Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
PSIHOTERAPIA PRIN INTERVENŢIE PARADOXALĂ

medicina
PSIHOTERAPIA PRIN INTERVENŢIE PARADOXALĂ

Paradoxurile au fascinat omenirea īnca din cele mai vechi timpuri.Este cunoscut paradoxul Igi Epimenides din Megara, care spunea:

Toti cretanii sunt mincinosi

Epimenides este cretan

Deci, Epimenides este mincinos.

Dar daca Epimenides este mincinos, atunci afirmatia "toti cretanii sunt mincinosi", trebuie sa fie o minciuna.

Psihoterapia prin paradox se bazeaza pe prin­cipiul ca ne asteptam ca o persoana sa se modifice, ramānānd de fapt neschimbata. Cea mai simpla formă 858t1922i ; de paradox pragmatic sau terapeutic consta īn prescrierea simptomului, cu alte cuvinte, aceasta īnseamna īncurajarea pacientului sa devina tot mai simptomatic.

Cristine Watson (1985) supunānd conceptul de paradox si psihoterapie prin interventie paradoxala metodei de explorare a opiniilor tip Delphi, realizeaza o sinteza a prin­cipalelor idei si definitii īn legatura cu aceste concepte, elaborate de un grup de experti. A rezultat ca psihoterapia prin paradox este acel demers terapeutic, īn cadrul caruia terapeutul: . Transmite un mesaj prin intermediul caruia limiteaza schimbarea pacientului sau a familiei aflate īh terapie.. Transmite doua mesaje contradictorii, dintre care unul corespunde contextului psiho-terapeutic si care implica ideea ca o schimbare ar trebui sa aiba loc, iar al doilea mesaj transmis direct de catre terapeut postuleaza faptul ca schimbarea nu trebuie sa aiba loc.

. Exagereaza unele comportamente ale pacien­tului sau familiei sau foloseste surpriza pentru a-i soca si a-i scoate dintr-un cadru de referinta rigid.

Contracareaza modurile paradoxale si ab­surde ale familiilor aflate īn terapie de a-si abor­da problemele proprii printr-un paradox terapeutic.

Localizeaza posibila functionare a compor-tamentului-problema si īl descrie ca pe un com­portament care se mentine prin mecanisme homeostatice.

Apreciaza pozitiv comportamentele tuturor participantilor la terapie īn cadrul unui anumit context sau situatie.

Trebuie precizat faptul ca este paradoxala acea interventie a terapeutului pe care pacientul sau familia o percepe ca fiind lipsita de logica, contrara simtului comun sau irelevanta pentru scopurile terapiei. Nu atāt interventia prin ea īnsasi este paradoxala, ci modul īn care aceasta este privita si īnteleasa de pacient. Dintre definitiile din literatura de specialitate preferate de participantii din cadrul grupului de experti investigati de W a t s o n (1985) mentionam cāteva:

1. O interventie prin paradox poate fi definita astfel: "īn cadrul unui context īn care pacientul vine la terapie pentru a se modifica, terapeutul īi cere sa se comporte īntr-o si mai mare masura asa cum nu doreste pacientul, respectiv sa produca si mai mult comportamentul nedorit; tinānd seama de caracterul involuntar al com-

portamentului nedorit, terapeutul īl cere pacien­tului sa produca īn mod voluntar respectivul comportament (Madanes, 1981). 2.0 interventie paradoxala este orice indicatie, comanda, predictie, afirmatie, care, daca este urmata sau acceptata, va produce opusul a ceea ce solicita prin intermediul ei. Succesul interventiei paradoxale depinde de evitarea de catre pacient sau familie a instructiunilor terapeutului sau de urmarea lor pāna la punctul absurditatii si apoi restruc­turarea prin ricoseu (P a p p, 1980). 3. Interventia prin paradox este acea interventie menita sa produca schimbari de ordinul II, respectiv schimbari īn structura sistemului aflat īn terapie (W a t z I a w i c k s.a., 1974). Se poate spune, cu alte cuvinte, ca interventia prin paradox, referitoare la un simptom consta īn a solicita clientul (individ, cuplu, familie) sa faca ceea ce ei fac deja, īn viziunea terapeutului aceasta indicatie putānd contribui la o schim­bare.

Acest tip de interventie contine īn sine un ele­ment de surpriza, fiind contrara unor expectatii rezultate din context si parānd nelogica din punctul de vedere al acestor expectatii ale pacientului.

P a I o z z o I i (1981) spunea ca "oamenii sunt mai usor influentati atunci cānd asteapta un anumit mesaj si primesc īn schimb un mesaj cu totul diferit" (p. 45), iarEricksonsiRossi (1979) subliniau faptul ca orice expectatie de tip soc sau surpriza fixeaza pentru moment atentia si īntrerupe sirul vechilor asociatii facilitānd schimbarea.

Din acest motiv este eficient ca orientarea terapeutica sa aiba drept scop modificarea cur­sului gāndirii pacientului referitoare la problema sa. Daca nu se procedeaza astfel,    terapeutul


poate intra īn jocul pacientului, repetānd la nesfārsit aceeasi secventa comportamentala si facānd ca terapia sa esueze. Cheile demersului terapeutic prin paradox sunt "a gāndi diferit" si "a actiona imprevizibil" (C a-d e, 1985).

Nu este īnca suficient ca terapeutul sa actioneze imprevizibil, ci aceasta imprevizibilitate trebuie sa se refere la aspectele de esenta ale demer­sului psihoterapeutic. fn cursul acestui demers trebuie stabilite noi conexiuni si trebuie acor­date noi semnificatii diferitelor aspecte ale problemei care īl framānta pe pacient. Utilizarea paradoxului īn terapie capteaza atentia si poate furniza un nou curs gāndirii. Astfel, individul nemaiavānd raspunsuri presta­bilite va raspunde fa stimularea prin paradox printr-un comportament de cautare pentru a descoperi un raspuns adecvat. Datorita sti­mulului neasteptat, pacientul poate intra spon­tan īntr-o stare de transa usoara, care poate fi adāncita de terapeut sporind eficienta demer­sului psihoterapeutic (L a n k t o n, 1985). Functionarea paradoxului se explica si prin aceea ca el reprezinta o modalitate de a sparge cercul vicios prin intermediul cauia un simptom este mentinut si exacerbat (Este cunoscut faptul ca, cu cāt omul doreste mai mult sa adoarma, cu atāt ramāne el mai multa vreme treaz, instalāndu-se insomnia).

Document Info


Accesari: 3401
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )