Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Rectocolita ulcero-hemoragica

medicina


Rectocolita ulcero-hemoragica




Rectocolita ulcero-hemoragica este o boala inflamatorie nespecifica, cu caracter ulcerativ-purulent, care este de obicei localizata la nivelul rectului si a sigmoidului (ultima portiune a colonului), dar care poate cuprinde si colonul īn īntregime.




Tot mai multi tineri peste 20 de ani se confrunta cu rectocolita ulcero-hemoragica. Boala apare mai ales la persoanele tinere, cu virsta cuprinsa īntre 24 si 45 de ani, dar poate aparea si īnainte de 20 de ani sau peste 50 de ani.
       

CAUZELE NU SE CUNOSC

Inca nu s-a descoperit cauza rectocolitei. Exista numeroase ipoteze cum ar fi: ipoteza genetica (datorita faptului ca incidenta acestei boli este crescuta printre membrii aceleiasi familii), ipoteza infectioasa, ipoteza enzimatica si factorul imunologic.

Ipoteza imunologica este din ce īn ce mai incriminata īn ultima perioada. Se pare ca la aparitia rectocolitei ar contribui o sensibilitate de tip alergic. Se ia īn calcul posibilitatea existentei unor anticorpi anti colon, care ar favoriza aparitia bolii.

Rectocolita ulcero-hemoragica
este considerata o stare precanceroasa, pentru ca īn foarte multe cazuri se complica cu aparitia cancerului de rect si de sigmoid. De obicei acesta apare īn maxim 10 ani de la aparitia primului puseu de rectocolita.
        

CUM RECUNOASTEM BOALA?

Boala īn sine se manifesta prin aparitia unor ulceratii la nivelul mucoasei recto-sigmoidiene. Ulceratiile, initial de dimensiuni reduse, conflueaza īn timp, se maresc si cuprind īn totalitate mucoasa colonului, subtiind-o si favorizind aparitia de fisuri superficiale si formatiuni pseudopolipoide. Exista si o forma fulminanta de rectocolita, īn care ulceratiile cuprind tot colonul, dar din fericire aceasta este rara.

Boala apare sub diverse forme, dar cel mai frecvent se manifesta prin pusee de scaune diareice cu singe. Uneori pacientii pot prezenta pina la 30 de scaune diareice pe zi, cu febra si dureri abdominale.

Debutul bolii, se caracterizeaza prin dureri abdominale si scaune frecvente, moi, īn numar de 3 - 10 - 30 pe zi. Scaunele sint cu mucus, cu singe si puroi, ultimele doua aspecte fiind pretioase pentru diagnostic. Īn regiunea ano-rectala, bolnavul are o jena permanenta, cu senzatia de arsura sau de usturime. Starea generala este alterata, cu paloare, astenie, stare febrila, tahicardie. Apetitul este pastrat sau redus. Cu timpul, bolnavul se deshidrateaza, pierde electroliti, scade īn greutate, poate ajunge casectic. Simptomele evolueaza cu un aspect de periodicitate.

Primul puseu dureaza 2 - 3 saptamini pina la 2 - 3 luni, apoi intervine o perioada de liniste relativa, īn care bolnavul mai are doar mici tulburari. Puseul urmator are o durata mai lunga si o simptomatologie mai grava, perioada de liniste se scurteaza, apoi acalmiile sint tot mai rare si pe un rastimp mai scurt.
        

TRATAMENT

Tratamentul este de lunga durata (ani de zile) si necesita īngrijire spitali­ceasca si ambulatorie.

Tratamentul igieno-dietetic consta īn repaus la pat si spitalizare, īn cursul peri­oadelor evolutive, si īn repaus psihic si fizic, īn restul timpului.   

Regimul alimentar va īnlatura toate alimentele iritante, laptele, glutenul, legumele si fructele bogate īn celuloza. Va fi bogat din punct de vedere caloric, avind continut suficient de proteine si vitamine. Se recomanda supe de zarzavat cu gris, orez, oua moi, brinza de vaci, unt proaspat, carne fiarta sau la gratar, peste slab, sucuri de fructe, dulciuri putin concentrate, cartofi putini, piureuri de dovlecei, morcovi, suficienta sare si, la nevoie, adaos de clorura de potasiu.

Tratamentul medicamentos consta īn corticoterapie, derivati de sulfsalazina si imunodepresoare. Tratamentul local prevede clisme medicamentoase, care pot contine: prednison 10 mg/clisma, salazopirina - 2 g, Dermatol, tanin, vitamine, tinctura de opiu, antispastice.
Se mai recomanda radioterapia antiinflamatorie.

Tratamentul chirurgical
este aplicat din ce īn ce mai des. Indicatiile interventiei chirurgicale sint urmatoarele: perforatia, colectazia, hemoragiile abundente si repetate, extinderea leziunilor īn īnaltime pe colon si extinderea ulceratiilor īn profunzime.

Dr. Ramona Constantinescu Medic rezident medicina de familie Spitalul Judetean Tirgoviste ramona_const@yahoo.com



Document Info


Accesari: 8292
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )