Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


INSTRUCTIUNI PENTRU AUTO-EXAMINAREA SANILOR

medicina


INSTRUCŢIUNI PENTRU

AUTO-EXAMINAREA SÂNILOR
Auto-examinarea sânilor (AES)


Prin examinarea regulata a sânilor femeia poate observa mult mai usor orice modificari care apar. Perioada cea mai bun 858f522i 59; pentru AES este dupa o saptamâna de la terminarea ciclului, întrucât atunci sânii nu sunt sensibili sau infiltrati. Daca aveti ciclu neregulat este bine sa efectuati AES în aceeasi zi a fiecarei luni. si femeile însarcinate, care alapteaza sau care au implanturi mamare trebuie sa efectueze AES.


Tehnica AES:


Culcati-va pe spate. Asezati o perna sub umarul drept si plasati bratul drept sub cap.

Folosind pulpele celor trei degete mijlocii de la mâna stânga palpati sânul drept, încercând sa depistati prezenta unor eventuali noduli.

Palpati cu blândete, dar suficient de ferm pentru a va obisnui cu senzatia normala a sânilor dvs. Prezenta unei benzi mai ferme de-a lungul curburii inferioare a fiecarui sân este normala. Daca nu sunteti sigura cât de ferm trebuie sa apasati, consultati-va cu medicul.Palpati sânii de jur împrejur, dupa un model circular, în sus si în jos sau dupa dispunerea spitelor de roata. Obisnuiti-va sa aplicati de fiecare data aceeasi metoda si sa verificati toata suprafata sânilor. De asemenea, retineti de la o luna la alta constatarile facute.


Repetati examenul descris si pentru sânul stâng, folosind degetele mâinii drepte. (Mutati perna sub umarul stâng).

Repetati examinarea ambilor sâni stând în picioare, tinând bratul de partea sânului examinat în spatele capului. Examinarea în picioare face mai usoara depistarea modificarilor din regiunile superioare si exterioare ale sânilor (axile). Aici îsi au sediul cca. jumatate din cancerele mamare.

Este foarte probabil sa preferati efectuarea examinarii stând în picioare a sânilor în timpul dusului. Unele modificari ale glandei mamare pot fi depistate mai usor când pielea este umeda si alunecoasa datorita sapunului.


Pentru mai multa siguranta, puteti verifica prezenta unor eventuali noduli, denivelari ale pielii, modificari ale areolei, rosetei, umflaturilor, stând în fata oglinzii imediat ce ati terminat AES, în fiecare luna. Pentru ca modificarile sa fie mai usor sesizabile, contractati muschii pieptului.

Daca depistati vreo modificare, solicitati imediat sfatul medicului.Semnale de alarma pe care sa le urmariti în cursul AES:


Aspect roz sau rosu, persistent, al sânului

Noduli, formatiuni palpabile sau vizibile.

Modificari ale areolei mamare: secretii, descuamari, modificari de pozitie, etc.

Modificari ale pielii: denivelari, aspect de coaja de portocala, roseata, umflaturi, ulceratii, etc.


ORICARE dintre modificarile de mai sus necesita consult medical imediat.


Document Info


Accesari: 2133
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )