Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Citokinele in inflamatie - exemple, roluri

medicina
Citokinele in inflamatie - exemple, roluri


Mediatorii solubili ai inflamatiei au in general urmatoarele proprietati: atrag celulele proinflamatoare in focar, le activeaza metabolic; unii au proprietati vasculare (vasodil 222m1215c atatie, cresterea permeabilitatii vasculare locale). In functie de momentul aparitiei se clasifica in: mediatori de linia I (sistemul complement, histamina si sistemul activarii de contact [sistemul kininelor si sistemul coagularii]), mediatori de linia II (lipide biologic active) si mediatori de linia III (citokine).
Mediatorii de linia III sunt reprezentati de citokine.

IL-1 - eliberata mai des din limfocitele activate local, macrofage. Din punct de vedere al reactiei inflamatorii, are urmatoarele proprietati:

a) favorizeaza vasodilatatia locala prin actiune directa (slaba) si prin stimularea celulei endoteliale care va produce PC.

b) efecte chemotactice si activatoare asupra celulelor proinflamatorii

c) stimuleaza aderarea leucocitara la focarul inflamator (stimuleaza expresia selectinelor si integrinelor si ICAM-urilor).

d) inhiba expresia pe celulele endoteliale a trombomodulinei (receptor pentru trombina) astfel incat coagularea este reglata; se evita formarea unor cantitati mari de fibrina; are deci actiune procoagulanta indirecta).

e) stimuleaza producerea de factori de agregare plachetara

f) stimuleaza sinteza de factor von Willebrand in celula endoteliala

g) in circulatie stimuleaza centrul de termoreglare din hipotalamus si declanseaza reactia febrila

h) intervine indirect in fenomenul de reparatie tisulara (atrage si activeaza fibroblastii).

TNF - eliberat din limfocite si macrofage (surse principale). Efecte:a) efecte chemotactice si activatoare pe celulele inflamatoare

b) stimuleaza aderarea leucocitara la focarul inflamator (stimuleaza expresia selectinelor si integrinelor si ICAM-urilor)

c) stimuleaza foarte intens capacitatea citotoxicitatii oxigen-dependente a fagocitelor

d) favorizeaza reparatia tisulara (atrage si activeaza fibroblastii)

IL-8 - produsa de celule endoteliale activate sub actiunea IL-1 si TNF, de fibroblasti si LTh. Este un puternic factor chemotactic si activator pentru celulele inflamatorii. Stimuleaza expresia    de integrine si ICAM-uri.

IL-6 - eliberata de LTh, fibroblasti, fagocite. Principala proprietate consta ca dupa ce ajunge in circulatie, stimuleaza sinteza hepatica a proteinelor reactive de faza acuta care vor fi excretate de ficat in circulatie si ajung la focarul inflamator. Aceste proteine inactiveaza enzimele proteolitice iesite din circulatie (ex: alfa1-antitripsina); chiar fibrinogenul este o proteina reactiva de faza acuta (ajuta la circumscrierea focarului inflamator). IL-6 stimuleaza sinteza de glucocorticoizi care ajung in focarul inflamator avand efect antiinflamator (inhiba degranularea mastocitelor, stabilizeaza membranele lizozomale).

Document Info


Accesari: 2882
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )