Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Reactii adverse la medicamente

medicina


Reactii adverse la medicamente

Pot exista reactii nocive, nedorite, care apar la doze terapeutice (de ele se ocupa farmacovigilenta).

Cele mai intalnite sunt semnalate de OMS, sunt date de asociatiile est 24524j96y roprogestative conventionale, antibiotice, chimioterapice, deprimantele centrale (diazepam), antiINS (indometacin, fenilbutazona).

Tipuri de efecte:

Efecte secundare: sunt cele care insotesc efectul terapeutic principal; sunt de cele mai multe ori usoare (actiune sedativ hipnotica ale antihistaminicelor).

Reactii adverse de tip toxic: dependente de doza, apar la doze obisnuite care in anumite conditii, in functie de bolnav, medicamentul poate determina tulburari functionale sau leziuni ale diferitelor aparate si sisteme (ficat, rinichi, sange). Ex.: streptomicina poate da surditate. Reactiile toxice sunt determinate de cateva medicamente in timpul sarcinii efecte embriotoxice si teratogene (teratos-monstru se produc deformatii).

Efecte mutagene: unele medicamente pot produce mutari ale genotipului. Actiunea mutagena nu se manifesta evident asupra organismului, ea putand apare dupa mai multe generatii (fenotipic). Ex.: substante anticanceroase.

Efecte carcinogenetice (produc cancerul): ex.-piramidon.Reactii adverse prin mecanism alergic: apar in urma sensibilizarii organismului la substanta in cauza ca urmare a unui contact anterior; sunt produse prin mecanism imunologic. Primul contact trece de obicei neobservat (penicilina poate fi in alimente mucegaite). Reactia adversa se instaleaza la 5-10 zile dupa prima administrare. Riscul sensibilizarii este foarte mare pentru administrarea locala si pentru cea orala.

Forme functionale de mecanism de producere:

-reactie de tip anafilatic: soc anafilactic, astm bronsic, edem angioneurotic, urticarie, rinita, conjunctivita alergica.

-reactie de tip citolitic: tombocitopenie, anemii hemolitice.

-reactie de tip intarziat: dermatitele.

Profilaxia sensibilizarii la medicament se face prin utilizarea judicioasa mai ales a antibioticelor cu potenta crescuta de alergizare (penicilina), prin evitarea tratamentelor inutile si a contactului repetat pe mucoase si tegument.

Reactii adverse prin iritatie locala: se manifesta la locul de administrare pe cale injectabila (noduli, abcese), fie oral (greata, inapetenta), fie pe tegumente si mucoase (iritatii, eczeme, conjunctivite).

Reactii adverse de tip idiosincrazic sau de intoleranta: caracterizate printr-o sensibilitate individuala crescuta la medicament sau sunt efecte nedorite, diferind calitativ de cele obisnuite. Sunt independente de doza, fiind generate de unele particularitati individuale detrminate genetic. Ex.: hemoliza produsa de unele medicamente (sulfamide) administrate la persoane cu deficit de glucozofosfat dehidrogenaza eritrocitara.


Document Info


Accesari: 4136
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )