Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Metastazele hepatice

medicina
Metastazele hepatice au un corespondent clinic in 67% dintre cazuri. Hepatomegalia este inconstanta, cu sensibilitate dureroasa la palpare variabila. In circa 1/3 dintre cazuri apare ascita, uneori insotita de colectie pleurala, explicate fie prin denutritie, fie prin diseminare tumorala la nivelul peritoneului. Icterul apare in stadiile avansate, rezultat al compresiunii cailor biliare de metastazele hepatice. Unele neoplasme particulare pot sa sugereze originea metastazelor: tumora carcinoida (flush, sindrom astmatiform, diaree, tulburari cardiace), melanomul malign (hepatomegalie enorma, urina melanurica).Metastazele hepatice pot sa fie depistate clinic in mai multe circumstante:

a. se cunoaste un neoplasm primitiv in organism si se exploreaza ficatul in vederea unei stadializari preterapeutice. In momentul prezentarii la medic, pacientul prezinta deja metastaze hepatice in 63,5% dintre cazuri in neoplasmul de colon; 63% in cel pancreatic; 61% in cel de san; 52% in neoplasmul ovarian; 47% in cel rectal si 44% in cel gastric(19, 20);

b.
pacientul se prezinta la medic pentru acuze centrate pe hipocondrul drept si hepatomegalie, care se dovedesc a fi cauzate de metastaze;

c.
se detecteaza formatiuni nodulare la nivelul ficatului cu ocazia unei explorari imagistice de rutina(3).

Un nodul vascularizat identificat la un pacient cu ficat necirotic si cu neoplasm cu alta localizare cunoscuta reprezinta, mai probabil, o metastaza 10). Dimensiunile metastazelor variaza de la cativa milimetri la cativa centimetri, in functie de natura tumorii primare. In cazul cancerelor gastrointestinale, tumorile metastatice sunt mai mari de 10 cm.

Delimitarea metastazelor este foarte diferita. In general, leziunile de dimensiuni mici sunt bine delimitate si prezinta halou hipoecogen. Ecografic, metastazele sunt noduli hipo, izo- sau hiperecogeni, aspectul depinzand de natura tumorii primare, de prezenta necrozei sau a calcificarilor. In general, leziunile mici sunt hipo- sau hiperecogene 20). Leziunile mari sunt heterogene, cu arii hipoecogene datorate necrozei intratumorale. Calcificarile si fibroza apar ca izo- sau hiperecogene.

Din punct de vedere structural, marea majoritate a metastazelor sunt solide. Metastazele provenite din neoplasmele ovariene si neuroendocrine au structura chistica. Necroza este frecventa in leziunile mai mari de 3 cm, mai ales in cazul metastazelor provenite din neoplasme ale tractului gastrointestinal. Calcificarile apar in cazul determinarilor secundare ale tumorilor secretante de mucina si adenocarcinoamelor.

Metastazele prezinta un grad variabil de vascularizatie, ceea ce conduce la un aspect ecografic diferit. Structurile microvasculare sunt situate in interiorul tumorii, iar cele macrovasculare sunt situate la periferia leziunii. Suportul vascular provine in principal, dar nu exclusiv, din circulatia arteriala si mai putin din cea portala 19). Metastazele cu punct de plecare renal, mamar, melanom, tiroida sau cele de tip pancreatic neuroendocrin sunt intens vascularizate, in timp ce metastazele cu punct de plecare digestiv sunt hipoirigate 10).


Aspecte ecografice particulare intalnite in metastazarea hepatica

a. metastazele neoplasmului colorectal sunt multiple (poate exista si varianta unica!), relativ voluminoase (in circa 3/4 din cazuri au dimensiuni cuprinse intre 3 si 10 cm). Delimitarea tumorala prin halou este intalnita in circa 1/2 dintre cazuri, iar cea neta, doar in 1/5 dintre cazuri. Structura metastazelor recto-colice este in general neomogena, fara particularitati semnificative ale ecourilor returnate. Exista o tendinta a metastazelor inalt diferentiate de a ajunge la dimensiuni mari si de a dezvolta calcificari centrale, intratumorale (figura 8).

b.
metastazele neoplasmului gastric sunt cel mai adesea multiple, relativ uniform repartizate in ambii lobi ai ficatului, cu dimensiuni sub 3 cm. Metastazele de mari dimensiuni (peste 10 cm) sunt rare. Delimitarea slaba este mai des intalnita, iar aspectul "in halou peritumoral" apare la circa 2/3 dintre cazuri. Structura omogena si cea neomogena apar aproximativ la fel de frecvent, iar ecogenitatea crescuta este preponderenta (figura 9).

c.
metastazele neoplasmului pancreatic pot sa fie unice sau multiple. Dimensiunile lor sunt variabile, in general sub 3 cm, fara a exista o regula. Adesea metastazele pancreatice sunt de dimensiuni mici sau prezinta impedanta acustica asemanatoare cu cea a ficatului, ceea ce le face "invizibile" pentru metoda ecografica. Relativ frecvent delimitarea este neta, in timp ce prezenta haloului este mai rara. Structura este necaracteristica, iar ecourile sunt mai frecvent joase.

d.
metastazele neoplasmului bronhopulmonar sunt, in majoritatea cazurilor, multiple, relativ voluminoase, cu dimensiuni intre 3 si 10 cm. Delimitarea acestui tip de metastaze este neta sau slaba si mai rar cu "halou peritumoral". Structura tumorala, precum si ecogenitatea sunt foarte variabile, necaracteristice. Adesea se insotesc de metastaze la nivelul glandelor suprarenale.

e.
melanomul hepatic secundar este adesea multicentric, cu dimensiuni peste 3 cm. Delimitarea de restul parenchimului este necaracteristica, variabila. Poate avea un caracter difuz sau circumscris. Structura tumorii, mai frecvent neomogena, cu ecouri de intensitate medie sau joasa. Atunci cand este hipoecogen, poate mima tumorile chistice hepatice. Se poate insoti de metastaze la nivelul cailor biliare sau la nivelul altor organe abdominale (figura 10).

f.
metastazele neoplasmului colecistic pot sa fie mari sau multicentrice, cu dimensiuni si delimitare variabila, necaracteristica. Haloul peritumoral este mai rar intalnit in aceste tipuri de metastaze. Structura tumorala este mai frecvent omogena, iar ecourile sunt joase, cu aspect transsonic. Diagnosticul este usurat de existenta aspectului tipic de neoplasm de vezicula biliara la nivelul hilului hepatic.

g.
metastazele neoplasmului carcinoid se prezinta frecvent sub forma de tumorigigant, multiple, relativ bine delimitate, solide, cu dezvoltare extrem de lenta, de ordinul anilor.

h.
metastazele bolilor hematologice imbraca cel mai adesea o forma nodulara si mai rar o forma infiltrativa, difuza. Cel mai adesea sunt hipoecogene, mimand tumorile chistice hepatice sau abcesele hepatice. Elemente diagnostice ajutatoare sunt reprezentate de existenta adenopatiilor la nivelul hilului hepatic si retroperitoneal, precum si a splenomegaliei, cel mai adesea cu structura neomogena.

i.
alte metastaze hepatice. Studiul ecografiilor metastazelor de neoplasm genital, mamar, ampulom vaterian sau endometrioza arata ca metoda sonografica le poate evidentia, dar nu le poate diferentia histogenetic.Diagnosticul diferential al tumorilor maligne cu alte tumori hepatice. Se face cu procesele inlocuitoare de spatiu cu consistenta parenchimatoasa. Se vor lua in consideratie contextul clinic, aspectul ecografic tipic si elemente ajutatoare. Adesea este necesar sa se apeleze si la alte metode de diagnostic (tabelul II 3) - diagrama 5.

In concluzie, ecografia este prima investigatie imagistica utilizata la pacientii cu suspiciune de tumora hepatica. La pacientii cu ciroza este o metoda ideala pentru screening in vederea detectarii precoce a HCC.

Permite identificarea, stabilirea dimensiunii, volumului tumoral, localizarea, consistenta, structura leziunii focale, precum si raportul cu vasele intrahepatice. Se pot diagnostica diseminarile intrahepatice si la distanta.

Explorarea codificata color permite detectarea vascularizatiei tumorale, a modelului de vascularizatie tumoral si a diagnosticului invaziei vaselor hepatice.
Document Info


Accesari: 17772
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )