Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Gura uscata

medicina


Gura uscata

/ 9 solutii de umectare a gurii

Pentru unele persoane, senzatia de gura uscata este o neplacere rara. în schimb pentru altele, ea constituie o problema serioasa, spune stomatologul j John Caimi. Uscaciunea gurii, cunoscuta sub denumirea de xerostomie, l




poate fi cu adevarat o problema grava. Netratata, potac w^ ," _r_ , rani în gura, la îmbolnavirea dintilor si la alte probleme de sanatate a cavi­tatii orale. Gura are nevoie de un flux adecvat de saliva care sa acopere si sa lubrifieze tesuturile sale, ceea ce ajuta la profilaxia îmbolnavirii dintilor si a bolilor gingivale.

Conform opiniei dr. Caimi, simptomul de gura uscata afecteaza o va­rietate de persoane, între care adultii vârstnici a caror gura se usuca în mod firesc pe masura ce trec anii, diabeticii, cei cu tulburari anxioase sau cu o boala autoimuna, cunoscuta sub denumirea de sindromul Sjo-gren, în care simptomul de gura uscata apare asociat cu cel de ochi us­cati altele. La bolnavii de cancer, gura uscata este un efect al chimio- sau radioterapiei.

Totusi, cel mai des uscaciunea gurii constituie un efect secundar al me-dicatiei prescrise sau cumparate fara reteta, spune medicul de familie Ste-phen Amiel. între medicamentele incriminate se numara tabletele pentru tra­tarea hipertensiunii (care contin ca substante de 545q1615f baza enalaprilul sau captoprilul), antihistaminicele, codeina sau analgezicele pe baza de morfi­na si decongestionantele continând pseudoefedrina hidroclorurata.

Pe masura ce populatia îmbatrâneste, iar prescrierea de medicamente de­vine din ce în ce mai obisnuita, gura uscata ajunge sa fie un simptom tot mai raspândit. Gasiti aici câteva sugestii pentru ameliorarea uscaciunii, cu sco­pul de a proteja tesutul moale si a preveni degradarea dintilor.

Mestecati guma fara zahar. Mestecatul stimuleaza glandele salivare, în­cercati guma fara zahar care contine xylitol, un edulcorant care reduce nu­marul bacteriilor raspunzatoare de aparitia cariilor dentare, va recomanda stomatologul Dan Peterson.

Luati o gura de apa. Pe parcursul zilei luati frecvent câte o gura de apa. Plimbati-o prin gura si printre dinti, pentru a scapa de senzatia de uscaciu­ne, va sfatuieste dr. Caimi.

Beti zilnic 8 pahare (a 250 ml) de apa, spune specialista în igiena denta­ra Anne Bosy. Cu cât sunteti mai activ, cu atât aveti nevoie de mai multa apa. Daca faceti exercitii la o sala de sport, luati cu dvs. si o sticla cu apa. Daca aveti o întrunire care dureaza toata ziua, asigurati-va ca pe masa exis­ta sticle cu apa.

Sugeti bucatele de gheata. Cuburile de gheata reprezinta alta sursa de apa, spune dr. Caimi. Dar sugeti-le, nu le mestecati. Mestecatul ghetii poa­te dauna dintilor.


Gura   uscata

Controalele dentare periodice constituie prima linie de aparare împotriva sindromului de gura uscata, deoarece stomatologul va fi cel mai în masura sa puna diagnosticul înca într-o faza precoce, atunci când deficienta poate fi corectata. Tot el va va recomanda o apa de gura sau un gel cu fluor ca pro­tectie suplimentara pentru dinti, spune dr. John Caimi.

Daca remarcati o iritatie rosie si uscata în gura sau lipsa salivei, prezen-tati-va la medic sau la stomatolog. Cu cât solicitati mai devreme ajutor, cu atât este mai bine, deoarece este mai usor sa corectezi o problema aflata în stadiu timpuriu.

O gura uscata poate constitui primul semn al aftelor bucale, avertizeaza medicul de familie Stephen Amiel. Aceasta infectie cu ciuperci microscopi­ce poate surveni în urma unui tratament cu antibiotice sau a folosirii unui in-halant antiastmatic continând steroizi, dar ocazional indica prezenta unui dia­bet, a unei imunodeficiente sau a unor probleme hematologice.

în cazul în care considerati ca un medicament prescris are ca efect se­cundar gura uscata, semnalati-i imediat medicului, spune dr. Caimi. în unele cazuri, prescrierea altui medicament sau o simpla ajustare a dozelor poate stopa uscarea gurii si poate rezolva alte neplaceri derivate de aici.

Clatiti-va gura pentru a înlatura durerea. Uscaciunea cronica provoa­ca rani ale cavitatii orale, deoarece, conform opiniei exprimate de dr. Caimi, una dintre principalele misiuni ale salivei este de a neutraliza acizii corozivi din placa dentara. Clatiti-va gura cu l cana de apa calda în care ati dizolvat l de lingurita de bicarbonat de sodiu si un vârf de cutit de sare de bucata­rie. Aceasta combinatie calmanta neutralizeaza acizii si detaseaza materiile infectante de pe tesuturile gingiilor.

Sugeti bomboane fara zahar. Sugând dulciuri tari, stimulati curgerea sa­livei, spune dr. Peterson, care recomanda bomboanele cu gust de citrice sau menta.

Rontaiti cruditati. Alimentele bogate în fibre si cu consistenta tare par, de asemenea, sa stimuleze glandele salivare. Anne Bosy sugereaza mâncatul de zarzavaturi fibroase crude, precum morcovii, telina sau rontaitul merelor dupa mesele principale sau ca gustare. Aceste alimente cu textura dura pre­zinta si avantajul de a curata limba când le mestecati si le înghititi, o rnane-vra foarte buna pentru igiena orala generala.


Gura uscata

spuneti nu dulciurilor. Daca în general aveti gura uscata, limitati consu-nlil de alimente dulci si cremoase ce contin zahar. Absenta salivei va tine aceste alimente lipite de dinti, crescând riscul aparitiei cariilor, explica dr. Peterson.

Potoliti-va setea, dar cu întelepciune. Bauturile continând alcool sau cofeina pot agrava uscaciunea gurii, spune dr. Amiel, iar bauturile dulci vor ataca mai usor dintii dintr-o gura adesea uscata. Cel mai indicat este sa beti apa, bauturi fara zahar, lactate ori sucuri de fructe putin acide, cum ar fi su­cul de mere sau de pere. Pentru potolirea setei, bauturile caldute sunt mai eficiente decât cele fierbinti sau reci, iar daca aveti rani în gura ar trebui sa evitati bauturile fierbinti.

Renuntati la obiceiurile proaste. Tutunul va usca si mai mult gura, spu­ne dr. Amiel, ca si multe droguri recreationale precum canabisul, ecstasy, cocaina, amf etaminele si opiaceele.

Evitati iritantii. Daca aveti gura uscata, tineti minte ca alimentele condi­mentate sau sarate pot provoca durere, spune dr. Caimi, la fel ca si sucul de portocale din cauza continutului sau acid.

Alegeti o pasta de dinti cu mult fluor. Când productia de saliva este mica, riscul de a face carii dentare si boli ale gingiilor este mare. Dr. Peter­son recomanda periajul dintilor de cel putin 2 ori pe zi cu o pasta de dinti cu concentratie mare de fluor.

Iata în continuare un program de tratament cu fluor pe care vi-1 recoman­da dr. Peterson pentru o protectie suplimentara a dintilor. Dupa ce v-ati pe­riat dintii înainte de culcare, aplicati pasta de dinti - fie cu o periuta de dinti, fie cu un tampon de vata - pe gingii si pe dinti. Lasati-o l minut, apoi presati gingiile si dintii încât pasta sa îi acopere cât mai bine. Scuipati tot excesul de pasta, dar nu va clatiti gura. Mergeti la culcare cu ramasitele de fluor pe aceste suprafete. Repetati operatia dimineata, dar nu mâncati si nu beti nimic 30 de minute. Aceasta procedura ar trebui urmata de 2 ori pe zi, saptamâni.

tie la agentii de spumare. Daca suferiti de uscaciunea gurii, evitati Pasta de dinti care contine agentul de spumare lauryl sulfat de sodiu, deoa-ece acesta poate irita tesutul gingiilor, spune dr. Peterson. în principiu, toa-e marcile de pasta de dinti contin acest ingredient, dar, cine stie, poate aveti n°roc sa gasiti una fara acest aditiv.   *.


G u ra  u stata

Folositi o apa de gura. Folositi o apa de gura antibacteriana, care nu con­tine alcool sau zahar, sugereaza dr. Câinii. Alcoolul usuca si mai mult gura si poate irita tesutul si asa sensibil al gingiilor, în timp ce zaharul provoaca subrezirea dintilor si carii, la care sunteti si mai vulnerabil, deoarece sufe­riti deja de uscaciunea gurii.

Schimbati-va frecvent periuta de dinti. Când periuta de dinti are pasta de dinti ramasa între peri, este timpul sa va cumparati una noua, spune Anne Bosy. în timp, periutele acumuleaza si gazduiesc bacterii care pot infecta gura si pot provoca respiratia urât mirositoare. Cumparati o periuta noua la câteva luni, pentru a tine bacteriile în frâu si pentru a evita mirosul neplacut al respiratiei.

Spalati-va dintii dupa fiecare masa. Una dintre principalele sarcini ale salivei este sa îndeparteze resturile de mâncare din gura, spune Anne Bosy. Asadar, daca nu aveti cantitatea necesara de saliva, resturile alimentare pot ramâne în gura mai multa vreme, provocând un miros neplacut al respira­tiei. Recomandarea este sa va spalati pe dinti dupa fiecare masa ori gustare.

Umectati-va protezele dentare. Protezele dentare fac ca persoanele cu gura uscata sa fie mult mai susceptibile la infectia cu ciuperci microscopi­ce, care adera la materialul plastic. Pentru a preveni infectia, umectati-va protezele peste noapte într-o solutie speciala pentru proteze, va sfatuieste dr. Peterson. Clatiti-va protezele cu grija dimineata, înainte de a le folosi.

Umeziti aerul. Instalati un umidifîcator în dormitor pentru a da umiditate aerului si a diminua peste noapte uscaciunea gurii, spune dr. Peterson. Daca de obicei respirati pe gura, peste noapte încercati sa respirati pe nas pentru a împiedica saliva sa se evapore în timpul somnului.

Folositi sosuri si sucuri de carne la prepararea alimentelor pentru a adauga un plus de umiditate, sugereaza stomatologul Dan Peterson. O gura uscata poate face ca alimentele uscate sa aiba gust de rumegus. Putina umiditate confera un plus de savoare alimentelor.

Consumul frecvent de lichide, repartizate pe tot parcursul mesei, va creste continutul în umiditate al gurii, facând mai usoara înghitirea hranei si îmbunatatindu-va simtul gustativ.


Guta

Daca respirati pe gura deoarece aveti nasul înfundat, picurati ser fiziolo­gic în nari, un decongestionant natural, sugereaza dr. Amiel. Serul fiziolo­gic îl puteti prepara singur dizolvând l lingurita rasa de sare de bucatarie în 1/21 de apa. înclinati usor capul pe spate si puneti câteva picaturi în fiecare nara. Câteva zile puteti folosi un decongestionant care se vinde fara reteta, dar, abuzând de un astfel de preparat, problema se poate agrava. Daca în-fundarea nasului este cronica sau partiala, adresati-va medicului.

Daca nu merge cu nimic, încercati cu surogate. Pentru confortul si lu-brifierea mai buna a gurii, Anne Bosy sugereaza înlocuitorii de saliva care se vând - fara reteta - sub forma de lotiuni, geluri si sprayuri pentru per­soanele suferinde cronic de uscaciunea gurii, au o productie de saliva redu­sa ori deloc, în compozitia acestor înlocuitori de saliva se afla multe dintre aceleasi enzime si minerale prezente în saliva naturala, si aceste preparate ajuta la lubrifierea tesuturilor cavitatii orale. Utilizati înlocuitorii de saliva de 2 ori pe zi (obligatoriu o data înainte de culcare).

l

15 idei pentru a face fata situatiei

Guta este o boala extrem de dureroasa, care afecteaza o articulatie - atât de dureroasa, încât cei mai multi pacienti nu suporta nici macar greutatea cearsafului pe articulatia sensibila. Durerea în impulsuri loveste adesea peste noapte, pielea luând o culoare rosu-aprins, iar articulatia afectata umflându-se si devenind extrem de sensibila. Aceasta situatie poate dura 5-10 zile.

Cândva considerata o boala rezervata nobilimii, actualmente guta este destul de frecventa, atingând 16 barbati din 1000, dar numai 3 femei din 1000. Contrar credintei încetatenite, oamenii nu fac guta pentru ca beau prea mult vin de Porto, ci pentru ca ceva nu este în regula cu procesele biochi­mice din organismul lor.

Cu totii avem în sânge o substanta numita urat, iar în cazul unui suferind de guta aceasta substanta se formeaza si se depune în articulatii sub forma unor cristale extrem de ascutite, provocând o durere intensa. Guta poate fi cauzata de o deficienta enzimatica mostenita, dar exista un numar de factori


Guta

care pot grabi acest proces, între care anumite alimente, alcoolul, medica­mentele precum si alte boli.

Cel mai des sunt afectate degetele mari de la picioare (podagra), dar guta poate cauza dureri în aproape orice articulatie. O încurajare vine din faptul ca de obicei guta afecteaza într-o perioada doar o articulatie. Totusi, la per­soanele vârstnice este mult mai probabil ca atacurile sa afecteze mai multe articulatii în acelasi timp, adesea degetele de la mâini, iar în acest caz fe­meile sunt mult mai predispuse decât barbatii.

Victima tipica a gutei este barbatul de vârsta medie, care poate fi supra­ponderal si care a avut cazuri de guta în familie. Daca sunteti în momentul de fata suferind de guta sau daca sunteti un potential suferind, acceptati câ­teva sfaturi de la specialisti.

Odihniti-va. în timpul unui acces acut de guta, odihniti-va si tineti în pozi­tie cât mai ridicata articulatia suferinda, va sfatuieste specialista în podolo-gie Agatha Thrash. Probabil ca nu veti urma acest sfat, deoarece durerea va fi deosebit de intensa.

Luati ibuprofen. Durerea este cauzata de o imensa inflamatie din jurul ar­ticulatiei. Asa ca daca trebuie sa luati un analgezic, alegeti unul care dimi­nueaza si inflamatia - si anume ibuprofenul, spune specialistul în artrita Jeffrey Lisse. Daca doza recomandata nu aduce o usurare, consultati-va cu medicul înainte de a o mari - de obicei pâna la maximum 2,4 g pe zi.

si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene actioneaza probabil la fel de bine, dar ibuprofenul are mai putine efecte secundare. Daca nu pu­teti lua sau nu puteti tolera antiinflamatoarele nesteroidiene, medicul va poate indica o alternativa pentru usurarea durerii.

Evitati aspirina. Nu toate calmantele actioneaza la fel. Aspirina poate chiar amplifica durerea prin inhibarea excretiei de acid uric, explica dr. Lisse. Pa­racetamolul nu are proprietati antiinflamatorii si în consecinta în caz de guta nu este tot atât de eficient ca antiinflamatoarele nesteroidiene, dar el, ca si analgezicele de tip codeina, poate fi asociat cu acestea pentru o calmare su­plimentara a durerii.

Pentru o curatenie radicala a articulatiilor, folositi plantele medicinale.

Guta este provocata de depunerea unor deseuri în articulatii atunci când orga­nismul nu le elimina în mod adecvat si le depoziteaza în articulatiile de la ex­tremitati, explica fitoterapeutul Douglas Schar. Solutia, adauga el, este de a creste excretia deseurilor rezultate din activitatea metabolica a organismului.


Guta

Daca simtiti o durere subita si intensa la nivelul unei articulatii, anuntati me­dicul. Chiar daca durerea trece dupa 1-2 zile, nu neglijati sa va adresati me­dicului, deoarece guta netratata poate provoca si mai multa durere, precum si lezarea articulatiei.

Daca sunteti la primul acces, medicul va dori:

sa stabileasca diagnosticul de obicei prin analize ale sângelui, dar uneori
si prin recoltarea unei mici cantitati de lichid din articulatia inflamata;

sa excluda alte cauze ale inflamarii acute a unei articulatii, cum ar fi ar­
trita septica sau psoriazisul;

sa stabileasca cauza sau cauzele gutei: un eventual exces de alcool, me-
dicatia antihipertensiva, doze mici de aspirina luate pentru prevenirea
bolilor de inima si unele medicamente utilizate în tratamentul cance­
rului; maladiile asociate, cum ar fi o boala renala, afectiuni ale maduvei
osoase, obezitatea si nivelurile crescute ale triglicerideior;

sa va prescrie antiinflamatoare nesteroidiene sau colchicina, un medica­
ment antigutos folosit de mii de ani, extras din sofranul de toamna. Une­
ori, medicul va poate prescrie un tratament de scurta durata cu predni-
son (un steroid cu administrare orala) sau sa va faca o injectie cu steroizi.

Daca aveti la activ mai mult de 3 accese de guta sau daca suferiti de compli­catii cum ar fi pietrele la rinichi constituite din acid uric sau urati, ori daca aveti artrita gutoasa, medicul s-ar putea sa va recomande medicamente pe baza de alopurinol de îndata ce atacul a trecut. Acest medicament încetines­te procesul de formare a acidului uric si poate fi luat pe termen lung. De ase­menea, va fi nevoie sa continuati o vreme cu antiinflamatoare nesteroidiene sau cu colchicina, de obicei vreo 3 luni, deoarece initial alopurinolul face ca o guta acuta sa se agraveze.

Plantele medicinale diuretice si laxative fac ca sistemele de excretie sa pompeze astfel încât toxinele sa ajunga acolo unde ar trebui - în afara or­ganismului. "Preferatele mele sunt frunzele de papadie, radacina de cicoare si radacina de brusture", spune Schar. "Toate pot fi cumparate din magazi­nele specializate si se recomanda sa fie administrate sub forma de ceai. Trei cesti pe zi preparate conform instructiunilor vor contribui la calmarea unui acces acut de guta si vor preveni aparitia altui atac."

Aplicati gheata. Daca articulatia afectata este excesiv de sensibila la atin­gere, încercati aplicarea unui pachet cu gheata pisata, recomanda reumato-


Guta

logul John Abruzzo. Gheata are un efect calmant, de amortire. Puneti pa- \ chetul pe articulatia dureroasa aproximativ 10 minute, dar numai dupa ce 1-ati învelit într-un prosop. La nevoie repetati.

Beti multa apa. Cantitatile mari de lichide pot contribui la spalarea exce­sului de acid uric din organism înainte ca el sa faca rau. Fiziologul Robert Davis recomanda apa plat[. "Cele mai multe persoane chiar nu beau apa su­ficienta", considera el. "Pentru cele mai bune rezultate, beti 5 sau 6 pahare pe zi."

Un avantaj suplimentar este acela ca apa poate ajuta la evitarea formarii pietrelor la rinichi care de asemenea afecteaza persoanele cu guta.

Evitati alimentele bogate în purine. "Alimentele bogate în substantele numite purine contribuie la cresterea concentratiei de acid uric", explic^ profesorul de medicina Robert Wortmann. Evitarea acestor alimente este i optiune înteleapta.

Se admite în general ca alimentele care cel mai probabil induc guta suni cele care au un continut mare de proteina animala, implicit de purine, cara sunt constituenti ai acidului uric. Cele mai bogate alimente în purine sunt an-j soa, sardina, heringul, maruntaiele, vânatul, extractele de carne si molustelel

Limitati si consumul altor alimente continând purine. Alimentele vi] novate de aparitia gutei pot contine si o cantitate moderata de purine. întra acestea se numara sparanghelul, fasolea uscata si leguminoasele, conopida! ciupercile, faina de ovaz, spanacul, cerealele integrale, pâinea integrala sl drojdia de bere. De asemenea, adaugati la lista mentionata anterior toti pes-f tii si carnea, inclusiv cea de pasare. Limitati consumul acestor alimente la o' portie mica, de 5 ori pe saptamâna.

Sorbiti alcoolul cu înghitituri mici. Evitati alcoolul daca sunteti pre­dispus la guta, spune farmacistul Gary Stoehr. Se pare ca alcoolul inten­sifica productia de acid uric si inhiba excretia lui, ceea ce duce la atacuri de guta în cazul unor persoane predispuse la aceasta boala. Berea poate fi deosebit de daunatoare deoarece are un continut mai mare de purine de­cât vinul si alte bauturi alcoolice, explica specialista în nutritie Eleonore Blaurock-Busch.

Daca beti vin din când în când, diminuati riscul unui atac de guta consu-mându-1 cu înghitituri mici si asociindu-1 cu carbohidrati usor de asimilat, ca pâinea si fructele, va sugereaza Felix Kolb, profesor de medicina. Proce­dând astfel, adauga el, împiedicati alcoolul sa declanseze un atac de guta.

Guta

Controlati-va tensiunea arteriala. Daca aveti hipertensiune si guta, în­seamna ca aveti un necaz dublu, deoarece anumite medicamente prescrise pentru scaderea tensiunii, ca diureticele, cresc nivelul de acid uric, spune farmacistul Branton Lachman. Asa ca mai întelept este sa luati masuri pen­tru scaderea tensiunii pe cale naturala reducând consumul de sare, scazând în greutate si facând exercitii fizice. Dar nu întrerupeti niciodata adminis­trarea unui medicament prescris de medic, fara avizul acestuia.

Feriti-va de dietele radicale. Daca sunteti supraponderal, slabitul consti­tuie un imperativ. Persoanele mai voluminoase tind sa aiba niveluri crescu­te de acid uric. Dar feriti-va de dietele radicale, care sunt de notorietate în declansarea acceselor de guta, va avertizeaza dr. Lisse. Asemenea diete - inclusiv postul - au un efect contrar, facând ca celulele sa se scindeze si sa puna în libertate acid uric. Asa ca stabiliti împreuna cu medicul un program treptat pentru slabire.

Cataplasma cu carbune. Carbunele extrage toxinele din organism, mentioneaza dr. Thrash. Ea recomanda aplicarea pe articulatia afectata a unei cataplasme obtinute din l lingura de carbune activat, 3 linguri de se­minte de in macinate pâna devin pulbere fina si suficienta apa foarte cal­da pentru a obtine o pasta. Fixati cataplasma acoperind-o cu o bucata de pânza sau cu o folie de plastic. Schimbati-o din 4 în 4 ore sau lasati-o peste noapte.

Daca preferati o baie calda în loc de cataplasma, preparati o pasta din carbune si apa si adaugati treptat suficienta apa fierbinte pentru a va simti confortabil atunci când cufundati piciorul în amestec. Stati cu piciorul în apa 30-60 de minute. Aveti grija sa folositi un lighean vechi si sa nu patati cu carbune îmbracamintea si lenjeria de pat.

Ciresele si visinele au reprezentat de multa vreme un remediu popular pen­tru guta. Desi nu exista nici o dovada stiintifica de natura sa ne convinga de faptul ca aceste fructe pot ameliora guta, totusi multe persoane le conside­ra benefice. Se pare ca nu are nici o importanta daca sunt dulci sau amare, conservate sau proaspete. Cantitatile recomandate pentru o zi variaza de la "un pumn" (aproximativ l O fructe) pâna la 250 g. Exista persoane care sus­tin ca au avut succes luând numai l lingura de concentrat de cirese sau de visine pe zi, spune dr. Agatha Thrash.

.ni

f/pr:

Cuta

Administrat pe cale orala, carbunele activat poate ajuta la diminuarea ni­velurilor de acid uric în sânge, va informeaza dr. Thrash. încercati tablete­le sau capsulele cu carbune activat, de 4 ori pe zi: la trezire, la mijlocul di­minetii, la mijlocul dupa-amiezei si la culcare.

Nota: Carbunele activat inhiba asimilarea de catre organism a multor medicamente, de aceea înainte de a trece la administrarea lui pe cale orala cereti sfatul farmacistului sau medicului.

Atentie la anumite vitamine. Fiti foarte prudent atunci când luati vitami­ne, deoarece anumiti nutrienti luati în exces pot duce la agravarea gutei, avertizeaza dr. Blaurock-Busch. Excesul de niacina (vitamina B3 sau PP) si de vitamina A, îndeosebi, poate atrage dupa sine un atac de guta. Este indi­cat sa vorbiti cu medicul înainte de a creste aportul vitaminic.

Evitati loviturile. Dintr-un motiv necunoscut, guta loveste adesea o articu­latie care anterior a suferit o vânataie, asa ca încercati sa nu va loviti dege­tele de la picioare de ceva, atrage atentia dr. Abruzzo. Ar fi bine sa evitati si încaltamintea strâmta, care poate leza articulatiile.



Document Info


Accesari: 7451
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )