Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Medicatia endocrino-metabolica

medicina
Medicatia endocrino-metabolica


Estrogenii

Aceasta grupa de hormone cuprinde hormonii steroizi naturali si compusi de sinteza,care au proprietati feminizante si contribuie la asigurarea ciclului menstrual normal pregatind tractul genital pentru fertilizare.

PROGESTATIVELE


Progesteronul este principalul hormon progestativ natural. Este secretat de catre ovar la nivelul corpului galben si de catre placenta .Cantitati mici sunt produse in corticosuprarenala si testicul. Este un hormon indispensabil pentru implantarea oului si mentinerea sarcinii. Pe un fond pregatit de estrogeni ,progesteronul transforma endometrul proliferativ – in endometru secretor apt pentru nidatia ovulului, -este hormonul graviditatii – Mentinerea sarcinii depinde de secretia de progesteron de catre corpul galben la inceput apoi de catre placenta.Este necesar pentru mentinerea sarcinii si dezvoltarea placentei, inhiba motilitatea uterina,scazind sensibilitatea miometrului fata de oxitocina, creste glandele mamare In doze mari ,inhiba ovulatia printr-o retroactiune hipotalamo hipofizara negativa. Creste temperatura corporala bazala, influenteaza eliminarea de electroliti.

Progesteronul are si actiuni metabolice: - stimuleaza lipoproteinlipaza, favorizeaza depunerea glicogenului,scade nivelul plasmatic al unor aminoacizi. La doze mici actioneaza sinergic cu foliculina-actionind mai ales pe fondul receptorilor pregatiti in prealabil cu estrogeni.Doze mari actioneaza antagonist cu foliculina- scazind hemoragiile menstruale exagerate.

Indicatii- In iminenta de avort,(in deficit secretor al acestui hormon),in hipofunctii ovariene, meno si metroragii,in dismenoree sau amenoree asociat la estrogeni (determina inducerea menstruatiei),in prevenirea avortului habitual,in tratamentul cancerului de endometru.,dismenoree, penru contraceptie hormonala ( progestativele reduc riscul hiperplziei si cancerului de endometru)

Reactii adverse

Progesteronul natural administrat timp indelungat,in doze mari,poate produce fibroza multipla,retentie hidrosalina cu edeme, administrat iin timpul sarcinii poate produce virilizarea fatului de gen feminin.

Progestativele de sinteza –pot produce- tulburari digestive,grata voma ,epigastralgii,tulburari SNC(cefalee, iritabilitate),hipercolesterolemie, crestere in greutate, cretterea tensiunii arteriale mai ales la utilizarea asocierii estro-progestative, flebite,tromboembolii (mai ales la estrogeni), tulburari de vedere.


PROGESTERONUL

Este un hormon natural secretat la femeia negravida in cantirati mai mari in a doua jumatate a ciclului menstrual de catr corpul galben.

La gravide ,progesteronul este secretat de catre placenta. Biosinteza progesteronului in organism porneste de la colesterol-.Progesteronul detine pozitia de placa turnanta in biogeneza hormonilor steroizi,este precursor pentru hormonii estrogeni, androgeni, corticosteroizi. Se leaga de proteinele plasmatice in procent mare, metabolizarea in ficat prin hidroxilare si reducere .Aproximativ 10 % din metaboliti ,este pregnandiol ( care pote fi dozat in urina).

Progesteronul- are urmatoarele actiuni-

actiuni de tip progestativ- fixarea oului fecundat si mentinerea sarcinii, scade frecventa contractiilor uterine, previne expulzia oului, pregateste glanda mamara pt. secretia lactata.

actiune antiestrogenica - caracterizata prin scaderea proliferarii celulelor endometriale si scaderea secretiei glandelor endocervicale(datorita scaderii numarului de receptori estrogenici, stimularea biotransformarii estrogenilor in produsi inactivi)

actiuni metabolice- stimuleaza lipoproteinlipaza ,favorizeaza depunerea grasimilor, creste insulina circulanta, favorizeaza depunerea glicogenului in tesuturi, efect catabolic asupra proteinelor tisulare, creste excitabilitatea centrilor respiratori si termoreglatori(creste frecventa respiratorie,accelereaza pulsul,crestere temperaturii).

Indicatii- se administreaza ca medicatie de substitutie in singerari uterine disfunctionale datorate insuficientei de hormon luteotrop


HIDROXIPROGESTERONUL- progestativ de sinteza cu durata de actiune lunga,utilizat

in – insuficienta de corp galben, metroragii, prevenirea avortului habitual (2-4 fiole la interval de 7 zile) prin insuficienta de corp galben, amenoree, sterilitate.

MEDROXIPROGESTERONUL- progestativ de sinteza- se administreaza bine pe cale orala, si perlinguala.Biotransformare in ficat prin hidroxilare.

Efectele sunt asemanatoare progesteronului natura l(inhiba ovulatia ,are efecte antiestrogenice si antiandrogenice slabe)

Este unul dintre cele mai utilizate progestative, - in endometrioza,- administrare orala 10 mg timp de 4-6 luni, cencerul endometrial, in metroragiile functionale, cind singerarea este slaba( cicluri anovulatorii)

Reactii adverse- grata ,voma , diaree sau constipatie, colestaza, migrene, depresie, cresteri tensionale,flebite metroragii.

DIDROGESTRONA- are efect progestativ mai slab decit progesteronul- nu inhiba ovulatia,nici secretia de gonadotropine.Nu are efecte androgenice.Se administreaza oral, in caz de insuficienta a hormonului luteotrop 10 mg de 2 ori pe zi ,iminenta de avort ,endometrioza.

LINESTRENOLUL- dervat de 19-nortestosteron, are efecte progestative moderate,inhiba ovulatia.Intra in compozitia unor asociatii estroprogestative contraceptive.Nu se administreaza pt. mentinerea sarcinii si nici in graviditate deoarece are actiune androgenica (masculinizarea fatului feminin) Indicatii- in meno si metroragii,dismenoree, preclimacterium ,mastodinie Comprimate a 5 mg se administreaza oral.ALILESTRENOLUL-derivat de 19 –nortestosteron-cel mai activ hormon progestativ natural-utilizat in prevenirea avortului habitual ,iminenta de avort 10-30 mg /zi timp de 10 zile , actiune intensa de tip gestagen-cu mentinerea sarcinii,-lipsit de efecte de masculinizare a fatului.

LEVONORGESTRELUL- derivat sintetic de 19 –nortestosteron inhiba puternic ovulatia si secretia de gonadotrofine.


ANTIPROGESTATIVE


Antagonistii progesteronului impiedica actiunile hormonului la nivelul uterului,importante pentru dezvoltarea sarcinii. Astfel - poate fi provocat avortul.

MIFEPRISTONA (Mifepristone) un derivat de 19-norsteroidic actioneaza ca antagonist competitiv la nivelul receptorilor progesteronului si glucocoticoizilor.Prin blocarea receptorilor progesteronului apar efecte luteolitice.Actiunea antiprogesteronica se poate utiliza pentru intreruperea sarcinii cu o doza de 600 mg ,in doza unica., in primele saptamini de la absenta ciclului. Are timp de injumatatire lung. Asocierea cu o prostaglandina va creste la peste 95% sansa de avort. Reactiile adverse ale asocierii – mifepristona- prostaglandina- sunt;greata voma, dureri abdominale,ameteli astenie, singerari uterine.CONTRACEPTIVE HORMONALEAnticonceptionalele – nu reprezinta o medicatie propriu zisa, ele nu previn o stare patologica si nu suplinesc lipsa unor produse biologice.


Contraceptivele se clasifica in –

-A)- Combinatii estroprogestative- care pot fi-

-combinatii fixe, monofazice, care contin un estrogen si un progestativ

-combinatii secventiale, bifazice sau trifazice, care contin un estrogen si doze diferite de progestativ


-B)- Contraceptive care contin numai progestative,

-C)- Contraceptive care contin numai estrogeni .Estrogeni activi utilizati- etinilestradiol,dietilstilbestrol, mestranol

Progestative- derivati de 19 –nortestosteron- noretisteron,linestrenol,norgestrel (levonorgestrel),etisteron.

Progestative –derivati de 17-alfa-hidroxiprogesteron-

medroxiprogesteron, desogestrel, gestogen

Substantele difera intre ele prin intensitatea efectului.


Mecanismul de actiune-

Combinatiile estroprogestative realizeaza contraceptia,prin urmatoarele mecanisme ;

inhiba functia hipofizei si suprima virfurile hormonale de la jumatatea ciclului cu suprimarea ovulatiei(efect datorat estrogenilor si in masura mai mica progestativului)

ingroasa mucusul cervical si ingreuneaza patrunderea spermatozoidului (efect datorat progestativului in cea mai mare masura)

modifica endometrul in sens nefavorabil implantarii( efct datorat atit estrogenilor cit si progestativului).

Contraceptivele care contin numai estrogeni- se administreaza la scurt timp dupa actul sexual si in doze mari, efectul apare prin exfolierea rapida a endometrului.

Contraceptivele care contin numai progestative , produc ingrosarea mucusului cervical, ingreuneaza patrunderea spermatozoidului, modificarea corpului galben.


Anticonceptionale care contin combinatii estroprogestative in asocieri fixe-Estrogenul pe care-l contin frecvent este etinilestradiolul , iar ca progestativ se utilizeaza levonorgestrel, desogestrel,

Deprima functia ovarului, inhibind dezvoltarea foliculilor si a corpului galben. La nivelul uterului produc hipertrofia cervixului,ingrosarea si micsorarea cantitatii de mucus cervical. La sfirsitul ciclului cind se intrerupe administrarea,mucoasa uterina se descoameaza si apare singerarea de tip menstrual.

Efecte metabolice ; - cresc concentratia hormonilor tiroxina si hidrocortizon(cresc concentratia proteinelor transportoare specifice

-cresc sinteza factorilor coagularii,VII,VIII,IX,X si a fibrinogenului favorizind coagularea,


-cresc colesterolul si trigliceridele; scad toleranta la glucoza.


Farmacoterapie- preparatele se administreaza intr-o singura priza pe zi la aproximativ aceeasi ora timp de 21 de zile,se face o pauza de 7 zile – timp in care apare hemoragia, apoi se reia administrarea. Daca administrarea se intirzie cu mai mult de 12 ore ,sau se omite o zi , se continua tratamentul dar protectia nu este asigurata pentru urmatoarele 7 zile.

Reactii adverse- greata, voma,cefalee,ameteli, edeme, crestere in greutate,pigmentarea pielii,candidoze vaginale, eruptii cutanate, fotosensibilizare,alopecie,mai rar tromboembolii cu accidente vasculare cerebrale si coronare, hipertensiune arteriala, icter colestatic,depresie.Infarctul miocardic este crescut la femeile fumatoare,peste 40 de ani,obeze cu hiperlipemie etc.

Contraindicatii boli tromboembolice si cardiovasculare, afectarea functiei hepatice singerari uterine nediagnosticate, sarcina,carcinoame estrogeno dependente.Femeilor peste 35 de ani cu probleme cardiovasculare se recomanda utilizarea altor metode contraceptive.Asociatii estroprogestative secventiale


Acest tip de anticonceptionale pot fii bifazice sau trifazice.

Preparatele bifazice – contin 2 tipuri de comprimate cu doze diferite de hormoni,in primele 10 zile se administreaza primele 10 comprimate, apoi urmatoarele 11 cu un continut de progestativ mai mare.Tratamentul se face timp de 21 zile cu 7 zile pauza.

Preparatele trifazice –contin 3 tipuri de comprimate cu doze diferite de estrogeni si doze diferite de progestativ.Administrarea se face timp de 21 de zile ( 6-5-11),6 zile un tip de comprimate , 5 zile urmatorul tip de comprimate etc

Preparatele trifazice – au urmatoarele avantaje-

continutul total de hormoni este redus (apropiat de secretia fiziologica)

riscul reactiilor adverse este mult mai mic ( hipertensiune arteriala, hiperglicemie, crestere in greutate, dislipidemii)

Sunt preparatele cele mai utilizate ,respectiv mai bine suportate.


Contraceptivele hormonale care contin exclusiv progestative


Preparatele din aceasta grupa contin doze mici de progestative ca – levonorgestrel,noretisteron,linestrenol. (ex. O,35 mg noretisteron) , progestative orale

Mecanism de actiune- modificarea mucusului cervical cu ingreunarea consecutiva a patrunderii spermatozoizilor , subtierea endometrului cu impiedicarea implantarii blastocitului si modificarea corpului galben.

Preparatele de acest tip sunt bine suportate; lipsa estrogenului micsoreaza riscul tromboemboliilor, hipertensiunii, tulburarilor metabiloce.

Nu inhiba lactatia ,

Reactii adverse- Pot produce mai frecvent singerari, hirsutism, crestere in greutate, edem

Progestative retard injectabile i.m utilizate in doze mari- realizeaza contraceptia prin inhibarea ovulatiei –prin impiedicarea cresterii secretiei de hormon luteinizant.Sunt indicate pentru contraceptia pe termen scurt,sau pe termen lung , atunci cind nu pot fi utilizate asociatii estroprogestative orale.

Reactii adverse- crestere in greutate, cefalee,nervozitate, greata , voma ,retentie hidrosalina.

Implantele subcutanate- capsule cu 36mg levonorgestrel, elibereaza mici cantitati de progestativ,lent pe o perioada lunga.


Contraceptive hormonale care contin exclusiv estrogeniEstrogenii administrati in doze mari la scurt timp dupa actul sexual sunt capabil sa asigure contraceptia.Efectul apare prin exfolierea rapida a endometrului ,ceea ce duce la impiedicarea implantarii oului.Daca administrarea se face foarte repede dupa contact (maxim36-72 ore) eficacitatea acestor preparate este de 99%.

Estrogenii utilizati in contraceptie sunt; Etinilestradiolul 5mg/zi timp de 5 zile, dietilstilbestrol 50 mg/zi , timp de 5 zile, estrogeni conjugati ,estrogeni 30mg /zi,timp de 5 zile.

Reactii adverse ; greata, voma ,cefalee ,ameteli, colici abdominale ,crampe musculare.Contraceptia post contact se foloseste limitat- doar in cazuri de exceptie.In caz de ineficacitate este necesara provocarea avortului - faptului ca estrogenii pot fi cauza de- carcinom vaginal- la fetitele nascute din mame, care au primit tratament cu doze mari de estrogeni .
HORMONII ANDROGENIIn aceasta grupa de medicamente- apartin hormonii androgeni naturali ,precum si citiva steroizi de sinteza cu proprietati virilizante si anabolizante.

Hormonii androgeni sunt secretati de testicul , dar in masura mai mica si de ovar si de .

corticosuprarenale .

Androgenii naturali sunt- testosteronul- secretat de celulele interstitiale (Leydig) ale testicolului, si - androsteronul - un metabolit mai putin activ care se elimina prin urina. Ambii hormoni –sunt steroizi cu 19 C care se formeaza in celulele interstitiale (Leydig) ale testicolului,CSR, ovar,placenta.Steroidogeneza testiculara – este sub controlul gonadotrofinelor adenohipofizare.Hormonul luteinizant (LH) –este in acelasi timp stimulant al celulelor interstitiale testiculare (ICSH) crescind formarea androgenilor.

Hormonul (FSH) foliculostimulant – are o oarecare actiune de stimulare a secretiei de testosteron si favorizeaza actiunea hormonului luteinizant(LH).

Testosteronul incepe sa fie secretat in cantitati mari la pubertate (sub influenta LH), provoaca maturarea organelor genitale masculine si dezvoltarea caracterelor sexuale caracteristice. La rindul sau testosteronul in cantitati mari, suprima secretia de gonadotrofine. Testosteronul si alti androgeni provoaca 2 categorii de efecte- virilizante si anabolizante

Actiunea androgena- (virilizanta)- determina caracterele primare si secundare ale barbatului.Influenteaza dezvoltarea caracterelor sexuale masculine- morfologia si troficitatea organelor sexuale.Efectul androgenilor asupra testicolului difera cu virsta,starea functionala si doza. La doze mici stimuleaza spermatogeneza in insuficienta testiculara de origine hipofizara (actiune gametogena),doze mari – pot inhiba spermatogeneza - impiedicind secretia gonadotrofinelor hipofizare.

Antagonizeaza efectele estrogenilor - producind la femei semne de virilizare,ingrosarea vocii,cresterea barbii, ( particularitati masculine).

De asemenea – prezinta – particularitati ale activitatii nervoase superioare, instinct sexual, vointa,

Actiunea anabolizanta – evidenta mai ales la nivelul muschilor striati si oaselor ; stimuleaza sinteza proteica mai intens in celulele tinta ale organelor receptoare . Efectul anabolic se exercita asupra tramei proteice a osului si asupra muschilor striati.Efectul anabolizant este antagonist actiunii glucocorticoizilor.

Alte actiuni metabolice – androgenii diminua adipozitatea care apare dupa castrare si favorizeaza depunerea glicogenului in muschi. La diabetici , creste toleranta pentru glucide .In doze mari produc retentie de apa si electroliti prin cresterea reabsorbtiei tubulare de sodiu si clor.(mai slab decit estrogenii).

Influenteaza pozitiv absorbtia intestinala a calciului, si fixarea lui in oase,avind efect favorabil in cresterea scheletului dar si in osteoporoza.

Androgenii pot produce osificarea prematura a cartilajului epifizar la adolescenti.

Alte actiuni- androgenii- stimuleaza hematopoeza in special eritropoeza.Testosteronul contribuie la mentinerea tonusului SNC caracteristic starii de sanatate,la mentinerea libidoului , -stimuleaza secretia glandelor sebacee, pierderea parului de pe scalp si cresterea parului pe corp.

Farmacocinetica;- androgenii se absorb bine din tubul digestiv,prin mucoasa bucala, si dupa injectare i.m. Sunt inactivati in ficat si eliminati pe cale renala, conjugati si 40% ca 17- cetosteroizi.

Efecte secundare ; -androgenii sunt capabili sa produca –edeme- prin retentie de sodiu si apa, mai evidente la cei cu insuficienta cardiaca. Administrati timp indelungat testosteronul poate produce modificari ale epiteliul vezical si calculi urinari ,poate favoriza dezvoltarea cancerului de prostata.La baieti inainte de pubertate pot determina masculinizare precoce si tulburari de crestere.

Indicatii; - la barbati in insuficienta testiculare, hipogonadism masculin, dupa castrare, climacterium masculin ,tulburari circulatorii periferice, sterilitate prin tulburari de spermatogeneza,osteoporoza.La femei in neoplasm mamar,mastodinie,metroragii, dismenoree.(prin inhibarea secretiei de gonadotrofine).

Contraindicatii;- neoplasm de prostata,sarcina, hipersuprarenalism.

Precautii;- in HTA,edeme , insuficienta hepatica, cardiaca, renala, epilepsie.STEROIZII FOLOSITI PREDOMINANT PENTRU PROPRIETATILE VIRILIZANTE


Testosteronul- are actiuni virilizante si anabolizante intense.Din cauza cineticii sale nefavorabile este putin folosit ( T1/2 = 10-20 minute),injectat i.m. se absoarbe, se metabolizeaza si se elimina repede, iar la administrare orala este inctivat in proportie mare la primul pasaj hepatic .Se poate administra sub forma de pelete – s.c. 600 mg la 6 luni, care elibereaza lent hormonul.

Esterii testosteronului la gruparea 17-OH - acetat, propionat,fenilacetat,fenilpropionat. .Injectati i.m. in solutie uleioasa au actiune prelungita.

Testosteronul propionat-injectat i.m. 25mg de 3 ori / saptamina utilizat in hipogonadism

Testosteronul fenilpropionat-i.m. 5-25 mg de 1-2 ori pe saptamina in hipogonadism,cancerul de sin la femeie, in aplazia medulara.

Testosteronul enantat- ester cu efect prelungit- i.m. 200mg la 1-2 saptamini.

Mesterolona- derivatul alfa- metil al 5 alfa- dihidrotestosteronului mult mai activ decit testosteronul- se administreaza oral.

Danazolul - derivat de 17 alfa –etiniltestosteron (etisteron) – are proprietati androgenice si progestative slabe. Actiunea principala consta in inhibarea secretiei hipofizare de gonadotrofine- este impiedicata cresterea secretiei de gonadotrofine.Se metabolizeaza lent, T1/2= 15-16 ore) Unul din metabolitii principali etisteronul –are actiuni androgenice si progestative slabe.Se utilizeaza in endometrioza.,boala fibrochistica a sinului cu manifestari dureroase.Mai este utilizat pentru prevenirea crizelor la bolnavii cu edem angioneurotic ereditar.Efectul se datoreste corectarii - defectului biochimic propriu acestei stari patologice, creste nivelul seric al componentei C4 a sistemului complementului.Se adm. Initial 200mg de 2-3 ori/zi apoi doza se scade la 1-3 luni.

Nu se utilizeaza in sarcina ,pentru ca produce virilizarea fatului feminin.,nu se administreaza nici in timpul alaptarii.

Fluoximesteron- este un derivat fluorurat al metiltestosteronului, cu proprietati virilizante, si potenta mai mare comparativ cu metiltestosteronul.Este indicat in hipogonadism si ca stimulator al hematopoezei.STEROIZI FOLOSITI PREDOMINANT PENTRU PROPRIETATILE ANABOLIZANTE


Sunt derivatii semisintetici ai androgenilor ,realizati cu scopul de a reduce actiunea virilizanta dar cu pastrarea activitatii anabolizante. Disocierea completa a acestor 2 proprietati biologice nu s-a reusit .

Anabolizantele stimuleaza in primul rind ,sinteza de proteine din aminoacizi, creind un bilant azotat pozitiv. Concomitent are loc o fixare sporita de P , Ca, K, Na in organism. Sub efectul lor creste apetitul si greutatea corporala, se accentueaza troficitatea diferitelor tesuturi.Astfel exercita un efect miotrofic- marind masa unor grupe musculare.(dopaj la sportivi, dozarea din urina )

Intensifica osteogeneza, - favorizeaza formarea matricei proteice si depunerea sarurilor de Calciu in oase. Pe baza acestui efect se pot utiliza pentru usurarea vindecarii fracturilor si in tratamentul osteoporozei.

Anabolizantele favorizeaza regenerarea tesuturilor,vindecarea plagilor, in urma distrugerii unei mase tisulare mari. Amelioreaza eritropoeza –in unele anemii cu regenerare slaba, pot avea si efect renotrofic.

Efecte secundare; sunt evidente mai ales dupa doze mari si tratamente prelungite.Actiunea androgenica virilizanta are consecinte nedorite la femei si copii, la gravide- masculinizarea fatului feminin, poate prolifera cancer de prostata.

Indicatii;- ameliorarea starii de nutritie a bolnavilor casectici, in infectii cronice, stare de convalescenta, dupa traumatisme mari, arsuri, fracturi, osteoporoza,insuficienta renala cronica recuperabila, sindromul nefrotic, tratamentul sugarilor si copiilor distrofici,in tratament prelungit cu cortizonice, tratamentul tulburarilor de climacterium.

Contraindicatii; cancer de prostata, graviditate, bolnavi hepatici,precautii la bolnavii cardiaci si hipertensivi.

Steroizii anabolizanti sunt derivati de testosteron, 19 –nortestosteron si 5 alfa –dihidrotestosteron.

Nandrolona, Noretandrolon,Etilestranolul - derivati de 19-nortestosteron au atiune progestativa si antiestrogenica slaba.

Nandrolon –Norbetalon, Durabolin, - contine nandrolon fenilpropionat f a 25mg. de nortestosteron.

Nandrolon decanoat- (Decanofort, Deca-durabolin) –un preparat de depozit cu efect prelungit.

Metandienon (Naposin) –derivat de 17 alfa –metiltestosteron.

.Se administreaza oral 5-20 mg /zi in cure de 4-6 saptamini. Poate provoca icter colestatic la administrare prelungita, potenteaza efect anticoagulantelor cumarinice.

Stanozolul – derivat de 17 alfa –metil-dihidrotestosteron- preparat stromba- se administreaza oral 6 mg/zi sau i.m. 5o mg la 1-2 saptamini.Are efecte anabolizante si androgenice.Poate produce icter colestatic.Este si fibrinolitic.


ANTIANDROGENIICIPROTERON ACETAT un derivat de clormadinona(progestativ de sinteza) ,are activitate antiandrogenica marcata. Are proprietati progestative si inhiba secretia de gonadotrofine,cu scaderea consecutiva a nivelului plasmatic al testosteronului.Actiunea antiandrogenica se manifesta atit la periferie cit si la nivelul sistemului nervos central si se datoreaza blocarii receptorilor citoplasmatici ai dihidrotestosteronului.

Se utilizeaza la barbati pentru combaterea deviatiilor sexuale cu hipersexualitate si a sexualitatii psihopatice de natura hormonala, provocind scaderea capacitatii functionale sexuale.O alta indicatie este cancerul de prostata.Se administreaza oral in doza de 50 mg de 2 ori pe zi.La nevoie se injecteaza i.m. La femeie ciproterona este indicata pentru combaterea fenomenelor de virilizare, hirsutism excesiv, alopecia androgenica, seboree.La baieti se utilizeaza in caz de pubertate precoce.- 5o mg /zi impiedica dezvoltarea sexuala precoce,permite dezvoltarea somatica normala.

FLUTAMIDA-(Flutamide) o anilida substituita,are efect antiandrogenic,asemanator ciproteronei .Se foloseste in cancerul de prostata ,poate produce ginecomastie, afectare toxica a ficatului.

FINASTERIDA ( Finasteride) impiedica formarea -dihidrotestosteronului- actionind prin inhibarea 5 alfa-reductazei. Este utilizata pentru tratamentul adenomului si cancerului de prostata, tumori a caror dezvoltare este dependenta de dihidrotestosteron .


Document Info


Accesari: 3376
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )