetelor produsa prin percutia pulpei degetor membrelor inferioare; este pozitiv in leziunile caii piramidale.

Reflexul lui Mendel-Bechterew se produce prin percutia cu ciocanul pe fata dorsala a piciorului, in dreptul cuboidului; raspunsul este o flexie plantara a degetelor; este pozitiv in leziunile caii piramidale.

Clonusul este rezultatul exagerarii reflexului de intindere si consta in declansarea de secuse clonoide la intinderea brusca a tendonului lui Achile sau a muschiului cvadriceps. Apare in leziuni piramidale accentuate.

Refelxul Marinescu-Radovici (palmo-mentonier) se produce prin excitarea tegumentelor eminentei tenare si consta in contractia mentonului de aceeasi parte; apare in leziuni de trunchi cerebral si piramidale bilaterale.



Intrebari:

1.Care sunt reflexele osteotendinoase?

2.Care sunt reflexele patologice?



Document Info


Accesari: 21902
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )