Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...INTERPRETAREA REZULTATELOR DE LABORATOR PRIVIND SITUATIA INFECTIILOR HEPATICE

medicina
INTERPRETAREA REZULTATELOR DE LABORATOR PRIVIND SITUATIA INFECTIILOR HEPATICERezultatele obtinute în laborator trebuiesc interpretate nu numai de catre medici dar si de catre pacienti. O colaborare buna dintre pacient si medic ajuta la rezolvarea mai rapida a problemelor legate de sanatatea pacientilor. Interpretarea r 939w2221j ezultatelor analizelor de laborator trebuie facuta corect si deschis. Pacientul trebuie sa stie adevarul despre situatia sanatatii sale. Bineînteles ca în multe cazuri sunt suspiciuni asupra unor aspecte, care pot ramâne neclare pâna la efectuarea altor analize ce pot clarifica situatia, dar totul trebuie explicat pacientului, ca si el sa înteleaga clar ce si cum trebuie facut pentru rezolvarea rapida a problemelor aparute.
Un exemplu de interpretare a rezultatelor în cazul infectarii cu virusul AgHBs:


Prezenta AgHBs Interpretarea rezultatelor

1. - + infectie tardiva

2. + - infectie acuta

3. + + infectie acuta


Conform rezultatelor obtinute se pot determina fazele de infectie. În cazul 1 sunt prezenti anticorpii AgHBs, ceea ce înseamna ca infectia a fost facuta mult mai înainte, deoarece a aparut deja o reactie a organismului care a produs anticorpi. În cazul 2 este prezentata o alta situatia în care sunt prezente numai antigenele, AntiHBs nefiind înca produsi în organism- faza acuta a infectiei. În cazul 3 sunt prezente atât antigenele cât si anticorpii (AntiHBs si AgHBs). Procesul de infectie este activ, dar se cronicizeaza, deoarece sau produs anticorpii.
Test pentru determinarea infectiilor acute:

Prezenta AgHBs ; Interpretarea rezultatelor

- - Antigenele si anticorpii sunt absenti

+ + Hepatita cronica sau acuta

+ - Stadiul timpuriu al infectiei

- + Stadiul de eliminare a virusurilorTest pentru determinarea aparitiei imunitatii organismului:

Prezenta Prezenta Prezenta Interpretarea rezultatelor

AgHBs AntiHBc AntiHBs

+ - - Stadiul timpuriu de infectie

+ + - Nu necesita vaccinare

- + + Nu necesita vaccinare

- - + Imunitate scazuta

- + - Se recomanda imunizare

- - - Vaccinare necesara
Test pentru determinarea nivelului patologic în cazul infectiilor cronice:

AgHBs AntiHBe AntiHBc Interpretarea rezultatelor
+ - - Stadiul timpuriu sau purtator al infectiei

+ + + Infectie acuta timpurie sau târzie

+ + - Infectie acuta sau cronica- purtator.

+ - - Purtator de infectie

- - - Eliminarea infectiei


Hepatitele provocate de virusul C reprezinta un motiv de teama pentru întreaga omenire, ce poate fi comparat cu HIV, deoarece se manifesta aproape în acelasi mod. Acest virus s-a raspândit în ultimele decenii pe întreg mapomondul reglând densitatea populatiei umane. Cu cât populatia este mai densa cu atât infectiile hepatice se întâlnesc mai des - aceasta este o lege a naturii care functioneaza si pentru fiinta umana. Dupa unele date oficiale pâna la ora actuala s-au înregistrat aproximativ 175 milioane de persoane infectate cu HCV în întreaga lume. În Romania, conform unor date oficiale, s-au înregistrat pâna în 2002, 1,2 milioane de cazuri (o cifra foarte probabila, deoarece în fiecare zi se descopera cazuri noi la persoane care nici nu banuiau ca ar fi infectate.

Virusul hepatic C se transmite în majoritatea cazurilor prin sânge, mai ales prin donarea sângelui de catre indivizii purtatori ai acestui virus- care pâna nu demult nu putea fi depistat. Infectiile virale provoaca de cele mai multe ori ciroza ficatului, o afectiune fatala pentru organismul uman. Transplantul ficatului nu rezolva problema infectiilor virale, deoarece si organul transplantat poate fi infectat, virusul circulând prin sânge. Pe masura ce consecintele globale ale infectiei cu HCV devin tot mai evidente se acorda o atentie si mai mare stoparii raspândirii acestor infectii si a elaborarii noilor tehnologii de tratare a acestor afectiuni, utilizând cele mai noi metode de cercetare.

Hepatitele provocate de virusurile C sunt cele mai agresive si mai periculoase prin faptul ca aproximativ 80% din cazuri evolueaza spre ciroza activa - forma clinica cu prognostic sumbru

Pâna în prezent unica metoda pentru stoparea multiplicarii virusurilor hepatice este considerat preparatul INTRON A (Interferon alfa - 2b, recombinant injectabil care se administreaza împreuna cu REBETOL (ribovirina, USP) capsule. Acest preparat are o serie de actiuni adverse care deregleaza întregul organism, multi pacienti neputându-l suporta, mai ales atunci când organismul este slabit. Dar o alta alternativa nu exista în momentul de fata, acest fapt indicând importanta cercetarilor stiintifice.

Utilizarea Interferonurilor în stoparea infectiilor virale nu este cea mai buna cale, deoarece aceste preparate au o actiune profilactica, adica stopeaza procesul de infectie pâna la declansarea multiplicarii virusurilor. Dar daca multiplicarea virusurilor este în plina desfasurare interferonul nu mai are efect.

În timpul cercetarilor infectiilor virale s-a constatat o particularitate a virusurilor, care înca nu a fost exploatata - specificitatea infectiilor. Virusul infecteaza selectiv numai o anumita specie de organisme, ba chiar numai anumite tesuturi a unuia si acelasi organism. Multiplicarea virusurilor este obligatorie nu numai într-un singur tesut, el trebuie sa parcurga etape de dezvoltare si în alte tesuturi. Cunoscând morfogeneza anumitor virusuri prin anumite actiuni, multiplicarea virusurilor poate fi stopata.

Experientele noastre, de utilizare a proteinelor nespecifice extrase din anumite specii de insecte, au demonstrat, ca în cazurile în care se introduc în sânge aceste proteine, virusurile hepatice stopeaza multiplicarea la etapa de ansamblare a acidului nucleic în capside. Acidul nucleic neansamblat se distruge si se elimina din organism.

Acest fenomen a fost utilizat pentru elaborarea preparatului Hepatito-liz utilizat în Centrul stiintific Aplicativ "INSECT FARM" timp de mai multi ani de zile. Preparatul nu da reactii adverse grave, ci doar aparitia unor stari de slabiciune si greata dimineata timp de 15-20 minute dupa administrare. Proteina se obtine sub forma de proteine liofilizate incluse în capsule speciale, care pot trece de primul segment al stomacului, unde mediul este acid. Preparatul patrunde imediat în sânge, deoarece stomacul este gol. Penetrarea se efectueaza în regiunea duodenului unde absorbtia în sânge este mai buna.

A fost experimentata si o alta varianta a utilizarii preparatului, SBA fiind inglobata in supozitoare speciale, care includ mai multi componenti. Astfel, SBA este absorbita mult mai repede, la nivelul rectului, de unde trece in sange si ulterior la ficat.

Pacientii cu probleme hepatice au o permanenta stare de oboseala, transaminazele si gama globulinele se maresc, iar trombocitele scad vertiginos.

La ecografie se observa daca ficatul este marit, daca vena porta are diametrul marit, splenomegalie, o structura neomogena a ficatului si chiar formatiuni tumorale (carcinom, adenom, chisturi), calculi la vezica biliara (fig.16-25), care duc la litiaza biliara (fig.26-31).

In cazurile de ciroza hepatica apar varicele esofagiene si sangerari ale gingiilor, care duc la scaderea trombocitelor, iar in cazurile infectiilor cu virus hepatic trebuie tinut un regim alimentar foarte strict (dieta model este prezentata in aceasta lucrare).

Analizele pacientului, dupa tratamentul cu "Hepatito-liz", se schimba radical.

loading...
Document Info


Accesari: 1767
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )